• VÉRNARANCS: Pedig ez meló (Narancs-illusztrációk a Stúdió Galériában)

  Vajon mi üt nagyobbat? A tégla vagy a képe? Révai azt mondja, és ezen itt és most a nagylexikont értem, az illusztráció tulajdonképen, így mondja, egy pével, "tulajdonképen értelmezés, magyarázás; újabban a könyveknek díszítése, a szövegnek értelmezése képekkel.

 • "Halba´ mit tud mutatni?" (Isaak Walton: A tökéletes horgász; Szily László: Etetés)

  Kezdetben az Úr csak lebegett a vizek fölött, de rögtön utána megteremtette a ragasztott csontit. Lehet persze, hogy ez túlzás, de az már korántsem, hogy Isaak Walton úr A tökéletes horgász című munkájában egészen Jézusig szalad vissza, hogy az Emberhalász példájával bizonyítsa a sporthorgászat fenségességét.

 • Kovács Éva: A hinta szédülete (A Glamour és közhelyei)

  Volt úgy, hogy az ember zsidó nagyapja vallásosnak nevelte volna fiait, ők azonban rettegtek a széderestén, és míg egyikük az "angyaloknak nyitott ajtót" (idézet a filmből), a másiknak látomása volt: elsötétült az ég, békák, bogarak potyogtak az égből, a kiömlő bor vagy vér (valami vörös folyadék) beszennyezte az asztalterítőt, és mennydörgött és villámlott.

 • Demszky

  Demszky Gábornak az elmúlt hónapban olyan széles konszenzust sikerült teremtenie a magyar politikai élet és az úgynevezett "közírás" hímes mezején, amilyet talán még az olyan magasztos eszmék sem bírtak, mint annak idején a NATO-tagság, esetleg a tej savtartalmára vonatkozó EU-szabvány elleni fegyveres felkelés gondolata.

 • Politikai hírek

  Olajbizottság: kész Pallag jelentése

 • Kulturális hírek

  OSCAR WILDE: 100 ÉVAz író halálának centenáriuma alkalmából megjelent tanulmányában a Dél-Afrikai Egyetem két tanára, dr. Ashley Robins és dr.

 • Cyber hírek

  Porton Down: emberkísérletekA New Scientist értesülése szerint angol politikusok és tudósok vizsgálatra szólították fel a védelmi minisztériumot, hogy valóban történtek-e embereken végzett vegyifegyver-kísérletek.

 • Globális felmelegedés: Ver a víz

  mint a kilencvenes években; száz év alatt a világtengerek szintje 15-25 centimétert emelkedett, és történjék bármi, biztos, hogy a vízszint száz év múlva legalább egy méterrel lesz magasabb.

 • Kudarc Hágában: Volt hozzá gesztusuk

  a klímaváltozás miatt aggódó politikusok jövő ősszel folytatják a tanácskozást

 • Terv a hazai atomhulladék tárolására: Paksi hapsik

  Bátaapáti a közvélemény-kutatók ideális terepe lehetne: mindenkinek van véleménye, és mindenki tudja, miről beszél. Legalábbis amikor a falu határába épülő atomhulladék-tárolóról van szó. Kisgyerekes anyuka, kocsmáros és helyi vállalkozó egyaránt úgy gondolja: a falunak a mű csak a hasznára válna, még a sugárzással kapcsolatos aggodalmak sem idegesítik túlzottan a település lakót.

 • Az MSZP tisztújítás után: Újratöltés előtt

  Az elmúlt hetek kavarásai, számtalan nyilatkozat és állásfoglalás után az MSZP hét végi kongresszusa rácsodálkozott egy évvel ezelőtti alapszabályára és megvilágosodott. A választásokra és a kormányzásra való felké-szülésről szóló határozatban rögzítette, hogy az országos elnökségnek és az országos választmánynak kell "az alapszabályban meghatározott keretek között" gondoskodnia a párt választási programját elfogadó, miniszterelnök-jelöltjét megválasztó és országos listáját jóváhagyó kongresszus, esetleg kongresszusok összehívásáról.

 • Választási összefogás Rapcsák ellen: Egy hegy megy

  Alighanem csak az Usztics Mátyás által vezetett augusztusi keménytarhonya-főző viadal, valamint a sóshalmi olvasókörben rendezett asszonytalálkozó volt politikasemleges az idei hódmezővásárhelyi programok közül. Nem véletlenül: az 1999.

 • Romániai választások: Tudor vidor

  Az első, becsült adatok szerint a volt államfő, Ion Iliescu és pártja nyerte a választások első fordulóját. Második helyre - igen jelentős arányban, 22,5 százalékkal - a soviniszta Corneliu Vadim Tudor és a Nagy-Románia Párt futott be.

 • Fülöp-szigetek: Sztárgázsi

  és meglehetősen drámai túszszedési akció végrehajtóival szemben próbált fellépni a határozottság igényével, mégis inkább

 • Õszinte részvét: Bán Zoltán András: Az elme szabad állat

  Bán Zoltán András a magyar kritikai élet fenegyereke, aki méretes ambícióval, jól táplált önbizalommal és rengeteg munkával, időt, fáradságot nem kímélve elérte, hogy manapság valószínűleg őt utálják a legtöbben az irodalmi élet berkeiben.

 • Keleti szelek: Ká-európai sematika ´94-99 (Alain Keler fotói a Francia Intézetben)

  Alain Keler kétségkívül jó fotóriporter, e kiállítás azonban mégsem problémamentes. Mindenekelőtt kétséges, hogy a fotóriport műfaja egyáltalán a művészet tárgy-körébe tartozik-e. Robert Frank Az amerikaiak című albumát például tarthatjuk fotóriportnak, s ugyanakkor művészetnek is, Alain Keler Keleti szelek: Kisebbségi sorsok az exkommunista országokban című kiállítása viszont inkább csak a korszak politikai újságírásának kontextusában értelmezhető.

 • Film: Bornyú Wave (A másik ember iránti féltés diadala)

  Előítéletek, várakozások és félelmek nélkül helyeztem a lejátszóba a Buharov fivérek legújabb filmjét, mivel eddig egyetlen alkotásukat sem láttam, mondhatnám, szűz területnek számított nekem a Buharov-univerzum, de azt sejtettem, hogy művészettel lesz dolgom az elkövetkező 75 percben.

 • A vérbőség zavara: Kolumbiai filmhét az Örökmozgóban

  Nem csak annak köszönhetően, hogy Karlovy Varyban idén fődíjat nyert a mester művéből készült, brazil Eu tu eles és a spanyol nyelvterületen az év legnagyobb sikereként számon tartott, spanyol-mexikói Sexo por compasión.

 • Lemez: Mégis magasan (U2: All That You Can´t Leave Behind)

  Kezdeti hőskorszakát követően a világ egyik legnevesebb rockzenekara fokozatosan a fellegekbe veszett, s mint névadója, az amcsi kémrepülő, iszonyatos magasból kutakodta az itteni helyzetet.

 • Balkáni sógorság (Besh o droM: Macsó hímzés)

  "Először a Tükörország nevű zenekarban játszottunk együtt - mesélte az alapító Barcza Gergő (fúvós hangszerek) és Pettik Ádám (ütősök) -, és már akkor kiderült, hogy a balkáni és keleti ügyek a szívünk csücskei.

 • Memóriazavarok az alkoholtól: Kinek néztem a fenekére?

  Aköznyelv, de gyakran a szakirodalom is "filmszakadásnak" nevezi azt az állapotot, amikor az italozó eljut arra a pontra, hogy cselekedetei teljes mértékben kontrollálatlanokká válnak, a memória működése pedig részlegesen vagy teljesen szünetel.

 • Jótékonysági árverés: Elefántpiac

  Vannak azonban ilyen kellemetlenkedő emberek, mint például Iványi Gábor, akik eddig sem próbáltak kibújni a felelősség alól, ezentúl meg még inkább fognak torkos borzra hasonlítani, az emberek pedig azt mondogatják maguknak az aluljáróban, hogy oldja meg a hajléktalanok problémáját Iványi Gábor.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...