• MaNcs 12. évf. 2. sz. (2000. 01. 13.)

  Mozi, világzenére (Can Togay filmrendező)

  Benjaminként kezdett Halász Péter színházában, színésznek vették fel a főiskolára, ahol rendezésből kapott diplomát 1984-ben, csak előtte még elvégezte a bölcsészkart. 1991-ben hallottunk róla utoljára: akkor mutatták be A nyaraló című filmjét. Megjelenésünk napján kerül mozikba új rendezése, az Egy tél az Isten háta mögött.

  2000 / 2
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Posztmodern)

  A kor, amelyben élünk, a posztmodern kora. Az olyan aufklérista kategóriákat, mint a személyiség egysége, az önazonosság, a szabad akarat vagy az emlékezet folytonossága, korunk minduntalan kétségbe vonja, e kor legkiválóbbjai újra meg újra kihívásokkal állítják szembe, felforgatják, átértelmezik, felszámolják őket.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Látványpékség, pillanatragasztó)

  Amikor médiaeseményről beszélünk, akkor azon többnyire két dolgot szoktunk érteni.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  - Négy éve még két ember elég volt, hogy kivigyen a Nincs Pardonból, de tegnap négy kellett a Tütü Tangótól a taxiig, pedig lépcső sincs - pirongatott Iim. - Szerintem híztál - tette fel az Iimre a pontot.

 • Marinov Péter: Ha majd megöregszünk (Az Alkotmánybíróság és a nyugdíjemelés)

  A hetvenes-nyolcvanas években év vége felé az egész ország lázban égett. A tervteljesítés lázában. Az év utolsó hetében a külkeresek még kilöktek az országból néhány ezer tonna műtrágyát, pár millió négyzetméter PVC-padlót, hogy december 31-én pezsgős mámorban enyhüljön a feszültség.

 • A mi ügyünk

  A kilenc és fél éven át kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) bukása az elmúlt tíz év balkáni történelmének legjobb híre. Nézőpontja válogatja persze, a nemzetek önrendelkezésének bajnokai, vagy a nacionáldarwinisták ennek a legjobb hírnek minősíthetik épp Jugoszlávia felbomlását is; és bár a volt Jugoszláviát csak nagy képzelőerővel láthatjuk a népek börtönének, egy kis igazságot nehéz lenne elvitatni tőlük.

 • Politikai hírek

  Fidesz kontra ÉS, másodszor

 • Kulturális hírek

  Peymann berlini terveiClaus Peymann, a Berliner Ensemble új igazgatója elsősorban kortárs német és klasszikus európai darabokat ígér a következő három évre. Januárban Tábori György Die Brecht-Akte című előadásával startolnak az író rendezésében (akinek Frühzeitiges Ableben címmel tervbe van véve egy ősbemutatója is), februárban Peymann viszi színre Franz Xaver Kroetz új darabját: Das Ende der Paarung.

 • Cyber hírek

  Gyermekpornó-terjesztéssel gyanúsított politikusA rendőrség gyermekpornográfia internetes terjesztésével gyanúsítja Lévay Leventét, az egykori kispesti polgármestert, aki jelenleg is tagja a XIX. kerületi önkormányzati képviselő-testület SZDSZ-frakciójának.

 • A nemzeti parkok földbeszerzései: Talpalatnyi köd

  Amint azt Torgyán József szíves közléséből megtudhattuk, a közelmúltban is rendületlenül folyt a kisemberek kifosztása, ezúttal a nemzeti parkok, a téeszek és az elvetemült miniszteri szintű rendeletek főszereplésével.

 • Koalíciós presztízsharcok: Adnak, kapnak

  Az FKGP óhaja ellenére fideszes jelölt került a legnagyobb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalat, a Bábolna Rt. élére. A kisgazda káder megfúrása miatt a párt a "nemzeti vagyont kiárusító" ÁPV Rt. megszüntetésének ötletével és az orvosi praxisjogról szóló fideszes indítvány meg nem szavazásával tört borsot a Fidesz orra alá.

 • Vasutassztrájk: Veszedelmes viszonylatok

  Lapunk megjelenésekor már múlt időben beszélhetünk a menetrendszerű januári vasutassztrájkról, feltéve, ha semmi rendkívüli nem jön közbe. A MÁV vezetése lapzártánkig mindenestere - immár november óta - nem hajlandó jottányit sem engedni az általa felkínált nyolc és fél százalékos béremelésből, noha idén a vasutasok többségét képviselő három nagy szakszervezet teljes összhangban követeli az inflációt követő fizetésemelést.

 • Belvízhelyzet: A semmi közepén

  Háromszázezer hektárnyi földet öntött el a belvíz; a helyzet Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legsúlyosabb, ahol huszonhat településen van harmadfokú készültség, ami végső soron katasztrófahelyzetet jelent.

 • Agyhártyagyulladás-járvány a honvédségnél: Élet a végeken

  A járványügyi szakemberek szerint egy kis falu diszkójából, a katonák közötti szóbeszéd alapján viszont a kalocsai laktanya konyháján tapasztalható középkori higiéniai állapotok miatt terjedt el az agyhártyagyulladás-járvány.

 • Oroszország Jelcin után: Csináljátok helyettem!

  Tavaly szilveszterkor drámai hangú üzenetben jelentette be Borisz Jelcin, hogy távozik a hatalomból. A március 26-ra kitűzött oroszországi elnökválasztás előtt három hónappal leköszönő elnök a megtört öregembert alakította a tévében, aki csak most döbbent rá, hogy a családja kiakolbólította a jussából.

 • Horvátországi választások: Váltóláz

  Az, hogy a kilenc és fél éve kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) el fogja veszteni a választásokat, többé-kevésbé sejthető volt, és az arányok sem okoztak különösebb meglepetést. Azon azonban a ráérőknek talán érdemes elgondolkodniuk, hogy miből következett a hatalomváltás, és mi következik a hatalomváltásból.

 • Puccs Elefántcsontparton: Az első csínytevés

  Hiába pocsékolt el már több milliárd nyugat-afrikai (CFA-) frankot Henri Konan Bédie, mégsem lesz új elnöki palotája (esetleg még egy újabb főváros) Daoukróban, ahol a legendák szerint, és nem épül új Champs-Élysées a közeli Pepressou irányába, ahol a tovább finomított emlékezet szerint született.

 • "Mindent lefordítok mesére" (Háy ágnes grafikus, filmrendező)

  1985 és 1992 után, 1999 decemberében (januárra átnyúlva) adódott nagyobb kiállítása a több mint tíz éve Londonban élő Háy Ágnesnek. A papíron és rajzfilmen jövő-menő Különc úr szülőanyja, az első gyurma-animátor, a mesekönyv-illusztrátor, a férfi és női nem jelképeinek játékos megmozgatója, a pontos és érzékeny vonalvezetésű enteriőrök rajzolója, a halál elkerülhetetlenségére emlékeztető csontember életképekbe illesztője a korábbiaktól eltérő vonalvezetésű, velencei rajzokat és művészettörténeti idézőjelekké hajlított drótokat, videón pedig, többek között, ezernyi, telekalligrafált telefonkönyvoldalt mutatott be a Budapest Galéria közönségének.

 • "Furcsa érzések, érzéki hangulatok" (Kamarás Iván színész-énekes)

  1984-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, Kerényi Imre-Huszti Péter osztályában, majd a Nemzeti Színház tagja lett. A színházban akkoriban jött létre a fiatalokból álló társaság, melynek tagja volt többek között Bubik István, Rubold Ödön, Kubik Anna, Kováts Adél, Hirtling István és Mácsai Pál.

 • "Furcsa érzések, érzéki hangulatok" (Kamarás Iván színész-énekes)

  Kamarás Iván zenés szerepeit - Sír Kán A dzsungel könyvében, József a Képzelt riport... szegedi előadásában - eddig nem kísértem figyelemmel. Az ötvenes-hatvanas éveket megidéző Bombajó album kapcsán azt hallottam, korábban haknizott már e korszak slágereivel, onnan az ötlet, a vonzalom.

 • Sör és ünnep - meg minden, ami ezzel jár

  Aki próbált már szemerkélő, olajos darában, gallérját felhajtva szarvasgombaolajat vásárolni a Népszínház utca környékén, mert reggel ordítva ébredt, másnaposan, mint egy sárga tányér, időt és helyet próbált azonosítani, majd rátelepedett az érzés, mit érzés?

 • Dátumváltás: Füstbe ment katasztrófaterv

  Most már biztosan tudhatjuk, amit karácsonyi számunkban példátlan merészséggel, a magyar és a világsajtóban szinte egyedülálló módon jósoltunk: a média által agyoncsócsált, sokak szerint civilizációs töréssel fenyegető millennium bug vaklármának bizonyult.

 • Times Square: Ahol a neon a király

  A New York Times nevezte így egy cikkében a Times Square-t abból az alkalomból, hogy szilveszter előtt három nappal a Nasdaq elektronikus tőzsde bekapcsolta a téren a maga nyolc emelet magas, 37 millió dollár értékű neonját (amely persze mindjárt a legnagyobb és a legdrágább video-kivetítő lett a világon).

 • Magyarok az ezredfordulón: Hozott anyagból

  Nemcsak a korona átszállítása, Nemeskürty tanár úr zászlói, de az egész Magyar Millennium elnevezésű, 366 napig tartó parádé apropója, hogy a krisztusi éra új ezer évének első napján, vagyis 1000. december 25-én keresztény uralkodóvá koronázták Istvánt, a magyarok akkor már három éve uralkodó fejedelmét.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Vetési varjú

  Nálunk nincs presztízse: itt még a The Crow című film is A hollóként futott - Amerikában a varjú vonzó és titokzatos, mint Brandon Lee, Magyarországon kellemetlen, érdektelen fekete tömegcikk. Nem is vitatkoznék a közízléssel: a cikk címe legyen inkább Holló.

 • Derbi és üzlet

  Létre, helyre, befutóra

  A Pénzügyminisztérium szabadulna tőle, ezért még ebben a hónapban kiírja a koncessziós pályázatot, egy francia vállalkozás már építené az új pályát, az ügető helyére pedig bevásárlóközpontot álmodott. A lovi még sincs megmentve, még akkor sem, ha a jelenlegi kormány is kiállt mellette.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...