• MaNcs 11. évf. 14. sz. (1999. 04. 08.)

  "Itt mindenkinek a szabadságáról szó van"

  Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke

  Küldöttgyûlés elõtt áll az SZDSZ. A liberálisokat tavaly rendesen padlóra küldték a fiatal magyar polgárok, nem utolsósorban az MSZP-vel kötött, amúgy nem sikertelen koalíció bosszulta meg magát ily módon. Ennél is nagyobb fejfájást okoz sok szabaddemokratának, hogy egy sajátos tézispapíron kívül egyelõre nem látszik a kibontakozás elméleti és gyakorlati útja, a népszerûség pedig a parlamenti küszöb...

  1999 / 14
 • Sajó László: öt és feles (Húsvét után)

  A gyerek ordítva keresi az anyját, szépen elterveztük pedig, a nyuszifészket kutatva bolyong majd a lakásban. Nem leli, az anyját, nyuszifészken áttapos, nem veszi észre, anyja magába roskadva, elege van, nyuszi szül a fûben, már hároméves, menjen óvodába, hagyják õt békén, leginkább én, még mindig döglök, pedig frissek ma a kislegények, / öntözködni járnak, hát menjenek isten hírével, feltámadott az úr!

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Nyugállomány )

  Pont, mint az ivással, úgy van ez: csak a drasztikus megoldás célravezetõ, itt sincsenek semmi tömény, mától csak fröccsözök-féle átmeneti módszerek.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Azért azon el lehet gondolkozni, hogy a Röfi család bosszúja címû képet nézdegélve merre kangyalozzon a gondolat, merre teljesedjék a táj, merre legyen feneke a térnek, mondok magamnak, aztán televeszem a tüdõmet, és nekivetkõzöm a megoldást: hagyjuk a Madonna-hajgumit árusító biciklis mutánst másra, fõleg mert neki sem könnyû, ahogy látom.

 • Politikai hírek és

  Ombudsmani kifogások Tavaly elõfordult, hogy a bíróság egy ítéletében felemlítette a vádlott cigány származását - említi meg többek között jelentésében Kaltenbach Jenõ, a kisebbségi jogok országgyûlési biztosa, aki az állampolgári jogok országgyûlési biztosával és az adatvédelmi ombudsmannal együtt a napokban terjesztette be jelentését az országgyûlési képviselõknek.

 • Perek a popzenében: Kinek fütyöl?

  "Tisztára mint a klasszikus kapitalizmus fénykora: a proletariátus öntudatra ébred" - mondja egy lemeztársasági róka. A mûvészek pereskednek, Tátrai Tibortól Koncz Zsuzsán át egész Shygysig jogászok légióinak adnak kenyeret a sztárok.

 • A Postabank-ügy hullámai: Mérleg, mérleg, mondd meg nékem

  Azok, akik a Postabankkal a tavalyi kormányváltást megelõzõ néhány évben kapcsolatba kerültek, hullanak, mint a legyek. (Akad persze néhány kivétel.

 • Tárgyalások a Nemzeti Színházról: Gödör, verem, hézag

  Miközben a fõváros és a kormány képviselõi szorgosan alkudoztak a Nemzeti Gödör eltakarításának mikéntjérõl, és a dologba belefáradván lemondott Callmeyer Ferenc, a Magyar Építész Kamara elnöke, továbbá ugyanezt tette a Magyar Színházi Társaság vezetõsége, jószerivel alig tûnt fel, hogy a Nemzeti Színház jelenlegi fõrendezõje, Iglódi István pályázaton elnyerte az intézmény igazgató-fõrendezõi székére kiírt pályázatot.

 • Szudán: észak Dél ellen

  A szudáni polgárháború negyvenharmadik éve tart, azóta, hogy Afrika legnagyobb országa függetlenné vált. Közben volt egy tízéves szünet alkotmányozással, a demokrácia irányába mutató politikai lépésekkel, de aztán megfeneklett ez a folyamat, és a háború ismét elkezdõdött.

 • Háború Jugoszláviában: Bombasiker

  A legutóbbi boszniai és egyéb balkáni háborúk tapasztalata szerint a "felperzselt föld" taktikáját általában azok a megszállók alkalmazzák, akik nem érzik magukat teljes biztonságban az újonnan megszerzett tartományokban.

 • CeBIT ´99: Adatmentôk és médiamobilok

  A március végén rendezett éves CeBIT információtechnológiai Expo a világ legnagyobb ilyen jellegû megmozdulása, a felhajtás még a rivális Las Vegas-i Comdexen is túltesz.

 • Szex és iszlám: Csók és csador

  Van valami kettõsség abban, ahogy az európai ember az iszlám világ nõihez viszonyul. Egyfelõl szinte mindenki meg van arról gyõzõdve, hogy az iszlám világban a nõket lelketlen tárgyaknak tekintik, ami természetesen nincs így; másfelõl ha csak meghallja az európai, s fõként férfi, azt a szót, hogy hárem, egybõl a csodák birodalmában érzi magát.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...