• Sajó László: öt és feles (Sziszi, a talajmechanikus balbekk)

  Sziszi 1974-ben került a BEAC-hoz, hosszú hajjal. A tréner, alig titkos béemes, megállt előtte, mondván. Te fiam, ne vetkőzz. Ilyen hajjal nálam nem játszol. Mint Passarella foghegyről Redondónak, ha tudtuk volna akkor.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Angyali vaddisznóbőrben)

  Még honvédő koromban kicsaptak egy bakonyi erdőbe, hogy ott gyakorlatozzak kedvemre, nem zavarok senkit. Hogy előbb méltón ismerkedjek a tereppel, úgy éjfélkor, újhold idején kezembe nyomtak egy babkonzervet meg két szelet kenyeret, mert az a hír érkezett, hogy a zászlós efendinek amott az erdő túlrészén megkordult a gyomra, és ilyenkor méltón összeeszik minden bogyót ha kell, megrázkódik, agyának törpefeszültségeit kóboráramok váltják fel, és olybá lesz kiszámíthatatlan, hogy netán egy nem várt dramaturgiai fordulattal az ellenség kezére játszik mindannyiónkat.

 • Hammer Ferenc: Tolerancia hozomra

  Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy elolvashattam mintegy kéttucatnyi másodéves bölcsész rövid írását a romák kulturális reprezentációjának kérdéseiről. A dolgozatok közel negyede kimondva vagy utalásszerűen tartalmazza a többségi társadalom leggyakoribb megjegyzését a romákkal kapcsolatban, miszerint "ahhoz, hogy a többségi társadalom leszámoljon korábbi előítéleteivel, a romáknak is tenniük kell valamit".

 • Olaj, matt

  Pár hete egy volt békési rendőr beszélni kezdett arról, miért lett néhány kollégája öngyilkos; azután előlépett egy volt rendőrségi ügynök, majd elővette papírjait egy volt megyei főügyész; történeteik milliárdos hasznot hozó illegális olaj-vállalkozásokról és az ezeket lehetővé tevő megvesztegetett állami alkalmazottakról szólnak.

 • Hurrá, repülünk

  "vatosan járjunk-keljünk, ha a kormánynegyeden át visz az utunk: hullanak a fejek, akár augusztusban a csillagok. Legutóbb a nyögvenyelős privatizációjú Malévtól repült Szenes László utasforgalmi igazgató és Czinege Levente gravitációügyi főelőadó, és bár a hírek szerint daliás termetű végkielégítés is követi röptüket, azért az ilyesmi mégis némi magyarázatot igényel.

 • Politikai hírek

  Bálint Endre

 • Cyber hírek

  MorzeInternetes távhívás A Pantel után a Novacom és a Westel 900 is elindítja IP alapú, nemzetközi távközlési szolgáltatását, amely akár 30-40 százalékkal olcsóbb nemzetközi távbeszélgetést tesz lehetővé, mint a Matáv hagyományos szolgáltatása.

 • Kulturális hírek

  Torgyán Aradi ellenSaját hatáskörben vizsgálatot indított Torgyán József földművelésügyi miniszter annak megállapítására, hogy megfelelnek-e a törvényi előírásoknak a Hortobágyi Nemzeti Park földterületeinek adásvételi és bérleti szerződései.

 • Sándor László esete a Medicorral: Vagyonvesztegetők

  Postabank, társadalombiztosítási (tb) önkormányzat, volt (és jelenlegi) szakszervezeti vezető, politikai kapcsolatok, banki részvények, százmilliós nagyságrendű vagyonvesztés, elmarasztaló számvevőszéki jelentés - minden együtt van egy igazi "nagy ügyhöz".

 • Területfejlesztési törvény: Centralizált szabadság

  Elfogadta a parlament a területfejlesztési törvény módosítását, így semmi akadálya, hogy a korábban csak tervezési-statisztikai régiókként létező virtuális szerveződések egy új közigazgatási egység alapjául szolgáljanak.

 • Felsőoktatási könyvtámogatás: Tanulási folyamat

  Akinek kiadóként vagy szerzőként van köze felsőoktatási tankönyvekhez, körmét cakkosra rágva várhatja már november 11-12-ét, hogy kiderüljön végre, mit hoz a jövő. Akkor, a Felsőoktatási Tankönyvi Konferencia, Kiállítás és Börze alkalmából Pokorni miniszter előáll a legfontosabbakkal: mennyi pénz jut jövőre e könyvek kiadásának támogatására, és miként változik a pénzosztás rendszere.

 • Az ismeretlen katona hazahozatala: Holt erő

  Néhány hónappal ezelőtt a kormányzat nagyot köpött irónjára, és felütötte történelemfüzetét. A régi feljegyzések átírásakor először az auschwitzi magyar kiállítás került (volna) sorra; a minap az ünnepi szónokok 1956-ot fideszesítették; vasárnap pedig Pákozdon a 2.

 • Költségvetés 2000: Lét és időt

  Polgártársaink többsége nyilván megriadna, ha a vaskos költségvetési tervezetet kellene a kezébe vennie. Pedig a pánik káros, mivel e jogforrásból könnyen kihámozható, hogy kormányunk mi(ke)t és ki(ke)t tart támogatásra érdemesnek az elkövetkező sorsfordító években.

 • Merénylet Jerevánban: Több, mint kormányváltás

  A múlt szerdán, október 27-én négy örmény fegyveres végrehajtotta az első olyan merényletet 1989 óta, amelynek egy rendszerváltó állam demokratikusan megválasztott politikai vezetése esett áldozatul. A jereváni terrortámadás hátterében az örmény-azeri konfliktus körvonalai sejlenek fel.

 • Vádemelés Clinton és társai ellen: Lakoljatok, gyilkosok!

  Valjevo közép-szerbiai kisváros, és mindeddig igazából semmiről sem volt híres. Manapság viszont a szerb Hágának nevezhetnénk: ha minden a tervek szerint megy, a legfontosabb NATO-tagállamok vezetői hamarosan megismerkedhetnek a valjevói rendőrségi cellák fapriccseivel.

 • Regényfogó: Paul Otchakovsky könyvkiadó

  A múlt heti francia kultúrinvázió egyfajta utóvédharcosaként üdvözölhettük a szelíd külsejű, ám annál konokabb irodalmárt, aki egy általa megjelentetett regény, Mathieu Lindon Jean-Marie Le Pen pere című könyve miatt az elmúlt hónapokban nemcsak hivatalát, hanem a bíróságot is rendszeresen látogatta.

 • "Kex-music" (Babos Gyula gitáros)

  Egy huszonhét évvel ezelőtt megszűnt zenekar, a Kex első nagylemeze jelent meg az idén. Az archív és újrajátszott dalokból álló gyűjtemény zenei rendezőjével, a Kex egykori gitárosával, Babos Gyulával beszélgettünk.

 • -1: T. D. úr Bé-á-Cé-ben

  Bí-Áj- (Éj, 4 éj)-Cí-ben, Szí-ben etc. Végül nem olyan rossz azért az új okkázió: Dublin direkt. (Baile Atha Cliath, ha jól írom, engem is: Dezsü, Deszö stb.) Laktam: Bailtiní Í, kérdem, miért Iona Villas, Jóna Villák, szóval az Í, az egy sziget, Kolumbusszal összefügg, és remélik szállásadóim, majd egyszer újra egy lesz Írország.

 • Művészettörténet: Egyetemes művészettörténet

  Bár a nosztalgikus múltidézgetés idegen tőlem, és nem is hangzik jól az ilyesmi az én koromban, felejthetetlen, ismétlem, felejthetetlen emlékeim közé tartoznak művészettörténeti vizsgáim a nyolcvanas évek közepén.

 • Törékeny körmök (Nine Inch Nails: The Fragile)

  A Nine Inch Nails egyszemélyes "zenekar": habár az elmúlt évtizedben zenészek sora fordult meg benne, valójában Trent Reznorral egyenlő. Reznor az utóbbi években inkább filmzenéivel - Született gyilkosok, Hetedik, Lost Highway - hallatott magáról, több mint időszerű volt egy új NIN-album.

 • Etetés: Babati betli

  A múlt héten felhív régi horgászcimborám, Ferenc atya, a szemérmes katolikus pap, hogy többnapos dolga akadt Pesten, úgyhogy mi lenne, ha "elmennénk lógatni egyet".

 • Esseni játékkiállítás és -vásár: A német példa

  Péntek délután van, készülődünk hazafelé: ugyan mi is lehet kellemesebb ilyenkor, mint harmadszor is módszeresen átrendezni a csomagtartót, a bólogató kutya helyére bepréselni még két dobozt, riadtan konstatálni, hogy még mindig a kocsi oldala mellett figyel néhány szatyor és egy különösen rosszindulatú ládikó, aztán megadóan nekilátni megint, új szisztémát találni ki és így tovább, majdnem a végtelenségig.

 • A mamut feltámasztása: A legenda újraéled

  Körülbelül húszezer éve egy nagyon nagy állatnak nagyon rossz napja volt. Nem ez az első mamut, aki ép bőrrel kerül elő a posztglaciális hűtőházból, de az eddigieket megették a helyiek, úgyhogy ő az első, aki ilyen publicitást kap.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...