• MaNcs 11. évf. 50. sz. (1999. 02. 04.)

  A tenger ritmusa (Marie Darieussecq író)

  A Francia Intézet vendége volt novemberben. Három könyve jelent meg a P. O. L. gondozásában. 1996-ban a több százezres példányszámban kiadott, harmincnégy nyelvre, köztük magyarra is lefordított Malacpúder, 1998-ban a Szellemek születése, 1999-ben pedig A tengeribetegség. Időközben, mint maga mondja, egy francia egyetemi disszertációt is legyártott, hogy amíg az ösztöndíj tart, szabadon tudjon írni. Huszonkilenc...

  1999 / 50
 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Jó lenne tudni, mi fuccsolt be Seattle-ben. Hogy a "money makes the world go round" igazsága vagy éppen cáfolata mutatkozott meg a WTO millenniumi kudarcában. Hogy voltaképpen ki mért csapást a globalizációra, kinek a győzelme a világkereskedelem további liberalizálását célul tűző tárgyalási forduló elnapolása.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Egyszer odáig merészkedtem, hogy a fölöttünk lakónak az este és az éjszaka határvonalán pár mondatban összefoglaltam lakáskomplexumunk épületszerkezeti tulajdonságait, amely szerint e régi bérház födémszerkezete fából készült, és mint olyan, a kövér unokák hányaveti bukfenceitől rémisztő hangokat hallat, dong és dübög, mintha az ember fejét légnemű basszushangszóróval pumpálnák, egészen a fájdalomküszöbig, amely a lakás küszöbe után bárhol megtalálható a lakásban.

 • Marinov Péter: Párosan szép az élet

  A kormány lakástámogatási rendszeréről

 • Szénszünet

  Hogy a magyarországi szénbányászatból soha többé nem lesz virágzó iparág, feltehetőleg maguk a bányászok, és a bányászok szakszervezeti vezetői is tisztában vannak. A szénbányákat annak idején eladni sem igen lehetetett, nem kellettek a kutyának sem (szemben az energiaprivatizációkor jó pénzért értékesített erőművekkel), hiszen nem túl jó minőségű szenet termelnek nem túl gazdaságosan; a magyar szénbányászat, akárhogyan is forgatjuk, leginkább egy csődtömeg, amelynek egy része az elmúlt tíz év során annak rendje és módja szerint ki is múlt.

 • Más eszközök

  Izrael és Szíria utoljára 1996-ban tárgyalt egymással, aztán jött Jigal Amir, a vérengző bóher, lelőtte Rabint és vele a békefolyamatot, legalábbis annak Szíriát illető részét. Szíriával ugyan még a megbékéléssel mérsékelten rokonszenvező Netanjahu is tárgyalgatott, de már nem közvetlenül, hanem az amerikai Ron Lauder - a kozmetikumokban utazó üzletember - közbeiktatásával, ezek azonban nem vezettek kézzelfogható eredményre.

 • Politikai hírek

  Kínai támogatás Oroszországnak

 • Kulturális hírek

  Kati HornaA spanyol polgárháborúban fotózó magyarok sorában, a Capa fivérek és mások mellett ott volt Horna Katalin is. A jelenleg Mexikóban élő, 90 éves fotográfus 1937-38-ban készült 250 negatívját a spanyol államnak ajándékozta.

 • Cyber hírek

  Beismerő vallomást tett a Melissa-vírus készítőjeDavid Smith, a legalább egymillió PC megfertőzéséért felelős, nagyjából 80 millió dolláros kárt okozó Melissa-vírust készítő programozó bűnösnek vallotta magát egy New Jersey-i bíróság előtt.

 • A kormány átalakítása: Zárják soraik

  Múlt kedden hivatalosan is bejelentették Orbán Viktor döntését, miszerint a miniszterelnök két poszton minisztercserére határozta el magát. Január 1-jétől a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma élén Hámori Józsefet Rockenbauer Zoltán váltja, míg a Gazdasági Minisztérium vezetője Chikán Attila helyett Matolcsy György lesz.

 • A Kuzma-ügy fejleményei: Az igazság odaát van

  Újra nyomoznak a Kuzma-ügyben. A békéscsabai rendőrtiszt halálának körülményeit eddig háromszor vizsgálták: először a Békés megyei kollégák, majd az ORFK nyomozói kétszer. És mindannyiszor arra jutottak, hogy Kuzma öngyilkos lett.

 • ORTT, Írisz, RTL Klub: Mit néző´? Nem vagy te intéző!

  Érintheti az Írisz-per kimenetelét - s ily módon az RTL Klub további sorsát - is a Legfelsőbb Bíróság (LB) múlt keddi döntése a pályázati vitákkal kapcsolatos kérdésekről. A testület jogegységi határozata értelmében a privatizációs pályázatok vesztesei megtámadhatják a kiíró és a tendergyőztes közötti szerződéseket, s ez esetben a bíróságoknak kötelességük eljárni az ügyben.

 • A magyar kormányzat külpolitikája: Világfiúk

  Az Orbán-kormány színrelépésével a magyar külpolitikában, de leginkább a magyar külpolitikáról való beszédben eltolódtak a hang-súlyok. Az Európai Unióhoz való csatlakozás nem került veszélybe, ám a középhatalmi aspirációk, a hirtelen feldobott ötletek miatt némi idegesség lett úrrá szomszédainkon és a nagyhatalmakon is.

 • EU-csúcs Helsinkiben: Zűrzavar és korai bánat

  A múlt héten lezárult helsinki EU-csúcsértekezlet nagy nyertese kétséget kizáróan Törökország volt. Hiszen Ecevit miniszterelnök ünnepélyes (és utólagos) meghívásával immáron jogilag is EU-tagjelöltté emelkedett.

 • Hiúságok vására: Akiért a száncsengő szól

  Nincs karácsony bóvlik nélkül. Ha torzult is valamelyest a régi szlogen, a lényeg mit sem változott: csengőszán, festett dió és mogyoró, kreppvirgács, bűvös szagos gyertya sorjázik a gazdagon terített pultokon, a sínadrágba dermedt kiskereskedők csonkolt kesztyűben gyűrögetik az ezreseket.

 • Konferencia és kiállítás az A1VO-ról: Fény a veremben

  E hónap elején a Történeti Hivatal - úgy is, mint az ÁVH és utódszervezetei operatív anyagainak kezelője - röpke történészkonferencián próbálta tisztázni, miként is látjuk most a hírhedt állambiztonsági szervezet mibenlétét és működését.

 • A szomszéd kertje (Maia Morgenstern színésznő)

  Megbeszéljük, hogy a fényképész kezd, nem én. Rossz a fény, ezért Maia Morgenstern legalább húsz percig guggol. Fegyelmezett, figyel, teljesíti, amit a fényképész kér. Dolgozik. Koncentrál, ellenőrzi az arcát, a kezét, a mozdulatait.

 • Algoritmikus látvány (Faa Balázs képzőművész)

  Ezek szoftverek, nem rajzok - ismeri el 100 rajz című ki-állításának képeiről alkotójuk, aki vizuális nevelést oktat a Képzőművészeti Főiskolán, és egy végtelen nagyságú virtuális rajzot hordozó CD-ROM létrehozásán dolgozik.

 • Most lesz neked vaj (Goran Paskaljevic: Lőporos hordó)

  Boris, az egész estét betöltő, ki tudja, milyen nemű kabarésztár az underground balkáni ezoterikus kabaré színpadán beígéri, hogy baszogatni fogja a nézőket. Recsegő szerb szólamait iszonyú mimika és kíméletlen cigarettafüst kíséri.

 • Belső égés (Lángarc a Radnótiban)

  Az úgy volt eddig az elmúlt néhány évben, hogy ha Zsótér Sándor rendezett valahol (mindig máshol), akkor az esemény lett: egyszerűen azért, mert az ő előadásai garantáltan eltértek a szokásos színházi, de legalábbis a szokásos kőszínházi formáktól, méghozzá nagyon.

 • Egy malacka memoárjából (Marie Darieussecq: Malacpúder)

  Adott egy malac. Malacot malaccá a malac világ tett (mert malac erkölccsel senki sem, így ő sem) született. Milyen volt ez a malac malacsága előtt, mi váltotta ki malaculását stb.? Malacunk ledér, ámde igen jóindulatú leányka volt.

 • Rádió

  Ha önök is olyan álmatlan, szorongó, tétova lények, mint én, valószínűleg hallgatták már a Notturno műsorát. Eddig, ha valaki (én) nem tudott aludni, amikor pediglen egy polgárnak aludni kell, tehát éjszaka, hát választhatott a kereskedelmi rádiók művidám összeállításaiból, vagy hallgathatta a Petőfi rádió beszélgetős műsorait, aminél még egy Lukács Sándor szerzői est után letudott Pap Rita-koncert is felemelőbb élmény.

 • A humán tudományok Kelet-Európában: Mindig ugyanaz

  A Collegium Budapest, a Szentháromság téri barokk palotában székelő tudományos műhely december havát a humán tudományok múltjának, jelenének és jövőjének szentelte. A Collegium igazgatója, Klaniczay Gábor és Sally Humphries több tucatnyi, vagy tizenöt különböző országból érkező humán tudóst ültettek egy asztalhoz, hogy a humán tudományok hasznairól és használati módjairól beszélgessenek.

 • Így játsszuk mi (The Jon Spencer Blues Explosion)

  The John Spencer Blues Explosion: Acme

 • Hetvennyolcas fordulaton (Bryan Ferry: As Time Goes By)

  Így, a vége felé, a nagy összesítések idején talán nem is annyira kínos megjegyezni, hogy a hetvenes évek egyik legfontosabb popzenei előadója Bryan Ferry volt. Nem is azért, mert zenekarával, a Roxy Musickal zseniális dalokat és fantasztikus lemezeket készített, sokkal inkább, mert elsők között volt az akkori ifjú könnyűiparosok közül, aki külsejében és viselkedésében valami egészen hihetetlen dolgot képviselt: ahelyett, hogy beállt volna a hosszú hajú, idealista woodstocki kommunisták közé, elegáns volt, dekadens és arisztokrata.

 • Táncba hív (Beck: Midnite Vultures)

  Ahogy a Sexx Laws, ez a tüzes bendzsószólókkal bolondított, elragadó popsláger megnyitja a Midnite Vulturest, az legalább két üdvözlendő dolgot sejtet. Egyrészt, hogy Beck új utakon kavar; másrészt, hogy ezzel továbbra is bőven az általa magasra tolt léc fölött mozog.

 • Éjszaka élő mixelő (Tilos Rádió: Night Vibes)

  Tilos Rádió: Night Vibes (válogatás: Palotai, mix: DJ Cadik, Mango)

 • Első magyar Lara Croft-hasonmásverseny: A mellbőség zavara

  Lara Croft, a Tomb Raider sorozat párductestű, egyes értelmezésekben eszes főhősnője az egyik legnépszerűbb karakter a számítógépes akció-kalandjátékok mocskos szájú, izomagyú verőemberekkel zsúfolt világában.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Csótány

  Lehet, hogy túllihegjük az egészet, közben nem is olyan szörnyű. Egy mexikói népdalban például a csótány a pozitív hős: a "la cucaracha ya no puede caminar" kezdetű mariachi-örökzöld arról szól, hogy nevezett rovar már járni sem tud, mert elfogyott a marihuánája.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...