• MaNcs 12. évf. 30. sz. (2000. 07. 20.)

  "Visszaadni, amennyit csak tudunk" (Márkus Ferenc, a World Wildlife Fund Magyarország...

  Magyar Narancs: A nyolcvanas években az uborkaszezon egyik kedvelt témája volt a Balaton siralmas környezeti állapotának taglalása, a hínár- és algaburjánzástól, a vízbe ürülő kommunális és mezőgazdasági hulladéktól az angolnapusztulásig és vissza. Az utóbbi években azonban mintha nagyobb csend volna a tó körül. Valóban ennyit javult volna a Balaton általános állapota?

  2000 / 30
 • Tokodi Jenő: Egészséget mindenkinek 2000-re

  A szerző szakértő, nekikeseredett Fidesz-szavazó.

 • Harangozó István: Mielőtt szétrohad az ország (A zöld mozgalom Magyarországon)

  A szerző újságíró, a Zöld Demokraták sajtócsoportjának vezetője.

 • Vissza a feladóhoz

  Miközben egyre több ápolónő, műtőssegéd, altatóorvos küldi vissza a minisztériumnak az "egyszeri bérkiegészítésként" kapott húsz-harmincezer forintokat, Gógl Árpád a hétvégén megint megszólalt az egészségügyben dolgozóknak e célra elkülönített "15 milliárd" forintról.

 • ők maguk

  A zámolyi és csóri romák útban vannak Kanada felé, a Király utcaiak rövidesen, a zuglóiak már az utcán. Tizenkettő plusz tizennyolc plusz nyolc család, akikkel a Köztársaság változatos szintű és pártállású képviseleti intézményei nem bírtak mit kezdeni.

 • Politikai hírek

  Kínai-orosz csúcs: partnerségi szerződés

 • Kulturális hírek

  ONLINE LICIT LENINREA becslés szerint 30-50 ezer dollárra mehet föl az ára a képünkön látható 3,3 méter magas bronz Lenin-szobornak, mely a bársonyos forradalomig a Karlovy Vary közelében lévő cseh kisváros, Sokolov lakóit gyönyörködtette, s most - miután ledöntötték, és egy amerikai régiségkereskedő 1990-ben megvásárolta - a Sotheby´s internetes árverésre bocsátotta.

 • Cyber hírek

  AIDS-apokalipszis AfrikábanA dél-afrikai Durbanben július 9-14. között lezajlott 13.

 • Montenegró: A vihar kapujában

  Az eső vastag sugárban ömlik a szálloda halljának lámpáiból. Little problem with the roof, tárja szét a kezét a szebb napokat látott Hotel Fjord portása. A kis probléma tíz éve keletkezett, amikor az utolsó külföldi turista is távozott Kotorból, Montenegró, de talán az egész adriai tengerpart legszebb fürdőhelyéről.

 • ügyészségi vizsgálat az öngyilkos rendőrök ügyében: álló kép

  A különös halált halt Békés megyei rendőrök öngyilkosok lettek, hogy miért, egyelőre nem minden esetben világos. Körülbelül így foglalta össze eddigi vizsgálódásainak eredményét a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, amely a Pallag László-féle feljelentéskomplexum egyik szálaként nézett utána a rejtélyes haláleseteknek.

 • Adótervek 2001-re: Kulcskeresők

  Jövőre a háromgyermekesek nagyon jól járnak, és az állam is örülhet, bevételei nem csökkennek számottevően - erről szólnak a 2001. évi adóváltoztatások. Van még bennük európai jogharmonizáció, a polgárok életét könnyítő megoldás, illetve - ellentételezésként - a terheiket növelő intézkedés.

 • Elnökválasztás a Magyar Rádióban: Emberi színjáték

  A rádió nagykuratóriuma lapunk megjelenésével egy időben, július 27-én ül össze elnököt választani az intézmény élére, miután a rádió eddigi elnökének, Hajdu Istvánnak lejár a mandátuma. Elnöki pályázatot tizenegyen nyújtottak be: egyet a kuratóriumi elnökség formai okok miatt elvetett, a maradék hét közül kell tehát választani.

 • Disznótartás a II. kerületben: Magánlaksertés

  A Legfelsőbb Bíróságon folytatódik az a per, amely a második kerületi Béke Nevelőotthonban tartott csaknem 100 darab sertés, illetve az általuk a környéknek okozott kellemetlenségek körül húzódik évek óta. A helybéli lakók ugyanis kifogásolják, hogy ingatlanjaik értéke csökken, s az elviselhetetlen szag miatt különösen nyáron nem lehet ablakot nyitni a kiemelt zöldövezetnek számító környéken; de a disznók miatt szerintük megnőtt az úgynevezett zöld legyek populációja is.

 • Nagyszínpad: Jó nevű és megkérdőjelezhető

  A Sziget honlapja a fellépők névsorára célozván az eddigi legerősebbnek állítja a 2000-es fesztivált, ám - még ha a tavalyi sivársághoz képest idén valóban jól csengő nevekbe is botolhatunk - a rockzenei kínálattól éppenséggel nem kell hanyatt vágni magunkat.

 • "Nincs ilyen szándék" - David Eugene Edwards, 16 Horsepower

  Magyar Narancs: Négy évvel ezelőtt, amikor utoljára találkoztunk, azt mondtad, alig várod, hogy egyszer Magyarországon játszhass. Most úgy néz ki, összejött.

 • Pannon Praktikum világzenei nagyszínpad: Filmszakadásig

  A Szigetben az is jó, hogy képes változni. Jól felfogott érdekből, kényszerűen, de fel merte venni főszponzora, a Pepsi nevét, és ettől még lazán az, ami. Érzékelve a trendet, kaput nyitott az elektronikus tánczenének, és naprakészebb, sokszínűbb lett.

 • Lángok hónaljig (Michael Flatley, Lord of the Dance - Feet of Flames)

  Amire a beharangozó híradások bombasztikus jelzőket aggatnak, az egészen biztosan robbanni is fog. Nincsen ez másképpen Michael Flatley show-jával sem, a konfliktus megoldása után lángnyelvek csapnak fel a mennyekbe, és az amúgy is szegényes történet minden elemét mellőzve, elkezdődhet az önünneplő ráadás - vagy ha így jobban tetszik: a levezető, lazító tornagyakorlat.

 • "El is felejtjük, hogy angol" (Stephen Frears rendező)

  Magyar Narancs: Mi vitte rá, hogy egy huszadik század közepén játszódó westernt készítsen?

 • "Köze nincsen Angliához" (John Cusack színész)

  Magyar Narancs: Mint társ-forgatókönyvíró, feltehetőleg nem kis része volt benne, hogy a színhely London helyett Chicago lett.

 • Alkalmazott mozi

  Pop, csajok satöbbi

  Hogy Nick Hornby milyen író, arról éppenséggel közvetlenül is megbizonyosodhattunk eddig, hiszen bestsellerei példamutató gyorsasággal fordultak le magyarra, és láttak napvilágot az Európa Kiadó jóvoltából. Hogy minden jóban van valami túl jó is, azt esetünkben a cím bizonyítja.

 • Színház: Rétegelt mókuskerék (Letelt az évad)

  Hogy mi a színház, és mi a színház ma, lassan végleg két külön témává válik. Az új kor, így jelen és jövő színháza egyre kisebb mértékben képvisel mutogatható, kirakatba helyezhető értéket, és ez nem tendencia, ez már állapot.

 • "Nem látok zsinórokat" (Znamenák István színész, rendező)

  Két oldalról is közelíthetünk felé: Susogó ligetek ünnepe is. b) Nemrég adta valamelyik tévé (valamelyik mindig adja) Gothár Péter immár legendásnak minősíthető filmjét, a Megáll az időt, melyben úgyszólván gyerekszínészként főszerepben tündökölt.

 • élővízben fürdeni: Bátrak sportja

  Ha választani kell egy agyonklórozott betonteknő és egy természetesnek tűnő folyó között, atavisztikus ösztöneinktől hajtva inkább az utóbbit választjuk. A baj az, hogy kevés olyan felszíni vízfolyás van, ahol teljesen ki lehet zárni az undok fertőzések veszélyét, mert rengeteg tisztítatlan szennyvizet juttatunk a vizekbe.

 • Magyar Vasúttörténeti Park: Indul a bakterház

  Dunakanyari nosztalgiautazás:

 • Peugeot 206: Utódálom

  Én nem vállaltam volna, az biztos. Megtervezni a világ talán legdögösebb kiskocsijának új verzióját - azzal csak bukni lehet. A Peugeot 205-ös mindenkinek jól állt, a Burgenlandba járó kurvától a kezdő brókeren át a rockzenészig: adott valami pluszt a tulaj személyiségéhez, felesleges, hányingerkeltő magamutogatás nélkül.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...