• Kelletlen emberek

  Két magas közjogi sarzsi betöltése körüli hallalitól visszhangzott a múlt héten a csalit. Az államfõjelölés körüli hercehurca érthetõ volt, a másik, a leendõ legfõbb ügyész személye körüli felhajtás annál kevésbé.

 • Erdős Virág: Vidám mesék (Ezerkilencszázkilencvenkilenc)

  Január elseje, péntek. Az új esztendőt szűk családi körben ünnepeltük, ilyenkor mi mindig kisebb fogadalmakat teszünk, én megfogadtam, hogy ezentúl nem rontom a levegőt, de azt mondták, hogy szerintük majd úgyse bírom ki.

 • Ficsku Pál: Belső terror (Megérkezés a Langerhans

  szigetekre)

  Mielőtt meghaltam volna, mindig azt hittem, ha az ember túléli saját halálát, megváltoznak a dolgok. Lelassul minden. Megváltoznak a fények, mást jelentenek a nevek, másként mozog a világ, az a más lesz a fontos.

 • Politikai hírek

  Stumpf lesz Orbán helyettese?

 • Kulturális hírek

  DJ Krush: pörgésCode4109 címmel megjelent DJ Krush legújabb albuma, amit az úttörő japán DJ első eredeti mix-CD-jeként hirdetnek (tavaly megjelent mixválogatását saját számaiból rakta össze: Holonic: The Self Megamix).

 • Cyber hírek

  Atlantis: további halasztásA múlt héten egymás után háromszor halasztották el az átépített pilótafülkéjű Atlantis űrrepülőgép startját a rossz időjárási körülmények miatt: kétszer túl erős szél fújt Cape Canaveralon, a harmadik alkalommal pedig a biztonsági leszállóhelyeken esett az eső.

 • Az FKGP országos nagygyűlése: Példátlan önzetlenséggel

  A kisgazdapárt szombati országos nagygyűlésén Torgyán József nem vállalta az államfőjelöltséget. Ez persze régóta tudható, éppen ezért minden, ami ennek jegyében zajlott - a megyék képviselőinek dicshimnuszai, Torgyán tudatosan megkomponált, teátrális visszalépése -, cirkusz volt, nem több, egy szemmel láthatóan kóros narcizmusban szenvedő vezető átlátszó erődemonstrációja.

 • Árvízi költségek: Száraz elvonás

  A tiszai árvíz ellen való védekezés igen sokba került. Előteremtése - az előzetes nyilatkozatok alapján - alaposan megterheli az egyes szaktárcák amúgy is szűkösre szabott költségvetését. Pedig korántsem biztos, hogy - bármennyire dicséretes is a szándék - beljebb kéne venni a nadrágszíjat.

 • Fővárosi vita egy milliárdos csőrendszerről: Labirintus

  Az utóbbi tíz esztendő egyik legtitokzatosabb ügye volt terítéken a főváros húsvét előtti rendkívüli közgyűlésén. "Valakik" titokzatos telefonhívásokkal, jogtalanul aláírt szerződéssel két-három milliárd forintot szedtek ki a budapesti önkormányzat zsebéből.

 • Pártállam és egyház - 2. rész: Egymásra utaltak

  A rendszerrel szemben egyes kisegyházak voltak a legellenállóbbak; az állam ügynökök beépítésével belülről igyekezett bomlasztani ezeket. Néhol nagy sikerrel: évekig tartó viták után, 1981-ben vált ki a metodista egyházból az Iványi Tibor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

 • Soroksári út: egy újabb városközpont: Csatolt területek

  A kerület nyilatkozatai előbb szigorúak, később megengedőbbek voltak a HÉV kapcsán: először úgy szólt a verdikt, hogy ha marad a HÉV - azaz a beruházó nem viszi a föld alá -, akkor nem lesz építési engedély a területre.

 • A zámolyi romák Csóron: Anabázis

  1997 októberében eső mosta el a Fejér megyei Zámoly község cigánytelepének néhány házát. Az önkormányzat pénzhiányra hivatkozva nem újíttatta fel a vályogputrikat, hanem önkényesen életveszélyesnek nyilvánította, majd ledózeroltatta őket.

 • Törökország: Most jön a tizedik

  Május elseje nem hivatalos ünnep Törökországban. Bár Isztambulban számíthatunk arra, hogy ebben az évben is megrendezik a tüntetők és a rohamrendőrség szokásos összecsapását, a nagyvilág figyelmét elsősorban a leendő török köztársasági elnök személye köti le.

 • Szent Flórián ünnepe: Ami a csövön kifér

  Tűzoltómajális a szentendrei skanzenban

 • A Microsoft-per: Visszavágott birodalom

  Pénteki beadványukban a Microsoft két részre - egy csak operációs rendszereket (Windows) és egy alkalmazásokat (Office, Internet Explorer, MSN) fejlesztő cégre - darabolását kérték a felperesek: az amerikai igazságügyi minisztérium és a szövetségi államok többsége szerint csak ez akadályozhatja meg, hogy a Netscape lenyomásához hasonló esetek ne forduljanak elő rendszeresen.

 • Színház: Néző a takarásból (Lovass Anita - Debreceni Csokonai Színház)

  Magas fokú irodalmi mecenatúrának is nevezhető az, amivel a kőszínházak manapság viseltetnek ifjú, kortárs szerzőink iránt, ám valami tévhit, prekoncepció vagy bármi más fals elmélet, politika okán legnagyobb részük leszorul a nagyszínpadról, stúdiótöltelékké lesz.

 • Lemez: Alaposan megkeverve (LTJ Bukem: Journey Inwards)

  Nem egy jó jel: az elmúlt pár évben LTJ Bukem, alias Daniel Williamson jócskán kiesett a sajtó piksziséből. A modern tánczene területén töltött tízévnyi erőltetett menete után most megjelent első önálló szólóalbuma is, és többet érdemelne sikkből finnyáskodó lemezkritikáknál.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...