• Erdős Virág: Vidám mesék (B, mint)

  Bukarest jó hely. Lett ott egy fiam. Egyszer nekiadtam poénból a kefírem maradékát kiflistül, kanalastul, azóta van. A föld alatt lakik, ott van a lakása. Lejárat a kék metróhoz, felszab kettő, húgyszag, szarszag, croissant-szag, Piata Universit-tii.

 • Kálmán C. Gyögy: Magánvalóság (Példaszövegek)

  Az itt következő rövid értekezés, előre figyelmeztetlek, Kedves Olvasó, súlyos nyelvfilozófiai, szövegtani, stilisztikai és jogelméleti kérdéseket érint, különös tekintettel szöveg és kontextusa, a szövegpragmatika, a leírás és értékelés, a közvetlen és a függő beszéd, a szerzői szándék, az értelmezés szabadsága és hasonló problémakörökre, márpedig e tudományos izék téged teljesen hidegen hagynak, tehát itt hagyd abba, olvass valami mást, viszlát.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Négy napra eltűntek a verebek. Már kezdtem aggódni, de tegnap megjöttek, gondolom, kipróbálták, hátha mégis költöző madarak, aztán beletörődtek, hogy nem. A modoruk továbbra sem javult, hangosan és gyorsan esznek, az alma hidegen hagyja őket, csak a magokra hajtanak, egyre kevésbé zavarja őket, hogyha mozgok a lakásban.

 • Juhász Géza: A törvény, a megfelelési kényszer és a beleegyezési korhatár

  Három és fél éve folyik büntetőeljárás egy egri férfi ellen, aki a vád szerint 15-16 éves állami gondozott fiúkkal létesített szexuális kapcsolatot. A Büntető törvénykönyvnek a csak homoszexuális kapcsolatokra vonatkozó 199.

 • Majsai Tamás: Célkereszt és menóra

  Kedvező szelek fújdolgálnak ismét a magyar belpolitikai ugaron a "történelmi" keresztények háza táján. A Kérit patak mentén kódorgó Illés hollók hozta eledeléhez mérhető csak azoknak az ínycsiklandozó közéleti csemegéknek az élettani kisugárzása, amelyek újabb és újabb gyógyírt kínálnak legsajgóbb gyötrelmükre, a horror vacuira.

 • Adóshiba

  Mennyit érnek meg nekünk a közszolgálati televízió híradójának termelési riportjai? Mennyit ér esténként mondjuk tizenöt mosolygó kormánytag a hálószobánkban, és mennyit ér ugyanez éves bontásban? Mibe kóstál A hét nyílt MIÉP-propagandája, amit egy, a vasárnapi istentiszteletre készülő női kápónak maszkírozott, gonosz tekintetű asszony celebrál a hét, minden egyes hét méltó közszolgálati lezárásaként?

 • Lenin-McCarthy

  A Miniszterelnöki Hivatal összeállítást készített a hazát külföldön lejárató magyar közéleti személyiségek viselt dolgairól. Kinek mondták, mit mondtak. A lejáratók közt ott van Kovács László és Magyar Bálint, aztán Kéri László politológus (aki egy német lapnak azt a vérlázító, denunciáns nyilatkozatot találta tenni, hogy a kormány nehezen tűri a kritikát: hát nem pofán kéne vágni az ilyet?

 • Politikai hírek

  Székely: újabb ügy az ügyészség előtt

 • Kulturális hírek

  KOKOSCHKA A BANKBANTöbb mint ötven grafika, litográfia, krétarajz, valamint fotó látható Oscar Kokoschkától és Kokoschkáról a Raiffeisen Bank V. ker., Akadémia utcai székházának emeleti galériájában.

 • Cyber hírek

  Lézerágyúk az űrbenA Jövőnéző értesülése szerint az amerikai légierő 97 millió dollár támogatásban részesítette a TRWSpace, a Lockheed Martin és a Boeing által jegyzett csillagháborús projektet. A cél egy űrbe telepíthető, nagy energiájú lézerágyú megalkotása, amelynek feladata az USA vagy szövetségesei felé tartó ballisztikus rakéták megsemmisítése lenne.

 • Dzsentrivilág Dél-Magyarországon - II. rész: A kéz alatti város

  Szeged fideszes vezetői és e vezetők baráti és rokoni köre mindenre rátelepszik - véli a helyi közvélemény. A városi önkormányzat ügyeit firtató, október 19-én megjelent írásunk hasonló következtetésre jutott.

 • Rapcsák András nyert Hódmezővásárhelyen: Az örök visszatérés

  Hódmezővásárhely népét egyáltalán nem tették közönyössé az elmúlt másfél év politikai csatározásai. A 62 százalékos részvételi arány arról tanúskodik, hogy mindenki felmérte: ez az utolsó esély arra, hogy megmentsék a Paraszt Párizsnak nevezett település becsületét.

 • Demszky az SZDSZ élén: Bement centerbe

  Pedig nem pontosan így indult a dolog: nemhogy a másfél hónappal ezelőtti küzdelem, de még a szombati nap sem. Demszky, ha emlékszünk még rá, az ÜT-hez intézett kora őszi ultimátuma, majd Fodor elnökjelölti bejelentkezése után a közte és Fodor közti súlyos elvi-politikai különbségeket hangsúlyozta, amit Fodor (és vele együtt sokan mások) egy darabig nem is igen értettek.

 • Torgyán József mint tudós: Adjátok vissza a piramisainkat!

  Halandóságunk miatti nyugtalanságunkat csak fokozta, amikor Torgyán József arra a kérdésre, hogy ismeri-e Székely Zoltán nyilatkozatait, azt válaszolta: nem, mert éppen Mezopotámia művészetével foglalkozik behatóan, és az érdekesebb, mint Székely Zoltán.

 • Most, hogy meztelen (nem sokban különbözik egy fatuskótól)

  Állítólag vannak könyvek, amelyek (a) semmiről (sem) szólnak.

 • Mélyrepülés (Frei Tamás - a RIPORTER, 2000. november 27., RTL Klub)

  Korábbi produkcióiból már megismerhettük a RIPORTER (így nevezi magát visszafogott egyszerűséggel a mesterkérdező) sajátos világát, amelyben az érdeklődés felkeltéséhez a minimális feltétel, hogy a kérdezett levágott testrészekről, tömeges halálról, kiontott belekről és egyéb "hétköznapi" eseményekről tudjon beszámolni.

 • Valami bűzlik Litvániában: Az Európai Színházak 9. Fesztiválja Budapesten

  Sorozat-klasszikusok, megcsináltság, jól megcsináltság, túl jól megcsináltság, kevés durva provokáció, okos előadások, ész az érzelem, gondolatok a gorombaság helyett: ez lehetne az összefoglalója annak, amit az európai színházak seregszemléje 2000 napfényes novemberében a magyar fővárosba hozott.

 • Könyv: Az anyja kiskésit (Jusztina Harsona: Naplómmal kettesben)

  December 8-án a Centrál kávéházban adják át a Bródy-díjat. Mostanra vált nyilvánossá, hogy a legjelentősebbnek ítélt, álnéven közreadott regény szerzője az irodalmi berkekben eddig ismeretlen Pásty Júlia.

 • Lemez

  Gyaníthatunk lassan...?

  The Quincy Jones-Sammy Nastico Orchestra; The Manhattan Transfer

 • Lemez: Ki kicsoda (Guru´s Jazzmatazz: Streetsoul)

  Amúltkoriban belebotlottam a neten egy eddig számomra ismeretlen zenei kategóriába, az alternatív rapbe. ´szintén, fogalmam sincs, mire föl találták ki, de Guru, vagyis Keith Elam egészen biztos beletartozik. A rapper a nyolcvanas évek végén, DJ Premierrel karöltve alakította meg Gangstarr nevezetű duóját, amely az évek folyamán az agyasabb hip-hop mindmáig meghatározó zenekarává nőtte ki magát.

 • Lemez: Mégis blues... (PJ Harvey: Stories From The City, Stories From The Sea)

  Folytassuk ott, ahol a Radiohead új albumánál abbamaradt (Kid A, Magyar Narancs, 2000. november 9.): jó lenne színpadról is hallani, nem csak lemezről. A folytatásnak pedig két oka van.

 • Lemez: Ajánlott padlót... (R. L. Burnside: Wish I Was In Heaven Sitting Down)

  R. L. Burnside az a bluesban, ami a Sex Pistols volt a rock & rollban - hívták fel a figyelmemet Mr. Wizard című albumára, és valóban, bluesban én még soha nem hallottam olyan nyerset, piszkos-zajosat. Azóta eltelt három év, és az újabb két korongba (Come On In, Wish I Was in Heaven Sitting Down) szkreccsek és szolid, ám időnként egészen elképesztő hip-hop-alapok is bekéredzkedtek, szóval most úgy áll, hogy a hetvennégy éves (énekes-gitáros) Burnside éppoly felkapott a vérmesélős country-blues-, mint az alterock- és hip-hop-körökben.

 • 13. Kannabisz Kupa: Teszteld az istennőt!

  Megérkeznek a városba a Hagerék meg a turisták, fognak egy térképet, végigjárják a coffee- shopokat, a kupa helyszíneit, otthagynak nem kevés guldent, beszívnak, hazamennek. Fura szertartás, az amszterdamiak nem is nagyon értik.

 • Waldorf-vásár: Jászol és joghurt

  Mennyibe kerül a madáretető? - kérdeztem meg a pult mögött álldogáló árust, aki erre úgy nézett rám, mint Atyánszky képviselő a TV 2 feliratú mikrofonra.

 • Könyvárverés: A Nyugat alkonya

  Akönyvárverés mellőzi azokat a hangulati elemeket, melyeket Fábry Sándor alkalmaz egy-egy különösen jól sikerül gipszmadonna eladása érdekében, itt mindkét oldalon profik ülnek, leszámítva engem. Már a katalógus is lenyűgöz, jó minőségű papírjára nyugodtan csorgathatom a nyálam, kifejezetten alkalmas arra, hogy a magamfajta tudósító békésen álmodozzon, aztán hazavíve elmesélhesse, mit nem vett meg.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...