• MaNcs 10. évf. 50. sz. (1998. 12. 10.)

  "A nagy halakat akarjuk kiszűrni" (Répássy Róbert, a Fidesz - MPP frakcióvezető-helyettese, a párt j

  Az adórendőrségről szóló előterjesztést átdolgozza ugyan a Fidesz jogi kabinetjének munkacsoportja, de csak azért, hogy a tervezetet - a miniszterelnök nyomatékos kívánságának megfelelően - mihamarább be lehessen nyújtani, elvégre január elsejére az új erőszakszervnek állnia kell, punktum. Interjúalanyunktól egyebek mellett azt is megpróbáltuk megtudni, vajon csak a kívülálló számára tűnt-e úgy: komoly jogi...

  1998 / 50
 • Seres László: Dekóder

  a Miniszterelnöki Hivatal illetékeseként örömmel jelenthetem: Ön máris nyert! Semmit nem kell tennie, mégis nagyon sok szabadideje lesz a jövőben. Mostantól ugyanis megkímélheti magát a fárasztó parlamentbe járástól, a plenáris üléseken való céltalan lébecolástól, a bizottságokban folytatott kisstílű és valljuk be: parttalan vitáktól.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A tócóskerti posztmodern állapot)

  A kiváló eredményekkel büszkélkedő debreceni Olasz Focisulin megvalósult megannyi kortárs képzőművész álma, a radikális eklektika. Eddig, mondhatni, stílben volt a dolog tartva, lehetett tudni, mit kap itt az ember, ám most szerződtettek egy tánctanárt.

 • Para

  Kovács Imre: Énteriőr

  Szedtem havat, és abba csomagoltam a pálinkásüveget, mielőtt beraktam volna májhűtőbe, öntudatlan nyelvi rafinéria, csak az ly-t javítottam j-re, aztán előszedtem a szárított chilit, hogy hozzáadagoljam, imigyen készül Zarathustra.

 • Politikai hírek

  Nyírfa-ügy: tanúkihallgatások

 • Kulturális hírek

  Washingtoni konferencia: vissza a tulajnakEgy 11 pontos ajánlás elfogadásával ért véget a nácik által elrabolt műkincsek sorsáról rendezett nemzetközi konferencia, melynek mind a 44 résztvevője (köztük Magyarország is) elfogadta azt az elvet, hogy a rabolt műtárgyakat vissza kell adni eredeti tulajdonosaiknak vagy azok örököseinek, s ezek felkutatása érdekében lépéseket is kell tenni - elfogadván az egyes országok jogrendje közti különbségeket.

 • Menekültek Magyarországon: Mintha börtön lenne

  Magyarországnak az elmúlt néhány hónapban rossz hírét keltette a mocsok nyugati sajtó. Embertelen körülmények között tartott, visszatoloncolt, megalázott és megszomorított menekültekről, részvétlen állami hivatalnokokról, a törvényhozás szintjére emelt rasszizmusról szóltak a híradások.

 • Éhségsztrájk az orosházi szálláson: Ribillió

  Az orosházi határőrlaktanya olyan, mint egy kísértetváros. Az omladozó épületek között egyetlen árkot ásó újoncot, hangoskodó "gumit" vagy kitűrt zubbonyban cigiző "öreget" sem látni. Még szegélycsíkok sincsenek a járdák mentén felfestve.

 • Szabó Lukács kizárása: Megtalálta a nőt

  A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) szombati országos gyűlésén a büfés, a házmester és a takarító is nagyobb mozgásszabadsággal rendelkezett és több beleszólással bírt az ügyek folyásába, mint Szabó Lukács, a párt alelnöke, alapító tagja, Hajdú-Bihar megyei elnöke.

 • Simicska feljelentette Eörsit: Kérdésre pör

  Simicska Lajos, az APEH elnöke a maga és hivatala nevében büntető feljelentést tett Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő ellen, mivel annak egy parlamenti felszólalása "alkalmas arra, hogy az adóhivatal törvényes működésébe vetett közbizalmat aláássa".

 • Az MDF postabankos kölcsönei: Jobb kapni

  Miközben egyre vadabb összegekről hallani a Postabank konszolidációja kapcsán - az egyik változat szerint 158 milliárd forint lesz majd az ára -, kiderül, hogy a kalácsból nem a pártok kapták a legnagyobb mazsolát: közülük az MDF, az MSZP és a Fidesz - egyenként mintegy 300 milliós - kölcsöne vagy más, üzletnek látszó támogatása került nyilvánosságra.

 • Horn Gyula ´56-os múltja: Láthatatlan írás III.

  Néhány hete kissé elhamarkodtuk a címadást a hírrovatban: Lezárult a Horn-ügy, írtuk, pedig dehogy. Sejthettük volna, hogy a szabályos oknyomozást végző Deport ´56 ezúttal sem hagyja annyiban a katonai ügyészség döntését, és ismét panasszal él a nyomozás leállításával szemben.

 • Venezuela: Szépség helyett szörnyeteg?

  Latin-Amerika már vagy húsz éve halad a diktatúráktól a liberálisan gazdálkodó demokráciák felé, de még nincsenek túl sokan, akiknek ettől jobb lett. Sokan vannak viszont azok, akik - jólétért cserében - kevesebb demokráciával és kevesebb piaccal is kiegyeznének.

 • Emlékszel Mary Bellre?

  Gitta Sereny író, újságíró

  Osztrák-magyar származású, de soha nem élt Magyarországon. Németországban, Franciaországban, Angliában és Amerikában töltötte fiatalságát. Íróként és történészként két téma foglalkoztatja: a Harmadik Birodalom és a bajba került gyermekek.

 • Rút köszöntő: Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell.

  Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell.WittiEz a beszéd!T. D.1.Tandori Dezső hatvanéves.

 • Kiállítás: Előredőlve (Sárkány Sándor művei a Szolnoki Galériában)

  Elhúz előttem a 424-es, orromat megcsapja a pálinka erős, szúrós illata. Hát persze hogy igazi. Vastag üvegű restipohárka, féldecis, áll stabilan a pici mozdony rakterében, tudom, a mozdony elemmel megy, és nem sokáig, mert a kiállító művésznek dehogyis van pénze egy héten át járatni ezt a helyes kis modellt itt, a Szolnoki Galériában, ahová kiváltságos elit-kevesek felzúdulására, mások, sokak, örömére (ki hallott még olyat, hogy egy szolnoki kiállításmegnyitón több százan legyenek, és másnap, harmadnap is jöjjenek, sokan) bebocsáttatást nyert ő, a nyeretlen kétéves, szolnoki lakos, aki azért kiállított már Szentendrén, Moszkvában, Párizsban, Budapesten, képzőművészeti színházat rendezett a MU-ban, a PeCsában, stúdiószínházat hozott létre önerőből a Szolnoki Művésztelepen és így tovább.

 • Lemez: Bőr, dísz, mű (Hole: Celebrity Skin)

  Az egész lemezben a címe a legjobb. A név- és címadás, az nagyon megy Courtney Love-nak. Kezdődött - persze a saját művésznevét követően (merthogy a magát pitbullként jellemző papája után elvileg Harrison volna) - a zenekara nevével: Hole (Lyuk), aztán az első album, Pretty On The Inside (Belül szép, 1991), aztán Live Through This (Ezt átélni, 1994, egy héttel férje, Kurt Cobain öngyilkossága után), most pedig a Celebrity Skin (Híres ember bőre).

 • Kicsit régi, de azért új (Makám: a Part)

  Jó nyolc éve már, hogy egy köztéri Narancs-tüntetés zárásához kellett nekünk egy tisztességes zenekar. Akkoriban nem nagyon kaseroltuk a világzenét, mégis a Makámot hívtuk, mit is hívtunk volna, ha már a "nóvum és másság" volt a szlogenünk.

 • Tartsa meg magának!

  Megrendelem meghatározatlan időre, de legfeljebb 1 évre 5000 Ft-ért a MaNcsot.

 • Karrier: Euborkafa

  A fizetésed körülbelül másfél millió forint havonta. A Brüsszelbe költözéskor bőséges letelepedési támogatást kapsz, első munkaévedben adómentesen vásárolhatsz tartós fogyasztási cikkeket. Soha nem rúgnak ki, legfeljebb áthelyeznek.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...