• MaNcs 11. évf. 21. sz. (1999. 05. 27.)

  "A NATO-nak erkölcsi felelőssége van" (Randolph Braham történész, holocaust-kutató)

  Kényszerből bár, de a népirtás szót és Auschwitz analógiáját használják mostanában azok, akik megpróbálják ésszel felfogni, mit is művel a szerb politika Kosovóban. Interjúalanyunk, akinek nemrég jelent meg könyve a romániai vészkorszakról, úgy látja: bár a holocaust hasonlat sántít, a Nyugatnak mindent el kell követnie az albánok védelmében.

  1999 / 21
 • Seres László: Dekóder

  Mivel ez az utolsó Dekóder (a MaNcs és a szerző útjai kettéválnak immár), az olvasó talán megbocsátja nekem, ha végül, utolsósorban önmagamat dekódolom. Boldog vagyok, hogy a MaNcs szerkesztőségi vonalával konform módon lehettem bombázáspárti, de azon kapom magam, hogy akut magyarázkodási kényszerem van, úgyhogy pacifisták, harmadszor.

 • Sajó László: öt és feles (Hamburg [Hungary])

  (felvezetés) Nyolckor kezdődik, nézem a műsorban, kb. tizenegykor már Nyikita jön, a bérgyilkosnő - mit fognak addig csinálni?! Emlékszem Kokó első profimeccsére, már az elején kiütés, aztán ültek a szakértők a stúdióban, töltötték a műsoridőt.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Látszás)

  Nemcsak nagyon lusta vagyok, de elfoglalt is (egy fontos ember, mit mondjak), meg itt a depi (most a nyári, de lehet, hogy még a tavaszit taposom): tehát most megvonom magam a kedves olvasótól, beszéljen helyettem, tudomisén, a pénzügyminiszter vagy akárki, addig is pihenek.

 • Eörsi István: A hatalom határai

  A szabadulásomat követő hónapban, 1960 szeptemberében filmszatírába kezdtem. Egy ország teljhatalmú kormányzója különvonatán külföldre utazik. Fülkéjében róla készült fotók és képek. Az állomásokon zászlókat lengető tömeg köszönti a tovarobogót, sőt mi több a sínek mentén is felsorakoznak az ünneplőruhás parasztok.

 • Játszd el nekem a halál dalát

  Valami eszi a rendőröket Békés megyében, ami természetesen roppant szomorú és visszás helyzetként értelmezhető. Emberek halnak meg, árvákat és generációkon átívelő sebeket hagyva maguk után - ráadásul, akár hiszünk a hátramaradottak vádjainak, akár nem, valami, úgy tűnik, kevéssé stimmel a Békés megyei rendőrkapitányságon.

 • Ja k vam pisu

  Van itt ez a levélügy, az ő számos politikatechnológiai, pszichoszociológiai, korrupto- és kretenokratológiai, továbbá lingvisztikai, valamint turisztikai vetületével. Ezek mind szerfölött érdekesek, bár a belőlük levonható következtetések száma korlátozott, és nagyjából annyiban foglalhatók össze, hogy lám, a magyar politikai elit nem csekély hányada analfabéta, legjobb esetben is csak magyarul bégető birkákból áll, akik a gazda vagy a gazdához közel állónak vélt személyek parancsára, esetleg egy ingyennyaralás vagy bárminő apró ellentételezés fejében, bárkinek, bármikor lábon eladják a nevüket.

 • Politikai hírek és

  Czeizel cáfol A vádbeszédben elhangzott állítások többségét valótlannak nevezte Czeizel Endre orvos-genetikus büntetőpere első napján. A vádirat szerint a Czeizel vezette Családtervezési Központ az Amerikában élő Gáti Mariannhoz irányította az abortusz, illetve örökbefogadás ügyében hozzájuk forduló nőket.

 • A közoktatási törvény módosítása: Tanuló vezetők

  Mi sem bizonyítja jobban az oktatás stratégiai ágazat voltáról szóló közhely mélységes igazát, mint az, hogy a demokratikusan választott kormányok mindegyike megcsinálta az előzőével szembemenő közoktatási törvényét - ezt teszi a jelenlegi is, ütemesen haladva a kormányprogramban jelzett változások megvalósításának útján.

 • A CW Bank hetvenmilliárdja: Bécsi szelet

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megszabadul a költségvetésnek 70 milliárd forintnyi kárt okozó bécsi leánybankjától, a Central Wechsel- und Creditbank AG-tól (CW Bank). Lapértesülések szerint a CW Bankot a Magyar Fejlesztési Bankhoz lapátolják át, míg a rossz hitelportfóliót az állami tulajdonú cégek romjainak eltakarításában és az állami garanciával védett banki hitelek értékesítésében járatos Reorg Rt.

 • A Jones-levél: Hazugságözön

  Három fideszes politikai államtitkár és 31 fideszes és kisgazda "szenátor" a Lockheed Martin (LM) cég egyik középvezetőjét ajánlotta az USA következő budapesti nagykövetének. Az iromány mindenkit meglepett, különösen Peter Tufo jelenlegi nagykövetet, akivel mindenki meg van elégedve, állítólag maguk az aláírók is.

 • A Vörös Győző-ügy és az MTA: A múmiák bosszúja

  Múlt év decemberében a Magyar Tudományos Akadémia egyik - valami kideríthetetlen okból az etika főnévről elnevezett bizottsága - megalapozatlannak találta a vádakat az ellen a nyárspolgár ellen, aki áltudományos csalás nyilvánvaló szándékával kiáltott egyiptomi királysírt tavaly májusban, éppen az Akadémia sok pénzért kibérelt nagytermében.

 • Vajdasági autonómia: Fel, újvidékre!

  1996. november negyedikén elbaktattam a kishegyesi (Mali Idjos) tűzoltóotthonba szavazni. Egyszerre négy szinten is! Képzelhetik, hogy meglepődtem, mikor láttam, hogy apám is indult a vajdasági tartományi választásokon.

 • Háború Kosovóért: Balkáni geller

  Az embernek néha az az érzése támad, minél többen szállnak be a kosovói válság rendezését célzó diplomáciai csatározások ringjébe (Jevgenyij Primakov, Viktor Csernomirgyin, Igor Ivanov, Eduard Kukan, a G-8, az ENSZ, Marti Ahtisaari, Carl Bildt, az unokahúgom sógora), annál összébb gabalyodik a kosovói csomó.

 • Korzika: Nádfedél és jogállam

  Ha igaznak bizonyulnak a vádak és a május eleje óta egyre szaporodó vallomások, börtönbüntetés vár Korzika prefektusára és csendőrparancsnokára, mert gyújtogatásra adtak utasítást egy terrorizmusellenes különleges alakulat tagjainak.

 • Könyvhét: Egy hetvenéves könyvelőnek szörnyű álma (1999. június 3-7.)

  Ünnep van egynapos: munka, gyerek, pedagógus, nő, felszabadulás, csibe.

 • T´DOOR: E High-Teke, e Nagyon Nyomorú Föld

  Lementem újságért május 1-jén, zászlók sehol, ez eddig jó, csak mire. Az elmúlt négy hónapot munkával... nem ünnepeltem, nem is töltöttem..., de hagyjuk, más káposzta (ahogy N. N. Á. mondotta volt). Lementem, az újságosok zárva voltak, újabban távolodom a Holdtól, egy másik irányban indultam, nem volt türelmem a villamost megvárni, bérletem nincs, ritkán utazom bármivel, kutyánk gyűjtőjegyét használom ilyenkor, lilás, ezüst csíkkal (nem a kutyánk).

 • Film: Rövidnadrágos bűnözés (A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső)

  A britek jól állnak: minden évre jut náluk legalább egy igényes, hazai gyártású blockbuster mozi. Kritikust és (nagyobb) közönséget egyszerre vonzó. Ez derék, főleg ha figyelembe vesszük, hogy az itteni sikerekre az amerikai filmipar azonnal felfigyel, s az új tehetségeket (mint Danny Boyle-t vagy az Alul semmit jegyző Peter Cattaneót) rendre magukhoz csalogatják a hollywoodi cukrosbácsik.

 • Színház: Lóból is megárt (Közellenség a Kamrában)

  Schilling Árpád avagy Süsü feltűnően tehetséges fiatalember. Évek óta rendez, nagyon jó előadásokat hoz létre, és csinált már néhány pompásat is. Mind közül a legjobb lazán szervezett társulatával, a Krétakörrel előadott, Cocteau-ból átírt A nagy játék volt, de hát ez csak ízlés dolga.

 • Színház: Tompor és Tünde (Két Csongor, egy eset Veszprémben)

  Vörösmarty Mihály tizenhat drámájából egyetlen igazán kiemelkedő alkotás a Csongor és Tünde, melynek irodalmi alapját a História egy Árgirus stb. tündér szűzleányról elnevezésű klasszikus adta. A téma persze az örök és nyughatatlan szerelem, amelybe nem holmi konkurens családdal való viszálykodás, hanem mondjuk néhány ármányos manó meg egy boszorka avatkozik.

 • Film: Glamtől szembe (Bálvány[r]ock - Velvet Goldmine)

  Ezen a héten mutatják be Todd Haynes Bálványrock - Velvet Goldmine című filmjét. A rendező egy régóta halott és ma már karikatúrának tűnő irányzatnak, a glam-rocknak - ami a hetvenes évek elejét ragyogta be flitteres kosztümjeivel, kifestett sztárjaival - állított emléket huszonöt év távolságból.

 • Narancs-ásatás: Jethro Tull

  Lassacskán maga a Narancs is ásatásra szorul, de ezen most emelkedjünk felül, hiszen a Jethro Tull már harminc éve..., s most 27-én a Körcsarnokban.

 • Róka fogta túzok: Veszettek

  Veszettség (hydrophobia): Állatoknak, kül. kutyának, rókának marással emberre is átterjedő heveny, gyógyíthatatlan betegsége. Két alfaja létezik, a sylvanikus (erdei), mely nem gyógyítható és az urbánus, melynek kezelése megoldott.

 • Kokó újra győzött: Veszélyes övezet

  Nem emlékszem ennyire jól rendezett sport- vagy kultúreseményre, már az gyanús volt, hogy a sajtóakkreditációért nem kellett könyörögni, önéletrajzot beküldeni és a meccseket valami lehetetlenül távoli szektorban végigszorongani.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...