• MaNcs 11. évf. 33. sz. (1999. 08. 19.)

  Elsikkasztott autonómiák (Dr. Bilecz Endre politológus)

  Interjúalanyunk, aki a rendszerváltás hajnalán a jelenlegi Fidesz-kormányzatot okította a Bibó-szakkollégiumban, később pedig meglehetősen kacskaringós politikai pályát futott be, 1998 végén adta közre - Magyar regionalizmus címmel -területpolitikai koncepcióját. A jelenlegi kormányzati elképzelések szerint - az európai uniós követelményeknek megfelelően - nagyobb területi egységekre kell osztani az országot....

  1999 / 33
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások

  Egyszerre csak különösebb előjelek nélkül beborult az ég. Mi a kurva isten, kaptam fel a fejem, pedig fent nevezett látja lelkem, nem szeretem a csúnya beszédet, csak bosszantott, hogy én viszont történetesen nem látom a korrektúrát, a lapzárta meg a nyakamon.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Semjén Zsolt, minden egyházak helyettes államtitkára, snájdig, mosolygós fiú, úgy megsértődött azon, hogy a Nitsch-kiállítással kapcsolatban annyi hülyeséget talált összehordani, hogy most aztán revánsot vesz, de keményen.

 • Álomtitok

  A héten szopott az ORFK. Így megy ez régóta, a viszkis sehol, a Fenyő-gyilkosság gyanusítottja, Acifi Nijazi mehet haza Kosovóba, meg a többi - ám a Juszt-féle titoksértés ügyeben sikerült egy kivételeset bepancsolniuk saját maguknak.

 • A Fradi szív

  Képzeljék el, csak a tréfa kedvéért, hogy Önök egy nagyreményű és -múltú csapat elnöke, és mozgósítják minden (nem csekély) hatalmukat, hogy a népszerű labdarúgók ne olyan ergyán szerepeljenek a bajnokságban, mint a dartvéder a sokadik részben, hanem hogy igenis mutassák meg, mi is az erő, meg erkölcs, meg izé, nos, a harmadikat elfelejtettük, mert épp a Vasas (Kádár János kedvenc csapata) támad, aztán nyer is, köszönjük szépen, akkor most a múltat nem sikerült végképp eltörölni, nézzük a jelent.

 • Politikai hírek és

  Orosz kormány: Putyin tervei A kedvezőtlen gazdasági jelek ellenére folytatható az orosz gazdasági program - vélekedik Vlagyimir Putyin, leendő új orosz kormányfő, volt KGB-főnök. Megítélése szerint a rubel leértékelésének rövid távú hatása már elmúlt; problémának az emelkedő benzinárakat, az északi peremtérségek ellátási helyzetének romlását, az energiaipar gondjait és a betakarítással kapcsolatos nehézségeket említette.

 • Háborús bűnök a volt Jugoszláviában: Üldözéses verseny

  A volt Jugoszlávia területére szakosodott hágai nemzetközi büntetőbíróság abból a kétségtelenül nemes elvből indul ki, hogy a bűnöknek és a bűnösöknek el kell nyerniük méltó büntetésüket. Mindegyiknek. A baj nem is az elvvel, sokkal inkább annak gyakorlati megvalósíthatóságával van.

 • Feljelentés a szombathelyi polgármester ellen: Rossz nyelvek

  Névtelen feljelentés alapján közokirat-hamisítás alapos gyanújával nyomozás indult dr. Szabó Gábor szombathelyi polgármester ellen, aki a Fidesz - Magyar Polgári Párt színeiben döntő fölénnyel előzte meg riválisait az őszi önkormányzati választásokon.

 • Németh Miklós hazatérése: Evés közben jön meg

  Lapzártánk napján Németh Miklós, a rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnök találkozott Kovács László szocialista pártelnökkel. Az MSZP első embere a négyszemközti megbeszélés után közölte: a jövő év tavaszáig várni kell a hazatérésről szóló nagy döntésre, "beleértve annak időpontját és a politikába való visszatérést is".

 • Feljelentések Princz ellen: A múltat végképp elmeszelni

  Nem lesz boszorkányüldözés - közölte tizenkét és fél hónappal ezelőtt, Princzék kiűzetésekor Járai Zsigmond, amikor a felelősségrevonásról faggatták. Azóta hat szervezet, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF), a Pénzügy-minisztérium (PM), a Postabank, az ÁPV Rt.

 • Kérdőív

  rég fordultunk már Önökhöz saját hasábjainkon. Csak sugároztunk csendesen, mint egy elfelejtett atomerőmű, és a jobb időkre vártunk, mikor is fazonunkat a fogyasztói igények kiszolgálása végett némiképp modernizálni tudjuk egyfelől, s nem kell majd azon keseregnünk másfelől, hogy erőfeszítéseink - miáltal lapunk immár kis híján egy éve lebeg a vizek fölött, a Soros Alapítványétól eltekintve minden nagyobb külső anyagi támogatás nélkül - jutalma csak az üres zseb, az elhanyagolt feleségek és gyermekek, a kuncogó krajcár.

 • 100 éves kút (Berkes Ildikó filmtörténész Hitchcockról)

  Száz éve született Alfred Hitchcock, a borzongás, a feszültség és a morbid humor sokat vitatott filmes mumusa. A mozi egyik legérdekesebb alakjáról a Magyar Filmintézet munkatársával beszélgettünk.

 • Hitetlen buddhista (Maxi Jazz, Faithless)

  Nem tudom, volt-e valaha a Szigeten a Faithlessnél látogatottabb koncert. Beindultabb buli biztosan nem. Tény, hogy az angol zenekar hip-hopot, jazzt és soult modern tánczenével ötvöző elegye tömegeket vonzó, kommersz VIVA-zene.

 • "Meghal, ha nem játsszák" (Lorin Sklamberg, Klezmatics)

  Tíz nap telt el a Klezmatics Pepsi szigetes fellépése óta. Ez volt az ötödik alkalom, hogy nálunk jártak, és már csak úgy hetvenet kell aludni a hatodikig. Ami pedig a zenekar történetét illeti, pillanatokon belül világossá válik - Lorin Sklamberg felidézi a megalakulás körülményeit, a jiddis mestereket, a klezmer-revivalt és így tovább, Chava Albersteinig.

 • Álomtitok

  A héten szopott az ORFK. Így megy ez régóta, a viszkis sehol, a Fenyő-gyilkosság gyanusítottja, Acifi Nijazi mehet haza Kosovóba, meg a többi - ám a Juszt-féle titoksértés ügyeben sikerült egy kivételeset bepancsolniuk saját maguknak.

 • Vámpírok bálja

  Sokadikán rendszerint éjszaka van, mintha csak Istennek sem tellene a villanyszámlára, néha azonban még a holdat is takarékos üzemmódra állítja a jó öreg, és az eget elönti valami világosszürke izé, az úgynevezett nappal, a kellemetlen látogatók szezonja.

 • Bözödújfalu: Elsüllyesztve

  Az erdélyi falurombolás jelképévé vált település lassan feledésbe merül, a tóból kiálló templomtorony manapság legfeljebb játékfilmekben tűnik fel mint apokaliptikus vízió. Sokfelé szétszéledt egykori lakosai és leszármazottaik egyre fogyatkozó számban ünneplik a falunapot, amikor minden év augusztusának első szombatján összegyűlnek a víztározó partján álló emlékfalnál.

 • Székesfehérvár: Királyok, hercegek, túlélők

  Ha egy pilótát megkérdeznénk, milyennek látja Székesfehérvárt, körülbelül azt válaszolná: "mint az újpalotai lakótelep plusz egy sétálóutca" - és a maga módján nem is mondana nagy hülyeséget. Tudjuk persze, hatásos és szép dolog a madártávlat, de a látvány megeszi a lényeget.

 • Tapolca, Malom-tó

  Az integrált napfogyatkozás a Tapolcai Ünnepi Játékok keretében tekinthető meg. A népművészeti vásár mellett itt ellenőrzöm, valóban megvadulnak-e a háziállatok, folynak-e visszafelé a folyók, zuhannak-e felhők szálló madarakra.

 • Virtuálfény

  Amit az összmagyar képes média művelt nemzeti napfogyatkozásügyben, az enyhén szólva értékelhetetlen volt. Sikerült nekik, ami már eddig is néhányszor: a tudományos érdeklődés meg a vizuálvadászati izgalmi készültség rovására teljesen elbillentették a mérleget a rábeszélőgépezet paranoid, aggódó szüleinek javára.

 • Csupasz szemmel

  A halaimat már legalább egy hónapja edzettem a természeti tüneményre, mindennap dél és fél kettő között kikapcsoltam az akvárium világítását, és nem hiába. Csak az egyik pontylazac nézett már aznap este szemrehányóan, a többiek kiegyensúlyozottak maradtak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...