• MaNcs 10. évf. 48. sz. (1998. 11. 26.)

  "A szakértők óvatossá váltak"

  Wootsch Péter, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára

  A parlament a tervek szerint - a szervezett bűnözés elleni törvénycsomag részeként - karácsony előtt dönt a drogfogyasztás és -kereskedelem büntetőjogi újraszabályozásáról. Wootsch Pétert, a januártól felálló Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkárát kértük arra, magyarázza meg, mi indokolja, hogy a kormány nemcsak külön minisztériummal, de kemény büntető jogszabályokkal is kedveskedik a jövő...

  1998 / 48
 • Jaksity György: Tőzsde

  A Twin Peaks című sorozat még többé-kevésbé követhető első részeiben (fonetikusan) Lilend papa, akinek lányát brutálisan meggyilkolták a sorozat elején, olyan víziót lát lányának gyilkosáról, Bobról, aki feltételezhetően ő maga, hogy megőszül.

 • Sajó László: Öt és feles (A Holló: Soha Már)

  Van egy utca Pesten, Erzsébetváros, a Király és a Dob között, nincs száz méter, Holló, azelőtt Fekete Sas (1866), Schwartze Adler Gasse (1804). A valahai gettó sűrűjében, az utca közepén, kormos tűzfalak közt foghíjtelek húzódik meg, beépítetlen terület, kinek térkép e táj, nékünk a grund.

 • Seres László: Dekóder

  Ha a pedagógus és a pedofil között az a különbség, hogy az utóbbi legalább szereti a gyerekeket, akkor mi a különbség az adórendőrök és a betörők között? A betörők csak a saját, mondhatni racionális érdeküket nézik, míg a teljes állami legalitással felruházott adórendőrök hamarosan az úgynevezett közjó érdekében, törvényesen fogják rám törni az ajtót.

 • Weyer Balázs: Mértékmentés (Az első magyar Alkotmánybíróság, 1989-1998 )

  Hétfőn távozott hivatalából három alkotmánybíró: Sólyom László elnök, Kilényi Géza és Ádám Antal. Egy jogállam működésében ez nem feltétlenül jelentős esemény. Az alábbiakban arról lesz szó, hogy itt és most miért korszakhatár ez mégis - nemcsak a joguralom megszállottjai számára, hanem az új köztársaság életében is.

 • Róka a hóra

  Belegondolt-e valaki abba, hogy mit érezne ebben az országban néhány millió nem kisgazda szavazó, pontosabban nem Torgyán-hívő szavazó, amikor az ijesztően többfelé tartó tekintetű, arckifejezésével rendezetlen belső életről árulkodó és egészen megdöbbentő gondolatfűzésekre képes kisgazdavezér valamikor 2000-ben az Országgyűlésben eskütételre nyújta fel kezét: "Én, Torgyán József, a Magyar Köztársaság elnöke esküszöm.

 • A király és az elnök

  Mióta a szerk. a város szívibe költözött, zajlik az élet vadul. Az Úttörő Áruház tövében történnek a nagy dolgok, az ám!

 • Politikai hírek

  Alkotmánybírák: nincs konszenzus

 • Kulturális hírek

  Wallenberg, Zsinagóga-lánc, zsidó vagyonok1999 áprilisában - ledöntésének 50. évfordulóján - szeretnék a fővárosi Szent István parkban eredeti helyére visszaállítani Raoul Wallenberg emlékművét, aki több tízezer budapesti zsidó életét mentette meg a világháború idején.

 • Alkotmánybírósági döntés az abortuszról: Beavatkozók

  Mégsem lendül fel a kötőtűipar, nem lesz új Ratkó-korszak: sokak várakozása ellenére az Alkotmánybíróság nem mondta ki a magzatelhajtás alkotmányellenességét. Így, ha vélhetően nagyobb stressz alatt, de a nők továbbra is folyamodhatnak ehhez a végső, kétségbeesett lépéshez.

 • Koalíciós villongások: Felfeslik

  Akár hátra is dőlhetnénk: a kisgazdák végre hozták magukat, Torgyán doktor komolyan vette az Isten, Haza, Család utóbbi elemét, a Kövér Laci ezen látványosan kiborult a tévékamerák előtt, Stumpf überminiszter meg keménykedett kissé, az FKGP emiatt duzzogott, van végre téma, lehet trixizni, koalícióválságozni.

 • Nemzeti Kulturális Alap: Átprogramozás

  Az elmúlt héten olyasmi történt, amire az Orbán-kormány működése óta nemigen volt példa, hátrább helyezték az agarakat: miután a kultúra jelesei felhördültek amiatt, hogy a kormány fű alatt megkísérelte megszabadítani autonómiájától a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA), tárgyalások kezdődtek, kompromisszum körvonalazódott.

 • Simicska kerítésügye: A flexibilis polgár

  A jövő évi számítógépes játékpiac nagy dobása lesz, ha a verekedős programokban újabb harcost lehet majd választani. A már megszokott buzogányos csajok (Candy), kardos, kigyúrt, szőke sziborgok (Wolf) és fiktív nuncsakus kung fu-bajnokok (Chun Li) mellett a főmenüből választhatjuk a kis testű, vicces arcú, szemüveges ádázt, akinek fő fegyverei: a határozott természet és a gyilkos körfűrész, népies nevén flex.

 • Tartsa meg magának!

  Megrendelem meghatározatlan időre, de legfeljebb 1 évre 5000 Ft-ért a MaNcsot.

 • Indonézia: Katonadolog

  Az egy héttel korábbi politikai tüntetések után, a mostani hétvégén etnikai, vallási jellegű összecsapások voltak Dzsakartában. A reformasi mozgalom, amely május végén elérte Szuharto távozását Indonézia éléről, egyre türelmetlenebb, miközben a mérsékelt ellenzék két tűz között próbál kitartani a józan fokozatosság álláspontja mellett.

 • Kövezési távolság (Arnold Kopelson producer és Andrew Davis filmrendező)

  Arnold Kopelson jön, lát, köszön, jattol. Nincsen rajta Boss zakó, Armani ing és Versace farmer, nem kommunikál mobiltelefonon, mellényzsebéből nem kandikálnak dollárkötegek, az idő múlását sem Rolexen, hanem a mögötte álló sajtófőnökén méri, mégis valahogy látszik rajta, hogy producer.

 • A Leonidák: Remeteorr

  A meteorrajok olyan természeti jelenségek, amelyek pontos előrejelzése majdnem lehetetlen. A hivatalos időpont-meghatározások és az internetes levelezőlistákon érkező találgatások alapján nekem is több embert sikerült félrevezetnem hullócsillagügyben, mint nem.

 • Karrier: Tanárfolyam

  A pedagógus szó hallatán szakállas rajztanárok és sálat kötögető napközis tanító nénik juthatnak eszünkbe, verekedő tornatanárok és sírógörcsben kirohanó irodalomtanárnők. Az idegösszeomlás szélén tántorgó és remegő kézzel Mozart-lemez után kapkodó énektanár képe azonban alighanem egész generációk kollektív tudattalanjának vált részévé.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...