• MaNcs 11. évf. 10. sz. (1999. 03. 11.)

  "A legjobb, ha versenyt hirdetnek"

  Callmeyer Ferenc, a Magyar Építész Kamara elnöke

  Tavaly október végén, amikor véglegessé vált, hogy a jelenlegi kormány nem akarja felépíteni a Nemzeti Színházat az Erzsébet téren, ahol az elõzõ kormány idején lerakták az alapokat, az építésztársadalom nem kárörvendõ fele még csak morgolódhatott, amiért Bán Ferenc terve besorolt a meg nem valósultak közé. Most azonban, amikor Schwajda György, a Városligetbe átálmodott építkezés miniszteri biztosa...

  1999 / 10
 • Keresztury Tibor:Keleti kilátások

  Bár nincsen ott az égvilágon semmi, ami vonzana, van, hogy valamilyen nyomósnak vélt okból Pestre kell utazzak, pontosabban szólva: a felutazás megpróbáltatásait egyszerûen nem halogathatom tovább.

 • Sajó László: Öt és feles

  Sajó LászlóÖt és felesEgy nap szépA fiam nevenapja van, megyek a lányomhoz. Útközben meg kell néznem egy bútorboltot, kinõttük a cipõszekrényt.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Kedves Naplóm, most az emlékezetkiesésrõl akarok beszélni Neked - írta le Béla szokásos gömbölyû és lendületes betûivel, aztán megállt, hogy rágcsálja kicsit a ceruzát.

 • Hírek és

  Chikán Amerikában A gazdasági miniszter nem tapasztalta, hogy az amerikai üzletemberek különösképpen aggódnának a magyar gazdaság kilátásai miatt. Chikán Attila az elmúlt héten New Yorkban tartott tájékoztatót pénzügyi befektetések iránt érdeklõdõ amerikai üzletembereknek a magyar gazdaságról.

 • Kórházak a csőd szélén: Klinikai halál

  Magyarországon az egészségügy legbetegebb intézménye a kórház, ezt mindenki tanúsíthatja, akinek már volt szerencséje hozzá. És bár még egyetlen önkormányzat ellen sem indítottak csõdeljárást kórházának adóssága miatt, a kórházszövetség felmérése szerint legalább hét-nyolc intézmény miatt megkezdõdhetnek az elsõ fölszámolási eljárások.

 • Kis pártok pácban: Törpék alkonya

  Do or die - mondja az angol, csináld, vagy halj meg. A rendszerváltás idején elámultunk, mennyi párt jött létre, élveztük a szabadságot, naponta alakultak az új formációk.

 • Víz, hó, víz: A harmadik csapás

  Már Gödöllő magasságában látni, miként zabálja föl a víz a földeket, a foltok egyre nagyobbak lesznek, az út egyre inkább olyan, mint egy híd hosszában, Tiszafüred után pedig már szinte összefüggő tócsa az egész a vidék.

 • Fegyelmi eljárás Rapcsák András polgármester ellen: Billa-berek

  A hódmezõvásárhelyi önkormányzat képviselõ-testülete a múlt héten - "mivel tevékenysége veszélyezteti a város müködõképességét" - felfüggesztette tisztségébõl Rapcsák Andrást, a település polgármesterét.

 • Belügyi dolgozók tüntetése: Váll-lap a váll-lapnak vetve

  "A közelgõ nõnap alkalmából külön szeretettel köszöntöm az itt megjelent nõket. A legnagyobb civil szervezet Magyarországon a nõk társadalma - alma - alma" - visszhangzott a Kossuth téren a belügyi dolgozók múlt szombati demonstrációjának egyik vezérszónoka.

 • Bonyodalmak a Mechon Simon Alapítvány körül: Valami nem kóser

  "A származásom miatt támadnak" - fakadt ki néhány hónapja Salamon Berkowitz, az Egyesült Államokból hazatelepült üzletember, a Traubi Hungária Rt.

 • Forrongó Üzbegisztán: Lőttek nekik

  Miközben a világ Öcalannak, a PKK egykori vezérének elfogatása és annak következményei miatt huhog, Ázsia szívében más események tartják izgalomban a népeket.

 • Dél-Afrika: Az esélyes magányossága

  Nelson Mandela a múlt héten bejelentette, hogy június 2-án dönthetnek a szavazók az új államfõ személyérõl, és ugyanekkor lesznek a parlamenti, továbbá a regionális választások is.

 • T´DOOR: "Pont hogy SEMMIT se MOND...!"

  Irtózom újabban a sporthasonlatoktól, aztán akkor mégis, én is, itt. Irtózhatnék ugyanakkor attól is, hogy bármit kicsontozzak: ez van velem... meg ez... mert hogy akkor az ellenkezõje.

 • Tavaszi testvérháború: Ötös kolbász a Nagyerdőn

  Az van, ugye, minden évben, hogy amikor Debrecenbe látogatunk, én már réges-régen itt vagyok. Az idén másodiknak egy nagyon részeg sporttárs érkezett meg hajnali fél hétkor: rögtön riasztottak a buliból hazatérõ arra lakó cimbik mint témafelelõst, úgyhogy ki is mentem nagyokat ásítva az eseményt szakmai alapon megtekinteni.

 • Pentium III: Lassuló evolúció

  Miközben az Intel nagy felhajtással piacra dobta legújabb processzorát, idén januárban megtörtént az, ami még soha: az amerikai kiskereskedelmi csatornákon több PC-t adtak el AMD, mint Intel processzorokkal.

 • A kolozsvári botanikus kert: Havas trópusok

  A nagy mecénás, Hídvégi gróf Mikó Imre által adományozott épületben 1859. november 23-án megnyílt a kolozsvári Nemzeti Múzeum. Itt lett múzeumõr, majd három évvel késõbb tényleges igazgató Brassai Sámuel, az utolsó erdélyi polihisztor.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...