• Gumihalazás az Ebrón: Füllentett a süllő

  A tömeg kis térre sodort minket a sitges-i karnevál embertömegében, aztán befelé, egy újabb bárba. A két felszolgáló: egy szőke, matrózjelmezes fiú és egy idősebb transzvesztita a pulton táncolt, úgy vették fel a rendeléseket.

 • Eörsi István: Határok, határ-esetek

 • Aki dug, aki nem

 • Idegenrégió

  Itt van Amerika, jaj, mit is kezdjünk vele. Milyen Amerika? Csak látszólag naiv a kérdés, egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy valóban annyira amerikai ez az egész szó szerinti vircsaft. Arról dőlnek mindennap a hírek, hogy hány új bevásárlóközpont nyílik meg multiplex mozi.

 • Sajó László: öt és feles (E. Kornél utálatos csodálkozása)

  K. Dezsőt elhagyta az árnyéka. E. Kornél Budára ment, K. Dezső maradt Pesten. E. Kornél szomorkodott, pedig hát, ahogy egy E. Kornélhoz illik, Budán lakott, sőt "budán, mégis.

 • Magánvalóság

  Átszervezés

  Ilyenkor, tavasz vége felé, amikor a hajnal még hűvös, de napközben már emberes a meleg, átgondolja a gazda, hogy jól van-e így, ahogy van, s min kellene változtatni. Rigófüttyes pitymallatkor kiül a verandára, kezében plajbász és papiros, lássuk, miből élünk.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Reggel négy a Kiss József utcában, madárcsicser a fügefáról, meg a szemközti boltos, amint lábára ejti a kenyeresládát, kis sóhaj reppen fel, aztán visszaolvad önnön gyertyájára a csönd. Az órára nézek, épp éjfélt mutat, áramszünet lehetett az éjjel, ilyenkor mindig pacsit adok az időnek, ráalszom, nekiálmodom magam a következő napnak, mell alá gyűröm a második párnát, míg az elsőre homlokom teszem, és próbálom kitalálni, mennyi az idő.

 • Politikai hírek

  Tanulmányok oktatásról

 • Kulturális hírek

  Fotóhónap 2000Országszerte csaknem hetven kiállítással vétetik észre magukat a kamerás emberek a Magyar Fotóművészek Szövetsége által harmadszor megrendezett Fotóhónap alkalmából. A június 18-ig tartó eseménysor megnyitóján Eifert János, a Szövetség elnöke elmondta, hogy az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve formálódik egy új intézmény, a Jelenkori Fotográfiai Gyűjtemény és Dokumentáció.

 • Cyber hírek

  Rovarok a haditechnikábanA Jövőnéző értesülése szerint a Vanderbilt University kutatói olyan rovarrobotokat fejlesztettek ki, melyek képesek az ellenség vonalai mögé behatolva információkat szolgáltatni, de fejlesztenek olyan robothangyákat is, melyek betemetett bányákat kutatnak fel.

 • Magyarország EU-csatlakozása: Euro-víziók

  Magyar Narancs: Mit jelent az, hogy "elhatároztuk a külső kommunikációs stratégia elindítását"? Meg lehet győzni az EU-tagállamok polgárait innen, miközben a saját politikusaik sem tudják ezt megtenni?

 • Sportnapilapok: Becsúszó szerelés

  Kormánypárti sajtóholdingot létrehozni - lényegében ez lehet az értelme a Stumpf István kancelláriaminiszter által meghirdetett egyensúlyteremtésnek a médiában. Erre utaló jeleket a ciklus kezdete óta tapasztalunk: a zászlóshajó kezdettől a Magyar Nemzet, ám, tekintve a napi milliós veszteséget, valaminek el kell tartania az orgánumot.

 • Bliccelők (A BKV és a pénzbehajtás)

  Az össznépi budapesti társasjáték, a bliccelés a BKV járatain újabb fejezetéhez érkezett, amikor az elmúlt héten a közlekedési vállalat bejelentette: profi pénzbehajtókra bízza százmilliós nagyságrendű pótdíjkinnlevőségének megszerzését.

 • Katona Kálmán menesztése: Hosszú búcsú

  Lassan valósággá válik, amit már hetek óta rebesgetnek, s távozik posztjáról Katona Kálmán miniszter, ráadásul nem önszántából. Dolgozna ő tovább, de hát szétszedik alatta a tárcát, s a legizgalmasabb feladatokra ezután Stumpf István kancelláriaminiszter és az ő hivatala felügyel majd.

 • Környezetvédelmi CD-ROM közpénzen: Feledékenység

  A Gordos Dénes (Környezetgazdálkodási Intézet, főigazgató-helyettes) által kibrusztolt Zöld Magyarország című sajtóorgánumról már volt itt szó (Civilek a pálya szélére!, MaNcs, 2000. március 16.). A lap kiadója (az impresszum szerint Eisen Kiadói Kft.

 • "Az autózás káros az egészségre" (Kőhalmi István, a Városi Biciklizés Barátai Egyesületének elnöke)

  Magyar Narancs: Mint például az Andrássy út egy részén. Ezt tudja ön, meg tudom én, de magyarázza el egy autósnak, aki oda parkol.

 • Srí Lanka: Tigrisugrás

  Néhány ezer - igaz, az elvetemültségig elszánt - felkelő igyekszik elfoglalni egy félmilliós várost, amelyet negyvenezer katona és rendőr véd. A vállalkozás vakmerő, de a tapasztalatok szerint nem reménytelen. Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei tizenhárom éve keserítik Srí Lanka életét.

 • A Schüssel-kormány első száz napja: Nem rengette meg

  "Európa lecsendesítése helyett, mint egy oroszlán, foggal-körömmel védjük Ausztriát!" - adta ki a jelszót az utóbbi hetekben Wolfgang Schüssel néppárti kancellár, majd felkerekedett Budapestre, nyilván, hogy a részleteket egyeztesse magyar kollégájával, akinek nagy tapasztalata van EU-ellenes kamikazeszövegek előállításában.

 • Ellenállás Szerbiában: Laza csávók

  A szerbiai közbiztonság (értsd: a rendőrség) napján, szombaton, az újvidéki mezőgazdasági vásár megnyitóján a korábbi esetektől - volt vagy ötszáz - eltérően végeztek a szerbiai politikai establishment újabb jelentős figurájával, Bosko Perosevictyel, Vajdaság tartomány kormányfőjével, a régió első szocialistájával.

 • Szeged, Régi Zsinagóga: új bonyodalmak

  A város még 1977-ben vásárolta meg a Régi Zsinagógát azzal a céllal, hogy a szükséges felújítások után kulturális létesítményként működjön. A felújítás azonban elmaradt, az épület a kilencvenes évek elejéig gyakorlatilag üresen állt, állapota tovább romlott.

 • összművészeti Fesztivál: Kis Kokoschkák

  Bár a programok spirálisan épültek fel, és úgy tűnt, hogy a végén majd nem bír magával és robban a kultúrbomba, mert Tereskova- meg Rambo Amadeus- és Korai Öröm-koncert várható, mégsem haladta meg a fesztivál vendégeinek száma a napi háromszázat.

 • Laktanyajazz: A 15 éves Hot Jazz Band

  Már vagy egy éve, hogy utoljára jártam a szent falak között, de itt minden megbízhatóan ugyanaz. A mennyezet szecessziós levéldíszítése pazar, Virág úr változatlanul ott ül a bal oldali sorokban, a sorok pedig szűkek, nem tudom keresztbe tenni a lábam.

 • Mozibolondok (Fonyó Gergely: Kelj fel Jancsi)

  Miről ismerjük föl a bolondot a moziban? Melyiket? A nézőtérire talán még visszatérünk, bár szándékaink szerint adni fogja magát önként és dalolva. A vászonbolondra hajtunk előbb. Állig van gombolva az inge, és megverik az utcán.

 • Film: Mi van (Alejandro Amenabar: Nyisd ki a szemed!)

  Alejandro Amenabar hősei egytől egyig fiatalok, és szörnyű dolgok történnek velük. Ismerős, persze, de a spanyol egyetemista eddigi két filmje ettől eltekintve semmiféle átfedést sem mutat a szappanopera-sztárokkal forgatott, elpusztíthatatlan tinihorror-szériákkal.

 • Rejtelmek, ha zengenek (Chumbawamba, Primal Scream, Asian Dub Foundation)

  Az alábbi lemezekben a CD-korong félreérthetetlen alakján kívül akad még közös vonás. Szerzőiket nemcsak a rebellis szövegek rokonítják, de a rejtvényszerű címadás is.

 • Vízimajom-elmélet: Zsírszövetben

  Egy oxfordi zoológus, a helyi egyetem professzora, a víziemlősök kutatója, Sir Alister Hardy egy szép napon elkezdte embertársait is víziemlősöknek látni. Ez így akár kis színes hírnek is tűnhetne valamelyik bulvárlapban, pedig jóval több annál.

 • Vakvezető kutyák: életre szóló kapcsolat

  Néhány éve május 5-ét jelölték ki az esélyegyenlőség napjának, igaz, erről nemcsak az egészséges, de a fogyatékos emberek is általában akkor tudnak, ha aznap véletlenül újságot olvasnak. Csepelen, a Vakvezető Kutya Képző Iskolában ez a nap is úgy telt, mint az év többi napja.

 • Szekszárdi bokszgála: Pofonimport

  Orron át nem kap levegőt, ezért időnként nagy nyomású, véres turhazuhatagot küld a szőnyegre: az első menetben belehajolt egy felütésbe. Láthatóan jobb, mint a román, de ki tudja, meddig bírja ebben az állapotban.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...