• MaNcs 11. évf. 38. sz. (1999. 09. 23.)

  "Az SZDSZ már ma is a harmadik erő" (Béki Gabriella, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke)

  Béki Gabriellát második alkalommal választotta meg az SZDSZ az Országos Tanács (OT) elnökének. Szakterülete a szociálpolitika és az egészségügy. A pártot három évvel ezelőtt elhagyó Tölgyessy Péter párton belül megmaradt bázisának egyik utolsó képviselője. Béki a múlt ciklusban a parlament harmadik legtöbbet beszélő képviselője volt.

  1999 / 38
 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (A patkány repülése)

  Élek-halok a mákért. Mondta egy nő, a fagyiján nyelve, és mintha nyelve a miniszoknyája meghosszabbítása lenne. Él-hal a mákért. Az egész gubóért vagy csak a szemekért? Csak a szemekért.

 • Sajó László: öt és feles (Szeptember elején)

  Már lefekvéskor érzem, hajnalban fölriadok, pontban fél hétkor ébren. Nyolckor iskola, háromnegyedre be kell érnem. Mert ha nem, hát. Tejeskávé íze számban, pillés, kisegérbőr a kistányéron. Fülemben örök reggelikrónika, ezek már a félnyolcas hírek, ugyanazok, elkések.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Magyar

  magyar szótár)

  A minap is ásogattam kicsit kertecskémben, gondokba merülten, izzada orcám, s kérdem magamtól: miért nem értem én ezt a világot, úgy egészen? Mit jelentsen, teszem azt, egy giliszta, kicsiny férge a Mindenhatónak? Vajon jelent-e bármit?

 • Dobrovits Mihály: Születésnapunkra

  Arról, hogy mehetnek-e a dolgok így tovább, és ha igen, akkor miért nem

 • Engedjétek hozzá a kisgazdákat!

  De mitől is lenne szomorú a volt miniszterelnök, ha egyszer minden úgy megy, ahogy régóta kéne? Pedig senki sem akarta komolyan venni azt, amit mondott, sem a pártja, sem az ellenfelei. Avval kezdte, hogy szerinte az áldott jó kisgazdapárt akár a szocialisták koalíciós partnere is lehetne.

 • Majd én

  Eddig sem nagyon lehetett ugrálni helyi szinteken, ezután majd még kevésbé. A jövő évi forrásszabályozásra vonatkozó kormányjavaslat értelmében az önkormányzatoknál maradó személyi jövedelemadó mértéke 13,3 százalékról az úgyszólván jelképes öt százalékra csökkenne.

 • Politikai hírek és

  Oroszország: újabb merénylet Húszan meghaltak és több százan megsebesültek abban a merényletben, amelyet Volgodonszkban követtek el: a Volga-Don-csatornánál fekvő város egyik lakóháza előtt egy gépkocsiba rejtett pokolgép megsemmisítette a nyolcemeletes épület egyik lépcsőházát és az épület homlokzatát.

 • A 2OOO-es költségvetés: Nyújtógyakorlatok

  A pénzügyi kormányzat ugyanis idén (is) kénytelen - volt és lesz - megküzdeni a realitásokkal. Így például az infláció alakulásával, ami az utóbbi pár hónapban nem igazán kedvez a kommunikációs csapatnak. Az árindex üteme ugyanis valószínűleg nem csökken úgy, mint ahogyan az korábban látszott.

 • Leépítések a köztévénél: Kiracizottak és megszomorítottak

  Múlt pénteken a Magyar Televízió ötszázharminc munkatársát értesítte arról, hogy harminc nap múlva megkapják felmondólevelüket. Kilencszázmilliós végkielégítésüket a költségvetés biztosítja. November közepéig további ötszáz ember távozik az egyik utolsó szocialista nagyüzemtől, a kérdéses legitimitású elnök kétezerre 2,8 milliárd forint megtakarítást vár az elbocsátásoktól.

 • Hepatitisfertőzött csecsemők: Vérfagyasztó környezet

  "´szintén megvallom magának, én még ilyen ocsmányságot életemben nem láttam" - kezdi beszélgetésünket dr. Mészáros József, a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem (HIETE) egyetemi docense, kezében a MaNcs július 15-i számából kimásolt Rossz vér című cikkünkkel.

 • újra nyomoznak Juszt László ellen: A titkok titka

  Jogtörténeti érdekességgel rukkolt elő Györgyi Kálmán legfőbb ügyész, amikor felülbírálta két kollégája döntését, és velük ellentétesen államtitoknak minősítette a Kriminális című lapban az úgynevezett megfigyelési ügyről (kihallgatási jegyzőkönyvek) megjelent adatokat: például egy hivatásos kém nevét.

 • Robbantások Oroszországban: Vaj a késbe

  Nem a szénfekete haj és a sötétes bőrszín a nyugodt élet titka Moszkvában manapság - de vannak olyanok is, akik azt mondják, hogy egy-két robbantás még, és nyílt, pogromszintű csecsenüldözésbe csap át a közhangulat az orosz fővárosban.

 • "Csak úgy tűnik, hogy veszélyes vagyok" (Varga Zoltán színész)

  Harminckilenc éves, tizenhárom éve a budapesti Katona József Színház tagja. Az elmúlt évadban Egressy Zoltán Portugál című darabjában - melyet Lukáts Andor vitt színre a Kamrában, majd nyáron filmet is forgatott belőle - egy negyvenes, falusi alkoholistát alakít.

 • Velencei Filmfesztivál: Kurta kurtisszimó

  Valószerűtlenül vékony, animált nőfigura veti magát a Lido hullámaiba, mely persze a csupa nagybetűs MOZI zavaros, partjanincs óceánja. Az idei, 56. Velencei Filmfesztivál logójának sellője azonban nagy biztonsággal talál rá arra a néhány ázott filmkockára, amire a száz éve tartó filmáradatból egyáltalán emlékezni érdemes.

 • A Nagyvilág-sztori: Világ nagy botrány

  Az elmúlt hetekben szó szerint utcára penderítették, majd szavakban kistafírozták a Nagyvilág című világirodalmi folyóiratot. A nadrág két szára: a galádságot a lap által használt helyiség tulajdonosa követte el, a gáláns adakozó pedig a minisztérium.

 • Régiség extrákkal (Csillagok háborúja I. - Baljós árnyak)

  Csillagok háborúja 1. - Baljós árnyak

 • Meg van mondva (Public Enemy: There´s A Poison Goin On)

  "Ugyan Chuck D semmivel sem szónokol kevésbé lenyűgözően, mint azelőtt, tényleg, az egyik leginkább figyelmet parancsoló rapper, a lemez egésze valahogy kevesebb zenei izgalmat kínál, mint amit egy nagy visszatérés után várna az ember" - ha szabad magamat idéznem, 3 és fél *** megítélésével ide konkludáltam a Public Enemy ´98-as lemezéről, ami egyúttal a He Got Game című Spike Lee-film zenéje is volt.

 • Apa csak egy van (Salif Keita: Papa)

  Nagyon izgatott tudok lenni, ha kijön egy új Salif Keita-lemez. Ráadásul most több hét kellett, hogy megkaparintsam: az EMI nem tartotta fontosnak a forgalmazását, az egyéni megrendelés pedig kész macera. Szóval csupa-csupa várakozás: nem élhetek Salif Keita nélkül; nekem ő Mali egyik csúcsa, és hozzá elképesztő sors.

 • Csocs MaNcs, hellóhegyek

  Vannak ezek a hülye, kerek évfordulók, amikor illik ünnepelni, nem mintha a kor érdem lenne, nézzük például azokat a nagyon öreg embereket, akiket rendszeresen meglátogat az önkormányzat, és virágot ad nekik, ahelyett, hogy lökne valami készpénzt.

 • Ars Electronica ´99: Csótányfutam

  A hangulat tetőfokán doktor S., a neves filmrendező, operatőr és téglagyűjtő kis híján elejtette a kamerát. A szpíker éppen a versenycsótányok étkezési szokásait ecsetelte izgalomtól elfúló hangon, majd felizzottak az elektródák, és a négy jól fejlett ízeltlábú kétségbeesett rohanásba kezdett a szűk szilikátüveg alagútban.

 • "A Földet még ma is a baktériumok uralják" (Szathmáry Eörs evolúcióbiológus)

  Augusztus végén Kansas államban törölték az evolúciós elméletet az iskolai tananyagból. A biológia tudományának központi szervező-elvét sikerült kiiktatni a diákok alapképzéséből. Új nemzedék nőhet fel klónozott birkák ezredvégi bégetése mellett úgy, hogy legfeljebb csak a saját személyes élményei révén tapasztalhatja meg, hogy az ember csak egy a sok állatfaj közül.

 • Horgászmasszázs: Holtág

  A húgom pasija érdeklődni kezdett a horgászás iránt, mire elvittem egy csendes dévérezésre a Hajógyári-szigetre. Ültünk a zöld lombok alatt a délutáni fényben, fogtam egy szép, barna hátú, ezüst oldalú dévért, de mivel nem volt nálunk szák, harmadik társunk agyonverte egy száraz ággal.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...