• MaNcs 11. évf. 4. sz. (1999. 01. 28.)

  "Nincs kárpótlás a cigányok nélkül" (Gerhard Baumgartner osztrák történész)

  Miközben Magyarországon harmincezer forintokról, a halál utáni megkülönböztetésről is szól a kárpótlási fáma, addig Ausztriában nemrég arról röppent fel hír, hogy a náci árjásításokért, kisajátításokért és a kényszermunkatáborokért járó kártérítésből talán a roma holocaust-túlélők, illetve az áldozatok lemenői is részesedhetnek. Gerhard Baumgartner annak az osztrák kormány által 1,2 millió...

  1999 / 4
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Helyi viszonylat)

  Többnyire tizenkettő tájban indulok haza, tovább csak a tördelési napokon maradok. Ez se nem jó, se nem rossz, nem bűn, pláne nem erény - ezt csak úgy mondom, közlöm bevezetésképpen, a hiteles tájékoztatás elkötelezettjeként.

 • Sajó László: Öt és feles (Kati, Kölcsey, Vörösmarty és a Kerek Perec)

  Ez az egy számuk volt. Vagy még egy, a bé oldalon. Na, tudjátok. Nem tudtuk. Az volt benne, hogy szép az élet, milyen jó élni, meg a tavaszi nap, a´sziszem, az is benne volt. Szép nyári nap? Tavaszi. Fák, virágok, fény?

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Abban azért benne van az egész magyar sors, amikor végigbiciklizem a Kerepesi úton a Keleti pályaudvartól az Örs vezér teréig, sőt igazából a Népszínház utcától a Fehér útig, szóval előbb egy kis zegzugos szoció, aztán egyenesen végig a semmi mentén, hogy végül megint legyen pár kanyar.

 • Seres László: Ingyen, mélyen, méltatlanul

  Ha a kedves olvasó lakásába kigyúrt agyú, bomberdzsekis őrző-védők hatolnának be, és kijelentenék, hogy ha ezentúl nyugalomban szeretné tudni magát, védelmi pénzt kéne perkálnia havonta, különben senki sem szavatol a Lady biztonságáért, a Sir boldog öregkoráért, akkor erős a gyanúm, hogy a kedves olvasó az urak távozta után egy percen belül a rendőrséghez fordulna, és joggal.

 • Pelikán Pelikánnak a szemét

  "Az a fölöttébb káros gyakorlat alakult ki, hogy ha a gyanúsított nem ismeri be a tettét, illetve nincs kétséget kizáró bizonyíték ellene, azaz nincs meg a hamisított bizonylat, akkor nincs bűntett, és fel kell menteni.

 • Marad a szégyen és a fájdalom

  Be kéne emelni a tudatunkba ezt is, mint az utcai robbantásokat. Még akkor is, ha benne van, már mióta, hogy a buszok kiöregedtek, a sofőrök fáradtak, és mint a szolgáltató szektor névtelen hősei általában, permanens sértődésben emésztik magukat, főnökeik pedig szívesebben tejelnek a műszaki vizsgáztatás közkatonáinak, akik hajlamosabbak az engedékenységre az egyébként is megfoghatatlan és ellentmondásos államhatalomnál.

 • Politikai hírek

  Lewinskyt ismét meghallgatták

 • Kulturális hírek

  Művészet, politikaArundhati Roy indiai írónő az "érinthetetlenek" kasztjának javára ajánlotta fel Booker-díjas regénye, az Apró dolgok istene Kerala állam hivatalos nyelvén publikált kiadásának bevételét. A magyarul az Európa gondozásában megjelent mű Keralában játszódik.

 • Bányászjárás Romániában: Széncsata

  Jó adag kukkolási vágy van abban, aki Székelyudvarhelyről indul a "hegyen túlra" bányászjárást nézni. Ilyenkor ugyanis Amerika lesz Székelyföldből: az általános mozgósítás során minden épkézláb csendőr-rendőr elhúz a barikádokra, ezért a tinédzsernek jó esélye van arra, hogy többszöri igazoltatás és fenéken billentés nélkül jusson haza hajnalok hajnalán a dizsiből.

 • A Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat megválasztása: Feltartott kézzel

  A magyarországi cigányok nem akarnak más politikai irányzatot - nyilatkozta karácsony előtt egy nappal a Krónikának Farkas Flórián. Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) szombaton újraválasztott elnöke pontosan jósolt, bár hozzá kell tennünk, hogy kijelentése csak a helyi roma képviselőkre igaz (ők választják az országos önkormányzatot), akiket pedig októberben nagyrészt nem cigányok választottak meg.

 • Halálesetek az egri kórházban: Nyomeltakarítás

  Színtelen, szagtalan. Sterilizál, máskor terjed megállíthatatlanul, át a cső falán, egészen az emberi sejt belsejéig. Néha kromoszómaaberrációt okoz, máskor halált. Így jellemeztük korábban az etilén-oxidot, a sterilizáló gázt, amellyel szikéket, csipeszeket, fecskendőket fertőtlenítettek szerte a világon.

 • Bányászok a nagypolitikában

  Elnapolt összecsapás

  A román társadalom kettőssége ismét drámai formában juttatta eszünkbe a délkeleti szomszédunkra leselkedő veszélyeket. A bányászjárás ismét rávilágított a térség biztonságpolitikai állapotának törékenységére is.

 • Kosovo a racaki vérengzés után: Fenevadak

  Az épp aktuális balkáni válságok során 1990 óta már megszokhattuk, hogy a nyugati politikusok csak a menetrendszerűen bekövetkező tömeggyilkosságok valamelyikének hatására hajlandók valamit "tenni". Így volt ez 1991 telén, amikor Horvátország nemzetközi elismerését Vukovar elestének és a városban rekedtek egy részének lemészárlása kellett hogy megelőzze, így volt 1994 februárjában, amikor a szarajevói Markale piacon hatvannégyen haltak meg, hogy a NATO a szerb nehéztüzérséget visszavonassa a várost övező ormokról, és a daytoni egyezmény aláírásához vezető úton is Srebrenica lakóinak kivégzése volt az első állomás.

 • Kolumbia: Andok-kapok

  Ami két hónapja még csak remény és terv volt, január 7. óta valóság: a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (Farc) és a kormány képviselői megkezdték a béketárgyalásokat. A megbeszélések aligha lesznek elsietettek, hiszen egyelőre még csak arról van szó, miről is legyen szó.

 • Színház: Azért jó, mert rémes (Bozsik Yvette Kabaréja a Kamrában)

  Azok után, hogy Harangozó Teri a tavalyi Szigeten a vérbe alázta Patti Smitht és a Therapy?-t, az USA kongresszusa egész évben spermafoltokat szaglászott Monica Lewinsky kiskosztümjén, Varnus Xavérnak meg sikerült felküzdenie magát Friderikusz múzsai magaslataira, itt az ezredvégi camp legújabb, jól fejlett példánya: szilveszter éjszaka Bozsik Yvette Kabaré címmel ismét súlyosan terhelt bemutatót celebrált a Kamrában.

 • Film: Mindent bele! (A közellenség)

  Az idő száll, mint a veszett fejsze vasfoga, minek köszönhetően a világról alkotott képünk idestova kis híján teljesnek mondható. Hol van az már, amikor a vasfüggöny lyukán sasoltunk a veszedelmes viszonyok felé. Például mára pontosan tudjuk, ki is a Nagy Mogul, az igazi hollywoodi filmes cápa.

 • T´DOOR: Van-e a telefonkönyvben Fosch?

  Hát nincs, elárulom. Átnéztem. Kerestem egy nevet, így jöttem bele a dologba. Mint Karin hy: hej, pedig de számolnék. (Ám már megint nem tudom kibogozni a cipőfűzőmet.)

 • Apor-bál: Fokozottan védett fajták

  Itt a szezon, készülődöm a jószolgálati Apor-bálba. Vitéz altorjai primor báró Apor Ferenc és hitvese, Anna-Diána lovagdáma meghívása a Szt. Gellért Szállóba szól, történelmi családok részvételével. Nagyanyám nagynénjének a Törley pezsgőgyáros által varratott báli szoknyáját próbálgatom.

 • Testkulturális esték New Yorkban: Pokoltűz és agyarak

  "Hús az egész világ", állította egy esszéjében Maurice Merleau-Ponty. A filozófus megközelítésében az emberi hús és test szolgál az identitás kialakításának egyik legfontosabb materiális és intellektuális mozgatóerejeként.

 • Múzeum: Nemzeti Szénház (Kalandok a salgótarjáni bányamúzeumban)

  Miközben a Zsil-völgyi bányászok hagyományos termelőeszközökre kapva, megint egyszer Bukarest felé vették az irányt, én az egyik újabb keletű perverziómnak áldozva, alászálltam a József lejtaknába. Passziómmá lett ugyanis mindenféle helyi múzeumok, gyűjtemények és emlékszobák felkeresése, így a Salgótarján környéki hegyekben járva, nem hagyhattam ki a Pothornik József (1903-1981) nevét viselő bányamúzeumot.

 • A fénygépész (Kovács László operatőr)

  Az 1998-as Camerimage fesztivál díszvendége és életműdíjasa. Életútja s műve úgyszólván közismert, 1956-ban hagyta el Magyarországot, hogy Hollywood héroszai közé emelkedjék. Filmográfiája mondjuk a Szelíd motorosoktól az Álljon meg a nászmenet!

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...