• MaNcs 11. évf. 20. sz. (1999. 05. 20.)

  "Jugoszláviát megölték" (Zelimir Zilnik filmrendező)

  A vajdasági szerb művészt a jugoszláv fekete film fenegyerekeként tartják számon. Tabukat nem ismerő, provokatív gondolkodása, ironikus látásmódja, fekete humora Dusan Makavejevéhez áll közel. Magyarországon Korai művek című első filmjét (1969) és a kilencvenes években készült munkákat, a Tito újra köztünk című áldokumentumot és a Márványsegget (Marbleass) ismerheti tőle az Örökmozgó közönsége. Az...

  1999 / 20
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A puhatestű éjszaka)

  Nem - mondtam a plafonnak egy olyan típusú baljós reggelen, amikor a komolyabb döntések meg szoktak születni. Ez így nem mehet tovább: a fennálló állapot autófronton semmiképp sem tartható. Menni még csak éppen menne, de megeszi a rozsda lassan teljesen, kiesik a gyerek nekem az alvázon a lyukon, oszt´ kész a baj, kereshetem.

 • Sajó László: öt és feles (Szieszta)

  Nem nagy ügy, a rendőrség is csak órák múlva jön, addig bámulom a vizet, nem nagy ügy, bámulom mindig. Betörtek már hozzám, betörtek hozzád is, be fognak törni. Mindannyiunkat be fognak. Bámulom a vizet, merengek a múltnak, item, én.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Azért jó darab idő kiesett azóta, hogy Hozzád fordultam volna, Kedves Naplóm, de az az igazság, hogy nem történt semmi. Tulajdonképpen nem köt le már ez az egész, csak a napfogyatkozásra készülődöm, meg a Diósgyőr-Videoton meccsre, a többi nem érdekel, csak rakom egymásra a napokat, meg szöszmötölök, hogy valamivel elteljen az idő.

 • Ara-Kovács Attila: Mérsékelt szél (A Romániai Magyar Demokrata Szövetség VI. kongresszusáról)

  Bármit mondjanak is a most lényegében újraválasztott RMDSZ-vezetés kritikusai, az erdélyi magyarok pártja a múlt hét végi kongresszus után bizonyos értelemben már más lesz, mint korábban. Alapvető változtatások történtek ugyanis, amelyek részben az RMDSZ kormányzati felelősségvállalásának a következményei, részint pedig abból fakadnak, hogy a romániai politikai élet is - az 1996 novemberében tartott választásokat követően - sok tekintetben alkalmazkodni kényszerült az európai normákhoz.

 • Válságlekezelés

  A költségvetés elúsztatása feltehetőleg már tavaly elkezdődött, akkor, amikor az ő Jóskájuk "Zsigám" (már tudniillik Jóska Zsigája) portája elé nagyobb rakomány búzát ígért elplanérozni, amennyiben Járai pénzügyminiszter nem tanúsít rugalmasabb magatartást az agrártámogatások ügyében.

 • Hangyás kép

  A Maszop képviselőcsoportja a fővárosi főügyészhez, az SZDSZ-frakció a házelnökhöz fordult, nagyjából ugyanazzal a "problémával". Ugyan tennének már valamit a Magyar Televízió Rt. kuratóriuma csonka elnökségének törvénytelen működése ügyében.

 • Politikai hírek és

  Lányi: "önálló Vajdaság" "Elképzelhetőnek tartom, hogy a Vajdaság önálló állam legyen" - jelentette ki Lányi Zsolt kisgazdapárti politikus, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke; mint utóbb hangsúlyozta, kijelentését mint képviselő, és nem mint bizottsági elnök tette.

 • Civil szervezetek támogatása: Ezer zsebből

  Magyarország az egyetlen hely a világon, ahol politikusok közvetlenül döntenek a civilek pénzéről. A képviselők többségének fiatal kora miatt csak gyermekbizottságként emlegetett Társadalmi Szervezetek Bizottságának tagjai a pártállam veteránjait, de főleg a civileket megcsúfolva zsírozták le egymás között a pártok ifjúsági szervezeteinek juttatott pénzeket, 19 millióval rövidítve meg a túlélésért küzdő nonprofitokat.

 • Befagyasztás előtt a nyugdíreform: Monopoly

  Öt tárcaközi munkacsoport vizsgálja a nyugdíjreformot, miután Orbán Viktor közölte, hogy "meg kell menteni" az állami nyugdíjrendszert, az ország teherbíró képessége nem viseli el, hogy a vártnál jóval többen tértek át a felosztó-kirovóból a magánpénztári rendszerbe.

 • őriszentpéter: Befogadók

  Csaba hetedik osztályos, az ´rség egyik falujában él a családjával. Szüleivel 1991-ben Erdélyből települt át Magyarországra. Még óvodáskorában derült ki, hogy HIV-pozitív. Egy 1991-es adat szerint Romániában a forradalom után 1226 AIDS-beteget tartottak nyilván: kilencvenkét százalékuk csecsemő és kiskorú gyermek volt.

 • ügyészi praktikák: Levél a jövőből

  Titokzatos elmeorvosi vizsgálatra idéztek a tatabányai ügyészek egy budapesti védőügyvédet. A szokatlan eljárás okairól semmit sem árultak el: annyi azonban bizonyos, hogy a tatabányai ügyészek és az ügyvéd nem éppen puszipajtások, előbbiek perlik az utóbbit és vica versa.

 • Izrael: A legvidámabb: Barak

  Izraelnek új miniszterelnöke van: a szokásostól eltérő külsejű, kövérkés, joviális, vidám benyomást keltő fickó az illető, nagyjából annyi karizmával, mint egy tasak papír zsebkendő. Ehud Baraknak hívják, a tágabb értelemben vett baloldal jelöltjeként robbant be a nagypolitikába, ahol rövid köszönőbeszéddel, majd az izraeli himnusz, a Hatikva eléneklésével kezdte pályafutását.

 • Szlovákiai elnökválasztás: Schustermatt, kis híján

  A hírekből tudható, szomszédaink megnyugtató magabiztossággal vették demokratizálódási akadályversenyük éppen soron lévő próbáját, az első közvetlen államfőválasztás első fordulóját. Különösebb fennakadások nélkül, derekas részvétel mellett, várakozásoknak többé-kevésbé megfelelő, kisebb meglepetéseket hozó eredménnyel, bizakodó hangulatban.

 • A sötétség mélyén (Joel Schumacher filmrendező)

  Jelmez- és díszlettervezőként kezdte a szakmát. Első munkáival, a St. Elmo tüze és Az elveszett fiúk című produkciókkal fiatal színészek - köztük Demi Moore és Kiefer Sutherland - egész nemzedékét indította el a pályán.

 • Film: Szado-mazó (8 mm)

  A filmkritikus pont az a hasadt agyú kretén, akinek az ilyen filmeket csinálják. Fele neki mazochista, fele vérnősző szadista. Beül a moziba mint Sacher-Masoch, kéjesen szenved másfél órát (ez esetben két óra nyolc percet kellett volna, de egészségéért aggódó szaktársai lerövidítették kínjait, erről mindjárt), aztán kijön mint Sade márki, és vitriolba mártja golyóstollát.

 • Könyv: A maláriaszúnyogok ura (Alex Garland: A part)

  Neofita pikareszk, cinikus utópia képregényszerűen elbeszélve, a bizonyos darabjaira hullott X-generáció legyeinek ura egy thaiföldi kék lagúnán. Megjelent nálunk is a vakmerően fiatal angol művészettörténész, autodidakta író, ázsiai Out of Lonely Planet turista első és azonnal Betty Trask- (irodalmi) díjas regénye.

 • Kiállítás: A történelem vége (Egy kivételes ország, Olaszország 1900-2000 - Néprajzi Múzeum)

  Egy kivételes ország, Olaszország, fényképek,

 • Könyv: A sivatag szelleme (Karl May összes művei - 1.)

  Nagy veszély fenyegeti a kiskamasz korú gyermekkel rendelkező családok pénztárcáját, mivel az Unikornis Kiadó elkezdte Karl May összes műveinek kiadását, kábé havi egykönyvi sebességgel. A vállalkozás embert próbáló, a cél nemes: konkurálni még egyszer utoljára az ezredvég előtt az elektronikus mesével, és könyvet adni a srácok kezébe (ha mindjárt az ingünkért is).

 • "Napokra eltűnni" (Kiss Ferenc: Nagyvárosi bujdosók)

  "Hiszem, hogy tébolyult bolyongása közben a tönkrement emberiséget ők és a hozzájuk hasonlók terelik folyton-folyvást a jó irányba" - írja Kiss Ferenc dalciklusa előszavában a "biztos menedéket nyújtó bujdosókról".

 • Antifasizmus kezdőknek: Atari Teenage Riot

  1972-ben születik Nyugat-Berlinben, tizenhat évesen több punkzenekart tud a háta mögött, aztán a falomlást. Foglalt házakban nyomja a technót. Egy ideig szólóban, majd ´92-ben együttest alapít: Atari Teenage Riot.

 • Mosd vagy soha: A tisztaságról és egyéb démonokról

  A mosó-, mosogató- és tisztálkodószerek annak fényében, hogy valamennyi ugyanabból az anyagból, azaz ipari salakból készül, tetemes hányadát alkotják a családi költségvetésnek, már ha van ilyen (nem család, hanem költségvetés).

 • Kosovo Online: Villanykampf

  Miközben a NATO második világháborús technológiákkal - repülőgépekről szórt röplapokkal, rádió- és tévéműsorokkal - próbálja meggyőzni a szerbeket, hogy értük bombáz, nem ellenük, a háborús bűnös Dragan Vasiljkovic belgrádi egyetemistákból verbuvált kiberkommandója az internet vitafórumain eteti a nyugati közvéleményt a háború igazságtalanságáról, a szerbek szenvedéseiről és az etnikai tisztogatások légből kapott voltáról szóló szofisztikált propagandaanyagokkal.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...