• MaNcs 12. évf. 40. sz. (2000. 09. 28.)

  "Nagy erőket mozgósítottunk" (Polt Péter legfőbb ügyész az olajügyekről)

  Magyar Narancs: Az elmúlt évtizedben az ismertté vált bűncselekmények száma majdnem 50 százalékkal nőtt - meghaladta a félmilliót -, az ügyészek létszáma 60 százalékkal bővült. Hivatali elődjéhez hasonlóan ön is úgy gondolja-e, hogy a szervezet lépést tartott a negatív társadalmi változásokkal?

  2000 / 40
 • Várhegyi Éva: Ekotrip (Méltóság)

  Már a második államférfiúnk közölte a Nyugattal: az Európai Unión kívül is van élet. Miután büszke miniszterelnökünk elsütötte általános megrökönyödést kiváltó bonmot-ját, úgy látszik, karakán pénzügyminisztere sem akart lemaradni a "ki a legény a gáton" versenyben.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Barlangtestépítés)

  Ez a nap elementárisan hülye nap. Hogy miért? Mert megérdemlem. Ahelyett, hogy a történetet dagasztanám, ilyenek jutnak eszembe, hogy "az érdeklődésem homlokterébe került a hajam", "talaj menti agy", "Szeged híres város / dohányozni káros", vagy egy vallási magyarázatkészséget mutató evolúciós revízió, amely szerint mikor az első férfi, Ádám barlangtestibe vér áramlott, az akkori kis légnyomásnak köszönhetően szervezete önvédelmi reflexből, hogy el ne ájuljon, a szeméből vonta meg a vért, így bármikori erekciója egybeesett látásának elvesztésével.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Szabóné, született Földi Mása a Aszpik-bárban dolgozott. Gyűlölte a földlakókat, az állatokat és az ásványokat, gyűlölt mindent, ami mozgott, fotoszintetizált, nehéz volt, vagy egyik sem. Pultos volt, és munkaköri leírása szerint itallal kellett ellátnia a földlakókat, de egy hang megsúgta neki, hogy ez az állapot csak átmeneti, és hamarosan ő lesz a világ második legnagyobb nap- és útfestője, úgyhogy a tőle telhető igyekezettel ellátta feladatát, ám arra képtelen volt, hogy örömet leljen benne.

 • Tamás Gáspár Miklós: A forradalmi turisztika szépsége és buktatói (Prága, 2000. szeptember 26.)

  Komoly fiatalemberek valaha radikális könyveket ajándékoztak az unokahúguknak. Rám maradt egy kötet, amelynek az előzéklapjára ezt jegyezte be valamely progresszív kéz: "Születésnapi emlék! Tudom, Mariskám, hogy korod nem alkalmas arra, hogy e könyv tartalmát megértsed, s talán jó is az, miért lásson a fiatalság oly korán mindent sötét színben, de hitem, hogy az évek múlásával belekerülve a küzdelmes életforgatagba, teljesen átérzed majd e könyv szellemét, s annál nagyobb becse lesz akkor előtted.

 • Emberek, vesztettünk!

  Huszonhatmilliárdot, egyelőre. De ha a múlt heti fővárosi bírósági határozat netán másodfokon is megerősítést nyer, akkor jó esély van arra, hogy még bukunk vagy hetvenmilliárdot.

 • Békecsapda

  Ariel Saron izraeli jobboldali vezető alighanem rosszul tette, hogy múlt csütörtökön fölkereste a kelet-jeruzsálemi Templomhegyet. Tudjuk, szent hely mohamedánoknak is, zsidóknak is. Nem világos, mi halaszthatatlan dolga volt éppen ott és éppen most Saronnak a választási pontszerzésen kívül - pedig új választásokról még szó sincs, legfeljebb érik rá a helyzet (a baloldali Barak kisebbségben kormányoz).

 • Politikai hírek

  Konferencia a kisebbségekről: törvénymódosítást

 • Kulturális hírek

  MIR" EL´TT, DALÍ UTÁNA 20. század katalán mestereinek munkáiból nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

 • Cyber hírek

  Internet a rezervátumokbanA New York Times értesülése szerint a Starband Communications program kísérleteként számos indián rezervátumban szereltek fel parabolaantennákat és más, a szélessávú internet-hozzáféréshez szükséges berendezéseket.

 • Vezetőcsere az SZDSZ-ben: Kifutó fiúk

  Decembertől vélhetően Demszky Gábor lesz az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor pedig lemond a frakcióvezetésről. Demszky legfőbb fegyvere a listaállítás lesz; ha rövid időn belül sikerül átlendítenie a holtponton az SZDSZ-t, és hatékony választási pártot faragni belőle, a mostani szkeptikusok is beállhatnak mögé.

 • Kormánypártok: Túlélési gyakorlatok

  az MDF, illetve az FKGP nagyobb része (amit a fórum további két "szétszavazással" is megfejelt). Az olaj-, illetve a Rapcsák-ügyben tanúsított koalíciós renitenskedés újra felvetette a kormánypártok viszonyának

 • Törvénytervezet a szövetkezeti vagyonról: Fosztóképző

  Torgyán miniszter régi álma a még megmaradt mezőgazdasági szövetkezetek megsemmisítése: a gyűlölet eredete a ködös múltba vész, alighanem a miniszter sem emlékszik már okára; ha kérdezik, a bolsevista téeszlobbira szokott hivatkozni, melynek mibenlétéről azonban eddig nem tudott számot adni.

 • A nép ópiuma: Vegyétek ki Jenőt a fülemből! (Tévéolimpia)

  Végül is szerencsénk van, hogy a Magyar 1 és 2 közvetítette nekünk az Olimpiát, még a különösen hendikepes műsorvezetőket is könnyedén elviseltem, ha egy percre belegondoltam, mit csinált volna ebből a feladatból egy kereskedelmi tévé.

 • Film: Berlin az ég alatt (A lövés utáni csend)

  Ki így, ki úgy, ki innen, ki onnan (persze a legtöbbjük Holly-woodból), ki akkor, ki most tér vissza Németországba az egykori nyugatnémet újhullám (film)világot sarkaiból kiforgató nagy rendezőegyéniségei közül, egy biztos: mind Berlinbe érkezik.

 • Lemez: Rizikó (Tartit; Bayuba Cante; Ankala § WorldOrchestra)

  Már meg sem lep, amikor elbizonytalanodom: mettől meddig terjed, s egyáltalán, milyen a jó world music. A tuti befutóktól, a Deep Foresttől, Gipsy Kingstől, Manu Chaótól rendre agybajt kaptam, és a kritériumok körül is egyre óvatosabban kell tapogatódznom.

 • Lemez: Futja még (Madonna: Music)

  Amostani Music az első Madonna-lemez, amely nem Amerikában, mégis a leginkább amcsi imázzsal készült. A fazon újabban egyfajta szőkés techno-cowboy csajra vétetett; az elektromos tehénpásztorlány countrygitárt pönget, de DJ-ért kiállt, minekután szívószállal nyakalja a féllityós, gyorséttermes eperturmixot.

 • Lemez: Fenntartás (Kispál és a Borz: Velőrózsa)

  Ez nekem az első Kispál-lemez, hogy azt gondolom: nem sikerült sem jobbnak, sem másnak az előzőnél. Ha szőröznék, most azt mondanám: csalódás ennyiben. De miért szaroznék azzal a zenekarral, amely igen közel férkőzött hozzám sok éve, nem tágít azóta sem, s még ki tudja.

 • 5. Erotika Kiállítás és Börze: A szemérem másik oldala

  Az első magyar erotikus kiállításon, 1996-ban még csak néhányan lézengtek feltűrt gallérral a standok között, tavaly viszont már alig fértek be a népek, akkora volt az érdeklődés. Nem csoda, hogy a szokásos terepet, az Építők Sportcsarnokát idén felváltotta a tágasabb Lurdy Ház.

 • "Naiv kislány voltam" (Monique Couvet pornósztár)

  Monique Couvet: Tizenhat éves koromban elkezdtem fotózni és reklámfilmekben dolgozni. Tizennyolc éves koromban kaptam egy új menedzsert, aki azt mondta, hogy menjek ki aktfotózásra Párizsba. Kimentem, de úgy alakult, hogy a világ legnagyobb pornócégénél kötöttem ki.

 • Olimpia: Lett aranyunk bőven

  Így illett, az elsőkkel kezdeni. Velük, az aranyláz-csillapítókkal, akik megadták mindenkinek, ami egy kétségtelenül túlerőben lévő hiedelem szerint jár. Megvan hát, nyolc darab, értelmetlen tehát vitatni már e járandóságigény jogos vagy jogtalan voltát.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...