• MaNcs 11. évf. 28. sz. (1999. 07. 15.)

  "Az emberek pedig szeretik a vér látványát" (Jankovics Marcell, az NKA elnöke a Nitsch-bot

  A Kiscelli Múzeumban megrendezett Hermann Nitsch-kiállítás miatt vizsgálatot rendelt el a kiállítást támogató Nemzeti Kulturális Alapnál a kulturális tárca. Semjén Zsolt egyházügyi helyettes államtitkár levélben kérte a Budapesti Történeti Múzeum igazgatóját, hogy zárassa be a "vallásgyalázó" kiállítást, amely "súlyosan sérti a vallásos emberek méltóságát, és káros a magyar kultúra...

  1999 / 28
 • Sajó László: öt és feles (A visszatehető tetejű tejesdoboz)

  Valaha minden egyszerű volt, ment haza az ember hajnali részegségben, már nyitnak a boltok, félig fölhúzott redőnyök előtt tejesüvegrekeszek, mellettük zsemle zsákban, az ember rájuk se bír nézni, gyomra fordul, ám körülnéz, az ember, reggelire, délben jó lesz, vesz magának innen-onnan is, vett magának akkoriban mindenki, tele az utca tejesüveges emberekkel, ki korán kel, s fekszik.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Szigorodó feltételek)

  Ez az első nyár, amikor nem engednek be diákjeggyel sehova, amit én teljesen megértek, tiszta ősz vagyok, csak hát tavaly is éppen így bírtam kinézni, s akkor még pompásan működött a dolog. Rejtély, hogy mi történhetett.

 • Rugási Gyula: Hermann Nitsch, a "vallásgylázó"

  Hermann Nitsch - a nálunk csupán nagyon szűk közönség körében ismert - veterán osztrák akcionista igazából kezet csókolhatna Semjén Zsolt kultuszminisztériumi helyettes államtitkárnak; a jeles bürokrata ugyanis hisztérikus kirohanásaival (a vallásgyalázás vádja, a Kiscelli Múzeumban rendezett Nitsch-kiállítás azonnali bezárásának követelése, hivatali vizsgálatok elrendelése stb.

 • Korlátolt támogatás

  A múlt hét végén azt mondta Orbán Viktor Franjo Tudjman horvát elnöknek Dubrovnikban, hogy Horvátország saját európai csatlakozásának ügyében Magyarország korlátlan támogatására számíthat.

 • Hová iparkodol, Nép koma?

  Magyarország nem Svájc, hogy a disznóvágás szezonját is népszavazással jelöljük ki. Ha ezt eddig nem tudtuk, most megtudhattuk.

 • Politikai hírek és

  Elfogták a szombathelyi sírgyalázókat Hungarista fiatalok követték el a szombathelyi sírgyalázást: a városi holocaust-megemlékezés előtt antiszemita jelszavakkal és firkákkal csúfították el Szombathely zsidó temetőjének több sírkövét.

 • Hepatitis-fertőzött csecsemők: Rossz vér

  1998. szeptember közepén, két nap eltéréssel öt egészséges koraszülött gyerek jött világra a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen (HIETE): három lány és két fiú, közülük két ikerpár. Születésük után nem sokkal mind az öten vérkészítményt kaptak.

 • A múlt héten sem újult meg az MSZP: Ifjú könyökök

  Molnár Gyula támadásba lendült az MSZP múlt szerdai elnökségi ülésén: az alelnök a párt új arculatáról szóló "tanulmány" eredményeire hivatkozva, fideszesítené a pártot. Szerinte háttérbe kellene húzódniuk mindazoknak, akiknek a politikai élete nem a rendszerváltással kezdődött.

 • Végh Ferenc lemondása: Leléphet!

  A kormányerők bizánci stílusú ellehetetlenítési programja során szép lassan megtört Végh Ferenc vezérkari főnök, a honvédség parancsnoka, a NATO-csatlakozás gyakorlati levezénylője, és múlt pénteken benyújtotta lemondását.

 • Eltolt adóreform: Kormány, fizetek!

  A kormány két hete tárgyalta az Pénzügyminisztérium által kidolgozott adóreform-tervezetet, de csak hogy lendületből visszadobja oda, ahonnan érkezett. Így már biztos, hogy a Fidesz negyven választási pontjából legalább kettő nem valósul meg.

 • A főváros és a kerületek: Viszálykodók

  A fővárosi és a kerületi önkormányzatok viszonya a rendszerváltás óta nem felhőtlen. A vita szinte mindig a költségvetési rendelet megalkotása előtti hónapokban újul ki, amikor a költségvetési pénzek elosztásáról meg a fővárosban kivetett helyi adókból származó bevételekről kell dönteni.

 • Sierra Leone: Kényszerződés

  Fohday Sankoh, a Forradalmi Egyesült Front felkelőinek vezére elnézést kért a nyugat-afrikai ország népétől, közölte, hogy hajlandó esélyt adni a békének, de hogy ki hiszi el akár csak egy szavát is, ez most a kérdés.

 • II. Káni Filmfesztivál: Rejtőzködők

  Ha máshogy már nem vagyunk képesek arcoskodni egy illusztrisabb társaságban, végső mentsvárként mindig ott a lehetőség, hogy a megfelelő pillanatban előhúzzuk a nagyágyút, és közömbös arccal elejtsük: a múlt héten leugrottunk néhány napra Kánba (ejtsd: Cannes), és micsoda véletlen, épp a filmfesztivál kellős közepébe sodort minket a jó sors.

 • Vérkép (Sebők Zoltán művészettörténész)

  Hogy mi miként és miért történt tavaly Prinzendorfban a Hermann Nitsch által inszcenált Orgia-Misztérium-Játékon, arról előbb egyik résztvevője, Adamik Lajos, majd maga az osztrák képzőművész mesélt nekünk (MaNcs, 1998.

 • Karel 60 éves: Mein Gott!

  Született július 14-én, 1939-ben; köszöni, prímán tartja magát, hatalmas koncerttel ünnepel a legnagyobb prágai sportcsarnokban. Magyarországon dalait kevéssé ismerjük (tán csak az egy szem Lady Carnevalt), személyét annál inkább.

 • Film: "A cigányok már ilyenek" (Két életben; Csintó)

  A minap vetítettek két filmet az Örökmozgóban. Volt már ilyen, azért mozi. Az utánuk zajló beszélgetés viszont a dokumentumfilm etikájáról és hatásáról szóló kérdéseket vetett fel.

 • Film: Nem hagy hidegen (Alisa Lebow-Cynthia Madansky: Treyf (Tréfli)

  Egy New York-i zsidó leszbikus pár filmet készített megismerkedésük történetéről és közös életük egy-egy kitüntetett epizódjáról. Ez került a IV. magyar meleg és leszbikus fesztivál zsidó "blokkjába".

 • Színház: A súlytalanság mindennapisága (A Decouflé cirkusz az Erkel Színházban)

  Dehogy cirkusz! Van ugyan kör alakú porond, hátul kis függöny meg nagy bajszú kikiáltó, de szerencsére nincsenek sem kopott mackók, sem mindig másik, fáradt poénnal előhozakodó zenebohócok. Philippe Decouflé nem porondmester, hanem táncos, aki szereti a cirkuszt.

 • Színház: Megcsúfolt kéjjel megcsókolt férj (Moliére: George Dandin - Kaposvár)

  XVII. század, Franciaország. Jean-Baptiste Poquelin királyi kedvencként alkothat kénye szerint mint színész, író, rendező, társulatigazgató. Ez érthető, hiszen apja kárpitos volt, ő maga pedig jogot végzett, igaz, azt még nem Moliére néven.

 • Flamenco botoló (Balogh Kálmán és a Romano Kokalo: Gipsy Colours)

  Aki először találkozik Balogh Kálmánnal, és a lemez füzetkéjéből tájékozódik, könnyen megszeppenhet: látható-e majd a fa az erdőtől? Hiszen életrajzi jegyzete, bármily szerény, nem hallgathatta el, hogy az utóbbi húsz évben játszott magyar (Ökrös, Muzsikás, Méta, Téka), délszláv (Zsarátnok), zsidó (Joel Rubin Klezmer Band) népzenét, rockot (Peter Ogi), világzenét (Sultan, Orient Express, Transglobal Underground), klasszikusokat (Budapesti Fesztiválzenekar, Brooklyni Filharmonikusok, Miami Filharmonikusok), s mielőtt megalakította a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Bandet, majd a Romano Kokalót, Andre Heller Magneten Gipsy Show-jának a zenei rendezője volt.

 • Világvége előtt (R.E.M. a Kisstadionban)

  Kezdeném azzal, amit nem láttam. Lekéstem a magyar előzenekarokat (Heaven Street Seven, Üllői Úti Fa:k, vagy hogy is írják, mióta major label szerződtette őket). Viszont egészen eddig még olyan főszereplőt sem láttam, aki a színpadon megköszönte volna az előzenekaroknak, hogy emelték az ő fényét.

 • Komédium: támogatás nélkül: Kuncog-e a krajcár?

  "A Komédium működését a Dunaholding Rt. tartja fontosnak." Ez a mondat olvasható a műsorújságokban, színlapokon, de még a színház ajtaján is. Ki tudja, meddig - kérdezhetnénk. De a Dunaholding már beelőzött a válasszal.

 • Tasmán ördög: Az erszényes holland

  Ausztráliában új remény éltet sokakat, miután néhány hónapja kiderült, hogy az általánosan alkalmazott szervkonzerválószer, a sejtmérgező formalin helyett az erszényes farkas elhullott példányait alkoholban tartósították.

 • Visegrádi palotajátékok: Nagy Lajos az alienek ellen

  Én már akkor indulni akartam, amikor a harcsabajszú magyar vitéz a nagy égzengés közepette fejét vette Hazug Hasszán török vezérnek, a fiam viszont kitartott az ostromig, pedig a vége felé már csak a felsőteste látszott ki a mindent elöntő sárból.

 • Krisna Szekér-fesztivál: Védikus piknik

  Vallási tárgyú összejöveteleken általában álldogálni meg üldögélni szoktam, és figyelem magamat, hogyan reagál a neurózisom a történésekre. Kell kábé két óra, addigra általában kiderül, hogy megnyugszom-e, vagy még jobban szorongok.

 • Berlin: A Love Parade-válság

  Mit jelent a Love Parade? Szeretetparádé? Békeünnep? Brokkolis rétes? Vagy szeretetfesztivál? Már sokan megpróbálták anyanyelvükre lefordítani a rendezvény nevét, de ennek nincs sok értelme, hiszen a Love Parade a világon mindenütt ugyanazt az üzenetet takarja: Music Is The Key, ahogy az idei mottó mondotta, a zene a kulcs.

 • A Trafó pinceétterme

  A fiatal művészek ma ápoltabbak és még fiatalabbak, de a Trafó nevű utód műintézmény pinceétterme is rosszabbul nézhetett ki annak idején, az átkos nyolcvanasokban, mikor az áramfelügyelő bácsi vagy a házfoglaló remete punk járt benne oszloperdőt kerülni.

 • Fradi vendéglő

  Most, hogy vége a bajnokságnak, szerdán vagy szombaton is végrendelkezés nélkül vállalkozhatunk a népligeti oroszlánbarlang megközelítésére, akár serdületlen gyermekeinkkel is, akiknek a megbízható balszárnyból edzőpárossá előlépett Mucha-Vépi duó neve épp annyit - semmit - mond, mint az, hogy Nyilasi-Ebedli vagy Albert-Varga, annak viszont már tökéletesen tudatában vannak, hogy a Fradi színe zöld-fehér.

 • Árpádház étterem

  Ha valaki az Astoria környékén jár, és hirtelen olyan érzés keríti hatalmába, hogy most már jó volna bekapni egy kis ősmagyar étket, az semmiképpen ne térjen be az Árpádház étterembe. Az ilyen ember inkább menjen egy könyvesboltba, és érdeklődjön, hátha megjelent ´smagyar konyha címmel valamilyen szakácskönyv, vagy puhítson a kredenc alatt húst, esetleg növesszen bajszot, és vegyen részt egy lovas-íjász bemutatón, de ne menjen be a Magyarok Házába, mert, mint életében már annyiszor, megint csalódni fog.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...