• Juhász Géza: Margószélesség (A Szivárvány

  ügynek vége)

  Az idén vettük kézhez a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért panaszának elfogadhatósága tárgyában az Európai Emberi Jogi Bíróság Második Kamarája által hozott döntést. A bíróság nem találta elfogadhatónak panaszunkat.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Sportosan)

  Tegnapelőtt el kelletett csapnom a Janit. Három napig hevert részegen a fészerben, még a malacokat sem etette meg, se almozás, se szénahordás, se semmi. Majd magam.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Ládákkal meg zsákokkal jönnek, mert jönnek, ha idő van, rakjuk el télire az abrakot, még kivisszük utoljára a kutyát, aztán átállítjuk magunkat a májusra, lelassítjuk szívverésünket, lemondjuk a telefon-előfizetést, mint mindig, ha október van, annak is a dereka - az öregek országában.

 • Csillag István: Rodolfó a kamrában (A kormány gazdaságpolitikai félfordulatáról)

  A szerző jogász-közgazdász, a Közgazdasági Társaság gazdaságpolitikai szakosztályának elnöke.

 • A nagy falat

  Ha valaki élő tévéműsorban kenyérrel dobja meg a riportereket, az akár a hónap jófeje is lehet. Ha ez a valaki magas állami hivatalnok, magyarán közszolga, és azért dobja el a kenyeret, mert a kérdések arra vonatkoznak, hogy egy döntése netán téves volt, az igen nagy valószínűséggel a hónap seggfeje.

 • Politikai hírek

  Az EU-külügyminiszterek luxemburgi találkozóján feloldották a Jugoszláviával szemben 1998 óta érvényben lévő szankciókat. A döntést azután hozták meg, hogy bizonyosságot szereztek arról, hogy a Milosevicet támogató párttagok lemondtak parlamenti képviselőségükről.

 • Kulturális hírek

  45 éves korában rákbetegségben elhunyt Ben Orr, a 70-es, 80-as évek fordulóján népszerű, 1987-ben feloszlott amerikai new wave zenekar, a Cars egyik alapítója. A basszusgitáros, énekes Benjamin Orzechowski néven született Clevelandben orosz és cseh szülőktől.

 • Cyber hírek

  Orvosi Nobel-díjak Egy svéd és két amerikai tudós kapta az idei orvosi Nobel-díjat az idegrendszeri jeltovábbítással kapcsolatos felfedezéseikért - közölte hétfőn a stockholmi Karolinska Intézet. A három kutató, Arvid Carlsson, illetve Paul Greengard és Eric Kandel együttes munkássága elősegítette a normális agyműködésnek, az ideg- és elmebetegségek keletkezésének jobb megértését, és a Parkinson-kór elleni hatékony gyógyszer kifejlesztéséhez vezetett.

 • Félforradalom Jugoszláviában: Farkas a kertek alatt

  Fojtó füst ömlik a parlament ablakaiból, mindenki köhög. Sihederek henger alakú fémdobozokat rugdosnak, Metak MN-01 CS felirattal: könnygázgránát, ezt dobták a rendőrök a tüntetők közé az este. A parlament bejáratát civilek őrzik, az arcukon sál.

 • A hatalom megragadása (Az Észak-Balkán kedden kora délután)

  Ez van, ha nem lőnek időben.

 • "Ehhez eszméletlen kitartás kell" (Krasznai József roma vezető beszéde)

  "Eddig azok közé soroltak, akik nem loptak el egy forintot sem, akik mindig elszámoltak azokkal a pénzekkel, amiket pályázat útján nyertek. Az utóbbi másfél hónapban én lettem az, aki az összes pénzt ellopta, és úgy próbálnak beállítani, mint a világ egyik legnagyobb rablóját.

 • Vitatott fővárosi beruházások: Menetrendetlenség

  Ametrótendert egyetlen cég nyerheti meg, mégpedig a Főmterv Rt., állítja Deák András, a közbeszerzési bizottság ellenzéki elnöke, mivel a pályázatban olyan feltételeket támasztott a főváros, amelyet a Főmterven kívül más nem képes teljesíteni.

 • A Postabank eladása: Nekik is többe van

  A Postabank újkori története a Fidesz-éra egyik legjobban kommunikálható

 • Földközel (Föld anyaföld - A Női Vonal a Szkénében)

  Miközben felnőtt férfiak töltik azzal napjaik nagy részét, hogy azt keresik, mi fejezné ki leginkább az országot, melyben élünk, történt valami, amire nyilvánvalóan egyikük sem számított. Valakik megoldották helyettük a problémát.

 • A maga ördöge (Paul Auster: Leviatán)

  P.Auster író nyolc nappal ezelőtt nyomtalanul eltűnt brooklyni otthonából, ahol semtexbomba készítéséhez szükséges házi laboratóriumot találtak. A szövetségi nyomozóhivatal által meg nem erősített hírek szerint új személyazonosságot vett fel, és feltehetőleg egy európai ország fővárosában tartózkodik éppen.

 • Illúziók nélkül (Julian Temple: Szenny és düh)

  No Fun! A két szótagban, ahogy Johnny Rotten kiáltja, az égvilágon minden benne van. Leginkább az, hogy totálisan tele a töke. Ez már nem szórakozás számára, de hogy egyértelműbbé tegye, meg is kérdi a tömegtől, érezték-e már átverve magukat.

 • Eljött a pillanat (Balázs Elemér Quintet: Always That Moment)

  Amagyar könnyűzenének hatalmas arcai voltak, illetve vannak, gondoljunk csak Szenes Ivánra, Fényes Szabolcsra, Bágya Andrásra, Horváth Jenőre vagy Mihály Istvánra, akiknek a dalai itt most újraértelmeződnek. Mehetnénk tovább az őszi falevelektől egészen a Casablancáig, szóval kibányászandó kincs van elég.

 • Luxuscikk (The Brian Setzer Orchestra: Vavoom!)

  Alegenda szerint Brian Setzer, miután a Stray Catsszel - anakronizmus ide vagy oda - új értelmet adott a rockabillynek és ezáltal az "amerikai álomnak", feloszlatta a bandát, majd elvonult Floridába - nyugdíjasnak. Elhízott, tigrismintás cipői gyűjteményének gyarapodása miatt új házba kellett költöznie, állítólag a szomszédjával, Joe Strummerrel a Clashből röfögtek nagyokat a kerti nyugágyon, szidták a rendszert, beszóltak a nőknek.

 • Tandori Dezső: A növényöntözésről

  Ahogy öregszem, egyre többet öntözöm a növényeinket. Túl sokat sem szabad. Az a haláluk (lehet). Nyilván: nekem is a halálom lenne az. (Amikor már annyira öreg és beteg vagyok, hogy túl-túl-túl sokat öntözöm a növényeinket.

 • Nagyvárosi természetbúvár: A moly

  Tényleg lenyűgöző. Ahol Norbi tudománya véget ért, és a háziasszony még a fokozott lelki terror hatására sem hajlandó több törzsdöntést csinálni, ott a moly puszta megjelenésével, esetlen röptével csodákat művel.

 • Az én Olimpiám (1982-2000)

  Az Olimpiáról már szeptember közepén ódákat regéltek az első éjszaka jogát gyakorló hétpróbás felsőbbévesek. Jómagam először nem is értettem, azt se nagyon tudtam, eszik, avagy isszák, amiről a Fácán bádogasztalánál állandóan szó van, de aztán kiderült, hogy dugják, merthogy ez egy nő neve.

 • Baseballdöntő: Haza, futás

  Mindig is érdekelt, hogy mire lehet használni a baseballütőt még, ezért szombaton Szentendrére indultam, ahol a magyar nemzeti baseball-bajnokság döntője zajlott a két nagy rivális, Szentendre és Nagykanizsa csapata között.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...