• MaNcs 11. évf. 47. sz. (1999. 11. 25.)

  "Papírpazarlás nyomtatva kiadni" (Moldován István, Magyar Elektronikus Könyvtár)

  Miközben a kulturális örökség digitalizálását célul tűző, több száz millió forintból gazdálkodó állami projektek - a Digitális Irodalmi Akadémia és a Neumann János Digitális Könyvtár - tevékenységének vajmi kevés látszata van az interneten, egy lelkes, könyvtárosokból és segítőikből verbuválódott csapat önkéntes munkával világviszonylatban is jelentős elektronikus közgyűjteményt gründolt az elmúlt...

  1999 / 47
 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Nagyapa 84 éves, saját bevallása szerint soha nem szerette a hülye embereket, márpedig, saját bevallása szerint, élete során nagyon sokkal találkozott. Olyan sokkal, hogy már eldönteni is képtelen, ki az, és ki nem. Ezért aztán többnyire kerüli is a társaságukat, már csak a saját halálán való gondolkodásnak él, a maga módján, illetve a szebb napokon cukrászdába jár kávézni, sétál és üldögél, ha van hely a parkban.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások

  1996-ot írtunk. Egy ködös, nyálkás szeptemberi nap reggelén, amikor épp felborult a hormonháztartásom, vészesen lecsökkent a koleszterinszintem, sápadt voltam, a szívem kalapált, a nemi életem jó ideje akadozott, és nem találtam a szemüvegem, csengett a telefon.

 • Bauer Tamás: Válság és kiút

  Az SZDSZ-ről és a liberális politikáról

 • A néppel, a néptől

 • Annak, akit illet

  Jeszenszky Géza volt külügyminiszternek van egy jó tulajdonsága. Nem bír hazudni. Néha próbálkozik vele, de annyira karakán férfiú, hogy az, amit tényleg gondol és csinál, valahogy mindig kiderül. Így volt ez 1990 őszén, amikor a parlamentben azt mondta: rajta és pártján kívül nemigen képviseli senki hitelesen "a magyarság nemzeti értékei és érdekei iránti elkötelezettséget".

 • Politikai hírek

  Mit mondott Schmidt Mária?

 • Cyber hírek

  Magyar Webverseny 1999: döntőben a mancs.huAz előzsűri döntése alapján döntőbe jutott a MaNcs weboldala a Cisco Systems, a Népszabadság, az RTL Klub és a .hu által rendezett Magyar Web Verseny 1999 honlapmérkőzésen.

 • Kulturális hírek

  Berlini szilveszter Oldfielddel500 ezer nézőt várnak december 31-én a berlini Siegessäule térre, ahol Mike Oldfield mutatja be The Millennium Bell című, november végén megjelenő új albumát. A koncertet tévén is közvetítik, 200 millió nézőt remélnek a képernyők elé.

 • A Fradi mélyrepülése: Küzdelem a pártvonal mentén

  Páncsics Miklós és Gál László a választások idején arra ösztökélte a ferencvárosi labdarúgókat, hogy a szocialistákra szavazzanak, mert így lesz a klubnak pénze - mondja a Fradit Féltők Társasága. Az örökös ellenzék egy tagja állítja, a technikai vezető azért nem fog vele kezet, mert aláírta a Torgyán doktort a klubba invitáló levelet.

 • Fidesz-belviszály Szabolcsban: Alapszervi bajok

  Október 17-én több ezren búcsúztatták Zilahi Józsefet Nyíregyházán. Az elhunyt MDF-es parlamenti képviselő nemcsak a megye első számú vezetője és minden politikai erő által elismert politikus volt, de Szabolcsban keresztapaként is emlegették.

 • Dirav-ügy: Referenciamunkák

  Három nagyberuházást kezdett el 1993 óta a Dirav csoport Budapesten, s mindhárom meghaladta erejét. A Haller-piac helyére tervezett bevásárlóközpont helyett egy gödröt sikerült összehozni, a ferencvárosi rehabilitáció keretében épülő négy lakóházból egy készült el, míg a Teve utcai rendőrpalota tőszomszédságába álmodott lakónegyedet az érintett önkormányzat vagyonkezelője fejezi be.

 • EBESZ-értekezlet: A csúcsot kell abbahagyni

  November 17. és 18. között zajlott az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) isztambuli értekezlete, az évezred utolsó ilyen csúcstalálkozója. Hozott jót is, rosszat is. Az semmiképpen sem jó hír, hogy a nemzetközi kritikákon megsértődött Jelcin éles kirohanás után elhagyta a csúcsértekezletet, és ebben jószerivel teljes egyetértéssel találkozott odahaza.

 • "Egész nap színház vagyok" (Juronics Tamás táncos-koreográfus)

  1993-ban Pataki Andrással alapították meg a Szegedi Kortárs Balettet. Juronics a röpke hat év alatt több tucat művel jelentkezett. Legújabb darabját, A csodálatos mandarint az ´szi Fesztivál díszelőadásán mutatták be első alkalommal Budapesten, a Thália Színházban.

 • Egy píszí manöken

  Flamand-Holland Filmhét volt a múlt héten az Örökmozgóban. A filmművészet partikuláréinak szentelve a vetítőtermet, idén is rendesen válogattak az új holland filmekből. Nyomasztó társadalmi drámák és politikailag korrekt történelmi filmek a jellemzőek erre a szériára, és tudjuk, hogy a hollandok ebben néha már a közönségérdektelenségig otthon vannak.

 • Mítosz és csomagolás - Stanley Kubrick: Tágra zárt szemek

  A mű vizsgálatának szempontjai igen nehezen vonatkoztathatók el a bemutatót megelőző többéves cirkusztól, vagyis minden olyasmitől, aminek a filmhez magához semmi köze nem szabadna hogy legyen. Amikor Stanley Kubrick 1995 decemberében bejelentette, hogy Tom Cruise és Nicole Kidman főszereplésével filmre viszi Arthur Schnitzler Álmok éjszakája (Traumnovelle) című, század eleji művét, a rendező pályájának ismeretében már sejthető volt, hogy nem fejezi be egyhamar.

 • Etetés: Havas hering

  A húgom pasija, D., aki filozófus, testépítő és súlyos hipochonder, azt mondta, hogy tesz még egy kísérletet a horgászattal, de ha megint nem fogunk semmit, akkor vége, nem jön el soha többet. Azt is mondta, hogy a horgászok az első benyomásai alapján szadista vadállatok, ráadásul súlyosan fertőző dolgokban turkálnak.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Patkány

  Népszerűtlen állat, nagyjából egyszerre tanuljuk meg az ábécét, és hogy a patkány undorító. Egy-két éves gyerekekkel végzett kísérletek bizonyították, hogy a csöppségek még a csatornaszagú, bűzhödt rémektől sem undorodnak, és ugyan-olyan lelkesen próbálják megsimogatni, mint az óriáspitont, a patkányról viszont kialakult, negatív álláspontjuk van.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...