• MaNcs 11. évf. 5. sz. (1999. 02. 04.)

  "A hatalom hallgat róla" (Eörsi Mátyás (SZDSZ) országgyűlési képviselő)

  Ritka az, amikor a parlamenti képviselő tényfeltár, hát még amikor nem is parlamenti bizottság tagjaként, hanem csak úgy ad hoc, pártszínekben. Eörsi Mátyás az adóhivatal jelenlegi elnökének sajátos cégügyeit próbálja hónapok óta dokumentálni, válaszul Simicska Lajos tavaly feljelentette őt, a kormánypártok meg éppen erre a feljelentésre hivatkoztak, amikor megvétózták Eörsit az APEH-et ellenőrző parlamenti...

  1999 / 5
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Ripsz

  ropsz)

  Én nem vagyok a polgárok ellensége, kisebb gondom is nagyobb annál, meg szerintem nem is szép dolog az, helytelenítem. Arra sem törekszem, hogy a dinamikus, fiatalos, tettrekész kormány képét lerontsam, ezennel kijelentem, hogy a kormány igenis dinamikus, fiatalos és tettrekész.

 • Seres László: Dekóder

  Hogyha az ember miniszterelnök, és szentmise után nem ad egy-két mondatos aktuálpolitikai röpinterjút egy tévés hírműsornak (mint Viktor pár hete), akkor az a szentmise nyilván megbízható, kipróbált egyháznál zajlott, régi, áhítatorientált intézménynél, ahová az ember Boross Péter társaságában megy.

 • Sajó László: Öt és feles

  Aki hátul ül, kivételezett. Hátul ülni nem lehet csak úgy, a hátsó ülést ki kell érdemelni.

 • Halmai Gábor: A "többség zsarnoksága" ellen (Az Alkotmánybíróság mint politikai döntéshozó)

  Az Alkotmánybíróság kilencéves működése alatt példátlan, hogy a testület egy hónap leforgása alatt hat indítványt kapott ellenzéki pártoktól, valamennyit a közelmúlt általuk elveszített parlamenti csatái után.

 • Felkészül Horn

  Azt, amit az elmúlt fél évben a szocialisták műveltek tudniillik. A parlamenti frakció - akárcsak a szabaddemokratáké - tehetetlen a kormánypártok erőszakosságával szemben, pedig volt kivonulás, kísérlet különbizottságok felállítására, a NATO-ügyi alkotmánymódosítás megfúrása, hápogás a bizottságokban, alkotmánybírósági beadványok, tiltakozás és sajtóértekezlet, hogy megszakadt belé a szív.

 • A kém, aki bejött

  Utólag tekintve nem kétséges, hogy Földi László volt nemzetbiztonsági ezredes nagy szívességet tett a mostani kormánypártoknak, amikor 1997 tavaszán exponálta magát a Nyírfa-ügyben. A Nyírfa-ügyben, ha még emlékszünk rá, az Információs Hivatal emberei sasolták a keleti végeken állítólag rosszban sántikálókat, köztük helyi érdekű és országos politikusokat.

 • Politikai hírek

  Megérkezett a NATO-meghívó

 • Kulturális hírek

  A szajha útjaCaravaggio, majd Velázquez ihlette képeinek sorát folytatván, ezúttal William Hogarth (1697-1764) A szajha útja című metszetsorozata nyomán festette meg hasonló című képeit az 1964 óta Párizsban élő Csernus Tibor.

 • A Tocsik-per: Ítélet előtt

  Letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért Somodi János ügyész Tocsik Mártára és Liszkai Péterre, az ÁPV Rt. volt vezető jogtanácsosára. Az ügyész még tavaly novemberben több mint háromórás vádbeszédet mondott, amelyben indítványozta, hogy a bíróság mondja ki bűnösnek Tocsik Mártát és Liszkai Pétert "különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében mint társtetteseket", valamint Tocsik Mártát "folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mint tettest, illetve Liszkai Pétert mint bűnsegédet".

 • MDF XIV. Országos Gyűlés: Nem hasad tovább

  A Műszaki Egyetem bejáratánál felirat hirdeti: a rendezvény nem nyilvános, és "kérjük, tartsák tiszteletben az országos választmány döntését". Öt percet kapsz - mondta kedvesen az egyik kidobó, amikor be akartam jutni az épületbe, legalább a büféig, ahol a kollégák vacogtak éppen.

 • Baleset Deutschlandsbergnél: A buszsofőr

  Az ausztriai Deutschlandsberg közelében, egy 10-12 százalékos lejtő jobbra ívelő kanyarjában a kőszegi szakközépiskola által szervezett sítúra résztvevőit szállító busz áttért a menetiránnyal szembeni sávba, majd letért az útról, és többször megpördülve egy ház telkére zuhant.

 • Parasztdemonstrációk Lengyelországban: Gyaloghátrány

  A lengyel parasztok múlt hétfőn reggel a mezőgazdasági termékek importja és a Buzek-kormány agrárpolitikája elleni tiltakozásul közel száz helyen traktorokkal, gépekkel, szippantókocsikkal zárták le az utakat. A gazdák a mentőkön, a rendőrautókon és a téli szünetre igyekvő diákokat szállító autóbuszokon, valamint egy fegyverrel hadonászó magányos autós harcoson kívül senkit sem engedtek át.

 • Francia szélsőjobb: Új front, új harcosok

  Élénk a mozgás a francia politikai színkép szélein. Miután a körülbelül ötszázaléknyi szavazó mozgósítására hitelesített két szélsőbaloldali, trockista szervezet úgy döntött, hogy közösen indul a júniusi Európa-választásokon, a túlsó térfélen a Nemzeti Front hosszas huzakodás után végleg kettészakadt.

 • Vesztegetéssorozat a NOB-ban: Puska a falon

  A Salt Lake Citybe tervezett 2002-es téli olimpia körüli botrány az olimpiai eszme beszennyezése, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bemocskolása stb. mellett komikus események napvilágra kerülésével is szórakoztat.

 • Szegényebb színház (Jerzy Grotowski halála után)

  Január 14-én reggel az olaszországi Pontederában meghalt egy szakállas pasas. Egy lengyel. Egy színházi rendező. 65 éves volt, és már hosszú hónapok óta igen súlyos beteg. Ez a szakállas pasas, orrán egy a 60-as évekből ittfelejtett fekete keretes SZTK-szemüveggel, a XX.

 • Katona József Színház: Herr Haumann (Tankred Dorst: Paul úr)

  Kezdjük az elméleti alapvetéssel. Ripacs kétféle van. Jó ripacs és rossz ripacs. A rossz ripacs egyszerűen definiálható, ő az, aki jó ripacs szeretne lenni, de képtelen rá, ám ezt nem látja be, és továbbra is jó ripacsként illegeti magát.

 • Tőlem mehet (Dub Pistols a PeCsában)

  "Az első számú példaképem Jim Morrison volt, mindig is a legelszálltabb csávó akartam lenni." Barry Ashworth egykori ambícióinak eredményével a Dub Pistols koncertjén szembesülhettünk január 30-án. Az énekes-frontembernek megvalósulhatott a célja, ő a legnyúzottabb fejű clubber, akit életemben láttam.

 • Plusz két darab Woodstock

  Most már biztos: július 16-tól Bécsújhelyen pótolhatók woodstocki hiányosságaink. Aztán egy hét múlva az USA-ban repetázhatunk - mondhatni házhoz van szállítva a harmincéves évforduló.

 • Törvényjavaslat a nem dohányzók védelméről: Fizikai lehatárolás

  "A veszteségek együttesen elérhetik a 11 milliárd forintot." Erre a következtetésre jutott a Deloitte & Touche A nem dohányzók védelméről szóló törvényjavaslat vendéglátóiparra gyakorolt gazdasági hatásának elemzése című, reprezentatív felmérésekkel alátámasztott tanulmányában.

 • Fegyverlista az interneten: Gép + fegyver

  Egy olyan országban, ahol mindennapos a fegyveres támadás, rakétavetővel lövik a speeddiszkókat, és a pokolgépes merénylet az érdekérvényesítés egyik leghatékonyabb módszere, nem túl népszerű dolog a szabad, legalábbis szabadabb fegyvertartás mellett kampányolni.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...