• MaNcs 10. évf. 6. sz. (1998. 02. 12.)

  Egy vándorköltő nyomában (Krasznahorkai László író)

  Krasznahorkai László Márai Sándor-díjat kapott, és ez nagyszerű alkalomnak látszott, hogy beszélgessünk Szarajevóról, Zágrábról, filmforgatásról, Li-tai Póról, Kínáról és a borról, szóval mindenről, csak irodalomról nem.

  1998 / 6
 • Tamás Gáspár Miklós: Horn. Szöveg. Elemzés

  Sie werden hervorkriechen, ich ahnte es, sie werden hervorkriechen.

 • Lengyel kormánykoalíció: Kínos helyzetek

  Lengyelországban a tavaly szeptemberi választások után az SZDSZ-szerű liberális párt, a Szabadság Unió (Unia Wolnosci, UW) nem a posztkommunista baloldallal fogott össze, mint magyarországi ideológiai rokonaik, hanem a jobboldallal.

 • Atomerőmű Szlovákiában: Nekik Mohi kell

  Szlovákiában hivatalosan is bejelentették: júniusban beindítják a mohi atomerőmű első blokkját. A magyar határtól nem egészen 40 kilométerre fekvő, egy magyar falu helyén immár tizennyolc éve épülő gigantikus létesítményben jövőre újabb, az ezredforduló után pedig további kettő blokkot helyeznek üzembe.

 • Horn Gyulának se könnyű

  Az MSZP, ha úgy tetszik, a hét végén felmondta a koalíciós szerződést.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A játékgép kishúga )

  Van az a kocsmai játékgép - mifelénk gyümölcsösnek hívják -, amiben nyugalmi állapotban, a pénz bedobása előtt sebesen futnak körbe a szilvák, cseresznyék, dinnyék, narancsok, meg a három hetes, ám időről időre megáll a rohanás, s ilyenkor a megmerevedő monitoron egymást átfedő kártyalapok mellett egy női arc lesz látható.

 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (Hol vagyok?)

  Tom, cseh származású amerikai barátom akkorát nevet, hogy kicsit meg is sértődöm. Ugyanazt mondja, mint amikor azt kérdeztem, van-e dohányzó helyiség az egyetemen. Mit képzelsz, hol vagy? Ez itt Amerika. A mulatság tárgya az a tény volt, hogy szorgalmasan elkezdtem nézni a tévé talkshow-it, hogy beszámolhassak róla, mit gondol "az amerikai értelmiség" a Clinton-ügyről.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Bemegy a pali a kalapüzletbe, és azt mondja az eladónak, hogy egy kalapot szeretne venni. Mégis, mire gondol? - kérdezi az eladó. Hát általában a szexre, de most csak egy kalapot kérek - válaszol a vevő. Így vagyok én is a tőzsdével - bármi történik is a világon, nekem mindenről az jut eszembe.

 • Politikai hírek

  Ítélet a "gyűlölettörvény" alapján

 • Kulturális hírek

  Magyar művész kiállítása New YorkbanDezső Andreának kiállítása nyílt a kortárs képzőművészettel foglalkozó Jack Tilton Galleryben, a Sohóban (49 Green Street). A március 7-ig nyitva tartó tárlaton Yun-Fei Ji kalligrafikus festményei és Randy Wray absztrakt képei mellett állította ki egyedi könyveit az 1997 augusztusa óta Eötvös-ösztöndíjjal New Yorkban tartózkodó budapesti művész.

 • Dopping: "Vágyakozva néztünk az NDK-ra"

  X. Y. legutóbb úgy nyert magyar bajnokságot, hogy nem doppingolt. Kivételesen, nem volt se kedve, se ideje, se pénze. Egyébként mindig, mert a többiek is nyomják; egy hazai versenyt alkalomadtán tisztán is lehet hozni, de egy Eb, vb, olimpiai felkészülés elképzelhetetlen a kiadós kúrák nélkül.

 • Fokozott teljesítmény (Dr. Hollósi Miklósné vegyész, a Sportkórház doppinglaboratóriumának vezetője)

  A NOB elnöke a naganói olimpia előtt megdicsérte a doppingellenőrzésben élenjáró szövetségeket és szakágakat, de valószínűleg maga Samaranch sem merne nagy pézben fogadni arra, hogy megússzák az olimpiát doppingbotrányok nélkül.

 • Vita az Alkotmánybíróságról: A talár ára

  Jelöltek ugyan még nincsenek a 70. életévüket hamarosan betöltő két alkotmánybíró helyett, de az illetékesek titokzatosan járnak-kelnek a delegációs terem környékén. Gál Zoltán kiviharzik a jelölőbizottság üléséről, és azt mondja, "reális esélyt" lát arra, hogy jövő hétfőn két új alkotmánybírót jelöljenek egységesen a politikusok.

 • Kormánydöntés a duzzasztóról: Hazugságáradat

  A vízlépcső körüli hazugsághegyek legfrissebb gyöngyszeme a keretmegállapodás: ilyet kötnének Hornék, minél későbbre tolva a parlamenti állásfoglalást Bős-Nagymaros kapcsán. A képviselők eddig is csak távolról szemlélhették a tárgyalásokat, nagy meglepetés nem éri hát őket, de azért egy több száz milliárdos beruházáshoz csak kéne parlamenti jóváhagyás.

 • Fidesz-jelöltek Budapesten: Fényesítés

  Változott a Fidesz - MPP budapesti listája: a párt országos választmánya a fővárosiak ajánlását félretéve nem Pokorni Zoltán frakcióvezetőt, hanem Deutsch Tamás alelnököt állította a névsor elejére. De nem ez ígérkezik a fiatal demokraták legnagyobb húzásának.

 • Szegényregények (Tóth Tamás: Natasa; Sas Tamás: Presszó)

  Sokáig úgy volt, elértünk a Lumumba utca végére, a magyar filmgyártásnak, mint annyi mindennek ebben a kicsiny, ám financiális gondoktól övezett hazában, annyi. Aztán maradt minden, ha nem is a régiben, de legalább elkészült az az évi néhány film.

 • Beszélő fej vagy írás (Pázmándy Katalin: Látom te is kecske vagy)

  Igen, így, vessző nélkül, hogy már a főcímnél legyen valami rossz érzés, ami később csak fokozódik. A filmre utaló gesztus a hetvenes és nyolcvanas évek underground életvezetését szándékozott leltárba venni a témához szükséges legkisebb hozzáértés nélkül.

 • Ünnepi torta (Mehmet Mestci: Éljen a magyar)

  Így, egyszerűen, felkiáltójel nélkül. Mehmet Mestci honfitársunk, noha Törökországban született, és ott is élt húsz éven át. Aztán egyszer - a filmje élén álló bemutatkozó szöveg tudatja - Magyarországra vetődött.

 • A felnyomott turkáló (Négy könnyű darab Gengszterfilm)

  A kilencvenes évek kezdetén könnyen ébredt arra a még épphogy polgár, hogy szerencsétlen vállalkozó lett vagy éppen szerencsétlen gengszter, és soha többé nem tudott lefeküdni, mert a szerencsétlenség lejtőjén nincs nyugodt alvás.

 • Nem a Zeppelin, hanem Page és Plant, vagyis a Zeppelin

  Február 23-án a Budapest Sportcsarnokban lép fel Jimmy Page és Robert Plant. A Led Zeppelin gitárja és hangja -emlékeztetnek a plakátok; más kérdés, hogy a szélsőséges betűméretekből csak a Zeppelin tűnik ki.

 • Álvírusok: Virtuális bakfitty

  Az e-mail használatának terjedésével vírus-rémhírek is egyre sűrűbben látnak napvilágot, két héttel ezelőtt sajnos a MaNcs is közölt egyet. Van olyan körlevél, amely már évek óta járja az Internetet, mert mindig akad, aki továbbküldi.

 • Ingyenháló: Csak tiszta forrásba

  A Netscape Communications múlt negyedévi veszteségei bejelentésével szinte egy időben ígéretet tett: webböngészője, a Communicator következő verzióját a forráskóddal együtt ingyen fogja adni. A meglepetés nem az, hogy ingyen, hanem az, hogy forrással együtt.

 • Jelvény: A történet vége

  A jelvénykultúra halott, mondják a trafikosok és az egykori gyártók. A közelgő választások kampányidőszaka ad némi lökést a jelvénykisiparnak, de a nagy sorozatban gyártott kitűzőket manapság az intézeti rockerek úri közönsége sem aggatja magára.

 • Könyv: A resztli (Iványi Gábor: Hajléktalanok)

  Az emberek zöme esélytelennek (vesztesnek) születik, amennyiben a teljességet tekintjük minimális célnak, s úgy is marad. Akadnak aztán még olyanabbak, akiknek, ad absurdum, még erre az esélytelenségre sincs esélyük.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...