• MaNcs 12. évf. 10. sz. (2000. 03. 09.)

  "A kultúrának is meg kellett húznia magát"

  Baán László, az NKÖM közigazgatási államtitkára

  Interjúalanyunk a 90-es évek közepén több, a kultúra feladatáról és finanszírozásáról szóló írásában is azt fejtegette, hogy (akkor) még mindig a Kádár-rendszer struktúrái határozták meg a kultúrával kapcsolatos attitűdöket, és ebből eredt a kulturkampfként ismeretes jelenség is. Baán ekkor "paradigmaváltást" sürgetett: azóta kormányhivatalnok lett egy olyan kormányban, amely a kultúra támogatását...

  2000 / 10
 • Sajó László: öt és feles (Ki a Tisza vizét issza)

  közönséges kárász, lapos keszeg, bagolykeszeg, sugár kardos, szélhajtó küsz, ragadozó ön, pirosszemű kele, vörösszárnyú koncér, fejes domolykó, vésettajkú paduc, réti csík, közcsuka, leső harcsa, sebes pisztráng, színtok, kecsege tok, sőreg tok, faj tok, rágó tok, viza tok, csapó sügér, fogas süllő, kő süllő, német buczó, magyar buczó, vágó durbints, selymes durbints, tarka meny, tő ponty, széles kárász, nyálkás compó, rózsás márna, fenékjáró küllő, dévér keszeg, silány keszeg, leány koncér, kecsege, pénzes pér, galócza, amúr, bodorka, fehér busa, lápi póc, naphal, ponty, szivárványos ökle, törpeharcsa, angolna, balin, kurta baing, halványfoltú küllő, gyöngyös razbóra

 • Várhegyi éva: Ekotrip (A nagy zabálás)

  2000 februárja a nagy zabálás havaként fog bekerülni a magyar történelembe. Igaz, a szegény ciánmérgezett nagy halak már nem zabálhattak ciánmérgezett kis halakat. A Tisza tájékán így nemcsak az ökológia, de a gazdaság rendje is fölborult.

 • Eörsi István: Isépy Tamás irigykedik

  Miután az Országgyűlés egy létező alkotmánybírósági határozat nem létező megfogalmazására hivatkozva, és fittyet hányva a legfőbb ügyész félreérthetetlen állásfoglalásának, csonka médiakuratóriumokat választott, azt mondta Isépy Tamás, a Fidesz - MPP frakcióvezető-helyettese a Népszabadság tudósítójának, hogy őszintén irigyli Tölgyessy Pétert, amiért az következetesen nemmel szavazott.

 • Heti Kövér

  A legfrissebb közvéleménykutatási adatok szerint Kövér László népszerűsége az elmúlt két hónapban megnövekedett az alacsony iskolázottságú, idősebb, elsősorban vidéki lakosság körében. A Fidesz ama számítása tehát, miszerint Kövér majd kibeszéli a kisgazda szavazókat Torgyán, és a szélsőjobboldaliakat Csurka mögül, nem légbőlkapott.

 • Szurkolj, ne háborúzz!

  Nincs semmi baj ezzel a szlogennel, mi szurkolunk és nem háborúzunk. Persze felmerül a kérdés, hogy azokat a forintokat, amelyekből telirakták a médiát az így végződő hirdetésekkel, mi minden szépre és jóra lehetne fordítani.

 • Politikai hírek

  29 milliárd a felsőoktatásnak

 • Cyber hírek

  Kisorsolták a domaineketMint erről korábban beszámoltunk, a jelentősebb magyar hozzáférés-szolgáltatókat tömörítő Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) március elsejétől bevezette az új, liberalizált szabályozást, melynek értelmében bárki bármilyen még szabad domaint megvásárolhat .

 • Kulturális hírek

  Szorgos kezekEzzel a címmel mutatja be Eperjes Ágnes a budapesti Vintage Galériában a különböző gumikesztyűk és törlőkendők használati utasításain talált piktogramokról készített fotónagyításait. A grafikákat egyébként csempére nyomtatva is reciklálja a művész.

 • Györgyi Kálmán lemondása

  A mester és tanítványai

  Györgyi Kálmán legfőbb ügyész hétfőn benyújtotta lemondását; a döntést sem ő, sem Áder János házelnök nem kívánta kommentálni, noha utóbbi szerint kettejükön kívül más nem ismeri a távozás valódi okát.

 • Vita a türelmi zónákról: Elszabva

  Március elsejéig fél év állt az önkormányzatok rendelkezésére, hogy kijelöljék a türelmi zónákat, ahol megengedett a prostitúció, ám egyetlen testület sem kockáztatta emiatt szavazói elvesztését. Tavaly szeptember óta legális a prostitúció, bizonyos helyek azonban védett zónának minősülnek.

 • Média és jog: Tájkép csata elött

  A Hulladék Munkaszövetség non-profit környezetvédő szervezet, amely a hazai hulladékgazdálkodás problémáit igyekszik orvosolni. A katasztrofális hulladékhelyzet javítása érdekében foglalkozunk lakossági tanácsadással, környezeti neveléssel, fogyasztóvédelemmel, hulladék megelőzési programokkal, jogi szabályozással valamint figyelemfelkeltő akciókat (például visszaváltható karácsonyfa, országos hulladékos vándorkiállítás) is szervezünk.

 • A "megfigyelési ügy" parlamenti vitája: Történelmi lecke kisfiúknak

  A "megfigyelési ügy" parlamenti vitája

 • A hulladékgazdálkodási törvény a parlament előtt: Eldobható anyagból

  Manapság, ha álmából rázunk fel egy környezetpolitikust, csipásan is mondja, hogy a Megelőzés Elve így meg a Szennyező Fizet úgy. A parlament előtt lévő hulladékgazdálkodási törvénytervezet is ezekkel indít: aztán falnak megy, majd elhallgat.

 • ítélet Hágában: Az első nagy hal

  Az új horvát elnök, Stipe Mesic beiktatása utáni egyik első interjújában arról beszélt, hogy valakinek a horvátok közül egyszer le kell majd térdelnie a bosznia-hercegovinai Ahmici falucskában, melyet a Horvát Védelmi Tanács (HVO) alakulatai 1993-ban szinte eltöröltek a föld színéről, több mint száz ártatlan muzulmán áldozatot hagyva maguk után.

 • A mozambiki katasztrófa: Elsodort remények

  Fene tudja, miért voltak olyan különösen szívszorítók ezek a képek, ahogy a helikopterek légörvényétől szétfújt lombok közül kétségbeesett tekintettel néztek bele a kamerába, hiszen annyi hasonló rakódott már belénk.

 • Kriplik és napfény (A tehetséges Mr. Ripley)

  Az amerikai beteg, ez lett volna ennek az írásnak a címe, ha egyfelől nem viszolyognánk annyira az efféléktől, másfelől pedig már az előzetes híresztelések birtokában ne látszott volna kristálytisztán, hogy annál azért jóval többről van szó, mint Az angol beteg alkotóinak (rendező + producer + opreatőr) számos, kétségtelenül nem kimondottan egészséges amerikairól szóló aktuális nekiveselkedéséről.

 • Ellenállni a kísértésnek (Stephen Rea színész)

  A nagy sikerű ír filmhét vendégeként új filmjével itt járt az ember a ´92-es Síró játék emberarcú IRA-terroristája mögül. Alakításáért Oscar-díjra, sőt ugyanabban az évben Tony-díjra is jelölték, ráadásul a Someone who´ll watch over me című darabban egy túszt játszott.

 • Amerika hangja (ír filmhét a Művész moziban)

  A mai ír filmben már első látásra tetten érhető az utóbbi évek célirányos állami támogatásának hatása. Egész filmhetet sikerült megtölteni díjnyertes, világpiacbarát filmekkel, melyek estéről estére telt házas közönséget vonzottak a Művész mozi nagytermébe.

 • Belső József: Tesztelt máj

  A VIII. kerület - minden ellenkező híresztelés ellenére - lakható, szerethető kerület, ahol barátságos és életszerű sarkok, zugok, helyek várják a sétafikálót. A Bródy Sándor utca és környéke kiemelten szimpatikus hely, számtalan, népmesei körökből ismerős hőst találhatunk itt, akik valamilyen gonosz varázslat miatt teljesítenek errefelé szolgálatot.

 • "Két lábra állsz!" (Gördülö Tánccsoport)

  Tavaly alakultak, és ahol eddig felléptek, hatalmas volt a siker. Mégis sokkal inkább baráti társaságnak tartják magukat, mint "művészegyüttesnek", bár ez nem jelenti azt, hogy ne próbálnának teljes erőbedobással, ne készülnének lelkiismeretesen előadásaikra.

 • Tesznek egy szívességet (Este a Bronz Klubban)

  Másztam éppen valahová a hálón, midőn belebotlottam egy beszélgetős csatornába: teli szájjal, kórusban cigányoztak rajta belül lakó és idegenbe szakadt honfitársaink. Nincs ebben semmi meglepő, a necc ideális terep olyan illegitim vágyak kiélésére, amelyeknek odahaza a konyhaasztalnál vagy hátul a sufniban sem merünk hódolni.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...