• MaNcs 11. évf. 41. sz. (1999. 10. 13.)

  "A magam rendszerét kívánom felépíteni" (Szabó László Zsolt, a Magyar Televízió elnöke)

  A szeptemberben elbocsátott 530 munkatárs után októberben újabb 500 személy kapja meg felmondólevelét az MTV-ben. Ha sikerül eladni a székházakat, úgy ezt egy harmadik elbocsátási hullám követi. A köztévének 13 milliárd forint adóssága van, ez évi vesztesége félmilliárd forinttal meghaladta az egész évre tervezett 4 milliárdot.

  1999 / 41
 • Hell István-Horváth Aladár: Védett-e a roma kisebbség Magyarországon?

  A kormány február 12-én határozatban fogadta el az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről Szóló Keretegyezményének végrehajtására vonatkozó jelentését. A Roma Polgárjogi Alapítvány munkatársai az ET illetékeseinek kérésére fogalmazták meg észrevételeiket a kormányjelentésnek a roma kisebbség védelmét érintő megállapításairól.

 • Egy nagy tudású szakember

  Orbán Viktor még az előtt jelölte ki belügyminiszternek Pintér Sándort, hogy őt magát beiktatták volna, és ez a sietség már akkor keltett némi visszatetszést. Ez később beigazolódni látszott - bár Pintér mandátumának első szakaszában kétségkívül ritkábban robbantottak, mint korábban: de aztán felütötte a fejét a gyanú, hogy Pintért azért nevezték ki, mert tud valamit azokról, akik őt kinevezték, amit azok nem szeretnének, ha mások is megtudnának róluk, mert kínosnak tartják a történteket vagy pláne egyes hatályos törvényekkel inkompatibilisnak.

 • El van koronálva

  A Magyar Köztársaság, ez a jobb sorsra talán nem, de a saját sorsánál mindenképpen jobbra érdemes közintézmény a közeljövőben új nemzeti jelképpel fog gyarapodni a zacskós tej és a pillepalack után: a Szent Koronával, csak ezúttal komolyan.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Víruskúra)

  Ma már más szemüvegén át látom a világot. Ez persze alkati kérdés, bírja a vérem, és a szemüvegtok is az én méretem.

 • Várhegyi éva: Ekognómia (Mosolyalbum)

  Nem tudom, másnak is föltűnt-e, de újabban egyre több mosolygó kormányzati arcot látni a magyar televízióban, a sajtó képi tudósításaiban. A kormányszóvivő megszokott derűje mintha ráragadt volna a kormány tagjaira is.

 • Politikai hírek és

  Békési rendőrök: nincs ügy

 • Az M0-ás és a civilek: útban vannak

  Az M0-ás körgyűrű első terveit 1942-ben vetette papírra Vásárhelyi Boldizsár, a Műegyetem tanára. Az azóta eltelt lassan hatvan évben mégis mindössze a déli szakaszt sikerült megépíteni, összesen 30 kilométert.

 • Mállókép: A MIÉP-frakció karcsúsodása

  Nem bírta tovább mostoha sorsát egy Cseh Sándor nevű alternatív kisgazda a parlamentben, és a MIÉP-frakcióból átült a független MIÉP-es alapító atya, Szabó Lukács mellé. ´k ketten, valamint az ABC-s rém Szabó Attila, no meg a megkerülhetetlen Kupa Mihály alkotják az ezredforduló független képviselőkből álló halmazát.

 • Időközi választások Székesfehérváron: Kinek a Viniczaija?

  A szélsőjobbal megspékelve is vesztett a siófoki koalíciós jelölt a szocialistával szemben, érvénytelen volt viszont a választás Székesfehérváron, hiába áldozta fel magát az MDF-es jelölt a koalíció oltárán, és hiába tett újabb gesztust a polgári jobboldal felé Csurka István.

 • Nyakig a jövőben: Az MSZP jubileumi kongresszusa

  Meglehet, a küldöttek a IV. Erotika Kiállításra siettek, ott legalább reménykedni lehetett az izgalomban. E sorok írójának is érdekesebb volt interjút készíteni az egyik üde magyar pornósztárral, mint elcsevegni Horn Gyulával, aki lapunk ama kérdésére, hogy vajh´ miért nem szólalt fel a kongresszuson, úgy válaszolt, hogy Kovács elnök nyitóbeszéde után rohant Siófokra kampányolni, mert a Fidesz igencsak belehúzott a mocskolódásba.

 • A képmutatás ára: Keresztény magánegyetem Erdélyben

  Az erdélyi főiskola-alapításhoz nyújtott kétmilliárd forintos budapesti segítség szinte egyáltalán nem keltette fel a köz érdeklődését. Pedig az Orbán-kormány gesztusa nemcsak a tetemes summa miatt tarthat számot figyelemre: fontos politikai üzenete van, ráadásul társadalmi kihatásai is szerteágazók.

 • Az usztasa utolsó tusája: A Sakic-per vége

  A sánta kutyát könnyebb utolérni, mint a háborús bűnösöket, de néha megesik ennek a fordítottja is. A 78 éves Dinko Sakicot, a jasenovaci KZ egykori parancsnokát múlt hétfőn első fokon a maximális, húsz év börtönbüntetésre ítélte a zágrábi bíróság.

 • Tortúra a Skanzenizén (Disznótoros hétvégék Szentendrén)

  Azért még idejében szólunk. Jelen októberünk szerencsés hónap, megjelenésünkhöz képest is van még benne három hétvége, hogy a nemzeti ünnepről már ne is szóljunk, leginkább azért, mert a párkányi vásár egyik napjára esik, s e hír egy tor konkrét kihagyására buzdít, a három közül, ugye.

 • A három hollandi és a képernyő

  The Second (A másodperc / a második: időalapú művészet Hollandiából) - Kortárs Művészeti Múzeum

 • Gonosz, akár egy angyal (Willem Dafoe színész)

  Utoljára 1997-ben találkoztunk, Az angol beteg című film premierje alkalmából beszélgetett velünk. Onnan a Speed 2-re vitte az útja, ezenkívül számos kisebb, ám jelentős mellékszerepben gonoszkodott. Mai apropónk David Cronenberg EXistenZ című filmje, mely a most futó Titanic Fesztiválon látható nálunk először, de a híresztelések szerint benne marad a honi forgalmazásban.

 • Szappan, tutira (Lőrinczy Attila drámaíró)

  Tavaly a Balta a fejbe című, Shakespeare-től ihletett, kültelki szlengben írt színművét mutatták be egy időben Budapesten és Kaposváron, az idén pedig egy teherautó rakterére írt, népnevettető nyári darabját a Krétakör Színház társulatával.

 • Ez még csak az eleje: Titanic ´99

  A hetedik Titanic 7-én indult, és 17-éig meg sem áll. Harmincnál több film, a soknál is több néző, a vetítések alatt a földön csattanó tolmácsgépek, örökké változó színvonal. A választásban csupán néhány nagyobb név (Jarmusch, Lynch, Cronenberg) segíthet, illetve a programfüzet igazíthat el.

 • Italofrénia: Enrico Brizzi: Jack Frusciante otthagyta a bandát

  Frusciante igazából John volt, és a Red Hot Chili Peppers gitárosa. Lehet, hogy ez a Jack Stephen King alkoholista, családirtó szálloda- gondnokára utal, ki tudja, annyi referencia gyűlik össze ebben a könyvben, és egyik sincs függelékben feltüntetve a fordító részéről, bár ezt ilyen újszerű regények esetében talán megkívánná az átültetőkódex, de egyébként sem hiszem, hogy M.

 • "Kurvára odavagyok a diszkóért" (Jamiroquai)

  A Jamiroquai az évtized club/dance szcénájából kiemelkedő legsikeresebb együttes, eddig pont egy tucat felvételük került Top 30-ba, George Michael után ők adják el a legtöbb lemezt Angliában (az összpéldányszám eddig 11 millió).

 • Osztályharcos romantika (Los de Abajo)

  Miközben Ry Cooder felszabadította a havannai Buena Vista nyugdíjasklubot, utat mutatva a Casa de la Trova veterán trubadúrjainak is, nem volna helyénvaló megfeledkezni az utánpótlásról. Kubának a latin új hullámban sincs takargatnivalója, tessék belekóstolni a Sin Palabrasba vagy az Awaréba, de nekem most egy mexikói banda, a Los de Abajo a csúcs.

 • Túlélők: A vietnami orrszarvú

  Vannak olyan élőlények, akikkel csak elvétve találkozhatunk, de néha még létezésük is kétséges. Lábnyomokat és ürüléket hagynak maguk után, időnként távolról valahol valaki látja őket, de a bizonyosság hiányzik.

 • Új bolygó a láthatáron: Naprendszerváltás

  Az Oort-felhőből származó üstökösök pályaadatait elemezve amerikai és angol csillagászok arra a következtetésre jutottak, hogy a Naprendszer legnagyobb bolygója nem a Jupiter, hanem egy, a Plútónál is távolabbi, mind ez idáig felfedezetlen égitest.

 • Egy másik ország: Gandhia

  Zsana és Bordány között, egészen pontosan valahol Üllés tájékán már a sírással küszködünk: itt válik bizonyossá, hogy ha kicsivel is, de lekéssük az államalapítást. Nem tréfadolog ám ez. Gondoljunk például István királyunkra: a főpapok bekészültek, a nemezkendős szolgák rég végeztek az államalapító kiszidolozásával, a háttérben Vikidál fenekedik, a nap címszereplője már ott léptet a BIT-001 farszámú fehér lóval, Schröder és Klima csöndes fegyelemmel várakozik a bal szélső jurtánál.

 • Jézus a pincében: Fehér Lyuk

  Cinikus lelki terroristák, elszakított gyerekek, kétségbeesett szülők, hatásvadász bulvárlovagok, de legalább Semjén Zsolt helyettes államtitkár és igekötő néhány körmondata kell ahhoz, hogy hír legyen egy keresztény ifjúsági klub létrejötte Budapesten.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...