• MaNcs 11. évf. 23. sz. (1999. 06. 10.)

  Az újsütetű pite (Pósfai György biológus, író)

  Valójában hogy kezdődött? Nem tudja senki. Még maga a szerző sem. De egyszer csak író lett. Már elmúlt negyven, amikor úgy adódott, hogy egy kis írása miatt a barátai nyúzni kezdték, publikálja, s így jelent meg az első Cipó-történet a Pompeii hasábjain (nem P. Gy. novellái miatt szűnt meg a folyóirat). Az Alföld és a Holmi hozott eztán újabb adag Cipót. A szerző országos reputációra tett szert. Első kötete,...

  1999 / 23
 • Sajó László: öt és feles (Egy negyvenéves, könyvvel)

  Jön szembe a téren, Vörösmarty, a tér, a haza bölcse, a szomszédos térről, a neves publicista éstörténész éspolitológus ésatöbbi, mondom neki, akkora ember vagy, már be se férsz a tévébe, mosolyog, visszavág, ötszázvalahány verseskötet jelent meg tavaly, sok, a líra: öngyógyítás, a költőket a tébéből kell pénzelni, bólogatok, havi fixszel, az ember könnyen rímel, ilyen rosszul, különben is, a történelmet - bukkan föl a téren e rémalak, s inte felém -, a miénket, költők csinálták, olyan is, mondja ő, géza, ne politizálj!

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Ulysses@2000.com)

  Civilizációnk jelenlegi állapotát illetően Stumpf honvéd különb jósnak bizonyult Stanley Kubricknál. Míg ugyanis az illető hadfi (nyugalom, névrokon) 1983 telén, leszerelés előtt három nappal (ami tudvalevőleg a világ), amikor boldogan belerikkantotta örömét a szombathelyi laktanyaépület lépcsőházának kongó-bongó magasságába, miszerint a kopaszok 2000-ig maradnak, pontosabban határozta meg a jelen végét, mint a kimondottan időspecialista filmművész, aki egy esztendővel későbbre helyezte a kalendáriumban a jövő, azaz a más-világ kezdetét.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Egy vidéki gazdálkodó feljegyzéseiből)

  Amikor publicisztikát írok a MaNcsnak, mindig jó korán kelek. Alig pitymallik még, a kakasok még nem kezdték rá, csak néhány madárka csivitel félénken, majd egyre hangosabban. A kert végéből ritkás köd szivárog, a fűben vakond motoz.

 • Dessewffy Tibor: Mély Torok Kettő - fsz.: O. V.

  "Én nem bírom fékezni magam, én hős akarok lenni."

 • Egy ember ára

  Lapzártánkkor a képlet, a diplomáciai húzások és ellenhúzások meg az éjszakába nyúló G8- és ENSZ-egyeztetések minden hektikussága ellenére meglehetősen egyszerűnek tűnik.

 • Lezsák: A töke

  Megint ráfáztunk. A lehetőség ezúttal is sasmadárként suhant el a fejünk fölött, a Reorg Rt. ajánlatára ugyanis, miszerint egy-, azaz egyezer forintért úgyszólván bárki magyar állampolgár megvásárolhatta a Lakitelek Alapítvány postabankos adósságainak egy részét, na, arra már le is lett csapva.

 • Politiai hírek és

  Módosuló polgári szolgálat? Az Országgyűlés módosítani kívánja a polgári szolgálatról szóló törvényt: ennek értelmében a polgári szolgálatot választók állami támogatásban részesülő közhasznú társaságoknál, alapítványoknál, társadalmi szervezeteknél is letölthetnék szolgálati idejüket.

 • Gyilkos kutyák: Szabad a gazda

  Hány halálos sérülést okozó kutya gazdája került börtönbe? Egy sem. Jogerős, letöltendő börtönbüntetést egyedül az 1994-es gödöllői eset felelősei kaptak. Október 4-én a 72 éves budapesti asszony hétvégi háza felé tartott, amikor a Fészek panzió három kutyája megtámadta.

 • A Mahir-Fidesz-Postabank-ügy: Reklámfogások

  A Princz-féle Postabank a tavalyi választási kampányban szép summákat juttatott a győzelemre esélyes politikai pártoknak, és e tételeket működési költségein át számolta el - másfél éve rebesgetik e pletykákat.

 • Káderpolitika a köztévénél: Törpék a dobozban

  Saját kádereit radírozta le a Fidesz a képernyőről az MTV élén történt vezetőváltással. A kisgazdák, az MDF és a MIÉP kedvenceiért a szocialisták szerint újrakezdődött a médiaháború. A minimális nézettsége miatt össztelevíziós szempontból súlytalan közszolgálati játszótérrel az a baj, hogy minden egyes meccsért mi fizetünk.

 • A társadalombiztostás Selmeczi Gabriella után: Krachwerk

  A Selmeczi Gabriella kínos bukása nyomán történtek ismeretében egy dolog bizton állítható: az államtitkárnő távozása után oly sürgősséggel szüntették meg annak kváziminisztériumát, mintha már régóta éppen erre készülődtek volna.

 • Viszálykodás a Magyarok Világszövetségében: Agyarra, magyar!

  "Anyám, én egy világszövetség vagyok" - gondolhatja magáról Csoóri Sándor költő. A Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke szombaton megjelent levelében a magyar fociválogatottat hősies ellenállásra buzdította Románia ellen.

 • Kasmír: Olvadás - jegelve

  A Himalája nyugati lejtőin az elmúlt évtizedekben ritkán volt béke. Másfelől viszont a lakosság a völgyekben él inkább, úgyhogy a háborús állapotokat nem kénytelen folyamatosan tapasztalni. India és Pakisztán között van egy fegyverszüneti, más néven ellenőrzési vonal, ahonnan a tél beálltával eltávoznak a hadak, hóolvadáskor pedig visszatérnek.

 • Lóvátétel (A jereváni rádió jelenti a választásokról)

  Örményországban választások voltak, már megint. Az Egység Blokk nyert, de ez nem érdekes. Az Európa Tanács és az EBESZ megfigyelőit lóvá tették, de ez sem baj. Az a baj és az az érdekes, hogy Örményország választóit is lóvá akarják tenni.

 • Könyvhét 3.: A tett elkövetése, avagy a könyvelő odatér

  Senki nem mondhatja, hogy nem vertem nagyban a készülőt, papírom is van róla, s most mégsem tudom pontosan, hogy végül örültem-e vagy sem, hát ez sem újság, kacskaringós pályám során volt is, aki rákérdezett, ám válasz helyett ezúttal aligha elég rágyújtanom.

 • Könyv: így jöttünk valahogy (életmódtörténet)

  Sokáig gondolkoztam, hogy mi zavart a történelemkönyvekben. Mondjuk nem mindennap szálltam magamba, de néha eszembe jutott, hogy miért is volt annyira szar mindegyik. Persze részben mert meg kellett tanulni, de ez csak az egyik ok volt, amiért végül is úgy döntöttem: földrajzra fakultálok.

 • Harminc ezüst (Szájtépés filmszakadásig - Fiatal Filmesek Fóruma)

  Egy kis lépés előre: több mint harmincat mutattak be pályakezdők egy-két éve készült rövid- és kisjátékfilmjeiből a hétvégén a Szindbád moziban. A vetítésekhez panelbeszélgetések adtak keretet. Grunwalsky Ferenc rendező és Báron György filmteoretikus első nap az alkotók közül Bollók Csabával, Dyga Zsomborral, Hajdú Szabolccsal, Mispál Attilával és Szederkényi Júliával, este Jancsó Miklóssal, másnap filmelméleti szakemberekkel ült le a Latinovits teremben.

 • Sziget az áramlatban (Az Island Records 40 éve)

  1959-ben Jamaica fővárosában, Kingstonban egy 22 éves fehér fiatalember, Chris Blackwell száz mai angol fontnak megfelelő összeggel beszállt a karibi szigetország születőben lévő lemeziparába. A kiadó, melyet megalapított, azóta fogalom.

 • Trianon-tüntetés a Várban: Adj a barátaidnak is!

  Ha június eleje, akkor MIÉP-tüntetés a budai Várban. Trianon hetvenkilenc éve, kerek szám, emlékezzünk, magyar testvérek. A várbuszon már alakul a hangulat, összeszorulunk, akár Bayer Zsolt torka a kántorhangversenyen, de a testvériség miatt még összébb húzódunk.

 • Románia-Magyarország Eb-selejtező: Két gombóc körítéssel

  Az átlag (erdélyi) magyar ember többnyire bazi nagy necceket cipelve megy fel Bukarestbe, de csak akkor indul el otthonról, ha már nagyon muszáj. Az átlag (erdélyi) magyar inkább otthon ül, és anyázik nagyon, mert a kábelen jövő hat égi magyar mellett mégis a románegyre fanyalodik este kilenckor, bunaseara, mondja a szpíker, jön a meccsek meccse.

 • Korunk hőse: A leendő kutyakozmetikus

  "1974-ben voltam kegyes napvilágot látni Esztergom városában. Ezt követően -mivelhogy látták bennem a jövőt - elhatározták, hogy ha meghalok, kitömetnek, de legalábbis fejjel lefelé temetnek el, ne tudjam magam kikaparni.

 • Kulturált beszakítás: Kárászok, kangyalok, karórák

  Szombaton hosszú idő után újra horgászni mentünk régi barátommal, dr. I.-vel. Izgalmas nap volt. Először vérszívó férgek támadtak ránk Újpesten, aztán a politoxikomán boncolóorvos fogott két hatalmas kárászt, talált egy kvarcórát, és kis híján összeismertetett a jászárokszállási alvilággal.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...