• MaNcs 12. évf. 27. sz. (2000. 07. 06.)

  "Tisztakezű politikát akarok" (Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter)

  Magyar Narancs: Miniszteri kinevezése előtt ön a Debreceni Agrártudományi Egyetem (DATE) kihelyezett karaként működő Szarvasi Mezőgazdasági Víz- és Környezetgazdálkodási Főiskola (MVKF) főigazgatója volt. A szarvasi munkásságát kritikusan megítélő forrásaink szerint ön alapos tisztogatást végzett a tanári karban, majd gazdasági okokra hivatkozva olyan döntéseket hozott, amelyek rontották a diákság szociális...

  2000 / 27
 • Meteo (Tök meleg van, de megígértem, hogy erről nem írok)

  Mégpedig eskü alatt Csillag Jánosnak, de most mégis kénytelen vagyok erről értekezni önökkel, mivel a hőségnek számtalan társadalmi, gazdasági és pszichológiai vonzata van, melyeket megosztani édes kényszer und lehetőség ezeken a hasábokon.

 • Majsai Tamás: Kormányzati egyházellenesség

  A szerző teológus.

 • Zöld ember seper

  Köztudomású, hogy Orbán Viktort nem különösebben érdekli a környezetvédelem. Nem túl gyakran tűnődik el a globális felmelegedés problematikáján vagy az ózonlyuk tágulásának kérdéskörén, a klímaváltozások tendenciája pedig kifejezetten hidegen hagyja.

 • Mindig öt

  Egyre inkább úgy tűnik, hogy az uniós csatlakozás újabb holtbiztos dátuma 2005, vagyis tíz év múltán megint csak sikerült ötévnyire megközelíteni az EU-tagságot. Ha valaki emlékezik még rá, 1990-ben 1995-ről beszéltek, 1997-ben pedig 2002 "tájékáról"; igaz, van ennek előnye is, a kiszámíthatóság.

 • Politikai hírek

  EU: mérvadó francia nyilatkoztatok

 • Kultúrális hírek

  Gyász79 éves korában elhunyt Walter Matthau amerikai színész, számos klasszikus komédia főszereplője. Billy Wilder The Fortune Cookie című filmjében nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplő Oscar-díját nyerte el, de leghíresebb szerepét Jack Lemmon mellett alakította 1967-ben, a Neil Simon forgatókönyve alapján, Gene Saks által rendezett A furcsa párban (képünkön).

 • Cyber hírek

  Kohl-törlőA német exkancellárról neveztek el egy szoftvert, amely visszahozhatatlanul törli a felhasználó merevlemezének tartalmát. Az adatvédelmi és adatmegsemmisítő megoldásokat fejlesztő bajor Alpenland GmbH azután döntött az eddig BCWIPE néven ismert program "Helmuth Kohl Datenlöscher" névre kereszteléséről, hogy kiderült: 1998 szeptemberében, a CDU választási veresége után a számítógépes adatok tervszerű megsemmisítésére került sor a német kancellári hivatalban.

 • Egy szoba, négy kerék (A mozgásfogyatékkal élők helyzete Magyarországon)

  Hazánk néhány hete kapott Roosevelt-díjat a fogyatékkal élők segítésére szolgáló jogszabályok megalkotásáért. Körképünk szerint azonban ez a díj - egyelőre -- csak a jogalkotóknak szól, a mozgásfogyatékkal élők helyzetén egyelőre szinte semmit sem javít.

 • Háborús fosztogatással vádolt magyar KFOR-parancsnok: Van sapkája, ales?

  egy zuhanyzósátorba,

 • Haderőreform - 2.: Jön majd az ötödik

  A Magyar Honvédség 1989 óta már a negyedik haderőreform sokadik hullámát éli meg anélkül, hogy ezek pontos céljáról, végrehajtásáról, ütemezéséről és költségvetési hátteréről konszenzus alakult volna ki a parlamenti pártok között.

 • A szomszédokhoz képest (Takács Judit szociológus)

  Magyar Narancs: Megítélésed szerint nálunk a nemi szerepek boncolgatására a kilencvenes évek kezdetén még nem volt igény, vagy volt ebben egy, az egyetemi oktatás részéről való ellenállás is? Mióta van jelen nálunk tulajdonképpen a társadalmi nemi szerepek vizsgálata a tudományban?

 • A szlovák államfő és betegsége: Jön a farkas?

  Jönnek a hírek. Napról napra újabbak, immár több mint két hete. Kórházba szállították, intenzív osztályon kezelik, átvitték egyik pozsonyi kórházból a másikba, de a mentőautó fél óráig várakozott vele a portán, állapota válságosra fordult, állapota rendkívül válságosra fordult, családja orvospert fontolgat, átszállították Innsbruckba, nem is "tották", csak este fogják, jönnek Havel orvosai, láthatóan jobban van, csökkentik a mesterséges altatásának időtartamát, nem is lesz szükség harmadik műtétre, az agyának se lesz maradandó baja, megússza.

 • Kiállítás: VÍzidisznóék

  Kortárs szobrok a Városligeti-tavon

 • Építészet: Elvarázsolt kastély

  Mintha a vidámparkok elvarázsolt kastélyait látnánk Reimholz Péter legújabb, a Bécsi kapu tér egyik sarkán álló téglaépületében. A középkorias, várra emlékeztető összforma zártságát nehézkes, gótikus ablakkeretek sora, széles körívvel megnyíló, baldachinszerű előtér, barokkos oromzat, ide-oda dülöngélő csúcsívsor töri meg.

 • Fotó: Matyó anya (Siker vagy mítosz - A magyaros stílus Kecskeméten)

  Nem lehet könnyű egy olyan kiállítást összeállítani, ahol a fenti matyós című és témájú képek sorakoznak egymás mellett. Meg gólyák, nádfedél, szürkemarhák, gémes kút és még matyók. Meglepő módon mindez mégis hatalmas sikert hozott hazánknak a harmincas években.

 • World music: nem is

  Värttinä: Ilmatar.

 • Nemzeti Színház: Késő bánat

  Lapzártánk egybeesik azzal a határnappal, amit Schwajda György kormánybiztos adott magának és az eddigi utolsó pályázat nyertesének, Vadász Györgynek arra, hogy megállapodjanak valamiről, amiből talán kinőhet a Nemzeti Színház nevű, elátkozott épület.

 • Szolnoki színházi viszonyok: Pengeélen

  A Szolnoki Szigligeti Színházat nevezhetnénk egyszerűen Schwajda-színháznak is, hisz a direktor személyisége markáns és egyértelmű arculattal, szellemiséggel ruházta fel. Kiszámítható, érték- és hagyományteremtő alkotóműhellyé vált, figyelemre méltó törzsközönséggel és művészi színvonallal, élő legendákat felvonultató színészgárdával terjesztette a kultúrát, prezentálta az egyetemes és magyar drámatörténetet.

 • Egészen a csontokig (Széchenyi fürdő)

  2000 nyarán akad csoda bőven, mégis az idei szezon eddigi legkellemesebb kalandját jelentheti az, hogy megújult a Széchenyi fürdő szabadtéri részlege. Szebb, mint valaha, frissít, gyógyít és simogat, de legfőképpen ragyog, mint egy pompás asszony.

 • 78. Magyar Derby: Lovas nemzett

  Egy kölcsön Turfból néztem ki a tutit, aztán elszúrtam mégis, mert az 1-2-9 helyett az 1-2--8-at tettem meg, persze körbe, hármas befutóra, szóval százhúszra kaptam semmit, de legalább nézhettem, ahogy ezek az állatok futnak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...