• Kelletlen emberek

  Két magas közjogi sarzsi betöltése körüli hallalitól visszhangzott a múlt héten a csalit. Az államfõjelölés körüli hercehurca érthetõ volt, a másik, a leendõ legfõbb ügyész személye körüli felhajtás annál kevésbé.

 • Erdős Virág: Vidám mesék (Ezerkilencszázkilencvenkilenc)

  Január elseje, péntek. Az új esztendőt szűk családi körben ünnepeltük, ilyenkor mi mindig kisebb fogadalmakat teszünk, én megfogadtam, hogy ezentúl nem rontom a levegőt, de azt mondták, hogy szerintük majd úgyse bírom ki.

 • Ficsku Pál: Belső terror (Megérkezés a Langerhans

  szigetekre)

  Mielőtt meghaltam volna, mindig azt hittem, ha az ember túléli saját halálát, megváltoznak a dolgok. Lelassul minden. Megváltoznak a fények, mást jelentenek a nevek, másként mozog a világ, az a más lesz a fontos.

 • Politikai hírek

  Stumpf lesz Orbán helyettese?

 • Kulturális hírek

  DJ Krush: pörgésCode4109 címmel megjelent DJ Krush legújabb albuma, amit az úttörő japán DJ első eredeti mix-CD-jeként hirdetnek (tavaly megjelent mixválogatását saját számaiból rakta össze: Holonic: The Self Megamix).

 • Cyber hírek

  Atlantis: további halasztásA múlt héten egymás után háromszor halasztották el az átépített pilótafülkéjű Atlantis űrrepülőgép startját a rossz időjárási körülmények miatt: kétszer túl erős szél fújt Cape Canaveralon, a harmadik alkalommal pedig a biztonsági leszállóhelyeken esett az eső.

 • Az FKGP országos nagygyűlése: Példátlan önzetlenséggel

  A kisgazdapárt szombati országos nagygyűlésén Torgyán József nem vállalta az államfőjelöltséget. Ez persze régóta tudható, éppen ezért minden, ami ennek jegyében zajlott - a megyék képviselőinek dicshimnuszai, Torgyán tudatosan megkomponált, teátrális visszalépése -, cirkusz volt, nem több, egy szemmel láthatóan kóros narcizmusban szenvedő vezető átlátszó erődemonstrációja.

 • Árvízi költségek: Száraz elvonás

  A tiszai árvíz ellen való védekezés igen sokba került. Előteremtése - az előzetes nyilatkozatok alapján - alaposan megterheli az egyes szaktárcák amúgy is szűkösre szabott költségvetését. Pedig korántsem biztos, hogy - bármennyire dicséretes is a szándék - beljebb kéne venni a nadrágszíjat.

 • Fővárosi vita egy milliárdos csőrendszerről: Labirintus

  Az utóbbi tíz esztendő egyik legtitokzatosabb ügye volt terítéken a főváros húsvét előtti rendkívüli közgyűlésén. "Valakik" titokzatos telefonhívásokkal, jogtalanul aláírt szerződéssel két-három milliárd forintot szedtek ki a budapesti önkormányzat zsebéből.

 • Pártállam és egyház - 2. rész: Egymásra utaltak

  A rendszerrel szemben egyes kisegyházak voltak a legellenállóbbak; az állam ügynökök beépítésével belülről igyekezett bomlasztani ezeket. Néhol nagy sikerrel: évekig tartó viták után, 1981-ben vált ki a metodista egyházból az Iványi Tibor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

 • Soroksári út: egy újabb városközpont: Csatolt területek

  A kerület nyilatkozatai előbb szigorúak, később megengedőbbek voltak a HÉV kapcsán: először úgy szólt a verdikt, hogy ha marad a HÉV - azaz a beruházó nem viszi a föld alá -, akkor nem lesz építési engedély a területre.

 • A zámolyi romák Csóron: Anabázis

  1997 októberében eső mosta el a Fejér megyei Zámoly község cigánytelepének néhány házát. Az önkormányzat pénzhiányra hivatkozva nem újíttatta fel a vályogputrikat, hanem önkényesen életveszélyesnek nyilvánította, majd ledózeroltatta őket.

 • Törökország: Most jön a tizedik

  Május elseje nem hivatalos ünnep Törökországban. Bár Isztambulban számíthatunk arra, hogy ebben az évben is megrendezik a tüntetők és a rohamrendőrség szokásos összecsapását, a nagyvilág figyelmét elsősorban a leendő török köztársasági elnök személye köti le.

 • Szent Flórián ünnepe: Ami a csövön kifér

  Tűzoltómajális a szentendrei skanzenban

 • A Microsoft-per: Visszavágott birodalom

  Pénteki beadványukban a Microsoft két részre - egy csak operációs rendszereket (Windows) és egy alkalmazásokat (Office, Internet Explorer, MSN) fejlesztő cégre - darabolását kérték a felperesek: az amerikai igazságügyi minisztérium és a szövetségi államok többsége szerint csak ez akadályozhatja meg, hogy a Netscape lenyomásához hasonló esetek ne forduljanak elő rendszeresen.

 • Színház: Néző a takarásból (Lovass Anita - Debreceni Csokonai Színház)

  Magas fokú irodalmi mecenatúrának is nevezhető az, amivel a kőszínházak manapság viseltetnek ifjú, kortárs szerzőink iránt, ám valami tévhit, prekoncepció vagy bármi más fals elmélet, politika okán legnagyobb részük leszorul a nagyszínpadról, stúdiótöltelékké lesz.

 • Lemez: Alaposan megkeverve (LTJ Bukem: Journey Inwards)

  Nem egy jó jel: az elmúlt pár évben LTJ Bukem, alias Daniel Williamson jócskán kiesett a sajtó piksziséből. A modern tánczene területén töltött tízévnyi erőltetett menete után most megjelent első önálló szólóalbuma is, és többet érdemelne sikkből finnyáskodó lemezkritikáknál.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...