• MaNcs 11. évf. 3. sz. (1999. 01. 21.)

  Beletapostak az életünkbe (Farkas Henrik, a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának ügyvezetője)

  A vizsgálat lezárult, de Szűcs Mihály alezredes egyhamar nem fogja elfelejteni. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatójának ugyanis egy a miniszter által elrendelt fegyelmi vizsgálat miatt le kellett mondania egy civil szervezetben viselt vezető tisztségéről, mivel nyilvánosan ellenezte a sorkötelességet, és önkéntes, profi hadsereg létrehozása mellett állt ki. Vesztére: szabad szólása politikai tevékenységnek...

  1999 / 3
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Mellé)

  Nagyon nehezen áll ez most össze, amit írok, mindenféle zagyva apróság, de hát arra tartalak, kedves olvasó, hámozd ki, rakd össze, dolgozzál egy kicsit te is.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Két pszichiáter kerékpározik, az egyik befordul az árokba. Káromkodva kászálódik ki, mire a másik megkérdi: Akarsz róla beszélni?

 • Seres László: Dekóder

  Te Jenő, azt írja az újság, hogy ez a Gaskó nevű vasutas ölte meg a MÁV főnökét. Nem, Lujza, nem ezt írja, csak úgy néz ki. A sorok között. Meg néhány csatornán.

 • Eörsi István: Tölgyessy él!

  Ülésezik a Fidesz-frakció. Orbán Viktor miniszterelnök a frakciótagok támogatását kéri újsütetű törvényjavaslatához, mely arról kíván intézkedni, hogy az őt bíráló budapesti újságírók kedden és csütörtökön délután négy és hat óra között ne mehessenek át a Nagykörúton.

 • A költő távozása

  Ennek talán még akkora jelentősége se lenne, mint az előző verziónak.

 • Filmfesztivál

  Alighogy fordult a naptár, máris itt a fesztiválszezon. Még a filmgyártásban is.

 • Politikai hírek

  Kosovo: tömeggyilkosság

 • Kulturális hírek

  Néprajzi Múzeum: maradNémi ki-mit-mondott-mit-nem-mondott huzakodás után a kormányszóvivő bejelentette: nem erőltetik, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a Néprajzi Múzeumba költözzék. A kultuszminiszter szakértői testületet kért fel, vizsgálják meg a múzeum optimális elhelyezésének lehetőségeit, a kormányfő hivatalának pedig továbbra is új helyet keresnek.

 • A Globex Holding bukása: Oroszlánvész

  A rendszerváltás idejét (1990 plusz-mínusz két-három év) jövendő korok történészei nemcsak a magyar demokrácia megteremtésének kísérleteként, hanem a gyanús körülmények között gyűjtött hatalmas magánvagyonok, gigantikus síbolások és monumentális panamák koraként is tartják majd számon.

 • Menekülttábor Szombathelyen: Csigabiga, gyere ki, ég a házad ideki

  November végi vizitünk óta (MaNcs, 1998. december 10.) némiképpen enyhült a feszültség a szombathelyi határőrlaktanyában működő közösségi szálláson. Nem volt újabb kitörési kísérlet, az időnkénti éhségsztrájkot pedig fölváltotta a ramadánkor szokásos böjtölés.

 • A fővárosi roma önkormányzat választása: Önsemlegesítés

  Ha az EU-csatlakozás a magyar politika egyik legfontosabb célja, és az összes Magyarországgal kapcsolatos uniós dokumentum kiemelten foglalkozik a romák helyzetével, akkor a cigányok országos önkormányzatának január 23-i megválasztását bátran nevezhetjük az ország jövőjét meghatározó eseménynek.

 • Szakadás a Hit Gyülekezetében: Van másik!

  - Az Antikrisztus szelleme... olyan, mint az AIDS vagy az influenza, pikpakk megkapod, az L. is teljesen fellázadt, a Zs. csak vívódik, állandó feszültség, szellemi harc; a lázadás szelleme. Ne menj oda, de ha mégis, előtte szólj, majd imádkozom érted.

 • Brazília válságban: Reálos félelmek

  Mindenki tudta előre, hogy bajok lesznek Brazíliában. A veszély annyira közel volt, hogy a Nemzetközi Valutaalap - Washington egyértelmű ösztönzésére - változtatott hagyományos gyakorlatán, és válságmenedzselés helyett a katasztrófa megelőzésével próbálkozott: már tavaly ősszel több mint negyvenmilliárd dolláros segélyprogramot szavazott meg a világ nyolcadik legnagyobb gazdaságának megmentésére.

 • "Kikerülhetővé vált a szentimentalizmus" (Forgács Péter filmrendező)

  Hogy mikor gyűlik össze a pénz a Bibó Istvánról és apósáról, Ravasz Lászlóról szóló, A püspök és a filozófus című filmtervéhez, nem tudni, filmrégészeti kutatásainak legutóbbi eredményét viszont a múlt héten mutatta be az MTV: A dunai exodus a nácizmus elől menekülő szlovákiai zsidók és a német-orosz paktum nyomán kitelepített besszarábiai németek hajóútjairól szól.

 • Maffiavariációk (Orosz filmsorozat a Puskin moziban)

  A közönség hosszú tömött sorokban vonult ki a teremből a film vetítése alatt - Cannes-ban. Nálunk ritkább sorban, de kimentek szépen. (Amúgy a Puskin nagytermébe is alig fértek, a nagy érdeklődésre való tekintettel ide kellett a kicsiből átköltöztetni az egész orosz programot.

 • Színház: Csehó (A nyíregyházi Ványa bácsi a Kamrában)

  Aki még nem látott Csehov-előadást, többnyire az is ugyanúgy képzeli el mindet: elegáns katonatisztek beszélgetnek karcsúra fűzött hölgyekkel. Néha sírnak, néha kiabálnak, de az egész mégis szép és őszies, mint egy Agatha Christie-regény.

 • Markó Könyvszalon

  A Parlament és a Jászai Mari tér közötti útszakasz eddig nem arról volt híres, hogy az új vigalmi negyed itt volna kialakulóban, pedig akadnak titkos találkahelyek. Például újra megnyitott a Krúdy-konszernből menekülni kényszerült Cirko-gejzír.

 • Calypso kisvendéglő

  Miskolc belvárosában mostanában minden bizonnyal ez a legismertebb vendéglő, és még jó ideig ez lesz, hiszen nem másnak, mint Tornyi Barnabásnak a törzshelye. A vendéglő egyébként full extrás berendezéssel és kínálattal várja a betévedőket, bár ez utóbbi jelző csak amolyan verbálmaszat, mert ide nem nagyon tévednek be az emberek, sokkal inkább tudatosan és határozottan jönnek, hogy megegyék szombati bélszínjüket (1650 Ft) vagy csirkéjüket (minden formában 640 Ft).

 • Malacunk volt (A halradar gyakorlati alkalmazásának anomáliái)

  A csajom szerint a technológiai fejlődés érthetetlen torzulása, hogy mindjárt itt van 2000, és még mindig alig néhányfajta dauer létezik. A fodrászattal szemben a horgászcikkipar orbitális sebességgel fejlődik: újév napján azzal hívott fel dr.

 • Tamagocsi után: Szőrmók mikroprocesszorral

  Tavaly ismét egy virtuális háziállat volt a karácsonyi bevásárlási láz slágere és hiánycikke az Egyesült Államokban. A tamagocsi utódjaként emlegetett Furby, vagyis szőrmók nem más, mint egy mesterséges intelligenciával ellátott apró plüssbaba, amely nem előre determinált, hanem játék közben tanult módon használja kétszáz szavas szókincsét és az érzelemnyilvánítás széles skáláját lehetővé tévő mimikáját, így a gazdájával történő interakciók során saját személyiségre tesz szert.

 • Népbűvészet: Fűrészpor (David Copperfield a BS-ben)

  Nem kell félni, nem fogok értelmiségi fanyalgásba arról, hogy sok pénzből könnyű látványos mozit csinálni, semmi bajom a jó mozikkal. Rodolfó-függő sem voltam soha, merthogy képtelen vagyok hosszú ideig összpontosítani, frusztrált leszek a fejtörőktől, sőt a logikus gondolkodás sem kenyerem, az emelő volt az utolsó gép, aminek értettem a működését.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...