• MaNcs 11. évf. 40. sz. (1999. 10. 06.)

  "Valamit megsemmisíteni néha nehezebb, mint létrehozni" (Bartis Attila író, fotográfus)

  Aki a frankfurti Literaturhausban megnézi Az Engelhard-hagyaték című fotókiállítását, annak utána három felolvasóesten, pódiumbeszélgetésen lehet/lesz alkalma közelebbit megtudni Engelhardról, első publikált műve, a Suhrkamp kiadónál most németül is megjelent A séta (eredetileg JAK-Balassi, 1995) című regény egyik alakjáról. A jövő héten kezdődő nemzetközi könyvvásáron, amelynek főszereplője...

  1999 / 40
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A vége felé)

  Minden egybevág mostanában újra, egy irányba mutat. A hét elején ugyan még fölfelé haladtam, mivel látogatást tettem a MaNcs szerkesztőségében, ami már önmagában élményszámba megy; ha hozzád se szólnak, akkor is létesemény.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Egy órám a városban)

  Csak azt szeretném elmesélni, hogyan töltöttem egy ragyogó őszi délutánon az időmet a városban.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Jönnek deréktájékról a lelkes állatok, vállból a semittevők, aztán az egészet megkoronázza egy egetverő, hogy könnyebb, lélegezhetőbb legyen ez az egész, ez a vemhes majdnem ezredvég, amit úgy ünnepelnek a sorstalanok.

 • Dessewffy Tibor: Szereti ön...?

  Az Olvasó helyesen teszi, ha szkepszissel figyelgeti mindazokat, akik a "valódi kérdésekről" kívánnak beszélni - hogy azokat, akik a valódi válaszokat próbálják nekünk feltálalni, ne is említsük. Hiszen már e bizonyos "valódi kérdés" megfogalmazásakor sem teszünk mást, mint kizárjuk a többi, potenciálisan szintén "valódi" problémát.

 • A kukac aktája

  A kukac aktája

 • Politikai hírek és

  Fogyatékosügyi program: megkezdődött a vita

 • Kongresszus előtt az MSZP: Minden nagyon gromek

  Felgyorsultak az események a szocialisták körül: átvették a vezetést a közvélemény-kutatásokban, tárgyalásokat folytatnak stratégiai partnerükkel, az MSZOSZ-szel, fiataljaik pedig együttműködési megállapodást kötöttek egymással.

 • Időközi választások Siófokon és Fehérváron: Barátok közt

  Makacskodnak a jobboldali pártok a hét végén esedékes időközi választások előtt. Mindkét helyszínen a szocialisták parlamenti képviselőjelöltje lett az eredménytelen forduló győztese, a Fidesz mégsem hajlandó hivatalosan kérést intézni a MIÉP-hez, hogy léptesse vissza jelöltjét.

 • Mese a 413 milliárdról: Hufárvágás

  Úgy tűnik, nem jön össze Torgyán József nagy álma a vidékfejlesztésről és a 413 milliárd forintról. Pedig néhány kalandvágyó kisgazda több mint 300 milliárd rejtőző forintot fedezett fel a költségvetésben szeretett elnöke számára.

 • A Happy End megrendelései: Reklámtortadobálás

  Egy héttel ezelőtt érvénytelennek nyilvánította a Magyar Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) a szervezet jövő évi reklámköltségvetésének elköltésére kiírt pályázatát. A mintegy 1,2 milliárdos tenderre a Magyarországon működő legnagyobb, évi több milliárd forintos forgalmat bonyolító reklámcégek pályáztak; mellettük a Fideszhez nagyon is közel álló, üzleti forgalma alapján azonban kis halnak számító Happy End reklámügynökség.

 • Férfiak sötétben (Választás és kampányok Ausztriában)

  Hetek óta arról győzködik a közvélemény-kutatók az osztrák népet, hogy igazából szörnyen ostoba. Miért akarjátok, ti, világ konzervatívjai, legendás nyárspolgárok a változást - kérdik a kérdezők -, hiszen ilyen jól még sose ment nektek?

 • Lengyelország: Anyjukba készülnek

  Lengyelországban a liberálisok a tavalyelőtti választások után nem a szocialista utódpárttal szövetkeztek, hanem az egykori Szolidaritásból kinövő jobboldali formációkkal léptek koalícióra. Mintha az MDF, a Fidesz meg a kisgazdák az SZDSZ-szel kormányoznának együtt, de néhány kisebb jelentőségű államigazgatási poszt jutott volna a Pofosznak és a KDNP-nek is.

 • Csecsenföld bombázása: Bemeneti feszültség

  Az elmúlt hetek oroszországi fejleményeiről beszámoló híradások szinte kivétel nélkül azt sugallták, hogy a politikai történések legfőbb színterévé ismét a Kaukázus vált, és Oroszországot csak pillanatok választják el a második csecsen háborútól.

 • Szeretve mind a színpadig (Stumpf István kedves versei a Korona Pódiumon)

  Vannak olyan élőlények, akikkel csak elvétve találkozhatunk, de néha még létezésük is kétséges. Lábnyomokat és ürüléket hagynak maguk után, időnként távolról valahol valaki látja őket, de a bizonyosság hiányzik.

 • -1: Adieu, T3 Dieu!

  "Szegény Yorick" című öröknagy versében írja egyik első irodalmi jótevőm (60-as évek eleje), s még sokak ily jótevője, Kormos István, hogy a családnevét hogyan örökölte, majd keresztneve miként lett, ám a szólítás már mókásabb volt: "Pistika Piska Pista / utóbbi főleg lónév / volt amig lovak voltak", sic.

 • Nobel-díj: Gelnhausen karosszéke

  Van egy kisregény még a nyolcvanas évek elejéről, Das Treffen in Telgte, vagyis A találkozó Telgtében a címe, magyarul Vesztfál csevely címen jelent meg. Ennek a kis könyvnek köszönhetem, hogy közvetlen közelről megismerhettem írói észjárását, majd személy szerint őt magát is.

 • Film nincs közönség nélkül (Salamon András filmrendező)

  Tavaly készítette el saját forgatókönyvéből a Közel a szerelemhez című, második nagyjátékfilmjét, mellyel a filmszemlén a megkapta a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. A film egy vidékről Pestre kerülő fiatal rendőrről, egy kínai lányról és egy kutyáról szól.

 • Ajvé, a ligetben (Szép Ernő: Lila ákác)

  Szép Ernő: Lila ákác - budapesti bemutató a Bárkában

 • Rambo Amadeus Budapesten: M-99

  Miközben a budapesti Városházán több mint félszáz szerbiai, magát ellenzékinek valló polgármester, politikus kereste a kiutat, s amíg Szerbiában a rendőrség éppen a tüntetőket verte agyba-főbe, addig szintúgy Budapesten, a Fonóban koncertezett múlt csütörtökön Rambo Amadeus, a kilencvenes évek egyik legnagyobb jugoszláviai rockzenésze.

 • Minden egyformán popzene (Tom Jones: Reload)

  Elég az 1959-es Elvis Presley-Frank Sinatra vagy a tíz évvel későbbi Bob Dylan-Johnny Cash duóra gondolnunk, máris bizonyság, hogy a könnyűiparban egyáltalán nem szokatlan elképesztő párosok üzemeltetése. Ami viszont most történt, minden képzeletet felülmúl: Tom Jones a Cardigansszel, a Portisheaddel, James Dean Bradfielddel a Manic Street Preachersből és még sokan másokkal állt össze új, Reload című lemezén.

 • Hiba volna megfejteni (Taj Mahal International Rhythm Band)

  Először járt Taj Mahal Magyarországon, majdnem belefért, hogy az év blues- és world music-szenzációjaként propagálja a (szervező) Mafioso Records. Taj Mahal harminc éve pakolja az asztalra a magáét, a tavalyelőtti Se–or Bluesért végre a legjobb kortárs blueslemeznek járó Grammy is összejött, és a világzenét is tíz évvel azelőtt vette kézbe, hogy megszületett e fogalom.

 • "Ez a zene megszabadít a haláltól" (James Blood Ulmer)

  Október 7-én a Royal Music Hallban - a valamikori Lenin körúton, a valamikori Vörös Csillag Filmszínházban - James Blood Ulmer kvartettje szerepel. Hogy Ulmer neve széles körben ismert e hazában, az semmiképp nem állítható, de hogy egy rendkívüli koncert előtt állunk, az biztosan.

 • Villány ´99: Bordal

  Állunk az országút mentén, Észak-Tolnában valahol, cigaretták égnek, és megy le a nap. Megint bővült egy darabbal az Átélt Hangulatok Tára. Országút lemenő nappal, ez már megvolt sokszorosan, mindenféle fényben, de elromlott busz erősen túldimenzionált időtlenségben várakozó utasaként, a kiszolgáltatottság derűs felelőtlenségében ugyanez - a helyzet hangulati összetettsége igazi unikum.

 • 7. Harcművészeti Világbajnokság és Világkupa: Tájboksz

  Wesley Snipes nem jött el, otthon maradt még Jackie Chan és a csak agyi síkon verekedő, önmagát alkoholistának álcázó David Carradine, aki annak idején Bruce Leet túrta ki a Kung Fu-tévésorozat főszerepéből. Nem csoda, hisz Carter Wong, a Shaolin Chung Hop Kuen-irányzat alapítója, alanyi filmsztár, Bruce Lee barátja eljött.

 • Abszolút design, Hajógyári sziget: Azonosítatlan eladó tárgyak

  A Hajógyári-sziget nagycsarnokába néhány napra beköltözött a magyar dizájn. A Tér és Rend című folyóirat trendereinek álma. A másfél szintes útvesztőben kisebb műhelyek mutatkoztak be alternatív termékeikkel, és próbálták felvilágosítani potenciális vásárlóikat arról, hogyan épülnek be az új esztétikai-funkcionális összefüggések a modern háztartásba.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...