• MaNcs 12. évf. 47. sz. (2000. 11. 16.)

  "Ki vagyok rakva" (Presser Gábor zenész)

  Magyar Narancs: A dalaid egyik része a korábbi Presser-lemezek hangulatát idézi, egy másik része akár LGT is lehetne; ugyanakkor azok a számok, amelyek a legizgalmasabbak nekem - így a

  2000 / 47
 • Várhegyi Éva: Ekotrip (Álom)

  Tegnap nagytakarítás közben a rég nem használt nagy albán-kínai szótáram sárguló lapjai közül kihullott egy tekintélyes pénzköteg. Hamar rájöttem, hogy azt a százmilliót találtam meg, amit még a hetvenes-nyolcvanas évek sztárközgazdászaként, fizikusbonviván férjem paksi és pöstyéni napidíjaival megfejelve kuporgattam össze, és amit a családi hagyománynak megfelelően a betörők érdeklődési körén kívül eső könyvben rejtettem el.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking (Egy nyelvtani kacsintás)

  A "stílus" fogalmát könnyedén használhatja az irodalmár, a publicista, a dramaturg, a politikus, de a nyelvésznek - mint tudósnak - definiálnia is kell a stílust, legalábbis ha a stílus a nyelvészet érdeklődési körébe tartozik.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Kedves Naplóm, a verebek és a cinkék étkezési szokásai teljesen eltérőek. Míg a verebek csapatostul járulnak az erkélyen elhelyezett etetőhöz, ahol hosszabb időt töltenek táplálkozással és civakodással, addig a cinkék egyesével járnak, és a mag felcsippentése után a fészkükbe viszik elfogyasztani.

 • Hegedűs István: Belül tágasabb (Az Európai Bizottság országjelentéséről)

  Néhány évvel európai uniós tagságunk előtt a magyar politikai élet fontos szereplői maguk is mindinkább szociálpszichológiai megközelítésből értelmezik a csatlakozási folyamatot. A jelenlegi miniszterelnök önérzetét például kicsit sérti, hogy az EU bizonyítványt állít ki a tagjelöltek teljesítményéről.

 • Kik azok a, és mit akarnak?

  Az, hogy a hétvégi tisztújító kongresszusára készülődő MSZP érdekességét (amint arról lapunk beltestében bőven szólunk) momentán és szinte kizárólag az úgynevezett személyi kérdések adják, sajnálatos módon nem csak az MSZP problémája.

 • Maradj még

  A két héttel ezelőtti bosznia-hercegovinai választásokról az eseményt megelőzően az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) valamelyik tisztviselője azt nyilatkozta, hogy ez lesz az utolsó választás, amit az EBESZ finanszíroz és menedzsel: öt évvel a háború után, két választással a hátuk mögött lassan eljött az ideje, hogy a nemzetközi közösség elengedje az ország kezét, és az, ha remegő lábakkal is, de önállóan botorkáljon vissza a balkáni politika küzdőterére.

 • Politikai hírek

  Kábítószeres visszaélés: hetvenszeres növekedés

 • Kulturális hírek

  BLAKE-SZEZON LONDONBANFebruár 11-ig tart a londoni Tate Gallery által szervezett William Blake Season, az 1757-1827 között élt vizionárius képzőművész-költőnek szentelt rendezvénysorozat. A Tate-ben több mint húsz év óta az első átfogó kiállításon látható mintegy négyszáz műve.

 • Cyber hírek

  E-könyvek az AmazonnálA vezető online áruház (www.amazon.com) a múlt hét óta a hagyományos papír mellett mintegy ezer elektronikus könyvet is kínál vásárlóinak. Az elektronikus könyvek a 28 millió terméket felvonultató áruház forgalmának minimális hányadát teszik ki, de a cég szerint a részleg kínálata hamarosan hatványozódni fog.

 • Tisztújítás előtt az MSZP: Sarzsi és kalapács

  Tisztújító kongresszus előtt az MSZP

 • A Mária Valéria híd újjáépítése: Ki fizeti a révészt?

  és a híd magassága miatt aggódnak, mindenki másképp indokolja, hogy miért nőttek a kivitelezési költségek öt év múltán - 1999 decemberében - a duplájukra. Ahogy arra sincs válasz, hogy mit keresett a szerelési munkákat végző vállalat felügyelőbizottságában a miniszterelnök egyik bizalmasa, Wermer András.

 • MIÉP-leltár - II. rész "A magyarság utolsó állapota"

  Csurka István a választások második fordulója előtt a Magyar Fórumban arra szólította fel híveit, hogy szavazzanak a Fideszre. A megkérdezettek egyöntetűen állítják: nem volt kérdés, hogy ha a "szoclib" erők leváltásához szükség van a MIÉP-re, akkor visszalépnek.

 • Orbán-Dunaferr-meccs: Vasműbalhé

  Ahelybéli fideszes képviselők által szocialista erődítménynek nevezett Dunaferr eddig rendre kisiklott a rajta az 1998-as megújulása óta fogást kereső ÁPV markából, bár a fideszes kormány a hatalomra kerülés óta vitatja az ominózus vagyonkezelői szerződést.

 • A Petőfi Irodalmi Múzeum beolvasztása: Palotaforradalom

  Megint egy történet, melyben racionális érveket gyűr le politikai megfontolás. Az intézményi struktúrán az irodalmi közvélemény, a muzeológus szakma és az érintett szakszervezet ellenére változtat a kormányzat, azt az érzést keltve, hogy a személyi kérdések szerintük megfelelő rendezése minden másnál fontosabb.

 • Könyv: Szöveggyarmat (Solymosi Bálint: Detonáta)

  Bizonyos prózákat olvasni legalább olyan figyelmet és nemes erőfeszítést követel, mint azokat megírni. Így van ez különösképp a regények esetében, és ez tapasztalható Solymosi Bálint könyvének útvesztőjében is, melynek műfaját nehéz volna meghatározni.

 • Könyv: Fűszeres vér (Láng György: Terítéken az életem)

  Láng Györgyből nem lett hegedűművész, sem névtelen áldozat, mint ahogy szabó sem, pedig lehetett volna, csak rajta múlt. Gourmet lett,

 • Újság: Zen az ének (Gyémánt út - Buddhizmus ma)

  Nem pont zen, de ezt a ziccert képtelen voltam kihagyni, inkább európai buddhizmus, amit ez a lap közvetíteni próbál Miskolc lakosságának. Emberarcú buddhizmus, mintha lenne másmilyen. Ízlelgetem az információt, Karma-Kagyü Centrum Miskolcon.

 • Bejött a gála (MTV European Music Awards, Stockholm)

  Pedig a világért sem hagynám ki, mert a nő már önmagában elképesztő, de ha ráadásul a fejébe veszi, hogy a sokadik ilyen éves borulás is róla fog szólni, akkor az úgy is lesz. Lett. Segít persze a jogosan vagy jogtalanul egekbe magasztalt friss lemez, a videó is nagyon ott van, csakúgy, mint a pasija, kultrendező, és még prezentálni is hajlandó.

 • Lemez: Természetes anyagból (Paul Simon: You´re The One)

  Mintha csak egy New York-i Bahia-féleséget reklámozna, Paul Simon legújabb albumának designja egy tiszta gyapjú kapucnis kabát mintázatára épül. Papírt lapozgatsz, de ujjad hegyén egymásba szőtt színes szálak puhaságát érzed.

 • E-book-forradalom: A könyv villamosítása

  e-regényében a stoppost egy hulla veszi fel - érdekes egybeesés, hogy a horrorkirályt kocogás közben elgázoló autó fiatal sofőrje azóta szintén halott: a boncolóorvos verziója szerint szívinfarktus végzett vele. King részvétet nyilvánított.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...