• MaNcs 11. évf. 30. sz. (1999. 07. 29.)

  "A szerelemben is segít a matematika" (Frankl Péter matematikus )

  A kistermetű, folyton mosolygó matematikusban már első ránézésre is volt valami távol-keleti. Talán ezt kívánta ellensúlyozni a kissé rövid szövetnadrágja alól elővillanó piros-fehér-zöld bokazoknija, amelynek szándékos nemzeti jellegére később ő maga hívta fel a figyelmet. Szerényen meghajolt, és megkezdte székfoglaló előadását a Magyar Tudományos Akadémián. Senki sem lepődött meg igazán, amikor a...

  1999 / 30
 • Sajó László: öt és feles (Mínusz három)

  Azért ez szemétség. Hogy elírtad előlem. Gyűjtögettem az asztalon a hétfői, keddi Sportokat, területi, megyei, körzeti bajnokságok, végeredmény, persze hogy kiszúrtam Garát. Már hülye címeim is voltak: Ni, a Gara!

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Alice Skodaországban)

  A humanista legfeljebb fakultatív szabadidős programként szereti a gépeket, azok közül is azokat, amik hasonlítanak rá. Például egy öreg-régi, tészta arcú rádió vagy a duhaj, billegő fülkés Ifa. De például a mosógép már más tészta, forgódobba akadt pacalszálak, örvénylő víztenger, amiből jó, ha az Orion űrhajó bibés antennája kiáll.

 • Szabó Zoltán: Nincs baj

  Illetve dehogy nincs. Baj persze van, méghozzá sokkal nagyobb, mint amekkora baj az lenne, ha a jóléti állam újraelosztó igazságosságeszméje nem volna megalapozható a szocialisták fő hagyományában, a marxizmusban. De megalapozható.

 • Bácskai rizsás

  A magyar kormány, midőn a kosovói háborúról töpreng, sajnos nem engedheti meg magának, hogy helytelen következtetéseket vonjon le. A szellemi restség, a történelem hiányos ismerete, valamint az agresszív és a világot kizárólag a saját monomániái szerint értelmezni képes butaság ugyanis sokba kerülhet mindannyiunknak.

 • Fantomas visszatér

  Már a gázcsapból is Németh Miklós köszön vissza. Persze nyár van, meg hatlábú borjú született Petneházán, játszin ugrabugrál az összes lábán, mégis oktalanság lenne azt hinni, hogy az egész hisztit csak a sajtó tartja életben.

 • Politikai hírek és

  Gyógyszerbotrány: feljelentés Rendőrségi feljelentést tett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azok ellen az orvosok ellen, akik törzskönyv nélküli, engedély nélkül forgalomba hozott gyógyszereket adtak be betegeiknek.

 • Az Alkotmánybíróság és az ügynöktörvény: Kémálom

  Göncz Árpád 1996. március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki Stefán Gézát, a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatóját. Stefán 1990-ig a BRFK főkapitányának állambiztonsági helyettese, így a fővárosi III/III-as ügynökök közvetlen főnöke volt.

 • Pártpolitika kánikulában: Körkavar

  Az elmúlt egy hónap alatt minden pártot minden párttal hírbe hoztak (csak a szegény MIÉP nem kellett senkinek, ki tudja, miért). A szocialisták szerint rózsaszín köd burkolja együttműködésüket a szabaddemokratákkal, az SZDSZ elnöke szerint viszont hűvös a viszony.

 • Ki fizesse a politikát?: Pártdrágítás

  Július elején Bánk Attila kisgazda frakcióvezető hatpárti egyeztetést kezdeményezett a pártfinanszírozás megreformálása érdekében. Addigra két önálló képviselői indítvány feküdt Áder János házelnök asztalán: az egyiket Bernáth Varga Balázs (FKGP), a másikat Bauer Tamás (SZDSZ) nyújtotta be.

 • Mészárlás Grackóban: Arat a halál

  Pénteken este a Pristinától alig húsz kilométerre délre járőrözgető brit KFOR-egység lövöldözésre lett figyelmes - nem lehettek messze a tett színhelyétől. A hangok a Lipljan melletti Staro Gracko falu irányából érkeztek.

 • Majdnem-forradalom Teheránban: Perzsa sokk

  A teheráni események kezdetén sokan vonogatták a párhuzamokat a kelet-európai rendszerváltásokkal, a Tienanmen térrel, Indonéziával. De Irán - Irán. Itt bármekkora is az elégedetlenség, a gazdasági gondok, bármennyire is korlátozott a demokrácia, a rendszer sokkal nehezebben reformálható, mint a nyolcvanas évek végén a poshadt ká-európai diktatúra-erzaccok bármelyike.

 • Betiltott szekta Kínában: Városban és Falunkung

  Csütörtökön tiltották be a hatóságok Li Hung-cse mester szektáját, és vasárnap már híre ment, hogy a főkolomposokat bíróság elé állítják a közrend megzavarása, az állam biztonságának veszélyeztetése és csalás vádjával.

 • T 3 D: "Miért kellene?"

  Ottlik azt írja az általam (na, ki az, persze) továbbra is nélkülözhetetlenül fontos műnek (marhaság a "remekmű" szó, nem?), belélegezhető akárminek tartott könyvében (Hajnali háztetők; és mondom, mi van, ha ez és a Próza a két főmunkája): nem ártana, ha régi képek, mittudommi hogyishíjjákokról (Gioconda, Edgar Allan Poe, Ambrose Pierce, folytassa más is) fennmaradt volna némi Technicolor 3 D filmkocka.

 • A Bartók 32 Galéria profilváltása: DAC-korszak

  Olyan fix helye volt a 90-es évek kortárs képzőművészetének a Bartók 32 Galéria, hogy az ember hajlamos csak a hiányára felkapni a fejét. Ez egy pontatlan mondat. A galéria ugyanis még létezik, de félő, kortárs képzőművészetet nem érdemes benne keresni a belátható jövőben.

 • Európai kovácsművesek találkozója: ütni, amíg meleg van (Debrecen, Nagyerdő, július 23-25.)

  A vas, az komoly dolog. Történelem-, világpolitika-formáló erő lakik abban. Ki vassal és kenyérrel, ki vasprefektus, ki vaskancellár, ki Vaslady, ki Vasas-drukker. Washingtonról vagy Radu Vasiléről már ne is szóljunk.

 • Pepsi Sziget ´99 - miért nem derül ki?

  Az RTL Klubban nap mint nap látható az a Sziget-reklám, melynek szőke hősnője önfeledten hadar. A bizonytalan kimenetelű szöveg felett a fellépők neve olvasható - van közöttük, amelyik kiesett időközben, és olyan is, amelyik ismerős: a funkyban veterán Kool and the Gang kétszer is megtöltötte a szabadtéri PeCsát az utóbbi években.

 • Könyv: Végső nekifutás (Stephen Hawking: Einstein álma és egyéb írások)

  Az összes lehetséges világok legvalószínűbbikében élünk - állítja Stephen Hawking. Szerinte ahhoz, hogy megtudjuk, egészen pontosan milyenben, nem kell mást tenni, mint megalkotni a világegyetem teljes elméletét, és vége a sötétségnek, az emberek "az univerzum szakértőivé válnak.

 • Táncszínház +: Planetáris frizbi (Les Solos 1978-1998 - Compagnie Marie Chouinard)

  A jövő évezred nyugati színházi áramlatai márpedig a fizikalitás irányába mutatnak, meg az új-szakrális nyelvezet-föderációk fölöttisége felé. Bécsben az ImPulze Fesztiválon augusztus 15-ig ezeknek az irányzatoknak a mesterei lépnek fel: a hivatalos táncszínházból száműzött Elizabeth Corbett, a nagy materializáló Wim Vandeykebus, aki ezúttal David Byrne zenéjét anyagiasítja, a térmágus Jorma Uotinen, melankolikus ismerősünk, Joseph Nadj, s nem utolsósorban az ősszel a Trafóba is ellátogató Marie Chouinard Társulat Kanadából.

 • Film: Klánterápia (Csak egy kis pánik)

  Pokoli vicces, de tényleg, amikor a klánvezér a pszichiáter vállára hajtja a fejét, és teli torokból zokog. Biztosan csak azért tűnik oltári nagy poénnak, mert a szorongásos sírógép maga Robert De Niro, akinek az alsó-bronxi akcentusáért, hibás fogsoráért, bibircsókjaiért és gyalázatos mimikájáért akkor is bemegy a néző a multigennybe, ha Harold Ramis vicces rendezéseiből (Golfőrültek, Idétlen időkig, Közös többszörös) egyébként már elege volna.

 • Régészeti park, Százhalombatta: Élveponcolás

  Az ember úgy a tizedik próbálkozás táján már a legszívesebben sikítva baszarintaná a földhöz a rézlemezkékkel gazdagon díszített kartonkardot, később az a kósza ötlet is felmerül benne, hogy az ismét nevetségesre sikerült készséggel lekaszabol néhány öntelten mosolygó alkalmi fegyverkovácsot, einstandolja szablyáikat, és maga zabálja be az összes kövön sütött lepényt az egyik halomsír tövében.

 • A Marc-Körmend végnapjai: Hőstelenítés

  Nem sikeredett valami fényesre a kétszeres magyar bajnok, hatszoros kupagyőztes BC Marc-Körmend kosárlabdacsapatának legutóbbi bajnoki idénye. A mérleg: ötödik hely a bajnokságban, ezüstérem a Magyar Kupában, négy elhajtott idegenlégiós, kettő edzői lemondás, leköszönt elnök és elnökség, a hátrahagyott puttonyban pedig hatvanmillió forint adósság.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...