• Podmaniczky Szilárd: Déli verő (A végső megoldás: ellenanya)

  Életemben először tizenhat éves koromban találtam szemüveget. Mondanom se kell, nagyon meglepett. Valami építőtáborban dolgoztam Pécsen vagy Pécs mellett, egy bölcsődét töltöttünk föl homokkal. Azt mondták, bölcsőde lesz, a földföltöltéskor még csak ilyen nagy betoncölöpök álltak, rajta betongerendák, de mondták, hogy ősszel itt már sivítozni fognak a gyerekek.

 • Sajó László: öt és feles (Nap sütötte [Zanziksz])

  [Miért, hogy az ember (én) megérkezvén a nyaralásba, le se pakol, elindul szuvenírest keresni, megveszi az összes képeslapokat az összes szeretteinek, megírandó. Vettem én is, egyet, próbálom teleírni.]

 • Para

  Kovács Imre: én

  No most. Hátsó szándék. És akkor ülünk a tévé előtt, Erzsi meg én, látjuk a fátumot, a klasszikus faktuális ingoványt, legelészünk az információs mezőn, nyaljuk fel a tényeket, napunk van, kitöltött életünk reggelig.

 • Dr. Czeizel Endre: Családot találni (Még egyszer a nyílt örökbefogadásról)

  Szerkesztőségünk a nyílt örökbefogadásról szóló vitát dr. Czeizel viszontválaszával lezárta.

 • Dobrovits MIhály: Kiöntöm a posztmodern levest

  A szerző turkológus, közérző.

 • A szabadság ára

  A múlt héten kiürült a Long Kesh, a Maze, az a Belfast melletti börtön, ahol mind ez ideig az északír konfliktus fegyveres főszereplőit tárolták. Már amelyiket fülön csípték közülük. A republikánus (azaz katolikus, a tartomány Írországhoz csatolásáért gyilkoló) és lojalista (azaz protestáns, koronahű) elítéltek kiengedését általános lamentálás és fejvakarászás kísérte.

 • Eszi? Nem eszi.

  Az, hogy a Magyar Rádiónak a múlt csütörtöki kuratóriumi ülés után nem lesz új elnöke, nyilvánvaló volt mindazok számára, akik nem estek teljesen a fejük lágyára. (Lapunk például már múlt kedden ilyen tartalmú közlést indított el a nyomdagépek feltételezett tartózkodási helye felé.

 • Politikai hírek

  Roma családok Stras-bourgban: menekültkérelem

 • Kulturális hírek

  BOURGeOIS-OPPENHEIM-WEBERMég néhány napig, augusztus 6-ig láthatók a Kiscelli Múzeumban Louise Bourgeois, Meret Oppenheim és Ilse Weber rajzai és papírmunkái a svájci Aargauer Kunsthalle és a Pro Helvetia közreműködésével létrejött kiállításon.

 • Cyber hírek

  Bedokkolt a ZvezdaA Space.com magyar idő szerint múlt szerdán hajnalban élőben közvetítette a weben, amint a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) automatikusan, fennakadás nélkül összekapcsolódott a július 12-én felbocsátott Zvezda modullal.

 • Olajbizottság: őszinte, feltáró hallomás

  A kisgazdák többsége támogatja Pallag Lászlót, habár néhányan nem tartják szerencsésnek "koalícióellenes" lépéseit.

 • Magyar foci és pénz: Forrásoldal

  A futballstadionok rekonstrukciójára szánt 8,3 milliárd forintos Profiliga-kötvények "jelentős részét" a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) fogja lejegyezni idei, mindösszesen 32 milliárd forintos tőkeemeléséből. Pénz tehát lesz a futballreformra, s a Demján Sándor vezette új profi alszövetség végigvitte a bajnoki rendszer átalakítását is.

 • Nemzeti Földalap: Rögrovás

  Nyár ide, nyár oda, a kormánypártok már készülnek az őszi szezonra: ezúttal a Nemzeti Földalap témája került elő, melynek ügyében, mint az köztudomású, még véletlenül sem értenek egyet a szövetségesek. Ennek megfelelően koncepció is van háromféle; Orbán Viktor és Torgyán József e hétre tervezett találkozója után az is eldől tán, melyik lesz a nyerő.

 • Drogellenes ENSZ-világnap és a BRFK: A tű oka

  Az ENSZ 2000-es kábítószer-ellenes világnapjára június végén a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egy kiállítás szervezésével hívta fel a figyelmet. A Nyugati téri aluljáróban fényképeket és koporsókat láthattak az érdeklődők, valamint a helyszínen és a sajtón keresztül is tájékoztatást lehetett kapni a BRFK új, ingyenesen hívható telefonszámáról.

 • Békeesélyek Camp David után: Távol és mégis oly közel

  Amikor hétfő délelőtt, a második szavazási fordulóban nem Simon Pereszt, hanem a nemzetközi szinten alig ismert Mose Kacavot választotta Izrael új államfőjévé a knesszet, néhány órán át komolyan el lehetett játszani a gondolattal: hátha új választások kiírásával sikerül rábírniuk Arafatot a zsidó állam politikusainak a független Palesztina kikiáltásának újabb elhalasztására.

 • Szabad Színházak X. Nemzetközi Találkozója: örvényes szabadság

  Ha jól számolom, már negyedszer történik meg, kedves olvasó, hogy van szerencsém beszámolhatni a szegedi Szabad Színházak Találkozójáról - ezúttal a tizedikről -, és hogy te erre nem emlékszel, hiszen két ilyen fesztivál között annyi minden történik veled (ősz, tél, tavasz, ki tudja, mi még), ebből nemcsak az következik, hogy a) szerintem rosszul élsz, és elveszel a felesleges részletekben (tél, tavasz stb.

 • Kultikus vesztesek (Jáchym Topol: Angyal)

  Jáchym Topol a szerkesztő hátoldali jegyzete szerint a kortárs cseh irodalom szinte kultikus jelensége, ami önmagában véve is nagy kedvet csinál az olvasáshoz, elvégre a cseh irodalomról rögtön az jut az eszünkbe, hogy a csehek is szívesen ugrálnak a "kis nép - nagy irodalom" szlogenjével a zakójukon, ahogyan az összes kákáeurópai nép fiai is, leszámítva talán a vendeket és a szorbokat.

 • I love Hungary: A szabadság fantomja

  Elindultunk. A két kisméretű gyermek otthon maradt, kicsit törölgetjük szemünk sarkából a könnyet, hogy hogyan leszünk nélkülük, hogyan lesznek nélkülünk a nagymamánál. Három éve nem voltunk sehol, ez az ára annak, ha az ember családja hirtelen szaporodik.

 • Ajánlott küldemény: Tisztelt Belügyminiszter úr!

  Feleségemet 1998. december 13-án éjszaka egy V. kerületi étteremben kirabolták. Elvitték a táskáját, benne a személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal, a gépkocsi forgalmi engedélyével, folyószámlánk bankkártyájával és az egyebekkel.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Bodobács

  Hívják verőköltő poloskának, tűzoltó bogárnak, suszterbogárnak, pyrrhocoris apterusnak, de a legtalálóbb népi elnevezés: baszóbogár. Mert verni, költeni, tüzet oltani vagy cipőt javítani aligha látta valaki. A bodobácsok kora nyári orgiái viszont valamennyiünket elgondolkoztattak már, hol húzódik a szexuális teljesítőképesség határa.

 • Barlangászat: Mágikus utazás

  A barlang szakrális hely, Gaia mágikus altemploma téren és időn kívül. A sokfelé ágazó, szűk járatok labirintusában hamar elveszítjük tájékozódó képességünket, a tökéletes csend és sötétség kikapcsolja a biológiai órát, társainktól néhány lépéssel lemaradva pedig olyan egyedül maradunk, amennyire a magasban talán csak a nyolcezer méteres álomhatár felett lehet.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...