• Juhász Géza: Az abortusztörvény és akik kiharcolták

  A szerző jogvédő aktivista, a Habeas Corpus Munkacsoport tagja.

 • Ébredések

  Visszatérni készül az elbitangolt nyáj: a múlt héten megtudhattuk, hogy az MDF elnök asszonya szívesen tárgyalna szeptemberben a Fidesz elnökével a választási együttműködés hogyanjáról. Megtudhattuk továbbá azt is, hogy a Békejobb munkacímen futó Nagy-MDF-reinkarnáció kedden, lapzártánk után dönti (döntötte) el, mi a bánatot kezdjen magával.

 • Politikai hírek

  Orbán-Torgyán-megállapodás a földalapról

 • Kulturális hírek

  PEPSI SZIGET: GYORSMÉRLEGEgy héttel a rendezvény zárása után még nem készült el a számlák összesítésén alapuló, pontos mérleg, a sajtóiroda tájékoztatása szerint azonban tisztes nyereséggel zárult, és mint az már a zárás előtt várható volt, nézőcsúcsot döntött a Pepsi Sziget 2000.

 • Cyber hírek

  Folytatódik a SETIAz eddigi pénzforrások elapadásával sem szakad vége jövő májusban a földön kívüli élet rádiójeleit kutató SETI@Home projektnek. A Planetary Society amatőr űrkutató csoport és az induló Project Voyager médiavállalkozás bejelentette, hogy közösen finanszírozza az interneten szétosztott adatok feldolgozására irányuló erőfeszítést még legalább két évig.

 • Bérek a közszférában: Alkalmazott matematika

  A KSH adatai szerint 1999-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottak 12 hónap átlagában kereken havi bruttó 65 000 (nettó 44 177) forintot, a köztisztviselők bruttó 111 382 (nettó 68 438) forintot kerestek.

 • Változások a lóversenysportban: Aggályos jármód

  A magyarországi lóverseny helyzetére talán az az anekdota a legjellemzőbb, miszerint idelátogatott egyszer egy angol milliárdos - aki vagyona nem kis részét a lósportból szerezte -, majd megkérte barátját, hogy tegyen fel tízezer forintot hármas befutóra oda-vissza.

 • Millenniumizászló-átadások: Sej, a mi lobogónkat

  A kormánykoalíció tagjai hangyaszorgalommal járják a településeket: szombaton a miniszterelnök adta át az ezredik millenniumi országzászlót (vagyis sufniban van még kétezerkétszáz). A rekorder viszont Dávid Ibolya.

 • Expó 2000, Hannover: A Piros Arany megdicsőülése

  Aki azt fontolgatja, hogy kiszalad Hannoverbe, előtte mindenképpen próbálja meg "hivatalosíttatni" magát. Lehet az a véleményünk, hogy az expó alig különbözik egy közhelygyűjteménytől, ám ettől függetlenül tömegek kalandoznak mindenütt, és a divatosabb pavilonok előtt táblákkal jelzik, mely pont az, ahonnan még 15-30-45-60-90 perc a várakozás a beengedésig.

 • Baszk szeparatizmus: Spanyol vigasz

  Egyre szaporodnak az ETA terrorakcióinak az áldozatai, miután a szervezet a múlt év végén felmondta az önként vállalt "tűzszünetet". Ez utóbbinak a mostani jelek szerint semmi más értelme nem volt, mint hogy a csoport újrafegyverkezzen, és ismét szorosabbra zárja sorait.

 • D´ERROR: "Második rajzunkban öt hiba ban..."

  Ismerjük az egymás toldalékába tett rajz-ikreket. Öt hibát kell fölfedezni. (Toldalékába, mert a kabócakedvelő esetleg a másodikból indul ki.)

 • Film: állatságok kicsiny farmja (Csibefutam, South Park)

  A következő generációs szórakoztatásnak elkeresztelt iparág egyesek szerint elérkezett egyik első mérföldkövéhez, amikor egy animációs rövidfilmmel nemrég elérte az egymilliós nézőszámot. Persze nem tudni, ebből hányan próbálták egyszerűen végignézni az első filmet, amit a site (www.

 • Korrekt (Madách: Az ember tragédiája, Szegedi Szabadtéri Színpad)

  Bár Korognai Károly nevéből a Szegedi Kortárs Balettre szakosodott gonosz, déli boszorkányra asszociálunk csípőből, nem szabad elfelejteni, hogy mint színidirektor prózai tekintetben mindenképp sikeres évadot zárt, melyre most méltó koronaként helyezte fel Madách rímképes alap- és sorsvetését.

 • World music: kedves

  Madredeus: Antologia.

 • Amerikaiautós-találkozó Dunaújvárosban: Japán átok

  - alapszabály: a japán "autó" ´SELLENSÉG!!!

 • A cet gyomrában (Citro‘n Xsara Picasso)

  Ez valami új, hogy egy autót úgy hívjanak, mint egy mexikói bokszolót: Julio Cesar Chaves, három néven. Azt gondoltam, egyszerű félreértés, két szónál többel jelölni egy autót tök fölösleges, de akkor kiderült, a pizza-elv jegyében a Citro‘nnél a gyalog Xsara padlólemezére rányestek egy kicsit hosszabb, de lényegesen nagyobbnak tűnő kasznit.

 • Az első magyar türelmi zóna: Infernó

  Egy álom vált valóra a hétvégén, az egyes jeleneteket stricik, törvényalkotók, rendőrök, önkormányzat, mindenféle hatóságok szövögették évek óta. Ellenőrizhetőség, kezelés, érvényesíthetőség, átláthatóság, adózási potenciál és ehhez hasonlókról szólt a közös látomás.

 • Gömörben, Szepesben: Vágyak, titkok, Szomolnok

  Bártfa. Meg "lubló, Késmárk és Podolin, műromok, rengetegek, leküzdött hágók, átszelt szorosok. Ez volt a nagyra nőtt terv, a szoros idejű valóság aztán már jóval átkarolhatóbb, két nap, Eperjesig mondjuk, és máris vissza.

 • SMS-kultúra: üzeni: konyha

  Matematikusok kiszámították, hogy néhány éven belül feldolgozhatatlan és kezelhetetlen mennyiségű szöveg: e-mail, SMS, faxolt anyag zúdul ránk, kering majd körülöttünk. És ez nem csak az internetezőket érintheti, a mobiltelefonnal ellátott személyes szféra is frusztrálódhat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...