• MaNcs 11. évf. 48. sz. (1999. 12. 02.)

  "Ennek katasztrofális vége lesz"

  Kis Gyula a társadalombiztosításról

  Kis Gyula 1990 és 1994 között az egészségügyi és szociális bizottság MDF-es elnökeként kulcsszerepet játszott a társadalombiztosítás újraönállósításában. A kialakult struktúrát félig-meddig saját gyermekének tekintheti, úgyhogy elképzelhető, mit érezhetett 1995-1996-ban az egészségbiztosító gazdálkodását vizsgáló parlamenti bizottság vezetőjeként, amikor szembesülnie kellett azzal, miként...

  1999 / 48
 • Sajó László: öt és feles

  Stanko Poklepovic: Miért, ön szerint milyen a magyar foci?

 • Várhegyi éva: Ekotrip

  Bill Clinton láthatóan megirigyelte a berlini fal ledöntésének tizedik évfordulóját ünneplő elődjét. ´ is falat döntött: csaknem napra pontosan az évfordulón írta alá az amerikai pénzügyi szektort felszabdaló falakat eltávolító törvénymódosítást.

 • Farkas ákos: Szigorú ülésrend

  A büntetés-végrehajtási szabályok változásáról

 • Hé, hatvannyolc!

  Jogi szempontból nincs semmi meglepő abban, hogy a török Semmítőszék helybenhagyta Abdullah Öcalan halálos ítéletét. Nem merült fel ugyanis semmítési ok. A szeparatizmussal, terrorizmussal és harmincezerszeres gyilkossággal vádolt gerillavezér, akinek ideológiájában jól megfért egymással a hatvanas évek szélsőbalossága, a nacionalizmus és az iszlám, azt az ítéletet kapta, amit az érvényes török jog szerint megérdemelt.

 • A súgó: lyuk

  Persze: fekete. A mi fekete bárányunk, a mi fekete kutyánk kölyke. A tékozló fiú. És innen már generációs probléma az, ami első blikkre médiavircsaftnak tűnik.

 • Politikai hírek

  Öcalan: halálos ítélet

 • Cyber hírek

  Egymilliárd találatA Media Metrix internetes piackutató cég szerint az Egyesült Államokban október hónapban naponta egymilliárd weboldalt töltöttek le a böngészők. Ez másfélszeres forgalomnövekedést jelent a tavalyi év októberéhez képest, és a felhasználók száma is negyven százalékkal növekedett: jelenleg az USA-ban 64 millióan interneteznek.

 • Kulturális hírek

  A Marghescu-gyűjteményA Szépművészeti Múzeumban kiállítás nyílt a Hannoverben élő Marghescuné Hunor Mária műgyűjteményéből, többek között Miró, Tápies, Alechinsky, Beuys, Günther Uecker és Eduardo Chillida alkotásaiból.

 • Az olajbiznisz Magyarországon

  Fekete arany

  Többévi késéssel robbant az olajbomba: és csak annyi kellett ehhez, hogy egy rendőrtiszt, vállalva a következményeket, beszélni kezdjen eltussolt olajbűntényekről, korrupt és az alvilág markában lévő rendőrökről.

 • Az SZDSZ tisztújító közgyűlése: Merre visz a végzet

  Bármely párt bármely kongresszusa is lehetett volna a szabaddemokraták szombati küldöttgyűlése. Később ez az érzés csak erősödött: unatkozó politikusok, gyakran és ütemesen tapsoló második vonal, sima elnökválasztás, befut az egyetlen jelölt, az Utasellátóból rendelt egységcsomag-ebéd után lassan hazafelé szállingózó küldöttek.

 • Kiskorúak veszélyeztetésével vádolt plébános: Ki jön a házamba?

  Kiskorúak veszélyeztetésénél bizonyára nyomósabb ok szükséges ahhoz, hogy egy papot azonnal eltiltsanak hivatásától: a dégi plébános mindmáig szabadon gyakorolhatja hivatását. A szexuális zaklatással is megvádolt pap ugyan nem jár már a dégi általános iskolába, de alakja időről időre feltűnik a szomszédos falu iskolafolyosóján.

 • "Jelentés" a "megfigyelési" ügyről: Kosztolányi D. minden munkája

  Pénteken az ún. megfigyelési bizottság koalíciós többsége a MIÉP támogatásával elfogadta azt a tervezetet, amelyet a testület fideszes elnöke, Kosztolányi Dénes készített. A szöveg bizonyítottnak tekinti, hogy Pokorni Zoltán ellen az előző parlamenti cilkus idején titkos és törvénytelen adatgyűjtés folyt, s erősen valószínűsíti, hogy ennek finanszírozására közpénzeket használtak föl.

 • Távozó főhungarista: Volt, nincs, lesz

  Bár Szabó Albert valóban elhagyta Magyarországot, és Ausztráliába ment, szervezete, a Magyar Népjóléti Szövetség - igaz, október 23-án nem pocskondiázták sem a hazai zsidóságot, sem a cigányságot, sem a bevándorlókat - a jelek szerint egyáltalán nem tétlen.

 • Világkereskedelmi tanácskozás, Seattle: Globális kételyek

  Kedden kezdődött, és úgy tervezik, péntekig tart a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) miniszteri tanácskozása. A szervezők erősen mértéktartó reményei szerint a szabad kereskedelem előmozdítására létrehozott globalizációs monstrum immár 135 tagállama talán képes lesz megállapodni legalább abban, miről is legyen szó azon a majdani, elnevezését és horderejét tekintve egyaránt millenniumi tanácskozássorozaton, amely végképp porba dönti majd a szabad nemzetközi áru- és pénzmozgás megannyi avítt akadályát.

 • Észak-írország: Két hónap a világ

  Lapzártánk idején tartotta ülését az északír tartományi nemzetgyűlés, az a testület, amely a tavaly népszavazáson megerősített nagypénteki egyezmény alapintézménye hivatott lenni. A képviselők 1998. júniusi megválasztásuk óta most ültek össze másodszor.

 • Első Magyar Hastáncfesztivál az Almássy téren: Ringó sztárok

  A tánc és a has együtt maga az élet, ez vitathatatlan. Idahótól Stock-holmig most ezzel operálnak a testük gyökereit kereső, újranőiesedő, hedonista nők és a feminin férfikisebbség. A hastánc, közismert nevén belly dance, a legdrágább tánckurzusok közé tartozik, mégis hisztérikus a túljelentkezés, sőt újabb iskolákat alapítanak még így, a kimúlófélben lévő ezred hangulatában is.

 • Mű, tét: Ernst Múzeum, Műcsarnok, avagy az ötvenes évek lezárása

  A szakmai nyilvánosságban már régóta téma, hogy le kéne választani a Műcsarnokról az Ernst Múzeumot, ám az ügyben gyakorlati lépés nem történt egészen az év elejéig, amikor már minisztériumi szándékként beszéltek róla.

 • -1: Születésnap (omra)

  Beosztottam: egyetlen mentség. Hogy a születésnapomra - mindjárt javítok ezen, bár születésemen már nem tudok, csak egy műfajon - "mínusz egyként írom meg magam", karácsonyra (erről is mindjárt valamit) "plusz egyként", az élet örömeiről (bár ezek itt is sorolódnak, csak mint nehézségek), az új év elejére (itt végképp szárban leszünk, és nem úgy értem, hogy sokáig szárban leszünk változván a változandók, is, szárban, már akik, többségünkben, enyhítek ezen, tekintetes Szépek, ki-ki önmaga többségében szarban lesz, leszámítva, akik csekélységükben sem lesznek szárban; de nem ez a "mínusz egy", áh, ez még messze nem), új évre, amely NEM AZ ÚJ ÉVEZRED MÉG, csak egy olyan dolog, hogy.

 • A marihuána és az emberi agy: Fű a szénakazalban

  A kutatóknak egyre pontosabban sikerül felfedezniük a marihuána hatásmechanizmusát. Lassacskán kiderül, hogyan hat agyunk egyes részeire, miként befolyásolja szervezetünket. Magyarországon az MTA égisze alá tartozó KOKI (Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet) egy kutatócsoportja végez ilyen irányú kísérleteket az agy bizonyos sejtjeinek jobb megismeréséért.

 • Autóteszt-mód: Ford Puma

  Egyszer már megpróbálkoztak a dögös külsővel. 1959-ben a Ford létrehozta a világ első közvélemény-kutatásos alapon tervezett autóját, az Edselt. A járgány full állat volt, még bakelites lemezjátszót is építettek bele, de csúfosan megbukott.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...