• Kálmán C. György: Magánvalóság (A bögyöm)

  Tollatépett, rágós-zsíros idős baromfinak, rosszat tett nekem ez az augusztus végi hőhullám. Begyecském meg-megrándul, s ha okádnék, ilyesmi jönne ki:

 • Sajó László: öt és feles (Nem az iskolának tanító nénimnek)

  Az óvodából megszöktem, az első nap, csendespihenőkor. Nem voltam álmos. Szüleim vissza se vittek, tartottak tiszteletben, s otthon, őrizetben. Fiatal leány vigyázott reám, kerestem a mellét, pedig akkor már csak az ujjamat szoptam.

 • Para

  Kovács Imre: én

  A magyar erkélytervezők abból indultak ki, hogy az általuk megálmodott házakat kizárólag magányos és anorexiás anareob nyugdíjasok fogják birtokba venni, akik csak azért mennek ki oda, hogy vizet löttyintsenek a muskátlira, aztán húznak vissza a tévé elé.

 • Hammer Ferenc: Határ és senki földje

  Érdekes, hogy a könyvnyomtatással közel egyidős a cenzúra. Nem mintha korábban nem lettek volna írott művek vagy eseti tiltások némelyikükkel kapcsolatban, ám csak a mechanikus sokszorosíthatóság (azaz az írott szó nagy tételben értékesíthető termékké válása) tette indokolttá annak a szabálynak is a sokszorosíthatóságát, amely kiszámíthatóvá tette a tiltást.

 • A szabadság kábelen érkezik

  Minthogy lapunk munkatársai közül néhányan személyesen is részt vettek annak az intézménynek a működtetésében, amelynek hulltán most borongani fogunk, előre szólunk: itt egy elfogult cikk következik, ha valaki nem akar elfogult cikket olvasni, az lapozzon tovább, vagy ha már mindent elolvasott, akkor köszönjük a figyelmét, viszontlátásra a jövő héten.

 • A rend ördöge

  Már éppen arra készültünk, hogy az asztalra csapjunk. A szemünk láttára sároznak be egy nyilván hótiszta férfit. Minden bűn legfőbb üldözőjét, aki a szőkített olajat csak mint hivatalból üldözött helytelenkedések bizonyítékát látta életében.

 • Politikai hírek

  Bős: lassú szlovák válasz

 • Kulturális Hírek

  FILM NICK DRAKE-R´LSzeptember 11-én, az amszterdami Paradiso klubban mutatják be Jeroen Berkvens holland rendező A Skin Too Few című 50 perces dokumentumfilmjét a kultikus kedvencnek számító angol énekes-dalszerző Nick Drake-ről, aki 1974-ben, 26 éves korában, depresszió ellen szedett gyógyszereinek túladagolása következtében hunyt el.

 • Szóbeli értékelés az általános iskolában: Jegyben járás

  Egy átlagos amerikai állami iskolában a bizonyítványba írható öt osztályzatot (1: kiváló, 2: nagyon jó, 3: jó, 4: megfelelő, 5: gyenge) a tanárok egy 38 pontból álló listáról választható megjegyzésekkel egészíthetik ki:

 • Kedvezmények a határon túliaknak: Nemzettestépítés

  Készítői szerint feszített tempóban halad a határon túli magyarok kedvezményeiről szóló törvény, éppen csak se az eleje, se a vége nem látszik. Ráadásul a kerettörvénynek szánt jogszabály valójában alig nyújt olyan kedvezményt, ami már ne létezne - a legérzékenyebb kérdéseket viszont nagy ívben elkerüli.

 • Oktatási támogatások és a romák:Természetes kiválasztódás

  1998-ban az Apáczai Kiadó jelentette meg az

 • Inflációs várakozások: Dugipénz

  Annak ellenére, hogy most a kormány igencsak jól jár a nagyobb inflációval, nem érdeke, hogy az árnövekedés üteme ilyen gyors maradjon. A bevételek és a kiadási lehetőségek bővülése jól jön ugyan, de ennek az árát meg kell fizetni.

 • A Duna-Ipoly-vízműrendszer terve

  A megvalósult lázálom

  Bős-Nagymaros hamarosan újra téma lesz, mivel a szlovák fél várhatóan még ebben az évben (a legutolsó információk szerint novemberben) válaszol a kérdés rendezésére tett magyar javaslatokra. Az alábbiakban a kezdetekről lesz szó: arról a grandiózus elképzelésről, amely még Duna-Ipoly-vízműrendszerben gondolkodott.

 • Olajügy: Pallag és a néma dossziék

  Konkrét olajügyekről, ezek elkövetésével alaposan gyanúsítható személyekről ugyan továbbra sem tudunk semmit sem, ám a színjáték zavartalanul folytatódik.

 • Elérte (K. úr nyaral - I.)

  Van egy drága jó barátom, aki 1980 óta azon töpreng, milyen írásjelet gondolt Szoptó hadnagy a céljában, menetében amúgy teljesen értelmetlen, hatékonyságában ekképp értékelhetetlen délelőtti kiképzést lezáró két tagmondat közé Lentiben.

 • Könyv: Szimatolás (Sasvári Rudolf: Klasszikus magánnyomozástan)

  Tévedés azt hinni, hogy azért nyúltam e könyv után, mert eltűnt feleségemet szeretném megtalálni, esetleg a nekem tartozó cégek fizetőképessége érdekelne. Nem, a magánnyomozásban elmélyedni ma minden magyar polgár szent kötelessége, hogy ne járjunk úgy, mint Pallag László, aki most fénymásolt újságcikkeket is bizonyító erejű dokumentumokként kezel, továbbá meggyőződhetünk arról is, hogy a magánnyomozó sose gyújtja fel saját kocsiját, a klasszikus magánnyomozó pedig nem használ lehallgatókészüléket, és nem egy eldobott gyufaszál mentén göngyölít fel egy ügyet.

 • Film: Tépi künn a förgeteg ( Wolfgang Petersen: Viharzóna)

  Régi dicsőségek színhelye: Glouchester, Massachussetts. Történelmi léptékű időkön át az Atlanti-óceán északi felének egyik legjelentősebb halászkikötője. Manapság felénk legkönnyebben, leggyorsabban, na és a legolcsóbban a Spektrum TV idegenforgalmi célokat maguk elé tűző gyöngyszemeiben láthat ilyet az ember, fenséges óceán, szorgos hétköznapok, aztán várva-váratlanul az egyik halászhajó árnyékából kilép egy jófej, és főz becsinált kardhalat seprőpálinkában.

 • Az első Budapest Parádé: Haverok, buli, gerappa...

  Parádézás szándékával több igény is befutott a fővárosi önkormányzathoz. Hanem míg az elutasítottak, így például a Free magazin, a berlini születésű és kimondottan technós Love Parade meghonosítására törekedtek, az engedélyt nyert Sziget Kulturális Szervezőiroda egy olyan nyárbúcsúztató karnevál tervével futott be, amely inkább a főváros kulturális életének reprezentálására törekedett.

 • Cyberhírek

  Online zene: tűrés és tiltásVillanynarancsA múlt héten a Sony zeneipari óriás peren kívüli egyezséget kötött az MP3.com online zenei portállal, azonban nem mondott le a Napster zenecsereberélő hálózat betiltatásáról.

 • Dunaújváros: Lehet így is

  A Kékes tévé előtt sámlin kuporgó szomszédok lekukkolásának rafinált és igazán cyber változata a kivetítő előtt meccset néző dunaújvárosiakról cikket írni, hálátlan, ám megkerülhetetlen feladat, hiszen a magyar labdarúgás olyan pillanata volt ez, melyre felhívhatjuk azok figyelmét, akik legszívesebben az egész NB I-es mezőnyt - nem minden alap nélkül - elküldenék Miskolcra makukáért.

 • Dizájnboltban Szudánig (Fiat Punto 1.2)

  A Punto egyszer már megmentette a Fiatot; innen, a Garam utcából nézve kicsit homályos ugyan, miért kell egy ekkora vállalatot lépten-nyomon megmenteni, mikor fejlesztenek, marketingelnek, jó minőségben gyártanak s a többi s a többi; a lényeg, hogy az új Punto már megint valami mentőövféle a gyár számára.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...