• MaNcs 10. évf. 8. sz. (1998. 02. 26.)

  "Lidérces álmaikban Budapest ostroma jön elő" (Ungváry Krisztián történész)

  Megjelent pár hete egy könyv, a címe: Budapest ostroma. Poétikusan ifjú szerzője óráról órára, kerületről kerületre követi végig azt a borzalmas hét hetet, míg a Vörös Hadsereg 1945 elején lerendezte némely folyó ügyét a náci német (és persze a magyar) hadsereggel, tangenciálisan mintegy romba döntve városunkat. Mi ilyet még nem olvastunk, leginkább, mert ilyet még nem írtak.

  1998 / 8
 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (A történelem hasznáról és káráról)

  Történelmet tanulok. Sok szó esik az elmaradottságról. Modernizációs modellek. A brit arisztokrácia. A kapitalista termelési és tulajdonviszonyok kialakulása. Kelet-Európa is fel van adva. Magyarország elmaradott ország.

 • Seres László: Dekóder

  "Cinikus hazugság (...), ahogy az állam visszavonulása közben a szegénység és következményeinek enyhítéséből, felszámolásából, az >>európaiságtehát: a közjó meghatározásának jogával élő) szociálpolitikus nyelvén bizony egy politikus szólal meg, aki "az európai civilizációtól való távolodásról", "a decivilizáció korszakáról", valamint "a kevesek érdekét szolgáló erőszakról" beszél, hogy nagyon is konkrét napi politikai folyamatokra hathasson, nagy példányszámban, az utcán, ingyen, a heti Esti Hírlapban.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Boci sajt érkezett a szemközti kis közértbe, meg az a fajta nyalóka, amit utoljára a hetvenes években lehetett kapni, kerek, lapos, fehér alapon színes virág, körben pedig sárga, és idővel lejön a nyeléről. Innentől szopogatós cukorként funkcionál, de az íze inkább a szintén klasszikus citrompótlóéra emlékeztet, annak kissé túl erőteljes garati felhangját leszámítva.

 • Dobrovits Mihály: Pubika a kapitalizmusban

  Semmiképpen se dőljünk be a provizórium

 • H. Gyulát várják a hangosbeszélőnél

  Az ámokfutás a rendszeres testedzés része: a miniszterelnöki zakót négyötödéig betöltő lény rádöbbent nemrég, hogy ami van, az, ugye, nem közbiztonság - evvel a kifakadással (valamint feladatok kiosztásával, teendők meghatározásával) kezdődött a baráti, koalíciós öldöklés legújabb fejezete.

 • Gázálarcosbál

  Izraelben a múlt hét táján, mikor a téli olimpia menthetetlenül közeledni kezdett a végéhez, és Kofi Annan ENSZ-főtitkár még nem repült el Bagdadba, hogy valami megoldásfélét pacsizzon le a Közép-Kelet legélethűbb Milosevic-imitátorával, Izraelben ekkor tehát elkezdtek gázálarcokat osztani a lakosságnak.

 • Politikai hírek

  Választások: MSZP kontra Fidesz?

 • Kulturális hírek

  FojtásAz 1956-os forradalom után Jugoszláviában, közelebbről Szabadkán menedéket kereső magyarokról és házigazdáikról szól Deák Ferenc Fojtás című darabja, melyet a Kaposvári Csiky Gergely Színház mutatott be Babarczy László rendezésében.

 • A célegyenes elején: FKgP-KDNP: Deklaratív jelleg

  Hát ez nem jött össze. Pontosabban: nem úgy, ahogy szó volt róla. Az FKgP nem viszi be a hátán a KDNP-t a parlamentbe. De igazi meglepetés csak azokat érhetett, akik azt hitték, Torgyán József egy retorikai fogás kedvéért alapvetően kockáztatja májusi szereplését egy önmagát szétvert, presztízs nélküli párt kedvéért, amely önállóan valószínűleg be sem kerül a következő törvényhozásba.

 • A célegyenes elején: Fidesz: Régi csibészek

  Hogy jól áll a Fidesz a választási küzdelemben, azt "barátainak" megnövekedett száma mutatja. A kormányzásra való alkalmasságukat hirdető fiatal demokraták két kabinetet biztosan fel tudnának állítani: az egyiket a párt hét végi, programadó, IX.

 • Szavazótáborok 1994-ben: Így jöttek

  Mielőtt nekilátnánk azon morfondírozni, hogy ugyan minek alapján fognak a választók májusban sorsdönteni, vagyis beizélni a nyomorult kis ikszeiket arra a cetlire, nem árt újra összefoglalni, hogy 1994-ben mely pártok mely társadalmi rétegek támogatását bírták, és hogy honnan, kitől szipkázták el vagy kinek a javára vesztették el szavazataikat az előző kormányzati ciklusban.

 • Duna, műtárgy: Tovább a megkezdett úton

  Egy hónap van már csak a kormány MSZP-s tagjai által belengetett március 25-ig, a keretmegállapodásként eufemizált régi/új vízlépcsőszerződés megkötésének beígért napjáig. Persze ez a 25-e, a hágai ítélet utáni fél év leteltének a napja nem kötelezi egyik felet sem semmire, tudják ezt Hornék is, aláírhatják ők áprilisban is, holnap is, ha akarják.

 • Akadémiai törvény: Kutatói szabadság

  Egyszer volt, hol nem volt, a parlamenti bizottsági vitákon túl, a plenáris ülésen még innen, él valahol egy javaslat a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló, 1994-es törvény módosítására: benyújtói és támogatói (a kormányzat és az MTA vezetése) gyorsítanák, bírálói (némely ellenzéki és kormánypárti képviselő és akadémiai kutató) leállítanák e folyamatot, újragondolás végett, úgymond.

 • Közvélemény-kutatás a pártok támogatottságáról: Érik az MSZP

  Göncz Árpád május 10-re kitűzte a parlamenti választások első fordulóját, és ezzel lényegében kezdetét vette a választási kampány. A közvélemény reagálása meggyőző: 63 százalékra növekedett azok aránya, akik biztosra ígérik választási részvételüket.

 • Indiai választások: Olasz nő Delhiben

  Nem egészen két év után újra választásokat tartanak Indiában, szokás szerint több menetben. A nacionalista Indiai Néppárt két, zavargásokkal, merényletekkel súlyosbított választási nap után még reménykedik az abszolút többségben és a stabil kormányzás lehetőségében, de az első felmérések ezt nem támasztják alá.

 • Elnökválasztási futamok Szlovákiában: Döglött ló

  Szlovákia a korlátlan képtelenségek országa, s a mostani állapotok minden bizonnyal nem fognak követendő példaként szolgálni az elkövetkező nemzedékek számára. Március másodikán lejár Michal Kovác köztársasági elnök mandátuma, a jelenlegi kormánykoalíció esküdt ellenfele politikai nyugdíjba vonul, ám egyelőre semmi jele annak, hogy helyét törvényesen megválasztott utód foglalja el.

 • A léghajó hangja (Jimmy Page és Robert Plant)

  Szombaton Zágrábban kezdte, hétfőn nálunk folytatta idei európai turnéját Jimmy Page és Robert Plant. Mielőtt azonban két fiatal muzsikus, Charlie Jones (basszus) és Michael Lee (dob) társaságában megismertették volna április 20-ra várható új albumuk, a Walking Into Clarksdale anyagát a Budapest Sportcsarnok közönségével, a Marriott hotelben fél órán át tanulmányozták a közép-kelet-európai sajtó kérdezéstechnikáját.

 • Átmentve

  Az a telt ház, szóval az a tizenkét-tizenhárom ezer, aki a belépőjét kipengette, igazán rászolgált arra a kegyes csúsztatásra, hogy - majd idővel - egy Zeppelin-koncertre emlékezzen vissza. Jimmy Page és Robert Plant pediglen éppen annyi elismerésre szolgált rá, mintha húsz évvel ezelőtt jártak volna erre.

 • T´DOOR: Little Nemo

  Ez egy valami könyv, a Little Nemo, nem "az", az is megvan, fél tépet, félbeszakított kötet, borítótlan, a Tabánból. Az igazi Kis Némó a verebünk volt, vad verébszív, nyomban Szpéró után került ide, a sötét történeteimből történet.

 • Film: Dől a lé (Francis Ford Coppola: Az esőcsináló)

  Egykoron sztárügyvéd volt, most a világ legkeresettebb íróinak egyike. John Grisham 1984-től ontja magából úgynevezett regényeit, 1991 óta pedig -eredeti foglalkozását odahagyva - kizárólag az írásnak él. Érthető: a cuccait 60 millió (!

 • Ezzel a tizeneggyel (Olu Dara: In the world - from natchez to new york)

  Olu Dara ötvenhét éves, jó harmincöt éve van ebben a bizniszben. Több mint ötven album világra jöttéhez adta a nevét, mielőtt most, először, felvette a magáét. Három egész napot erre fordított, ha már így alakult.

 • "A név rólunk szól" (Ross Godfrey, Morcheeba)

  David Byrne után nemrég George Michael állta a vacsorát, egy kis közös munkára apellálva. Ozzy Osbourne-ról is azt hallani, nem álcázza magát, ha Morcheeba-koncertre készül. Most pedig mindenki a márciusi Big Calmra vár.

 • A drótpolgár

  A számítógép-hálózatokon kommunikáló közönségről számos mítosz forog közkézen. A tömegsajtó gyakran még ma is a társadalomtól elidegenedett, magányos fiatal fehér férfiak: technoanarchista szoftverkalózok, ketchuposflakon-gyűjtő autodidakta pirotechnikusok, perverz gyerekpornó-terjesztők, gyűlöletkeltő politikai radikálisok és számítógépfüggő virtuálterminátorok játszótereként ábrázolja az Internetet.

 • Törvénytervezet az elektronikus okiratról: Digitális kézjegyek

  Az elmúlt években a számítógépes hálózatok térnyerésével világszerte egyre égetőbb a kérdés: biztonságosan jut-e az elektronikus úton továbbított irat a címzetthez, mennyire hitelesek a továbbított adatok, illetve a feladó személye.

 • Nagano Underground: Japán-norvég hóhatár

  Nagano kisváros, talán négyszázezres sincs, új pályaudvar, bevásárlóutca, néhány sportlétesítmény, ennyi, meg ez az olimpia. Ahogy a pályaudvaron, úgy a város minden pontján van VOD (Video on Demand), ingyenes videócájg: ember odadöcög a géphez, nyomkodja kicsinyt a képernyőt, kiválasztja, mi is kell neki, és megnézi a japán Satoya Tae díjnyertes ugratását ebben az új dologban, aminek magyarul nem tudom a nevét, de a pálya olyan, mint szezonvégen Chopok-Délen a Siratófal, sok huplival, és kell ugratni is.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...