• MaNcs 12. évf. 8. sz. (2000. 02. 24.)

  Szimfonikus csárdás (Melis László zeneszerző)

  Nincsenek állami díjai, de nincs olyan évad, hogy valamelyik munkájáért ne kapna valamilyen szakmai elismerést: a legjobb színpadi zene, a legjobb filmzene, kritikusok díja, barátok díja stb. A filmszemlén fődíjas Glamournak is ő a zeneszerzője. Hamarosan a boltokban új CD-je (bár éppen ez, hogy új lemeze jelenik meg, ritka), mindenesetre a novemberi trafóbeli koncertjén, ahol igényes, a kortárs zenei irányzatokhoz...

  2000 / 8
 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Szabad, miközben az enyém)

  Kivéve sztrájknapon, akkor csak arcpuszi van. Mert nem minden előzmény nélküli az a csók, amit azzal ejtünk meg, aki hív. Mondhatom, ez a csók is csak nyelvi trükk, meg se látszik, például a hajadon.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Meghalni a hazáért)

  Azért itt nem egészen egyéni, önös érdekekről van szó, távolról sem - fogalmazgattam már jó előre -, meg kell értenetek a mi szempontjainkat is, amelyek jóval magasabbak, voltaképpen elvekről, eszmékről és eszményekről van szó - mondtam már Sárikának -, joggal várható el az önfeláldozás gesztusa ezek oltárán, egy család, mit család!

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Befejeződött a rendszerváltás - mondta Erzsi Bélának, aki éppen egy tavaszi löncshúst próbált kiszabadítani a dobozából. Egyben eljött az időknek végezete is - tette hozzá -,gyere már, olyan van a tévében, hogy arcon rúgod a vízóra-leolvasót!

 • Babarczy Eszter: Vidámabb múltat tessék vágni!

  Sally Humphreyszel beszélgetek. Sally ókortudós és antropológus. Azt mondja, mindenki meglepően ideges errefelé, amikor a nemzeti örökség szó felemlítődik, pedig neki erre kéne konferenciát szerveznie. Vagy nacionalista gonoszságra gondolnak rögtön, vagy nemzetietlen gonoszságra.

 • Kis ál-lak a nagy duma mentiben

  Az első és az utolsó könnyen abszolválható: néhány másodpercnyi erőlködés egyfelől, egy lendkerekes rendőrautó a kölöknek másfelől, és már pipálhatunk is két tételt. Pár hete a középsővel sincs gond: a kormány takaros lakástámogatási konstrukciót hozott tető alá, a lapok alig is győznek beszámolni arról, mint szállnak be újabb és újabb bankok a hitelezésbe; "Hogy lehet felvenni nyolcmilliót?

 • Egy fejezet az aljasság hazai történetéből

  A P&B Média Rt, a Magyar Nemzet és a Mahir Lapkiadó Kft, a Napi Magyarország kiadója egyesíteni fogja a két - nevezzük így, a vicc kedvéért: - konzervatív lapot. E hír kettő kivételével minden hétvégi napilapban megjelent.

 • Politikai hírek

  Irán: reformpárti előretörés

 • Kulturális hírek

  Meghalt Hundertwasser71 éves korában, Új-Zélandról Európa felé hajóztában, szívelégtelenség következtében elhunyt Friedensreich Hundertwasser, az utóbbi évtizedek osztrák képzőművészetének és építészetének talán legszínesebb figurája.

 • Cyber hírek

  Szálloda a Mir űrállomásonMúlt csütörtökön Londonban bejelentették, hogy egy befektetőcsoport MirCorp néven 20 millió dollárért kibérelte a Mir űrállomást, melyen "szállodát" és egy laboratóriumot kívánnak kialakítani.

 • Tavaszi futballrajt: Szezonkezdet, világvége

  Manapság jobb társaságban nem illik a futballt szóba hozni, mert senkit sem érdekel a téma. Mi egy nappal a tavaszi idénynyitó előtt mégis megtesszük: a legutóbbi hírek szerint a Szeged LC és a Gázszer nem tudja folytatni a bajnokságot, s ilyenre még nem volt példa.

 • Javaslat az átvilágítás kiterjesztésére: Lusztrálni csak pontosan

  Csúcs László kiterjesztené az átvilágítási törvény hatályát: a kisgazda képviselő szerint a bíró vagy pártvezető mellett meghatározó közvélemény-formáló politikai tényező az újságíró is. Az egyébként feles törvényjavaslat bírálói kétlik, hogy elfogadható az átvilágítás kiterjesztése a magánszférára, azaz a nem közhatalmi funkciókat ellátó személyekre.

 • Kukázók Tiszaújvárosban: Tisztázatlan helyzet

  Pénteken ül össze a tiszaújvárosi képviselő-testület, hogy megvitassa Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman megállapításait a kukázást tiltó helyi rendeletről. Kaltenbach szerint csekély mértékben sem veszélyes a társadalomra, ha bárki turkál, guberál az utcára helyezett szeméttárolókban.

 • Gyerekgyilkosság Nyírbátorban: Tetemrehívás

  Február 3-án négy és öt óra között V. Miklóst, a nyírbátori Éltes Mátyás Általános Iskola és Diákotthon tanulóját társai az erdőbe hívták azzal, hogy vadnak csináltak hurkot. Kiérve, Miklós lábát kirúgták, verni kezdték, késsel előbb a combjába, majd nemi szerve fölé szúrtak.

 • Felszámolják a MiZo Rt.-t: Boci-nesze

  Azzal, hogy a felszámolást elrendelő bírósági végzés jogerőre emelkedett, a végkifejlethez érkezett a MiZo-Baranyatej fordulatos története. A jelenlegi helyzet az ügyben igazán érintettek egyikének sem ígér sok jót.

 • A minisztérium és a cián

  Pedig nem teljesen így akartuk. Ám a tárgyban fogant ötleteinket elvitte a Tisza, alant tehát, mint az országban bárhol is: onnan fú a szél. Beszélünk az európai uniós csatlakozás környezetvédelmi kívánalmairól.

 • EU-csatlakozás és környezetvédelem

  Akár évekkel is elodázhatja Magyarország európai uniós csatlakozását az Európa Parlament legutóbbi határozata, mely szerint a ciánszennyezésre való tekintettel a csatlakozási tárgyalásokon nem adnak Magyarországnak haladékot a szükséges környezetvédelmi felzárkózásra.

 • Tüntetés a Tiszáért: Saját halott

  A Seggfej Állampolgár sorozatból - ezt a címet adnám, ha publicisztikát írnék. Stupid fuckin´ citizen - a Reservoir Dogsban nevezik így a vidám rendőrök azt a civilt, akit kis híján fejbe lőnek, mert töketlenkedik egy rutinigazoltatáskor.

 • Holokauszt-kárpótlás Ausztriában: Erősen érintettek

  Magyarországon a zsidó kárpótlás ügye többé-kevésbé botrányba fulladt: ugye, emlékszünk még a kormány címére visszapostázott harmincezer forintokra, amelyekkel adott estben néhány év konclágert kívánt jóvá tenni a magyar állam.

 • Jókai-évforduló Rév-Komáromban: Városfia

  "Jártam a korszak legnagyobb hőseivel együtt diadalútjaikon, s futottam futó betyárokkal együtt úttalan pusztákon, mocsarak, erdők sűrűjében; ott voltam Bécs város és Budapest ostrománál, a bombatűz közepett, s a feldúlt Komárom romjai közt.

 • Nemzeti Emlékhely Székesfehérváron: Romokban hever

  Mindenről a török tehet. Ha a város ideiglenes visszafoglalásakor, 1601-ben fel nem robban Ozorai Pipó tornya, ahol a törökök puskaport tároltak, akkor tán még ma is áll a román stílusú templom Székesfehérvár Romkertnek nevezett központjában, s nem kéne több mint tíz éve egy Nemzeti Emlékhely kialakításával foglalkozni (merthogy királyi temetkezőhely lévén eleve az volna), nem kéne pár köbméternyi kő megóvása miatt műemlékvédelem címszóval odaépíteni egy ormótlan tetőt, ily módon az eltüntetéséért sem kéne izmoznia annak, akinek nem tetszik.

 • "Lépéshátrányban vagyok" (Tim Carroll rendező)

  A Bárkában állítja színpadra Peter Oswald Versekkel kártyázó szép hölgyek című verses drámáját, egy XVIII. századi japán szerző, Chikamatsu Monzaemon bábjátékának (bunraku) adaptációját. (Bemutató: február 25.

 • "Kiszabadítani valami titokzatosat" (Diedre Dubois énekesnő, Ekova zenekar)

  Több rangos francia díj után Csillaghegy és a budapesti francia diaszpóra szívét is megnyerte a párizsi Ekova zenekar. Amerikai-iráni-algériai születésű tagjainak receptje: a fiktív nyelvű ének, a keményen effektezett lant, a különféle keleti ütőhangszerek és a háttérben maratonit kocogó DJ lágy elektronikája nekünk is bejött; a többiről Diedre Dubois énekesnőt kérdeztük.

 • Nyolc kis kritika

  Szörnyű lehet ez a skizoid állapot a Királyi Televízióban, hogy ott vannak ezek a kereskedelmi tévék, amiket néznek, meg ott van a közszolgálat, ahol nem számít a nézettség, de mégis kéne valami tréfás, fiatalos, hogy ne csak már a Fábryt meg a Lajcsit, szóval valami, ami nem vásári, olcsó, de nem is akadémikusok beszélgetnek, tehát legyen mondjuk valami vetélkedő, amiben népszerű művészek és irodalom, gondolom, összeültek hárman.

 • Etetés: Nedves légy!

  Borsod megyébe két ok miatt érdemes ellátogatni, de a második viszonylag ritkán adatik meg, mert a szlovák állami pénzekből acélművet vásárlók populációja szegényes, és egy horgászcikk szempontjából nem is túl érdekes, marad tehát az első: pisztrángot fogni a Garadna patakban, ahol a víz hideg és tiszta, a táj vadregényes, a helyiek pedig cserzettek, és tanulságos történeteket ismernek Grósz Károlyról, aki egykoron itt szerzett tapasztalatokat, hogyan is kell egy nyomdát és egy országot irányítani.

 • Hó és fegyver mind ropognak (Biatlon-világbajnokság - Oslo, Holmenkollen)

  A sílövészet azért remek sport, mert van egy látszólag teljesen életidegen vetülete. Olyat ugyanis még a legelvetemültebb kalandfilmrendező vásznán sem lehet látni, ami a biatlonversenyeken úgyszólván mindennapos.

 • Teszt: Volkswagen Polo 1.4 Comfortline

  Amikor a NATO egy lézerirányítású bombával kilőtte Milosevic franciaágyát, már sejtettem, hogy az emberiség - technikailag legalábbis - jó irányba halad. Mert egyrészt itt vannak a hatalmon levő háborús bűnösök derékaljrombolói, másrészt egyre erősebb az új kisautótrend.

 • Tollba mondás (Kenu és tipi - Indiántáborok Magyarországon)

  A megnyitó napján szinte lehetetlen volt bejutni az egyetlen kisszobát elfoglaló kiállításra, csupán a bakonyi magyar kortárs indiánok sátrát, a beetető, felhőkarcoló tipit tudtuk megtekinteni az aulában, és a nyári táborozók által felénekelt indián harci dalokat hallgathattuk magnóról.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...