• Sajó László: Öt és feles (Elmondom egy álmomat)

  Megyek, előadásra (milyen?), előadni? hallgatni? (mit?), a Pesti Barnabás (ma: Papnövelde, de ezt az álomban nem tudom) utcai pesti bölcsészkar sötétkapujában (az Miskolcon van, ezt is csak most, éberen tudom), vagy hogy hívjam, árkád, boltív, randán dufart (csak éberen cizellálok és kurziválok, álmomban egyszerűen megyek), szemben velem hömpölyeg (értsd: hömpölyög, akárha víz, vízben) a molekulafejű (ezt álmomban fogalmaztam, nem igaz) tömeg, blueskoncertre mennek, ahogy kiveszem a sötétben, préselődnek át a bejáraton.

 • Kálmán C. György:Magánvalóság (Elemista ösztön)

  "Kovács, hol a francban van a tízóraim? Áááá, ne húzzad, neeeee...!

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Úgy megyek vidékre, mint ha hazamennék. A helyi érdekű út mellett szórólapokat osztogat két leállósáv-huszár, nem vagyok ma az, aki fékez, de kerülik is a tekintetemet. A kocsiban filmet írunk.

 • Dessewffy Tibor: Az örök visszaérés undora

  Az ember egyre letargikusabban figyeli a híreket, közéletünkben és az ezt tükrözni igyekvő médiában van valami végtelenül egyhangú és lehangoló. Mégis, az általános érdektelenség állapotában is egyszer-egyszer még sikerül meghökkenni, vannak képek és mondatok, amelyek, mint Gizike a kórusból, kiragyognak a nagy szürkeségből.

 • Kovács Éva:Butiknácik és ad hoc européerek

  Éppen két hete, hogy szégyenkezve ugyan, de Chirac orra alá dugták 108 pontos jelentésüket a bölcsek: Martti Ahtisaari, Marcelino Oreja és Jochen Frowein. (A francia elnök amúgy épp illegális pártfinanszírozási botrányba látszik keveredni - ám ezt a szálat most ne vigyük tovább.

 • Innen? Hová? Jönnek a Jugoszlávok

  Magyar Bálintot, az SZDSZ elnökét (és vele együtt feltehetőleg a frakcióvezető Kuncze Gábort) Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a múlt héten lényegében lemondásra kényszerítette. Demszky - akiről, bár eddig hivatalosan talán még senki nem jelentette be, köztudott, hogy a párt miniszterelnök-jelöltje lesz a 2002-es kampányban - levelében ultimátumot intézett a pártelnökhöz: vagy átadja neki a boltot, vagy a főpolgármester a továbbiakban nem vesz részt a liberális párt vezető testületeinek a munkájában.

 • Jönnek a jugoszlávok

  Levertük az ETO-t, mint a határkarót, pupákok, simán bennmaradunk!

 • Politikai hírek

  Kövér: a média "ellenség"

 • Kulturális hírek

  MOZGÁS A PÁLYAUDVARONA londoni Waterloo állomás, majd Európa több híres pályaudvara után Budapesten, a Nyugati várócsarnokában mutatta be a brit Seven Sisters Group a találkozás és búcsúzás, érkezés és távozás örök témáját megelevenítő, Trainstation című előadását.

 • Rapcsák ügy:Szevezetátültetés

  "Most mi lesz itt velünk, a vásárhelyi Fidesszel?" "Mi lenne, feloszlatnak minket." "Na de aztán mi lesz?" "Mi lenne, húzunk a gecibe." Így társalgott múlt csütörtök éjjel két fideszes Hódmezővásárhelyen azután, hogy a megyei választmány kezdeményezte a szervezet feloszlatását.

 • Hollókő mint világúörökség:Álom a vár alatt

  A hét végén - elvileg - országszerte megtartották a Kulturális Örökség Napjai rendezvényt, melynek középpontjában a középkori templomok és templomromok álltak. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) a nemzetközi akcióra hivatkozva, a műemlék jellegű épületek, múzeumok ingyenes megnyitását tűzte ki célul, hogy ezek látogatásával erősödjék "a lakóhelyhez, az országhoz való kötődés és azonosságtudat".

 • Horn Gyula mozog:Szemesnek áll a világ

  Miközben a koalíció pártjai csendben lerendezték ügyeik jelentékeny hányadát - mára például holtbiztos, hogy kétéves, osztogató típusú költségvetés, a lehervadt agrár-ágazatnak pedig kiemelt támogatása lesz -, Horn Gyula elintézte, hogy csak a legéberebbek figyeljenek oda Orbán Viktor és Torgyán József soros alkudozásaira.

 • Elnökválasztás a Duna Televízióban: A néző barát

  Alexa Károlyt, az MTI igazgatóját az MDF szerette volna az elnöki székben látni. Bolyáki Attila, a kisgazdák jelöltje korábban a kuratórium elnökségének tagja volt. Jelenleg a Magyar Televízió főszerkesztője. Cselényi László a Duna Televízió Minoritates Mundi sorozatának szerkesztője.

 • Kostunica győzelme Jugoszláviában:Emberelőnyben

  Vojislav Kostunica életét a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem nehéz rekonstruálni. Állítólag ősei között akad egy vidéki csetnikvajda is (ugyan melyik szerb családban nincs egy csetnik vagy partizán), de ő már Belgrádban született a felszabadulás évében.

 • D´ERROR:...éljek? (Tényleg J.A. ez?)

  Semelyik J. A.-kötetemben nem találom "a hősiség eloldalog", "a csöndbe térnek a balog... szenvedélyek", meg hogy "ésmerténúgyis meghalok", lásd fentebb.

 • Felsőoktatási akkreditáció:Kartánc

  Ez az első teljes tanév, amelynek új struktúrában futott neki a magyar felsőoktatás. A tavalyi nagy helyezkedés után létrejöttek a legalábbis papíron összevont intézmények. Ám az átalakulás szakadatlanul zajlik tovább, s ennek egyik fő terepe az akkreditáció: az a folyamat, melynek során a minél több hallgató felvételében érdekelt egyetemek és főiskolák hivatalosan elismertetik vonzónak szánt képzési kínálatukat.

 • Film: Rémes remix (U-571 vs. Das Boot)

  A kimustrált táskaírógép-küllemű "náci titkosítógép" háborús jelentőségét leginkább az atombombáéhoz szokták hasonlítani, történetét mitikus homály övezte egészen a hetvenes évekig, volt olyan brit kódtörő, aki húsz évvel a háború után sem adhatta ki emlékiratait, hacsak nem akart államtitoksértés gyanújába keveredni.

 • Színház: Karnevál sötétben (Metanoia Különítmény a Trafóban)

  Metanoia Különítmény a Trafóban: Túlment

 • Lemez: Jamaicát behozni (Me One; Patrice)

  Az alábbi fekete énekes-dalszerzők debütáló anyagait egyaránt a nyár lemezeiként emlegette a külhoni sajtó, és bár hozzánk csak mostanában értek el, az évszaktól függetlenül forrón ajánlom mindkettőt.

 • Cyberhírek

  Sidney 2000: illegális közvetítések A jogdíjat nem fizető internetes információforrások kiszűrésére cégeket béreltek fel a nyári olimpia idejére. A kalózfelderítő vállalatok eddig vagy 30 törvénysértőt fogtak a játékok kezdete óta.

 • Azonos neműek házassága:A holland kapu

  Szeptember elején a holland képviselőház nagy többséggel, 109:33 arányban megszavazta az azonos neműek házasságáról szóló törvényjavaslatot. Ezzel az amúgy is a meleg és leszbikus jogegyenlőség megteremtését célul tűző országok élcsapatába tartozó Hollandia a világon elsőként arra vállalkozott, hogy teljesen kitárja az azonos nemű partnerek előtt is a "heteroszexuális alapintézményként" elhíresült házasság - mára ugyan már némileg berozsdásodott - kapuját.

 • Hajósképzés Magyarországon:Vízi Miskák

  Nyár közepén indultam Fokvárosba, ami a déli féltekén a téli évszaknak felelt meg, tehát itthon rövid gatyában, Afrikában pulóverben mászkáltam. Az egész hirtelen és váratlanul ért, de örültem, hogy megérkeztünk.

 • Olimpia: A csajok, ha úgy vannak vele

  csuda dolgokra képesek, egész nap pihengetnek az ágyon, tejet isznak, mint a macska, pincérnek öltöztetik a szomszéd gyerekét. Vadak és fékezhetetlenek, lenge léptük éppúgy követhetetlen, mint a gondolataik. Szaladnék én utánuk, de mindig hiába.

 • S lettünk királyság:Kecskék és fruskák

  A kistarcsai millenniumi emlékprogram rajzversenyén három vezető téma volt: a királyi vadászat, a csatajelenet és a kereszténység felvétele. Az általános iskolások képei között akadt néhány igazán figyelemreméltó alkotás, és csak végtelen rosszmájúságom miatt ragadott meg leginkább az a kép, amelyen egy tóban keresztelik királyunkat, miközben egy világoskék hal figyeli a szertartást.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...