• MaNcs 11. évf. 32. sz. (1999. 08. 12.)

  "Túllépni a megosztottságokon" - Baaba Maal

  Baaba Maal sajtótájékoztatóját végül egy beszélő dob nyitotta meg a Pepsi Szigeten. Miután Massamba Diop elmondta a magáét, összeszedték magukat a kérdések is: az első a nyugat-afrikai kasztrendszert érintette. "Nem nagyon akart megbarátkozni a társadalom - így Baaba - azzal a gondolattal, hogy egy halászcsalád gyermeke hivatásos zenész legyen, ám felnőtt egy új nemzedék, amely el akar szakadni a kasztrendszer...

  1999 / 32
 • Sajó László: Öt és feles

  Április utolsó napja, ne várd a. Autók vonulnak már május elsejére, araszolnak, anyák napjára tán haza is érnek. Szegényanyám, szinte feldúlja a kontyát. Belülről nézem, kívül, az autókat, a gyalogosokat inkább, a nőket.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Jöttünk hazafelé Nagyváradról, már az útinaplóm végén jártam fejben. Annyi mindent megjegyeztem, hogy kicsit lejjebb is csuklott a fejem a hátsó ülésen. Jött rám a huzat, mint egy felbőszült varrógép, hogy már képtelen egy fedél alatt élni az esernyővel.

 • Farkas Katalin: Filofaxni

  Paradoxonokat bemutató sorozatunkban elérkeztünk a Paradoxonok Királyához, az Igazihoz, a Legyőzhetetlenhez, Minden Logikus Rémálmához: a Hazug Paradoxonhoz. Láthatjuk, már a neve is csalfaságot sugall, óvatosságra int, itt bizony be leszünk csapva.

 • Morvai Krisztina: Kísértő bűnök

  Talán nem tévedek nagyot, ha azt állítom: a rendszerváltozás óta nem volt Magyarországon olyan erkölcsi és (vagy) intellektuális dilemma, amely a magukat liberálisnak vallókban szenvedélyesebb érzelmeket korbácsolt volna fel, mint az ötvenhatos vérengzések büntetőjog általi megméretésének kérdése.

 • Együtt a mélybe

  Amikor Torgyán József a múlt héten szemmel láthatóan kissé megcsappant önbizalommal, mondhatni falfehéren távozott a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésről, és valami olyasmit habogott, hogy ő igazából nem protokolláris feladatok ellátására van hitelesítve, meg hogy a magyar vidéknek szüksége van rá, nem hittünk a fülünknek.

 • Vánszorgás a semmibe

  Romok a romokon: az MLSZ hétfői rendkívüli közgyűlése, kínosan hosszas vajúdás végén lapátra tette Kovács Attilát és vele az elnökség addig túlélt hat tagját, s e döntés következményeként szeptember 25-re tisztújító közgyűlést hívott össze.

 • Politikai hírek és

  Közel-kelet: Arafat előzékeny Beleegyezett Jasszer Arafat palesztin elnök, hogy Izrael csak szeptember 1-jétől kezdjen hozzá a Wye Plantation-i izraeli-palesztin megállapodás végrehajtásához. Arafat felszólította Barak izraeli miniszterelnököt, hogy mielőbb rendezze a palesztin foglyok és a gázai palesztin kikötő ügyét.

 • Esélyek a Forma-1-en: Kettős verseny

  Miután német emberüket váratlan baleset érte Angliában, az olaszok reménye alaposan megcsappant a világelsőségre a brit-német-finn tengely ellenében. Az ír kapcsolat azonban oly sikeresen működött, és éppen német területen, hogy újra él a remény.

 • Fidesz-MSZP-közeledés a fővárosban: Álmodozók

  Miután nem vált be a lefejelős technika, a Nemzeti Színház és a négyes metró körüli politikai szívatássorozat, a Fidesz már a szocialistákkal is kiegyezne, csak hogy megrendítse Demszky Gábor pozícióját. A cél érdekében miharabb meg szeretnék reformálni az önkormányzati rendszert, és ehhez a szocialistáktól szakmai segítséget kérnek.

 • Az MSZOSZ és a Paszternák-panzió: Hasadó anyag

  "Végre elfelejtették az emberek a szocialista párt körüli korrupciógyanús ügyeket, inkább a Fideszről szóltak a híradók, és tessék, ismét moshatjuk kezeinket" - sóhajtozott egy magas rangú szocialista politikus nem sokkal azután, hogy napvilágra került a Vasas Szakszervezet elnökének, Paszternák László MSZP-s képviselőnek a balatoni ingatlanvásárlása.

 • Elcsinált energiaprivatizáció: Kár a gőzért

  Idestova négy éve, egy ködös decemberi hajnalon az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. vezetői titkos találkozóra gyűltek egy városligeti pad alatt a német RWE energetikai nagyvállalat vezetőivel. A találkozót magyar és német kémszervezetek hozták össze, a német kapitalisták magukat lélekbúvárnak álcázva, oxigénpalackkal a hátukon jelentek meg.

 • Bajnoki rajt a profiknál: Hamvába holt szezon

  Pénteken elkezdődött az úgynevezett Professzionális Nemzeti Bajnokság. A Fradi-Vasas-meccs szünetében Bicskei Bertalan szövetségi kapitány kifejtette: "Köztudott, hogy az esti fényben gyorsabbnak tűnik a játék.

 • Ítélet a buszsofőr ügyében: Képeslap a grazi börtönbe

  Háromévi börtönbüntetésre ítélte május 10-én a grazi tartományi bíróság K. Józsefet, annak a busznak a vezetőjét, amely 1999. január 24-én az ausztriai Deutschlandsbergnél szenvedett balesetet. A tragédia során 18-an - főként diákok - életüket vesztették, és 35-en megsérültek.

 • Mongol ugar: Nomád demokrácia

  Szakírónk Torgyán Józseffel egy időben kereste fel Mongóliát, s máig büszke arra, hogy a köztársaság ulánbátori nagykövetségén fogott kezet először aktív magyar miniszterrel. Sőt: a miniszter úr szakírónkat még egy barátságos cerklivel is megörvendeztette, s megnyugtatta afelől, hogy véleménye szerint a turkológia legalább olyan fontos a magyar őstörténet szempontjából, mint a mongolisztika.

 • Oroszország: A cserepadról: Putyin

  Szergej Sztyepasin orosz miniszterelnök vasárnap rendet teremteni indult Dagesztánba, ahol mohamedán szélsőségesek egy iszlám köztársaság vízióját kergetik - nem is kis erőkkel. Állítólag kialakult elképzelésekkel indult vissza Moszkvába, de kifejtésükre már nem volt alkalma: Jelcin rövid úton menesztette, és másfél éven belül immár negyedszer jöhetett a következő próbálkozó: Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin.

 • Panoptikum: www.wax.ru - Viaszfigurák Szentpétervárról

  A véreskezű óriáscsecsemő, I. Péter, minden oroszok cárja, hollandiai tanulmányútján különös szenvedély rabja lett. A szabadidő eltöltésének új formáját találta meg, torzszülötteket kezdett gyűjteni. A Kunsztkamera gyűjteményének alapját néhány spirituszban úszó torz holland csecsemő és egy kitömött, háromfejű borjú képezte.

 • Edinburghi Nemzetközi Fesztivál: A mészárosok öröksége

  Az alcímben jelzett időhatárok finoman szólva is tájékoztató jellegűek vagy ha jobban tetszik, hivatalosak, hiszen a világra szóló vircsaft valójában már a hónap elején elkezdődött, de a záróra elérkeztével sem fog véget érni.

 • Tette a dolgát - Guano Apes

  Egészen elképesztő, közel negyvenezren a Guano Apesen - ahogy a Szigetek történetében David Bowie jelentette a legnagyobb bukást, a Guano Apesnek a legnagyobb kasza köszönhető.

 • Könyv: Hörcsög úr, a főrakesz

  Balázs Attila: Szemelvények a Féderes Manó emlékirataiból

 • Fővárosi mozifogyatkozás: Nincs kegyelem

  1962-ben 92 mozi működött Budapesten. Harminc évvel később már csak 40. Ma pedig? Le se kell venni a cipőjét annak, aki a Snoblesse oblige rovat vetítőhelyeit megszámlálná. De mi számít manapság mozinak?

 • Sziget ´99: Hullámok hátán

  Ne kerteljünk, a Sziget pontosan olyan, mint a német rohamturistákról szőtt rossz viccek: friss poén még véletlenül sem akad, a régiek meg a könyökünkön jönnek ki. Aztán elkezdődik az egy hét lét a vele járó csodavárással, és már az első napon bebizonyosodik: a legócskább közhelyeknél és legavíttabb szövegfordulatoknál nincs igazabb a terepen.

 • Fővárosi Állatkert: Majomsziget

  Bérlettulajdonosnak lenni jó. Buszbérlettel a zsebben, uszodabérlettel a strandszatyorban méltán érzed magad az élet királyának. Nekünk az állatkertbe van bérletünk, nem olcsó mulatság (felnőttnek 6, gyereknek 3 ezer egy évre), ennélfogva kisebb, lábon kihordott infarktussal ér fel, ha az embernek két nappal a 300 százalékos áremelés után kerül annyi fizetőeszköze, hogy a pénztárhoz fáradhasson.

 • Székelyudvarhely: Egy este a megfelelő helyen

  Veress Sándor, a hírhedt kolozsvári sorozatgyilkos a napfogyatkozás utáni péntek tizenharmadikán visszatér, és a helyi sátánimádók vezérül választják - adja tudtunkra a Heti Hirdető című tabloid, miután megcsodáltuk a széki illetőségű cover-girl tizenhat éves bájait, és átfutottuk az engedetlen béreseit húsevésre szoktatott kandisznókkal föletető mezőgazdasági vállalkozó és az iszákos apa zaklatása elől cigánytáborba menekült tízéves sepsiszentgyörgyi kislány kéthasábos balladáját.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...