• MaNcs 12. évf. 15. sz. (2000. 04. 13.)

  "A legtöbb katasztrófa saját magunkból ered" -- Döme László osztályvezető főorvos

  Magyar Narancs: Az 1988-ban piacra dobott Prozac és a hozzá hasonló antidepresszánsok valóságos forradalmat idéztek elő az amerikai kultúrában és köztudatban, a szakírók a személyiség, az én új elméletéről kezdtek beszélni. A freudi és egyéb pszichoterápiáknak olyan vetélytársa támadt egy tabletta formájában, amelyet hamarosan amerikaiak milliói kezdtek szedni. Ezek a típusú gyógyszerek Magyarországon is jelen...

  2000 / 15
 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Fércmű)

  Podmaniczky Szilárd

 • Sajó László: Öt és feles

  Vilmos, Bíborka

  Április 6., Vilmos és Bíborka napja. Illene elébb a hölgyet, de így van a naptárban, kiírva a virágárus tábláján. Vilmos, Bíborka. A 2-es villamoson találkozom velük, Vilmos hátracsapott bézbólsapka-utánzatban, Bíborka karján fekete retikül.

 • Endreffy Zoltán: A pápa bocsánatot kér és megbocsát

  A szerző filozófus, az MTA Filozófiai Intézetének munkatársa.

 • Jön és marad

  A magyarok szeretik az osztrákokat, és miért is ne szeretnék őket, amikor az osztrákok jelentős kultúr- és szabadidőnemzet, Mozartot, Schubertet és Gottfried von Einemet, továbbá számos kiváló lesiklópályát köszönhet nekik a világ, ráadásul még közel is vannak, lehet náluk feketemunkázni, majd bevásárlóközpontjaikban csemegézni mindazokból az előnyökből, amiket a szabad világhoz való tartozás nyújt alanyainak.

 • Tízen túl

  A hétvégén Budapesten ismét tartottak egy Balkán-konferenciát, amiben önmagában semmi rendkívüli sincs: Jugoszlávia bombázása óta szinte hetente ruccannak át ide különféle szakértők, a szerbiai hatalomból kiszorult, vagy oda soha be nem került politikusok, és vitatják meg a régió dolgait.

 • Politikai hírek

  Kaya Ibrahim: tanúvallomás

 • Kulturális hírek

  Intuíció, Innováció, InvencióMi a művészetben a felfedezés, hogyan tudós a művész, mi lehet a Feyerabend-féle "tudomány mint művészet" jelszó értelme ma - többek között ezekre a kérdésekre keres választ a Műcsarnok millenniumot ünneplő, május 14-ig nyitva tartó kiállítása.

 • Cyber hírek

  Celera vs. Humán Genom ProjektA Celera Genomics biotechnológiai magánvállalat bejelentette, hogy sikerült leolvasnia egy ember génállományának teljes kódsorozatát.

 • Kisebbségek parlamenti képviselete: átlépni az árnyékunkat

  Ezekben a napokban került nyilvánosságra a kisebbségi ombudsman 1999-es jelentése és készült el a kisebbségi törvény módosítását kidolgozni hivatott parlamenti ad hoc bizottság elnökének a javaslata. Utóbbi - szándékai szerint - rendezni kívánja a Kaltenbach Jenő és a kisebbségi vezetők által egyaránt adósságnak nevezett mulasztást, s a törvényhozásba juttatná a 13 elismert hazai kisebbség képviselőjét.

 • A Tocsik-per: Fogáskeresés

  A jelek szerint a Tocsik-ügy vizsgálata elölről kezdődik.

 • Magyar Nemzet-ügy: Sajtónemesítés

  Április 17-én reggel a LXIII. évfolyamát taposó Magyar Nemzet változatlan névvel jelenik meg ugyan, ám a logón és a fejlécen kívül szinte minden mást a megszűnő Napi Magyarország eddigi munkatársai nyomnak majd bele.

 • Árvíz: Tengeri magyar

  Mit is mondhatnánk. Tragédiák kivesézve, életek semmivé lett munkája körbefényképezve, károsultak, helyi vezetők kikérdezve, milliók és milliárdok beígérve, vészhelyzet kihirdetve - és a java még csak most jön, ráadásul heteken át.

 • Magyar Rádió: A kisebbik rossz

  Bár a Fővárosi Bíróság bejegyezte a Magyar Rádió csak kormánypárti tagokból álló kuratóriumi elnökségét, a tizenöt napos fellebbezési határidő lejártáig döntéseket a testület nem kíván hozni - tájékoztatta a Narancsot a grémium vezetője, a Fidesz által delegált Szadai Károly.

 • Álláskeresők: álommunka

  Nem részletezzük, miért, de dolgozni kell. Lehetőség szerint mindenki olyan munkát szeretne, amit lelkesedéssel és odaadással lehet végezni, és ami természetesen legalább irtózatosan sok pénzt fial.

 • Személyügyi tanácsadók: Interjú a fejvadásszal

  Fejvadászok márpedig nincsenek - még Új-Guineában sem, bármennyire is az ellenkezőjét állítja Frei Tamás. Írásunk szempontjából a fenti kifejezés már csak azért sem szerencsés, mivel a személyügyi tanácsadók újabban igen sértődötten reagálnak, ha valaki fejvadászként említi őket.

 • Internetes közvetítők: Sok az eszkimó

  ...és kevés a fóka. Mégis egyre több hirdetés kecsegteti gyors álláslehetőségekkel azokat, akik önéletrajzuk, tanulmányi és karrieradataik megadásával regisztrálják magukat a gombamód szaporodó internetes munkaközvetítő-szolgáltatások valamelyikén.

 • Lelemény: A vándorfotográfus

  A kényszervállalkozások világában nem könnyű olyan ipart kitalálni, ami eredeti, örömet szerez, és egyúttal meg is lehet élni belőle. A házi fröccsöntésbizniszt már telítették, a faragottkegytárgy-ellátókra kicsi az igény, az utcai rajzolóművészeket pedig már a turisták is unják.

 • Külföldiek: ásó, kapa, lapát

  A december 31-i összesítés szerint 28 469 külföldinek volt érvényes munkavállalási engedélye. Több mint hetven százalékuk a fővárosban, illetve az agglomerációban dolgozik, hetvenhat százalékuk fizikai munkát végez.

 • A munkáról (meg annak hasznáról a tapasztalatok fényében)

  Sokadikán végső megoldásként sokaknak eszükbe jut a munka, mint esetleges kilábalás ezen állapotból, nem is sejtve, hogy ez csak állandósítja a helyzetet, örökre besorolva a munkavállalót azok közé, akiknek fénylő horizontján az alsó középosztály ködös távlata lebeg maximális célként.

 • Roosevelt tér: Szaladnak a fák

  A legnagyobb magyar a haza bölcsével néz szembe azon a téren, ahol Széchenyi halálának 140. évfordulójára emlékeztünk szombaton. A jeles napra a Roosevelt tér, mert hogy arról beszélünk, huszonöt fával lett volna szegényebb, vagy épp az ünnepélyes gyászzenéhez szolgáltattak volna kíséretet a láncfűrészek - ha bejött volna a papírforma.

 • Az utolsó vacsora: Bezárt a Háry

  Van egy hely, ami nincs. Jobban mondva: van egy hely, ami volt. Ez a Háry vendéglő a Bródy Sándor utcában, csak egy köpésre a rádiótól, a Színház- és Filmművészeti Főiskola mindkét épületétől, a Pázmánytól, ezeket most csak azért sorolom fel, mert a vendégkör nagy részét az említett intézményekbe járók tették ki, ergo ne csak én érezzem pocsékul magam, hanem ha még nem vették volna észre, mindenki a környéken.

 • Budapesti Fesztiválzenekar: Közel s távol

  Múlt heti rendkívüli ülésén a fővárosi közgyűlés április 15-ig adott időt a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítványnak, hogy közös megegyezéssel bontsák fel 1992-es szerződésüket, s április 21-ig, hogy igazolja, megvan a következő szezon fedezete.

 • Ûrvurstli: Csillagkapu Cirkuszszínház

  Az idén ötvenéves Fővárosi Artistaképző Intézet március végén kövér kis programsorozattal ünnepelte a magyar cirkuszművészeti szakmunkásképzés intézményét. Az öregdiák-találkozón kívül, amelyen olyan műfaji szakadárok is részt vettek, mint Somló Tamás és Sütő Enikő, született egy fölöttébb szalonképes program, az intézet növendékeinek új cirkuszi előadása.

 • ördögbottal üthetik: Zsonglőrklub

  Az emberek először kezükbe vették a botot. Majd játszottak a tűzzel. Később egyre bonyolultabb eszközöket találtak ki, hogy elfoglalják magukat. Az eszközök részeivé váltak mitikus szertartásaiknak, így szórakoztatták magukat és uralkodóikat.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...