• MaNcs 11. évf. 8. sz. (1999. 02. 25.)

  "Ez a játék folytatódhat időtlen időkig"

  Földes György, az MSZP választmányi elnöke

  Lengyel László legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy az ismert kormányzati erõpolitikával szemben milyen stratégiát, gondolati csapásirányt akar követni a legnagyobb ellenzéki párt. Merthogy hol az ifitagozatukból pattan ki egy parlamenten kívüli vészforgatókönyv, hol a volt miniszterelnök lejt egy tangót a kisgazdák felé. Kérdés, hol marad a szocdem kibontakozás, és ki vesz majd részt a többször beígért...

  1999 / 8
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Nyomottak, hó, Foucault)

  Azon gondolkodtam a hó fogságában, miért vonzom úgy, mint méhet a lép, a nyomottakat. Felismerik bennem lelki társukat? Megneszelik fogékonyságomat? Aznap hívott öt év után a példának okáért egykori szépséges barátném, megyeszerte ismert, híres nagy ribanc, jelenleg pedagógus Szolnokon.

 • Eörsi István: OptiPista (Rendőrepizódok írói munkásságomból)

  Rendõrepizódok írói munkás-ságomból

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Rettenetesen várom azt az áldott idõt, amikor már nem a szemközti tetõ állapotából kell következtetnem ennek a lehetetlen évszaknak a múlására, amikor nem a lassan az eresz felé sodródó cserepeket kell számolnom ahhoz, hogy tudjam, ez így nem mehet tovább.

 • Szikinger István: Fortélyos félelem

  Sokak számára félelmetes volt a közelmúltban Budapesten lezajlott újfasiszta megmozdulás. Másokban csak megbotránkozást vagy viszolygást keltett a valóban sötét erõt sugárzó demonstráció.

 • El kell menni

  Ezen is túl vagyunk. A múlt héten inkább szerencsésen, mint rendben lezajlott a bevonulás, noha a körülmények felette mostohák voltak. Mint a Honvédelmi Minisztérium sajtófõosztályának közleményébõl megtudhattuk, cudar idõ volt például, mely látási és útviszonyokban mutatta ki a foga fehérjét.

 • Vakasszony visszanéz

  A hétvégén baráti látogatásra hazánkba érkezett Leticia Calderon. Vagy van, aki e nevet nem ismeri? Kár.

 • Politikai hírek és

  Szlovák titkosszolgálati botrány Bo

 • Hajléktalanok: Számkivetve

  Az elmúlt harminc évben évente 150-200 hajléktalan áldozata volt a fagynak. Az idén a sajtó szerint 70-80. De a sajtó hazudott. A BRFK szerint Budapesten 18 személyt találtak holtan közterületen, a többiek saját házukban fagytak meg, ami nem enyhíti a borzalmat, csak másról szól.

 • Kisebbségek és regisztráció: Tizenhárom névjegyzék

  A másodjára megrendezett kisebbségi önkormányzati választások néhány látványos kudarcot is eredményeztek: már õsszel több nemzetiségi vezetõ panaszolta, hogy a képviselõjelöltek között nem az adott kisebbséghez tartozó emberek bukkantak fel; aztán a képviselõk egy csoportjának bojkottja miatt nem tudott megalakulni a fõvárosi cigány önkormányzat, végül ugyanilyen sorsra jutott a románság országos és budapesti testülete is.

 • Ügyvédek a törvényességért: "Ennél a bírónál nincs esélyed"

  Hogy az igazságszolgáltatás malmai lassan õrölnek, tudtuk. Hogy rosszul is, azt eddig leginkább emberi jogi aktivisták állították, meg a média, ha néha felkapott néhány jogsértést.

 • Ítélet az Írisz kontra ORTT-perben: Papírtigris

  A Legfelsõbb Bíróság elmarasztalta az ORTT-t, és az RTL Klubbal kötött szerzõdés felbontására szólította fel a testületet az Írisz TV kontra ORTT-perben.

 • Magyar-magyar csúcs: Fazonigazítás

  A magyar külügyminiszter múlt heti kijelentése, hogy a magyar-magyar csúccsal nemcsak a határon túli szervezeteket és pártokat akarják segíteni, hanem azok szlovák, román, ukrán stb.

 • Öcalan elrablása: Akció részletre

  Török kézre került tehát Apo. A Kurd Munkáspárt (PKK) vezérének, Abdullah Öcalannak az elrablása, és minden, ami ezután történik vele, elsõsorban Törökország ügye - és természetesen a kurdoké.

 • Miron Cozma, az utolsó akcióhős

  Hány év magány?

  A legeslegutolsó (hatodik) bányászjárás a múlt héten kedden kezdődött, miután egy nappal korábban Románia Legfelsőbb Bírósága 18 évi börtönbüntetésre ítélte a Zsil-völgyi bányászok vezérét.

 • T´DOOR: Csak a láncreakciódat veszítheted el

  Hogy mindig a Lánchíd. Ezt olvasom. A Lánchíd, a Lánchíd, a Lánchíd. Holott nem is. Azon csak áthajtották õket. Valahol másutt lõtték a Dunába.

 • A Proletárdiktatúra Millenniuma

  A Népbíróságok Országos Tanácsa a Damásdi Elek és társai ellen indított bûnper fellebbviteli fõtárgyalásán 1949. augusztus 25-én hirdetett ítéletet.

 • Horror Pentelén: Hasfalmetszők

  Sokan a véletlen játékának, valami furcsa csillagkonstellációnak tudhatták be, hogy éppen Dunaújváros lett a honi horrormûfaj õskohója: a Cruel World Team (CWT) független filmes társaság immár négy éve borzolja - egyesek szerint a szó minden lehetséges értelmében - az idegeket.

 • Szumó: Chiriyotaikai

  Az év elsõ szumóversenye, Hatsu Basho, jut eszembe haikuköltõm, Macuo Basó: Gazdag vagy, új Év! / hisz az Épp-Elmúlt: hagyott / fél véka rizst ránk!

 • A Bogár is ember (Grunwalsky Ferenc filmrendező, operatőr)

  Egy év alatt annyit és annyifélét tett le az asztalra (vágóasztalra), amennyit normális esetben mások egy fél vagy egy egész élet alatt. Tavaly ilyenkor készült el a Szomjassal közös Gengszterfilm, aztán Orbán Ottóról forgatott, majd Lajkó Félixrõl, már Jancsóval együtt, ezt hamarosan két rövidfilm követte, ugyancsak Jancsó Miklóssal készült produkciók.

 • CD helyett: Bitzene

  Felejtsük el a kazettákat, az analóg walkmant lehet múzeumba küldeni: már nálunk is kapható a Rio, egy személyhívó méretû, hordozható, rázkódástûrõ, kis fogyasztású lejátszó, amellyel az MP3-formátumba sajtolt digitális zene hallgatható CD-minõségben.

 • Rém és a farkasok: Lupus in faluba´

  A múlt héten egyre-másra érkeztek a hírek a Bács-Kiskun megyei Rém község környékén garázdálkodó farkasokról, megtizedelt vadállományról és nyájakról.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...