• MaNcs 11. évf. 19. sz. (1999. 05. 13.)

  Isten archivistái (Alexander Boraine, a dél-afrikai Igazság és Megbékélés Bizottság ((TRC)) alelnöke

  A dél-afrikai békés hatalomváltásnak, az apartheid bukásának megvolt az ára: a fehér katonai és karhatalmi establishment csak akkor volt hajlandó beleegyezni az ANC, az Afrikai Nemzeti Kongresszus legalizálásába és a szabad választásokba, ha tagjai amnesztiát kapnak a kihunyó rezsim minden régi bűnéért. Az új ideiglenes alkotmány létrehozott egy speciális testületet, a Truth and Reconciliation Committe-t (TRC),...

  1999 / 19
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Mink, büszke értelmiségiek)

  Kedves elfoglaltságom nekem így tavasszal, holdas estéken a verandán elmerengeni a világ folyásáról, s különösképpen szeretek mélázni kedvenc osztályom, az értelmiség rendszerváltásbeli szerepvállalásáról. Irdatlan magas színvonalú vita folyik erről az egyik nem véletlenül legnagyobb példányszámú napilapban, a minap például rá kellett ébrednem, hogy micsoda bődületes lehetőségeket hagytam én ki az elmúlt évtizedben, s ezért bűnös vagyok, akár a többi értelmiségi; a büntetés pedig aligha marad el, jön a nihilizmus kora, és akkor szívás lesz nekünk.

 • Seres László: Dekóder

  Balkán Békéje, magyar értelmiségi módra (négy-ötezer személyre)

 • Para

  Kovács Imre: én

  Mint a lassan ható méreg, olyan tétován és teszetoszán keresgélem a nadrágomban ennenmagamat, nem vagyok sehol, csak egy kóbor, de megalapozatlan gondolat, leveszek mindent, zoknit, kabátot, majd cipőt, de tényleg ez a sorrend, állok mezítelenül, majdnem, aztán már ténylegesen is, állok a borotválkozótükör előtt, és nézem azt a hülyét, aki hazajött.

 • Kovács Kristóf: A regionális torzsalkodások hatása az egyetemes közerkölcsökre, amennyiben csakugyan

  Magukat megnevezni nem kívánó rádió- és internetkalandorok megfigyelései szerint - melyeket a NATO-pilóták rádióbeszélgetéseinek lehallgatására alapoznak -a belgrádi kínai nagykövetséget ért rakétatámadás nem volt tévedés, de szándékosnak is túlzás volna nevezni.

 • A balgaság dícsérete

  Az izraeli választásokat általában nem az előre kiszámíthatóság szokta jellemezni, és nincs ez másképp ezúttal sem, néhány nappal a mostani esemény előtt bárki, elvben akár az arab jelölt is bejöhet, és persze az sem kizárt, hogy pont ő volna a megoldás.

 • Cannesbor

  Nem hogy versenyen belül, de még kívül sem, ez azért nóvum. Mondhatnánk, nem vagyunk a fasorban sem, ám ez a már-már hagyományos magyarellenességünkből fakadó hamis tényállítás lenne, hiszen biztosra vehető, hogy filmvilágunk nagyjai közül idén is számosan grasszálnak majd a Croisette nevezetes pálmái alatt.

 • Politikai hírek és

  Kolcsár: három év börtön Első fokon három év börtönbüntetésre ítélték Kolcsár József buszvezetőt, mert bűnösnek találták gondatlanságból elkövetett közúti balesetokozásért. A Deutschlandsberg mellett januárban fékhiba miatt szerencsétlenül járt magyar turistabusz sofőrjének védője, Peter Benda a szakszervizeket okolja a katasztrófáért, amely tizennyolc kőszegi diák és tanár életét követelte.

 • A társadalombiztosítás reformja: Zsebtébé

  Néhány hete vagy tán hónapja történt, hogy kormányunk felelős személyiségei ország-világ előtt kijelentették: a társadalombiztosítás nyugdíjága után immár az egészségbiztosításra is ráférne a reform. Ebben kétségtelenül igazuk van, ám szándékaik legendás tisztaságának elismerése mellett sem hagyhat minket nyugodni a gyanú: ezek addig fúrják majd egymás koncepcióit, amíg el nem felejtjük az egészet.

 • A Fidesz-MPP XI. kongresszusa: Zárt körben

  "Elnézést kell kérnem tőletek a hosszú felsorolásért, de Karinthyval szólva, kifogytam minden mondanivalómból, kénytelen voltam elmondani az igazat", zárta le sikereinek listázását Orbán Viktor a Fidesz XI.

 • A gázközművek privatizációja: Csőcselek

  Csaknem kétezer önkormányzat áll perben az állammal mind a mai napig: a perek tárgya az önkormányzatok gázközművagyona. Amin az előző kormány egy sajnálatos félreértés folytán már túladott. Az Orbán-kormány egy alkotmánybírósági határozat hatására felajánlotta az önkormányzatoknak, hogy felméreti és kifizeti a teljes járandóságukat, és az idei költségvetésben e célra el is különített 50 milliárd forintot.

 • Ausztria, a koszovói háború és az "örök semlegesség": Kinn is vagyok, benn se vagyok

  Az osztrák politikai életnek is jól betett a NATO-hadművelet. Nem mintha korábban nem borzolta volna fel vizeit az Ausztria "örök semlegességét" megkérdőjelező vita. A Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) huzamosabb ideje nyomja: pokolba a múlttal, gyerünk a NATO-ba.

 • Kelet-Timor: Függő játszma

  Na végre! - szakad fel MaNcs-olvasók ezreiből a sóhaj a hírre, hogy amennyiben minden jól megy, akár már három hónap múlva független lehet Kelet-Timor. A világ folyására azonban az a jellemző, hogy nem szokott minden jól menni, ritka, hogy jól megy bármi is, sőt a végén a jóról is kiderül, hogy valójában nem jó, és akkor még enyhén is fogalmaztunk.

 • T´DOOR: A kedves Tandori úrról

  Ketten vannak, akik mintha összebeszéltek volna, így szólítanak. Egyiküknek írtam, még a kilencvenes évek dereka előtt, egy derekas felhívásra, működésem derékhadától nem túl távolian, egy Magyarországon játszódó bűnügyiregény-kezdetet, tetszett (ott), be is fúlt.

 • Kárpátalja, Beregszász: Színház terem

  Ukrajna határának viszonylag sima átlépéséhez kell: egy nagyon érvényes útlevél (az igazi arcberendezést hajszálpontosan tükröző, lehetőleg percekkel az átkelés előtt készült fotográfiával), jóféle (feltétlenül körpecsétes!

 • Színház: Fülbemászó (Balta a fülbe - a Kaposvári Csiky Gergely Színház az új Színházban

  Balta a fülbe - a kaposvári Csiky Gergely Színház az Új Színházban, a Kortárs Drámafesztiválon

 • Film: Vízigótok a krematóriumban (Az élet szép)

  Ha egy bolt bejáratára ki van írva, hogy zsidók és kutyák inkább ne jöjjenek be, akkor logikus, hogy az emberben fölmerül, a saját boltjába viszont kínaiakat és kengurukat nem engedne be. "Te kit nem szeretsz?" - kérdezi Guido a kisfiát a tábla láttán.

 • Könyv: Kicsinek látszol innen (Paul Johnson: értelmiségiek)

  A szerző, akit a fülszöveg konzervatív történészként definiál, nagyon utálhatja a baloldali értelmiségieket, illetve a baloldaliakat, függetlenül attól, hogy értelmiségiek-e vagy sem, és az értelmiségieket is, csak úgy, mert vannak, de legjobban a zseniket utálja, a középszerűek minden gyűlöletével és szenvedélyével, egy egész könyvet szentelt a témának.

 • Könyv: Halottról semmit (Oliviero Toscani: Reklám, te mosolygó hulla)

  Csak néztek a jugók, akik szerbek meg horvátok lettek, amikor megjelent a Benetton-plakátokon 24 x 36-os fotón 1994-ben Marinko Gagro boszniai áldozat és tettes vérfoltos, háborús konfekcióruhája. Néztek, és semmit nem értettek a nagy nemzeti bugyogásban.

 • World Music: már megint

  arra gondoltam, meg-megállva, hogy ami a szórakoztatóbizniszben folyik, az engem szépen kicsinál; és akkor beugrott, hogy csak egy hónap telt el, és újra kimagozhatok egy oldalnyi világzenét, vagyis hogy havonta négy-öt ilyen album.

 • Női kézilabda BL-döntő, Dunaújváros: öt gól rendel

  Hogy egy impozáns méretű képzavarral örvendeztessük meg a botanika iránt érdeklődő olvasót: rezegtek a muskátlifejek, mint a nyárfalevél. De nem ám a lágy tavaszi szellet fújdogálta őket: ötezer néző hangorkánja várta a csapatokat a Bajnokok Ligája női kézilabdadöntő első összecsapásán, a dunaújvárosi Jégcsarnokban.

 • A paksi Vasúti Múzeum: Rozsdatemető

  Mintegy negyven vasúti jármű sorakozik majd egy kilométer hosszúságban a 6-os út mentén, az egykori paksi állomáson, ami 1985 óta vasúti múzeumként működik. Igaz, az utóbbi időben csak azok gyönyörködhetnek maradéktalanul a kiállított tárgyakban, akik különös vonzódást éreznek a roncsok iránt.

 • Portugália: A lakhatatlan ember

  Ahogy Maria Treben, az istenfélő füvesasszony írta a Férfibetegségek előszavában: az ifjúság megőrzéséhez mindenki élhet csodaszerrel. Mi éltünk, aztán felültünk a repülőre, és elmentünk Lisszabonba. Nem hiába.

 • Arccal az egzotikum felé (A fűszerekről és rendeltetésszerű használatukról)

  Ezen a héten, kedves olvasó, a fűszerekből és egyéb háztartási törmelékekből készíthető ételféleségekről lesz szó. Ha nem érdeklik a fűszerekből és egyéb háztartási törmelékekből készíthető ételféleségek, lapozzon tovább más hasábok felé.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...