• MaNcs 11. évf. 29. sz. (1999. 07. 22.)

  Miért nem lesz mindenkiből kurva? (Székely György szociológus)

  A prostituáltakról sok mindent hiszünk, de nem sokat tudunk. Az állami gondoskodásban részesülőről még kevesebbet hiszünk, és semmit sem tudunk. E két csoport közös metszetéről viszont dunsztunk sincs. Egy szociológiai kutatás most épp e metszetet vizsgálta: vezetője segít abban, hogy olvasóink is bepillanthassanak e varázsos világba.

  1999 / 29
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (álló)

  Most jócskán délre vagyok tőled, kedves olvasó, legalábbis délebbre, mint a zömed (nem árt egy kis óvatosság, tekintettel a MaNcs remélhetőleg szaporodó számú afrikai és antarktiszi előfizetőire). Távközlésileg és nyomtatott sajtóilag el vagyok hát szakítva hazámtól, aminek hasznait élvezem és terheit viselem.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Kinyalom a füledből a bábel-halat, leteszem a lantot, hallom, hogy énekelsz, hallom, hogy vacogsz, bekebelezlek, átoperállak, kicsinállak, játszd újra, hiteles, megvehető, reggeli első bekezdés (olvasol, hülye, eszem a frontod).

 • Varró Szilvia: Mi ép?

  Nemzeti Családpolitikai Koncepció címen májusban készült el a Szociális és Családügyi Minisztérium szakértői által készített tervezet. Harrach Péter szociális és családügyi miniszter az éles kritikákra reagálva elmondta, hogy a koncepció még nem végleges; a 68 oldalas irományból azonban világosan kiderül a kormány értékrendje.

 • Adams Family

  Arra a kérdésre, hogy Észak-Írországban ki a jó fiú meg ki a rossz, máriás huncut legyen, aki tudja a választ; az egyetlen zsinórmértéknek mindenesetre - egy magunkfajta, alapvetően erőszakellenes közlöny számára legalábbis - épp a konfliktus szereplőinek az erőszakhoz való viszonyát érdemes választani.

 • Ki fizeti a révészt?

  Kopogjuk le gyorsan, levonulóban az épp utolsó árhullám, a miniszterelnök is ehagyta a katasztrófa sújtotta területeket. Kezdődhetne az, ami állítólag már folyik az első csapás óta, kárelhárítás, rehabilitáció, katasztrófamegelőzés.

 • Politikai hírek és

  Honvédség: leépítés mellett hetvenmilliárd többlet Lapértesülések szerint hetvenmilliárd forintos többletet ígér a Honvédelmi Minisztériumnak az a titkos kormányhatározat, amelynek alapján a tárcánál megkezdődött a hadsereg stratégiai felülvizsgálata.

 • Szlovák törvény a kisebbségek nyelvhasználatáról: Szópóker

  Lehet, túl korán örülünk, de mind Szlovákiában, mind Romániában az elmúlt másfél hónap során olyan változások születtek a kisebbségeket érintő törvényi szabályozásban, amelyek kedvezően befolyásolják az ott élő magyarok életét.

 • "Megfigyelési lista" újságírókról: Parázs a kamu alatt

  Meglehetősen nagy a hallgatás azokról a papírokról, amiket június 26-án kapott meg két napilap. A nagyrészt szerkesztőségek és újságírók névsorát tartalmazó "dokumentumok" összességükben hamisítványok: egymásra fénymásolt iratokból és aláírásokból állnak a dossziék.

 • Árvíz Hevesben: Tehetetlenül

  A múlt heti esőzések következtében súlyosabb helyzetbe került az ország, mint az év eleji ár- és belvizek idején, pedig már akkor is azt hittük, ennél rosszabb nem jöhet. A mostani ítéletidőnek eddig hét halálos áldozata van, az esők nyomán kialakult áradások tizenhárom megye csaknem kétszáz települését érintették, az összedőlt vagy életveszélyesnek nyilvánított házakból több mint háromezer embert telepítettek ki, de a veszélyeztetettek száma ennek tízszerese volt.

 • Sírgyalázás Szombathelyen: Kőtáblák üzenete

  A magyar törvények szellemében szabadlábon védekezhetnek a szombathelyi zsidó temető tizenöt sírjának meggyalázói. Tettük ma társadalmilag kevésbé veszélyesnek minősül, mint mondjuk iratok nélkül gépkocsit vezetni.

 • Teheráni megmozdulások: Tartják a jó Iránt

  1978, a sah bukása óta nem volt olyan forradalom közeli az iráni közhangulat, mint a július 8. és 15. közötti héten. A Teheránból egy sor vidéki nagyvárosra is átterjedt tüntetések és kíméletlen megtorlásuk után a diákok a hét végén bejelentették, hogy nem hirdetnek újabb akciót, amíg a képviselőik nem találkoznak az ország fő biztonsági szervének, a Legfelső Nemzetbiztonsági Tanácsnak a tagjaival.

 • Szerbia és Crna Gora: Köszönöm, hogy imádott

  A szerbiai ellenzék - a külföldi turnék mellett - a vidéki városokban lankadatlanul szervezi Milosevic-ellenes tüntetéseit. Ez, a jelek szerint, nem érdekli Milosevicet. A Crna Gora-i kormány tárgyalásokat kezdeményezett a közös állam, Jugoszlávia jövőjéről.

 • Oroszország újra támad: Rombirodalom

  Minden gazdasági nehézség ellenére a múlt hónapban Oroszországban hadgyakorlatot tartottak, amely a volt Szovjetunió összeomlása utáni idők legnagyobb katonai felvonulásának bizonyult. Ötvenezer katona vett benne részt, több légi ezred, és nem maradt el egy olyan komputeres szimulációs rendszer kipróbálása sem, amelyre csak újabban tett szert a hadsereg.

 • Film: Határsértések

  Ha nyár, akkor autósmozi. Még akkor is, ha ezt a tömegszórakoztató intézményt mára lemosták a színről a légkondicionált multiplexek. Viszont tartja magát az autósmozi-szerű választék: a forgalmazók valamiért meg vannak győződve arról, hogy nyáron elsózható a legsótlanabb vígjáték, elsüthető a legsületlenebb horror is.

 • "Bírom cérnával" (Benczúr Emese képzőművész)

  Próbáld meg rózsaszínben látni a világot, javasolja a Velencei Biennálé magyar pavilonjának udvara fölé feszített, felhőket is átszínező, rózsaszín selyemre hímzett szövegével Benczúr Emese, aki Bukta Imre, Csörgő Attila, Erdélyi Gábor és Imre Mariann mellett képviseli ott Magyarországot.

 • "Letettük a hangszereket, felvettük a tollat" (Badou Jobe, Ifang Bondi)

  Július 11-én a fertőrákosi Világzenei Vándorfesztiválon járt az egyik legismertebb nyugat-afrikai együttes, az Ifang Bondi. A zenekarvezető Badou Jobe arról beszélt a koncert előtt, mit jelent "önmagának" és mit jelent griot-nak lenni.

 • "Különben elfoglaljuk Magyarországot" (Rachid Taha rai énekes)

  Míg a rockban gyengélkedik, a world musicba nagyon belehúzott az idei Pepsi Sziget. Az augusztus 9-én fellépő Rachid Taha szupersztár a raiban: tavalyi Diwán albuma 794 versenyzőből lett hatodik az európai rádiósok ´98-as összesítésében, majd tavasszal megint robbant a Khaleddel és Faudellel közös 1.

 • Kapolcs. és vidék-e?: Völgymenet

  A Művészetek Völgyének fontos alkotórésze maga a völgy. Hogy oda kell menni. Utazni pedig általában jó, utazni gyönyörű, utazni szép, vidékre főleg. A ember úgy érezheti, hogy el van vágva a világtól, és a mobilt is nyugodtan otthon lehet hagyni, mert a völgyben Darth Vader is csak Monostorapátiban, a Kilátódombon mondhatja, hogy a térerő velem van.

 • "Nekem az illúzió a fontos" (Madame Kio, született Heidl Kornél)

  Heidl Kornél 1960-ban hagyta itt először Magyarországot egy korrekt balett-táncosi szerződéssel, mint báró Kemény Melinda tanítványa. Azóta csak ritkán látogat haza. Az elmúlt húsz évben már nem táncos, hanem kabarészínész és egyben a legidősebb, világszerte ismert magyar travesztisztár, az eltéveszthetetlenül sajátos stílusú Madame Kio.

 • Csődközelben az Iridium: Holdfogyatkozás

  Az amerikai lapok szerint a Motorola műholdas üzletágát irányító Bary Bertiger felesége találta ki az egészet még 1985-ben, mert nem tudta felhívni férjét a Bahama-szigetcsoport egy napsütötte tengerpartjáról. Ettől még működhetett volna a nagyjából 5,5 milliárd dolláros beruházással létrehozott rendszer, a piacra lépés óta eltelt kevesebb mint egy év alatt mégis csőd közeli helyzetbe került az Iridium, a világ első globális műholdas mobiltelefon-hálózata.

 • Könyv: Rokonszenves hasonszenv (Dr. Horváth Katalin-Bóna László: Homeopátiás gyógyművészség)

  Létezik egy hatalmas csomag, amire gondos (netán: gondviselő?) kezek ráfestették a "csoda" feliratot. Ebben a csomagban ott lapul vagy éppen ragyog - divattól és propagandától függően - millió lehetőség - az asztrológiától kezdve a kártyavetésen és az akupunktúrán át a kézrátételig, az íriszdiagnosztikáig, a szellemidézésig az isten tudja (szó szerint!

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...