• MaNcs 12. évf. 11. sz. (2000. 03. 16.)

  A meggyőzés módozatai (Szigeti László, a szlovákiai Kalligram könyvkiadó igazgatója)

  A pozsonyi Kalligramot Magyarországon elsősorban szlovák és cseh írók magyar nyelvű kiadójaként tartják számon. Pedig a rendszerváltás táján alapított cég a szlovák nyelvű könyvpiacon is játszik, nem is akárhogyan. A kiadó igazgatóját, aki tíz éve egy röpke időre politikai szerepet is vállalt (képviselő volt az utolsó csehszlovák parlamentben), a kultúraközvetítés nehézségeiről, a szlovák-magyar viszony...

  2000 / 11
 • Sajó László: Öt és feles (Kivan a csapat)

  Ez a tél se vitt el bennünket, mondom E. Kornélnak a Déliben, mert persze csak ketten jöttünk össze, a többiek majd utánunk jönnek, mondták. Van még három percünk, egy Unicum, egy pohár belefér, E. Kornél nem iszik rövidet.

 • Eörsi István: OptiPista - Egy új mértékegység

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (A bukás)

  A megelőző napokon hosszas erőfeszítések árán, alapos suttogó ellenpropagandával sikerült Zsiga fiunkat eltéríteni attól, hogy oroszlán legyen, mondván, ekkor megkerülhetetlen valami szőrős hacuka, amibe ha beleizzad, tuti, hogy kijön megint a bőrallergiája, úgyhogy mindenki boldog volt, amikor sikerült megállapodni abban, hogy hétpettyes katicának lenni (cuki bólogató csápokkal) bizony remek dolog lesz a maszkabálban.

 • Politikai hírek

  Ukrajna: bányakatasztrófa

 • Kulturális hírek

  Film és hatóság: Nepál, ThaiföldNem engedélyezték az Aago (Tűz) című film bemutatását Nepálban, mert az - a cenzori testület szerint - szimpatikus reformerekként népszerűsíti az alkotmányos monarchia megdöntésére törő Nepáli (Maoista) Kommunista Párt felkelőit, a rendőrségre ellenben rossz fényt vet.

 • Cyber hírek

  Elfogták az Elender hackereitAZ ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya múlt szerdán négy tizenévest állított elő az Elender internetszolgáltató szerverein történt januári betöréssorozat miatt. Az ORFK egy 15 és egy 19 éves fiatalt gyanúsít, és bár nem tervezi a hackerek előzetes letartóztatását, számítógépes csalás miatt eljárást indít ellenük.

 • Európai Unió: A nyitott kapuk döngése

  Gazdasági óriás, politikai törpe - szokták mondani az Európai Unióról, egyfelől világgazdasági súlyára, másfelől viszont arra utalva, hogy a tizenöt tagország mindeddig képtelen volt egyetlen, erőteljes szereplőként jelentkezni a világesemények porondján.

 • Terv a cigányszaporulat megfékezésére: Védelem nélkül

  "Az Egészségügyi Minisztérium tervezetében még érintőlegesen sem említi a cigányság túlzott szaporodásának kérdését. Javasolni lehetne a cigányság ingyenes fogamzásgátlóval való ellátását" - jelentette ki a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatás- és területpolitikai államtitkárságának vezetője a minap.

 • Népesedéspolitika: Fogy is, marad is

  A kormányfő nemrég felújított irodájának nemrég felújított íróasztalára került az a népesedéssel kapcsolatos koncepció, amely a magyarországi, bő tízmilliós lakosság további fogyását megelőzendő lehetőségként felveti a tudatos betelepítést.

 • Autópályatervek: Száguldás a simlibe

  Amikor ambiciózus kormányzatunk két hete úgy döntött, hogy a tavaly elhatározott tízéves autópálya-programot mégis inkább öt év alatt szeretné lebonyolítani, már sejthető volt: gyáva számítgatás többé nem veszélyezteti a szebb jövőt.

 • Kísérlet a zöld mozgalom lenyúlására: Civilek a pálya szélére!

  Pepó Pál miniszter - aki az állami környezetvédelem terén látványosan becsődölt - támogatói az utóbbi hetekben a környezetvédelem társadalmi részét próbálják maguk alá gyűrni, önvédelmi reflexből mintegy.

 • "Õrült nyilatkozatok hangzanak el" (Hoitsy György halászati felügyelő a Tiszáról)

  Az ökológiai katasztrófának nincs pontos definíciója, mondja Hoitsy György, az agrártárca Borsod megyei halászati felügyelője, aki emellett 12 éve folytat halfaunisztikai kutatásokat a térségben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne történt volna katasztrófa (a múlt héten is), viszont az sem igaz, hogy pár éven belül ne regenerálódhatna a folyó.

 • Dél-Balkán: A háború szaga

  Ha tavasz, akkor ravasz. A délszláv válság során már megszokhattuk, hogy kikeletkor kezdődnek el a nagy összecsapások, mert a balkániak olyanok, akár a medvék. Elemzők, de a szerbiai információk is arra utalnak, hogy nem lesz ez idén sem másképp.

 • Könyv: Már akinek (drMáriás: szép a puszta)

  Azért a vidéki létnek is vannak előnyei. Hogy magamtól túl messzire ne kolbászoljak el, én például kifejezetten örülök neki, hogy lakhelyemből adódóan általában kések egy ütemet, utólag reagálok le dolgokat, eseményeket, mert ezáltal megspórolhatom a közkívánat gerjesztette kollektív lelkesedést.

 • Film: Sajtós hamburger (A bennfentes)

  Ím, nyakunkon a sajtószabadság napja (kérdezhetnénk, hogy miért pont ez az ünnep kavar bele a lapzártába, de nem akarunk túl bennfenntesnek látszani), így épp itt az ideje egy jó kis médiamozinak a nyilvánosság őshazájából, természetesen színigaz történet vászonrahozatala útján.

 • Film: Tommy Lee újra hajt (Kettős kockázat)

  Mi Ashley Judd bűne? Már hónapok óta foglalkoztatott a kérdés, vajon mi lehet. Távolról se gondoljanak valami lila (na jó, kék - kékharisnyás, kékrókás) merengésre, mint mikor azon réved el a magamfajta, hogy járt-e Cecil a Török utcában vagy ehhez fogható örök talányok, most tényleg, hány thébai hazudozik, effélék.

 • Arab kávé meg egy kis ópium (Az arab dalok fénykorának klasszikusai)

  "Azt mondják, egy bizonyos kor fölött vagy Abdel Halimot, vagy Umm Kalthumot hallgat az ember" - jelezte Natacha Atlas, amikor tavalyelőtt találkoztunk. Na igen... - bólogattam, többre nem futotta az arab klasszikusok ismerete nélkül.

 • Szigorúan globál (Youssou N´Dour: Joko)

  A Pepsi Sziget 2000 azt gondolta, Youssou N´Dournak ott a helye az idén debütáló világzenei nagyszínpad sztárjainak sorában. Új albumát turné követi a nyáron, és a gázsi sem volt vitás, Youssou menedzsmentje mégis megfúrta e fellépést: azt tartotta, hogy inkább a nemzetközi popsztárok porondján kell(ene) megjelennie, nem pedig egy műfaji "gettóban".

 • Jadvigával az ágyban (Tóth Ildikó színésznő)

  1990-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, Szinetár Miklós osztályában. Ezt követően négy éven át volt a Radnóti Színház tagja, egy vagy két évet kivéve folyamatosan forgatott: dolgozott Deák Krisztinával, Lukáts Andorral, András Ferenccel, Tímár Péterrel, Enyedi Ildikóval, és több tévéjátékban is szerepelt.

 • Bombay: Éléskarma

  Bombayjel, vagy ahogy mostanában hivatalosan nevezik, Mumbaival nem lehet mit kezdeni. Teljesen mindegy, hogy egy hetet vagy egy évet tölt el ebben az európai mércével felfoghatatlan városban a kezdetben még megszeppent, majd egyre bátrabb magyar kalandor, hazautazáskor rá kell jönnie: noha okosabb és bölcsebb lett, és persze fantasztikus élményekkel is gazdagodott, Bombayt képtelenség nyakon csípnie.

 • Bali: Barong és Rolex

  Balival nem lőhetünk mellé: egyike annak a kevés helynek, ami mindenkinek bejön. A gigantposzteres környezetben (pálmafák, fehér homok, lágyan hullámzó óceán) bőven van mit csinálni, nézni, enni, inni. Lehet szörfözni, pörögni, napozni, vásárolni, járkálni vagy éppen lenyugodni.

 • Brüsszel: A belgaság dicsérete

  Attól, hogy belgák nincsenek, fővárosuk még lehet, van is nekik, de ha csak tehetjük, tekintsünk el csoportos élvezetétől, hiszen ilyen keretek között az érdeklődések és tapasztalatszerzési törekvések mintegy átlagolódnak, és estéről estére a csupacsipke főteret környező turistautcák valamelyik turistavendéglőjében találjuk magunkat, egyre meghittebb, de helyi jellegűnek mégiscsak kevéssé mondható állandó társaságunkban.

 • Barcelona + Etetés: Bolhák és sirályok

  Hogy hogyan telik egy napom Barcelonában? A mai például azzal kezdődött, hogy kinéztem a szótárból azt a mondatot, hogy "a barátnőm bolhás lett", bekentem az Imola friss csípéseit, aztán lementem beolvasni a házinéninek.

 • Pestújhely: Szellemtelep

  Budapest tizenötödik kerülete nem az a terep, amiről megemlékeznének az idegenforgalmi leírások. A sorszám hallatán elsősorban az újpalotai lakótelepnek nevezett sci-fi filmdíszlet juthat eszünkbe, esetleg a Pólus Center meg az M3-as kivezető szakasza.

 • Utazás (Hogy miért is nem mennek el inkább ők)

  Az utazás lényege és tulajdonképpen egyetlen értelme, hogy nem találkozunk azokkal, akikkel egyébként állandóan találkozunk, ha nem megyünk el. Ez azonban sokkal olcsóbban is elérhető, például amennyiben ők mennek el, vagy bezárkózunk a lakásba, és nem vesszük fel a telefont.

 • Moulin Rouge: Vörös posztó

  Kocsma, tánclokál és bordélyház - a párizsi malom önmeghatározása - helyett kávéház, revü és étterem. Félvilági nők helyett diplomás táncosok, pincérek helyett az Addams Family, de a bárzongorista teljesen rendben van.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...