• MaNcs 11. évf. 49. sz. (1999. 12. 09.)

  "A világ elment mellettünk" (Raskó György agrárszakértő, MDNP-alelnök)

  Alighogy lezárult a jövő évi agrárbüdzsé körüli huzavona, máris kezdődik az újabb cirkusz, ezúttal a létrehozandó Nemzeti Földalap birtoklása miatt. Raskó György agrárszakértő, MDNP-alelnök, egykoron a földművelésügyi tárca közigazgatási államtitkára, a jelenlegi Miniszterelnöki Hivatal alkalmi bedolgozója arról beszél, hogy a mezőgazdaság bajainak félrekezelése törvényszerűen vezetett eme áldatlan...

  1999 / 49
 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Távolról halk csilingelés hallszik, csönd ereszkedik a világra, porka havak ősmagyarul esedeznek, a Kisjézus keresztényileg egyre nagyobbakat rugdos: elközelg az advent, a várakozás ideje. Ilyenkor a jóakaratú emberek lelkébe békesség költözik, vitás ügyeiket gyorsan rendezik, hogy nyugodt, tiszta szívvel állhassanak az Eljövendő kisded elébe.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Egy szerkesztőségben dolgozom, ahol - mint minden egyéb szerkesztőségben, gondolom - érzéketlen barmok dolgoznak, ha például két hétig nem jövök be, mert izé van (névnap, mondjuk, vagy egyéb indokolt kéthetes toxikus részegség), ami indokolja, hogy ne, ne jöjjek be, nem mintha bármi is indokolná, hogy igen, de induljunk ki az alapesetből, amikor nem, nem jövök be, mert dolgom van, aztán igen.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Éppen karácsonykor lesz négy éve, hogy ezen a kéziraton kotlok, mint egy nagy gumistrucc, amelyiknek hiába dugják fejét a homokba, kicsúzlizza magát.

 • Babarczy Eszter: Hálózatháború - A zsidókérdésről

  A Magyar Nemzet november 17-i számában Hankiss Ágnes megpedzette a magyar örökzöldnek tűnő "zsidókérdést". Cikkében többek között önátvilágításra szólít fel a "zsidóoldalon". A magam részéről szeretnék élni evvel a lehetőséggel, mert kevés dolgot tartok oly bosszantónak és veszélyesnek a rendszerváltás utáni magyar politikai kultúrában, mint a zsidókérdésezés jelenlegi formáját.

 • Arccal a jogállam felé

  Svédországot mindezidáig elkerülték a nagyobb történelmi kataklizmák, bár nyílt utcán agyonlőtt miniszterelnököt láttak már ott is. De a Palme-gyilkosság volt a kivétel, a szabályt a jól adminisztrált eseménymentesség jelentette, amit ritkán borzolt fel szenzáció.

 • Megy, jön, marad

  Chikán Attila egyebek mellett avval tűnt ki a kormány tagjai közül, hogy soha nem ekézte a Bokros-csomagot. Ez, tekintettel arra, hogy az 1995-ös megszorító intézkedések álszent és sunyi szidalmazása egy időben legmagasabb vezetőink kedvenc időtöltése volt (ha valahol szorult a kapca, rögtön előkerült a népnyúzó Bokros), már önmagában rokonszenvessé tette a (volt) gazdasági minisztert.

 • Politikai hírek

  Észak-Írország: béke

 • Cyber hírek

  Egyelőre terjeszkedhet a MatávElnémult a Mars-szonda Három hónappal azután, hogy az előző Mars-szonda, a Climate Orbiter a fedélzeti számítógép hibás programozása miatt lezuhant és megsemmisült a Marson, újabb fiaskót könyvelhet el az amerikai űrkutatás: a múlt pénteki leszállás közben megszakadt a kapcsolat a vörös bolygó déli sarkvidékének felderítésére szánt Polar Lander szondával is.

 • Kulturális hírek

  Moszkvai előkarácsony DiótörővelA Kreml ajándéka a nagyvilágnak - így harangozzák be Moszkvában azt a balettelőadást, amelyet az interneten keresztül bárki megtekinthet, feltéve, hogy az amúgy nem valami fényes állapotú telefonvonalak megengedik.

 • Franjo Tudjman élete és műve: A puszta ország

  Horvátország elnöke, bár az erről szóló hivatalos orvosi bejelentést még nem ismertették, halottnak tekinthető: már csak műszerek jelzik életfunkcióit. Az elnök "ideiglenes akadályoztatottságát" kimondó alkotmánymódosítás után a horvát parlament, a szábor elnöke kitűzte a választások időpontját.

 • Az orvosi praxisok magánosítása: Kockázatok és mellékhatások

  . .

 • Hollóházi porcelángyár: Fájront

  Szeptember 22-én megállt az élet a hollóházi Hutschenreuther Hungária Porcelán Kft. üzemeiben. Az ajtókra lakat került, az ott dolgozó több mint kétszáz embert hazaküldték. Azóta hivatalosan tartalékállományban vannak, fizetést nem kapnak, és valószínűleg a csodára várnak.

 • Gyermekvédelmi intézetek finanszírozási gondjai: A feledékenység ára

  A hetes otthon a gyermekvédelem kevésbé ismert formája: hétköznapokon 24 órás felügyeletet biztosít olyan gyermekeknek, akikre szüleik munkahelyi, életviteli vagy egyéb okok miatt nem tudnak vigyázni. A fővárosban jelenleg hat hetes otthon működik - egyelőre.

 • Pártfinanszírozási botrány Németországban: Bizalom nélkül nem megy

  Tudjuk régóta, csak mégis, mindig szar érzés, amikor kiderül, hogy másként vannak, mint amilyennek látszanak a dolgok. Hogy két világ van: az egyik, amelyben hatalmas összegeket mozgatnak egymás közt Nagy Ravaszak, meg a másik, ahol mi, Sok Kis Maflák bámulunk, az a sok pénz, nézd csak, hogy szalad!

 • "El kéne jutni a tengerig" (Cserhalmi György színész)

  Az új színházi botrányt követően fél évig nem lépett színpadra, később elvállalta Vigov szerepét Osztrovszkij Erdő című komédiájában, amit Gothár Péter rendezett a Radnóti Színházban. Szeptember óta a társulat tagja, beszélgetésünk idején Trigorint próbálja Csehov Sirály című művében, melyet Valló Péter állít színpadra (bemutató: december 12.

 • "Mázlim volt" (Urbán Tamás fotós)

  Az Ifjúsági Magazin fotóriportereként fedezte fel Magyarországot, de dolgozott a Sternnél is, "nehézbulvárként" pedig a Blikknél. Számtalan díjat nyert, kiállításai viharokat kavartak, mégis csak most, huszonöt év után jelent meg az első albuma.

 • A névtelen asszony: Európa Filmdíj, 1999., Berlin

  Furcsa egy rendezvény ez, a díjkiosztás. Veszettül igyekszik pont olyan lenni, mint az Oscar, ahol a világ feszülten ül a tévéképernyők előtt, és körmeit tövig rágva drukkol kedvencének. Ehhez képest ez az esemény meg sem közelíti a tengerentúli példaképet, hiszen a nagyközönség máig sem bírta igazán a magáévá tenni.

 • A történet vége, egyelőre: Alexander Balanescu és Lajkó Félix a Zeneakadémián

  "Feltétlenül adjon valaki Balanescu úrnak egy kazettát Lajkó Félixről, vigye, mutogassa Angliában, biztos le fog esni az álla" - írta - arnold - a Magyar Narancs 1995. április 27-i számában. ´99 júniusában Ljubljanában találkoztam vele, s mint kiderült, időközben megkapta, és igen jó véleménnyel van róla.

 • Hideg van - nem beszélve az evvel járó kiadásokról

  Rég beszéltünk már a sokadikáról, de ennek nem az az oka, mintha megszűnt volna, hanem sokkal inkább, hogy írni sem volt kedvünk az újabb aspektusokról. Pedig aspektus van bőven, például a címben már jelzett hideg és vonzatai, mintegy kicsiny segítői: a meleg cipő és a gázszámla.

 • A C3 átalakulása: Elefántcsonttorony

  Január elsejétől önálló alapítványként működik tovább a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ, amely 1996-tól napjainkig a Soros Alapítvány programjaként egyszerre támogatta a civil szféra internetesítését, és szolgált elefántcsonttoronyként magyar és nemzetközi médiaművészek számára az Országház utcában.

 • Repülj, kutya

  Három perverz beszélgetett egy jeges téli éjszakán a szobi vasúti híd alatt: dr. I., én és Sárkány Gusztáv. Ahelyett, hogy egy - pontosabban három - kád illatos meleg vízben ábrándoztunk volna a kövér balinokról, heringtől bűzlő kézzel kucorogtunk a tűz mellett a nagy hídpillér tövében, és a menyhalak természetét elemeztük.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...