• MaNcs 11. évf. 42. sz. (1999. 10. 21.)

  Nincs veszve minden (Enyedi Ildikó filmrendező)

  E heti számunk megjelenésének napján mutatják be Magyarországon legújabb, Simon mágus című filmjét. A mű az idei filmszemlén -ahol a fődíjat (gyáván és bután - a szerk.) nem adták ki - a legmagasabb hivatalos elismerést aratta, mint legjobb rendezés.

  1999 / 42
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Nyelvtanóra)

  Kedves rovatom, nem-e lehetne-e már egyszer végre úgy komolyan leülnünk, benne vagyunk a tanévben, rád fér egy kis gyakorlás, szájadat betedd, nyisd ki füledet, vedd ki azt a rohadt rágógumit a szádból, neked beszélek!

 • Para

  Kovács Imre: én

  A sláger, az sláger - mondom Iimnek, aki éppen az aligátort fojtogatja, úgyhogy kiabálnom kell -, az a rossz benne, hogy akkor is beletelepszik az agyamba, ha nem akarom, vagy ha kifejezetten utálom az előadót. Itt van például az a múltkori előzetes, amiben Mary Zsuzsi mint egy mániás fázisban vergődő nyugdíjas BKV ellenőr rázta magát, és azt énekelte, hogy Se veled, se nélküled.

 • Sajó László: öt és feles (Két temetés)

  Mert rövidebbek a nappalok, és rosszabbak az éjszakák. Mert sűrűbbek a hajnali fölriadások. Hosszabbak a krákogások, köpni se tudok. Pedig eléggé utálkozom. Mert október tizenötödikén bezárt a Duna parti devidám csónakház.

 • Szerbhorvát György: Szabad-e régi Zastavával Röszkénél betörnöm?

  A "zsidókérdésről" tudniillik mondanivalóm túl kevésnek tűnik. Úgy 1988-ban betévedtem a bácstopolyai könyvtár alkalmi antikváriumába, ahol szert tettem két, az első világháború alatt íródott katolikus brosúrára, mely nem mást leplezett le, mint hogy az egész világháború a zsidók meg a szabadkőművesek csinálmánya.

 • Mi mozog a zöld leveles

  Azt nem lehet állítani, hogy az SZDSZ a választások óta valami frenetikus sikerszériában lenne. Hát nem. Inkább az van, hogy a párt vezetői és 1998-as első fordulós szavazói még mindig azon morfondíroznak, hogy a második fordulóban átszavazzanak-e a Fidesszel szemben talpon maradt szocialista jelöltre, vagy inkább szarjanak bele az egészbe, és maradjanak otthon.

 • Az ústi faló

  A cseh külügyminiszter szerint megtörténhet, hogy lebontják az etnikai falat, amellyel Ústí nad Lábemben elválasztották a roma lakótelepet a város többi részétől, tudhatjuk meg a napisajtóból, és itt akár abba is hagyhajtuk a sztori követését, megvan a happy end: féktelen elemző kedvünkben akár azt is dörmöghetnénk, hogy lám, Európa mégiscsak jelent valamit, a cseh külügyminiszter ugyanis Finnországban számolt be erről a fejleményről, mely földrajzi kontextusba azért helyzete magát, mert épp ez az ország az Európai Unió soros elnöke.

 • Politikai hírek

  Közszféra: egységes bruttó béremelés

 • Cyber hírek

  Decembertől új mobilszolgáltatóKatona Kálmán hírközlési miniszter és Jeremy Forword, a Vodafone Airtouch Plc, az RWE Telliance, az Antenna Hungária Rt. és a Magyar Posta Rt.

 • Kulturális hírek

  Flusser a magasbanA Budapesti ´szi Fesztivál hagyománya, hogy az Artpool Művészetkutató Központ arra készteti a Liszt Ferenc tér járókelőit, emeljék pillantásukat a kutyapiszokszintnél magasabbra: ezúttal Vilém Flusser lámpaoszlopra adaptált gondolatai között kóvályoghatunk.

 • Frankfurti Könyvvásár ´99: Végre üzlet

  Érthető, ha most, az 51. Frankfurti Könyvvásár zárása után nemigen esik szó mindazon különös fordulatokról, melyekkel a hivatalos és nem hivatalos magyar kultúrkormányzat (beleszámítva a személy- és koncepciócseréket is) a magyar díszvendégi szerepre készült.

 • Frankfurt 99: Vásárfia

  Az utóbbi író neve Cs-vel kezdődik, pártvezér is, valamint antiszemita, s különösen azért haragszom rá, mert elfelejtette kurziválni a nevemet. Az előbbié E-vel kezdődik, és megnyitotta az 51. Frankfurti Könyvvásárt a múlt heti ÉS-ben megjelent zseniális beszélyével.

 • A 2OOO-es költségvetés: Mint huzat a házon

  Járai pénzügyminiszter expozéjával hétfőn kezdetét vette az év társasági és médiaeseménye, a költségvetési vita. A sarokszámok ismertek az efféle ezoterikus (legalábbis taktikusan ily módon tálalt) témák rajongói és az érdeklődő kevesek számára.

 • A korona elhurcolása: Királyok könnye

  A Köztársaság kormányának minapi döntése szerint a magyar királyok egykori koronáját - hazai múzeumainkban lévő műkincseink legértékesebbikét - 2000. január 1-jétől az Országgyűlés mai épületében fogják elhelyezni.

 • A Heti hetes-ügy: Megint Mária

  Nem bíztak semmit a véletlenre azok, akik képernyőre álmodták az RTL Klub Heti hetes című humoros csapatversenyét: népszerű, egész képernyőt betöltő arcok, akik rögvest lecsapják a feldobott labdát, és csak annyira bunkók, amennyire feltétlenül kell, legfeljebb csak egy kicsivel jobban.

 • Börtön, Csurka, Demszky: Tel-Aviv besegít

  A magyarországi szabadelvűség tovább csúszott arrafelé, ahová a rendes nemzeti erők szerint való - a béka segge alá. Két apró jelét adta ennek a múlt hét.

 • -1: Hipi, hipi, sejk!

  Van-e így érintkezés, ahogy ezeket a dolgokat írom (kérdem magamtól), és ahogy írom, sikerül-e saját magammal érintkeznem legalább? Mi igaz abból, amit hiszek: hogy gyötrelem a "saját" megnyilvánulás, és hogy inkább elviselem (valamit muszáj!

 • Virító trikók (Roskó Gábor festőművész)

  Végzettsége szerint festőművész, de néha bútort és porcelánt készít, könyvet illusztrál és hangjátékot ír. Szinte mindennap előveszi a baritonszaxofonját és gyakorol. Koncerteken lép föl. Utoljára tizenegy éve állított ki nagyméretű táblaképeket.

 • HungaroCarrot 1999

  Kedves olvasó, nézd el, ha ez az írás - műfaja szerint koncertbeharangozó - túl személyesre sikerült. Fő motivációm épp nem a nosztalgia, hanem egy időszak lezárása.

 • Fordulat Pakisztánban: Csoki, vanília, puccs

  Katonai puccs és két ellenséges atomhatalom: egyszerre, egy helyen ilyen még nem volt. Képszerkesztők seregének képzeletén cikázott át az atomvillanás, majd a jól sikerült gombafelhő jól sikerült képe a címlapon.

 • Fesztivál

  Hát a csónak hogy megyen?

  Kereszteződések - Magyarország új svájci filmeken

  Bennünk van a hiba, ez tisztán látszik: a svájci moziról sem tudunk túl sokat, kérdezne csak valaki a portugálról. Műkedvelőink legjava sorolna pár rendezőt, Alain Tanner, Marcus Imhof, Claude Goretta, Kuoni pásztor esetleg, vagy néhány filmcímet, Fehér városban, A csónak megtelt, A magyarok nyulaitól.

 • Kiállítás: Közelről sem olyan távol (Szabó Róbert fotói a Hunnia kávézóban)

  Nem sok minden árulja el a komfortos Hunnia mozi előtt - sőt magában a moziban sem -, hogy a kávézóban fotókiállítás látható. A fotókiállításon viszont azt nem lehet tudni, hogy kinek a képei vannak kitéve, hol és mikor készültek.

 • Táncszínház: Zenbohócok viccei (A Le Cirque Désaccordé Társulat a Nagycirkuszban)

  Le Cirque Désaccordé Társulat: Érted teszem ezt! - Vendégjáték a Nagycirkuszban

 • Film: Ne taníts, tégy velem csodát! (Enyedi Ildikó: Simon mágus)

  Finom kis film, pont nekem való. Nézném máskor is, ártatlanul. Minden jel arra mutatott, hogy ez így nem fog menni. Mármint ártatlanul, nekem. Mielőtt bűneimet felhoznám, nyilvánvaló: nem róluk van szó, tőlük én még úgy mozizok, mint egy csecsszopó.

 • Azonos hőfokon (Mísia: Paixoes Diagonais)

  Tényleg arról van szó, amire rádöbbent Wim Wenders a Lisszaboni történetben: Portugália lelkének megismeréséhez a fado a legpontosabb bedekker. Más országban nem hallunk ilyet, mégis ismerős; titokzatosan légies, mégsem gyökértelen.

 • Romániai álom (Fanfare Ciocarlia: Baro Biao)

  A romániai álomnak az a kulcsa, hogy ki kell várni, amíg arra téved a nyugati impresszárió. Tíz évvel ezelőtt a Kárpátoktól délre már bejött ez a Taraf de Ha•douksnak, jó két éve pedig a Kárpátoktól északra a Fanfare Ciocarliának is.

 • Tudományos játszóház: Iskola a méréshatáron

  A Csodák Palotája szerencsés átmenet egy fizikaszertár és egy vidámpark között. A szeptember óta látható új kiállítás, a Bolondos tudomány fő attrakciója egy kimustrált MIG vadászrepülő, a körhintát Coriolis szobának nevezik, és labdázni, ugrálni is lehet tudományos alapon.

 • Elektronikus táncszínház a Trafóban: Hibátlan marionett

  Zene, tánc, multimédia-program és egy kísérlet zajlott a múlt hét végén a kortárs művészetek transzformátorházában. A progresszív minifesztivál fő attrakciójának a testre erősített elektronikus érzékelőkkel megzenésített kibernetikus táncszínház bizonyult.

 • Testoperátor (Dietmar Bruckmayr osztrák punkzenész)

  Extravagáns testperformer és fasizmuskutató. A szélsőséges szellemi és testi pozíciók megszállottja. Leginkább testoperának nevezhető előadásaiban alig fedett testtel, furcsa pozíciókban még furcsább hangokat csal ki magából, és mindezt időnként elektronikus kunsztokkal tetézi.

 • Szakvélemény: Majmok bolygója

  Bogdán Emil, a Magyar Köztársaság országgyűlési képviselője - az szégyenkezzen emiatt, aki rá szavazott - a múlt heti 168 "rában kijelentette, hogy a majmok genetikailag közelebb állnak az emberhez, mint a pigmeusok.

 • Süket Duna: Mesügér

  Váratlanul sikerült elcsalnom dr. I.-t focimeccsre. Fizettünk fejenként 500 forintot, ezért másfél óra alatt a következő élményekben volt részünk: egy testes roma szurkoló "buzicigány"-nak nevezett, egy fiatalabb antropológus viszont olyan zsidónak, akinek palesztin az anyja, végül egy lelkes angyalföldi drukker felénk lőtt pisztollyal.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...