• MaNcs 12. évf. 32. sz. (2000. 08. 03.)

  "A törvény nem mond semmit" (Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke)

  Magyar Narancs: Februárban ön azt nyilatkozta a zámolyi ügy befejezésével, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) bebizonyította társadalmi szükségességét. Sokan viszont az OCÖ-t teszik felelőssé, hogy a lakásépítéssel magára vállalta a helyi önkormányzat feladatát, veszélyes precedenst teremtve. Zámoly után a többség bármikor a segítőkész kisebbségi szervezetekre háríthatja saját feladatait.

  2000 / 32
 • Várhegyi Éva:Ekotrip

  Előremenekülés

 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Magyar

 • Para

  Kovács Imre:Én

  Megpróbálom önöknek, akik nincsenek kint a Szigeten, szavakba önteni (és képtelen vagyok eléggé hangsúlyozni az önteni szó jelentőségét), milyen odakünn, ahol szél susog a fák között, csöndesen és súlyosan folyik tova a Duna, a kazincbarcikai punkok pedig másfél mázsás öntöttvas káddal dobálják egymás csaját, csak úgy, barátságból.

 • Greg Adam: A hívás szabadsága (Nyolc javaslat az új távközlési törvényhez)

  Okkal vagy ok nélkül, a magyar privatizációt számos kritika érte. Érdekes módon a manapság talán legfontosabb eleméről, a telekommunikáció, illetve a Matáv privatizációjáról igen kevés vita folyt. Amint az közismert, a Magyar Postából annak idején kivált távközlési monopolcéget a magyar kormányok több lépcsőben magánosították - a mind ez idáig utolsó lépés épp néhány hete történt, amikor a német állami óriáscég, a Deutsche Telekom (DT) többséget szerzett a Matávban.

 • Politika, másképpen

  Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatná Nógrádi Zsolt olajtanút arról, hogy volt-e kapcsolata a titkosszolgálatokkal, de az istennek sem találja a férfit. Pedig Keleti György elnök (MSZP) elmondása szerint a bűnbánó maffiózó telefonszámát Pallag Lászlótól, az olajbizottság kisgazda elnökétől kapták meg, úgyhogy biztosan jó helyen keresték.

 • Mozgásban az erdő

  Finoman szólva is hosszas tökölődés után megszületett az első türelmi rendelet. A mogyoródi önkormányzat - igaz, csak a Forma-1-es vb-futam és a kapcsolódó edzések idejére - a falu végi erdőben kijelölte a zónát, ahol lehet űzni a vigalmi ipart.

 • Politikai hírek

  Izrael: új elnök

 • Kulturális Hírek

  PEPSI SZIGET: REKORD?Mire ez megjelenik, már takarítanak és a végleges mérleget készítik; a lapzártakor rendelkezésre álló adatokból annyi kockáztatható meg, hogy mivel a Pepsi Sziget átlagos látogatottsága napi 45 ezer fő (szombaton 60 ezren voltak), idén túlléphetik a 300 ezret.

 • Sziget 2000: Porban az igazság

  Láttam tigrisfejű tinibálványt és disznófejű nagyurat, millió Marylyn Manson- és Nirvana-pólót, tarajokat, copfokat, szakállakat, igazi és áltetoválásokat. Láttam szoknyában feszítő keletnémet fiúkat, pogózó brókereket és nemzedékem legjobb elméit az őrület romjaiban.

 • Békéltetés Magyarországon: Peren kívüli felek

  Magyarországon sokan apró, vitás ügyeikkel is azonnal a bírósághoz fordulnak. Még az sem lohasztja le a sértettek buzgóságát, hogy ítéletre csak hónapok vagy akár évek múlva számíthatnak. Holott sok egyéni és közösségi vitát lehetne peren kívül rendezni, hiszen a törvény itthon is lehetőséget nyújt olyan alternatív megoldásokra, mint például az Egyesült Államokban és számos nyugat-európai országban rendkívül népszerű békéltetés, más néven a mediáció.

 • Főpróba a győri vegyeshulladék-égetőben: Elszáll a széllel

  Feltámadt mérgező poraiból a márciusban hatóságilag leállított győri veszélyeshulladék-égetőmű. ´sszel és januárban rákkeltő dioxint eregettek a levegőbe, most viszont új engedélyt kaptak, aminek a birtokában gyakorlatilag bármit elégethetnek, akár a hírhedt garéi hulladékot is.

 • A köztársasági elnök beiktatása: Napfürdő

  Harmincöt fokban nincs magasztosság - vontunk gyötörten mérleget bő háromórányi, ingerekben nem éppen gazdag álldogálás után múlt pénteken az Országház előtt. Ám - csoda szinte - a viszonylag magas átlagéletkorú érdeklődő tömeg még akkor sem tágított, a tér távolabbi pontjairól sem, amikor a szimfonikus zenekar rázendített a

 • Megvádolt magyar KFOR-parancsnok - 2.: Fogják meg, szart lopott!

  Papp Gyula alezredes történetének feldolgozásakor természetesen próbáltunk beszélni a másik féllel is, ám a Honvédelmi Minisztérium az éppen folyó eljárásra hivatkozva egyelőre nem kíván megszólalni az ügyben.

 • Korallzátonyra futnak (Molnár Attina Dávid búvár, a Tengeralatti Kutatócsoprt tagja)

  Magyar Narancs: Hány éves gyakorlat kell ahhoz, hogy egy ilyen film elkészüljön? Egyáltalán miért tartjátok fontosnak azt, hogy merüljetek, és hogy filmre vegyétek, amit láttok?

 • Dél-Amerika: A konok, az idealista és az ámokfutó

  Telnek a hónapok, évek, és továbbra sincs nyugalom, nem látszanak a reményteljes jövő előjelei Dél-Amerika északi szögletében. Peru, Kolumbia és Venezuela, ha más és más okból is, de egyaránt a belpolitikai katasztrófa szélén táncol.

 • Úton: Hátizsákos turizmus

  Az internet nemcsak a helyi lakosok intim világának megismerésében (asiangirls.com), hanem utazásunk megtervezésében is sokat segíthet. Az utazas.com a hová, hogyan, mivel, mit és miért kérdések köré csoportosítva nyújt rengeteg gyakorlati információt magyarul Európától az Antarktiszig.

 • Bélhúr, forradalom és célfotó (Vashegyi György karmester)

  Magyar Narancs: A budapesti Operaházban meglehetősen szokatlan volt, hogy a zenészek majd kétszáz éve megszokott frakkja helyett az önök előadásán az árokban ülő zenekar egy még régebbi kort idéző, XVIII. századi jelmezben ült, és akárcsak ön, rizsporos parókát viselt.

 • Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál: Kézi-Scapin (Chalon Dens la Rue)

  A franciáknál újra elérkezett az az áthatolhatatlan történelmi pillanat, ami a színházukat visszahelyezte az utcára. Ez időről időre - most éppen tíz éve - nagyon jól megy nekik. A kőszínházaktól elhúzódó, fáradt néptömegeknek itt igazán megadatik a populáris, önfeledt mulatság.

 • Cyberhírek

  Aranyláz a világűrben?VillanynarancsEgy német tudós szerint az arany és a platina meteoritokból került a földköpenybe nem sokkal a Föld megformálódása után - adta hírül a Jövőnéző. Bolygónk nagyjából 4,5 milliárd évvel ezelőtt jött létre gáz- és porfelhőből.

 • Mountain bike-downhill: Szabadság, hegy, gerinc

  Az urbánus környezetből hétvégenként kiemelt szálkás szőrű, kötött mellényes tacskó aligha fogja fel ép ésszel, gazdija miért köt pórázt a nyakába a normafai erdei úton, ugyanis a káposztásmegyeri lakótelep játszóterére már évek óta önállóan jár le szarni.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...