• MaNcs 11. évf. 26. sz. (1999. 07. 01.)

  "A liberalizmus próbája" (Hack Péter, az SZDSZ ügyvivője)

  Két hete jelent meg Bartus László Fesz van című könyve a Hit Gyülekezetéről. A szerző a negyedik legnagyobb magyar egyházban eltöltött nyolc év után diktatórikus, pénzsóvár szervezetnek ábrázolja a felekezetet, amelyben mindenről az egyszemélyi vezető, Németh Sándor dönt. A szerző szerint a gyülekezet a nyolcvanas évek óta hivatalos és félhivatalos eszközökkel próbálja befolyásolni az SZDSZ-t. A párt és az...

  1999 / 26
 • Halász Péter '70

  Nálunk még most is "az avantgárd színjátszás" meghatározó alakjaként emlegetik, pedig több volt ő annál, igazi művész.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (édes angyal a rögvalóság talaján)

  Egyszer arról is beszélni kéne, barátaim - mondom, ugye, én, a beszélgetés lelkes híve -, hogy mi van olyankor, amikor a szomszéd asztalnál a Perugia-Salernitana meccs esélyeit latolgatja egy a felesektől jelentékeny hangerőre kapott társaság, s mi reflexből arra gondolunk, hogy szegényeknek ez jutott, így telik itt az életük nap nap után, hm, hm, bizony, ám egy másodperccel később már azon dolgozunk, hogy megálljuk, hogy beleszóljunk, mert kizárt az iksz, mivel a Salernitana a múlt héten idegenben döntetlenre játszott, és most otthon nyernie kell, hogy elkerülje a kiesést az utolsó fordulótól függetlenül, s az a mackós különben is hülyeséget beszél, az Udinese sérültjeit illetően fogalma sincs semmiről, két héttel korábbi állapotra hivatkozik.

 • Eörsi István: OptiPista (Erények és arányok)

  A börtönökben huszonnégyóráztak az őrök, így hát két garnitúra váltotta egymást. Az egyik mindenütt rosszabb volt, mint a másik. A kevésbé rosszat jónak neveztük. "Holnap a jó váltás jön" - mondogattuk a szerencsétlenebb napokon.

 • Végel László: A bűnös Nyugat és az ártatlan Balkán (A szerb értelmiség a háború után)

  A Jugoszlávia elleni háború véget ért. Az országban megszüntették a hadiállapotot, megjelennek trónkövetelők, visszatérnek a hősi ellenállók, megkezdődött a szerb ifjúság európai exodusa, hazaköltöznek a kosovói albánok, továbbra is kitelepülnek a vajdasági kisebbségiek, a magyarok is, a kosovói szerbeknek támogatást ígér a NATO, s nem kell többé nemzetmentő feladatokra vállalkozniuk.

 • Sortűznéző

  Hétfőn új eljárás megindítását rendelte el, kvázi önmagának a Legfelsőbb Bíróság az 1956-os sortüzek ügyében. Ez így persze pontosításra szorul, az elrendelés az LB felülvizságálati tanácsának döntése, mely a testületet magát kötelezi.

 • Macik a málnásban

  Itt éltek, szerkesztettek, zenéltek, játszottak, politizáltak köztünk, közben meg nyalták fel a lét csókos kamatra, pedig nekünk is szükségünk lett volna rá. Persze az is idetartozik, hogy a Magyar Narancs című hetilap előállítási költségeinek jórészét hosszú ideig ugyancsak a Posta Bank fedezte.

 • Politikai hírek és

  Alkotmánybíróság: teljes a létszám A parlament alkotmánybírává választotta Bihari Mihályt, Kukorelli Istvánt és Tersztyánszkyné Vasadi Évát; az Alkotmánybíróság három eddigi tagjának mandátuma július 2-án jár le.

 • MDF, MDNP, STB: Fészkelődés a jobboldalon

  Kereszténydemokrata uniót óhajt létrehozni a Magyar Demokrata Fórum és a Magyar Demokrata Néppárt: sőt, sértődés ne essék, bevonnának más erőket is. Mindeközben nem titkolják, hogy a kisgazdákra utaznak, viszont lankadatlanul hangoztatják hűségüket a Fideszhez.

 • Nagy Sándor lemondása: Alvezéráldozat

  A Postabanktól kedvezményesen felvett hitel okozta botrány miatt a múlt héten lemondott posztjairól a szocialista Nagy Sándor és Csiha Judit. Több pártbéli úgy vélekedett, a két politikus ártott az MSZP-nek, ezért kellett távozniuk.

 • Ítélet a metróperben: Az alagút eleje

  Másodfokon is pert nyert a főváros az alperes Pénzügyminisztérium ellen a 4-es metró ügyében: az ítélet szerint Járai Zsigmondnak nem volt joga egyoldalúan felbontani a tavaly tavasszal, még a Horn-kabinet regnálása idején megkötött beruházási szerződést.

 • ISM-pályázatok: Nyárleszállítás

  Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) 50 millió forintot írt ki az idei gyermeküdültetésre. A sportminiszter ezzel egy időben döntött az augusztusi kecskeméti kettesfogat-hajtó világbajnokság minisztériumi 30 millió Ft-os támogatásáról is.

 • Választások Indonéziában: Számító gépezet

  Lassan már maguk az indonézek is kezdik elfelejteni, pedig való igaz: június 7-én választások voltak ezerszigetű országukban. A százharmincmillió választópolgár több mint 91 százaléka lelkesen és többségében ellenzéki hevülettel volt ott a negyedmillió szavazóhelyiség valamelyikében.

 • Kosovo: az UCK demilitarizálása: Rögtön jövök, csak egyet lövök

  Miután a NATO és az albán gerillák megegyeztek a demilitarizálás elveiben és ütemtervében, megkezdődött a fegyverek beszolgáltatása. Jelzésértékű ugyanakkor, hogy nem mindegyik albán parancsnok üdvözölte a folyamatot, amelynek célja: a küzdelmekben edződött harcosok visszaillesztése egy - jelenleg ugyancsak bizonytalan, távoli ábrándnak tűnő - civilek vezette és törvények uralta társadalomba.

 • Izrael: A rakéták üzenik

  Libanon, illetve az ottani Hezbollah-állások megbombázása, valamint az ezt megelőző Hezbollah-rakétatámadás Észak-Izrael ellen közel-keleti mércével mérve rituális aktusnak számított: mindig sikerült kellő pánikot okozni vele, többet azonban nemigen, és a felek jobbára be is érték ennyivel.

 • T´DOOR: Hongongi retúr

  A "Hongongi metrójegy" fogalma, mint múltkor, tehát: hogy valamiről fogalmunk sincs, de utal rá egy jel. Egy elhajított japán metrójegy Hong Kongban, na ja. "Tisztáztuk."

 • Kulturális folyóiratok: Változó lapjárás

  Semmi nem közvetítette finomabban a rendszerváltás édes ízét az ínyenc fogyasztó számára, mint a péksütemények, gyümölcsjoghurtok és kulturális folyóiratok kínálatának színesedése. Az 1988-91 tájékán indult minőségi lapok tizedik évfolyamuk körül járnak, s ha már eddig húzták, helyzetük akár stabil is lehetne.

 • Könyv: Légy a sason (Bartus László: Fesz van)

  Csatlakoznék Seszták Ágneshez: aki teheti, még ma vegye meg e fakóbarna könyvet. Rég született ennyire jó tényfeltáró szakmunka, ezt nem Som Lajos, Zalatnay Cini vagy Végh Antal írta.

 • Tangótan és vegyes tudás

  "Egyre jobban énekel" - hümmögtek magukba fordulva a tangó-életérzés egész életre elkötelezettjei, amikor megszólalt a rádióban Carlos Gardel hangja, évekkel, sőt tíz évekkel azután, hogy halálos baleset érte egy forgatáson.

 • Járt itt egy boldog ember (Hermann Nitsch képzőművész)

  Gyönyörű udvarház Alsó-Ausztriában. Virágok, lombos fák, madárcsicsergés, harangzúgás, idill. Az udvar közepén hatalmas, fából ácsolt kereszt. Alatta hordágyra emlékeztető deszkapriccs. Elszabadul a pokol. Kezdődik a hatnapos, egyszerre ősi és vadul modern passiójáték.

 • Július 6-11.: World music: a Hét

  Ezen a héten tarthatunk Keletnek, Nyugatnak - öt napra ennyi világzene még nem esett Magyarországon. Szögezzük is le: ez így teljesen rendben van.

 • Ljubljana: A tender gyümölcsei

  Ljubljanát zöld vizű folyójáról, tyúklépésnyi utcáiról, miniházairól, mediterrán jellegű, de annál békésebb kávézóiról lehet felismerni, és manapság arról, hogy kevés a turista. De ha az ember leül tíz percre, előbb-utóbb fel fog tűnni, hogy itt mindig folyik valami falusiasan bájos, multikulturális matatás.

 • Mintha élnél (Néha úgy tűnik, mintha vége lenne, pedig dehogy)

  A permanens sokadika egyik rázós, de szerencsére ritkán előforduló pillanata, amikor a menthetetlenül hosszú, de inkább végtelen hétköznapok valamelyikén valaki valamiért pénzt küld, és a rutinból felhívott TeleBank - ilyenkor persze behízelgően nyájas - géphangja közli velünk, hogy számlánkon pénz található.

 • Ha-ha, mondja a klón (Lewis Wolpert elméleti biológus)

  Lewis Wolpert a University College London professzora, szűkebb szakterülete az embriológia. Könyvei közül elhíresült A tudomány természetellenes természete című. Nemrég a Nature folyóiratban közölt cikke (Veszélyes-e a tudomány?

 • Az időjárás viszontagságairól: A szuperkatasztrófák évtizede

  Politikai szűklátókörűség volna a Fidesz-kormány működéséhez kötni az elmúlt év árvizeit és az egyéb időjárási anomáliákat: a Nemzetközi Vöröskereszt múlt héten nyilvánosságra hozott katasztrófajelentése szerint 1998-ban a természet pusztítása minden korábbi rekordot túlszárnyalt, és több embert tett földönfutóvá, mint a háborúk és etnikai konfliktusok együttvéve.

 • Kőszegi-öröknaptár és sakk vakoknak: út finuszig

  Ideig-óráig tarthatja még magát az a vélekedés, miszerint a passzátszelet is a fővárosban kezelik, alaposabb elemzők azonban teljesen helyesen látják, hogy - a "világon minden komoly dologban részt vett/vesz egy magyar" alapvetéshez hasonlóan - kis hazánk minden fontos programjában és történésében ott áll valahol a háttérben egy dunaújvárosi jellem.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...