• Sándor Judit: A lét elviselhetetlen nehézsége (A "könnyű halál" és a jog)

  Kedves Olvasóink,

 • Dobrovits Mihály: Létszámellenőrzés a magyarelosztóban (Státustörvény és nemzeteszme)

  Ha a magyar szabadelvű választópolgár a jelenlegi magyar kormányzat és az intranzigens nacionalista körök közötti együttműködés gyanúját érzi, felsikolt. A magát liberálisnak gondoló magyar közírás folyamatosan igyekszik azt a benyomást kelteni, hogy a jelenlegi középjobb koalíció zsákjából kilóg a szélsőségesek patás lába.

 • Válasz, túró

  December 4-én Dornbach Alajos országgyűlési képviselő (SZDSZ) levelet intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez. A honatya - miután a rendőrség megállapította: ál-Josip Totok vásárolták meg a köztartozásokat felhalmozott, legendás, Fidesz közeli cégek egy részét Schlecht Csabától, majd beszüntette a nyomozást - arra kért választ Polttól, hogy a Josip Tot- és Kaya Ibrahim-féle cégvásárlási ügyekben a legfőbb ügyészség kiterjeszti-e a nyomozást más bűncselekményekre is.

 • Az ő mozijuk

  A kétéves terv (máshol: költségvetés) parlamenti elfogadásának voltak kevésbé látványos, ám roppant érdekes elemei. Az utóbbiak közé tartozott három koalíciós képviselő (a Marx testvérek, alighanem Mádi Harpo László, Font Graucho Sándor és Kékkői Chico Zoltán) módosító indítványa, mely szerint a Mozgókép Közalapítvány (MMKA) egymilliárd forint körüli támogatásából a játékfilmek finanszírozására szánt 400 millió HUF-ot tartsák vissza egy majdan létrehozandó Filmközpont számára.

 • Kulturális hírek

  SANDRO CHIAElső ízben mutatkozik be Budapesten, a Ludwig Múzeumban a 70-es, 80-as években feltűnt olasz "transzavantgárd" képzőművész-nemzedék egyik legismertebb tagja. A kiállítás anyagát a ravennai bizánci mozaikok inspirálta műveiből és a 80-as évek "citacionista" korszakából származó alkotásokból válogatták.

 • Cyber hírek

  Játékkonzolgyártás MagyarországonA Microsoft és a Flextronics International Ltd. szerződésének értelmében az X-box névre keresztelt új videojáték konzoljának gyártására Mexikóban és Magyarországon hoznak létre gyártóegységeket.

 • Fejcserék a kormányban: Belcsavarodás

  Atavalyi év minisztercseréi közül Gógl Árpád menesztése a legkevésbé váratlan: régóta napirenden van, hiszen jószerivel egyetlen ígéretét sem tudta beváltani, még a kihagyhatatlan helyzeteket is sikerült elbaltáznia (lásd az egészségügyiek 15 milliárdos pluszjuttatásának balul sikerült kommunikációját, majd az ebből kifejlődött botrányt).

 • Ítélet a békéscsabai béranyaperben: A törvények szelleme

  Rózsa Béla lánya kérésére 1994 őszén hirdetéseket adott fel reklámújságokban, miszerint az Egyesült Államokban és Kanadában élő jómódú, gyermektelen házaspároknak közvetít ki magyar csöppségeket. A vádiratból kiderül: három család vette komolyan a leírtakat.

 • A kormány-Dunaferr-meccs hajrája: Ideghengermű

  Aminiszterelnök dunaújvárosi látogatását, majd a valamivel később született, november végi kormánydöntést követően kapott parancsot az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a felmondás megfogalmazására és elküldésére.

 • Választások Szerbiában: Áram és forradalom

  a szavazók az október 5-i buldózerforradalom vívmányait szentesítették a rendkívüli köztársasági parlamenti választásokon. A Szerbiai Demokratikus Ellenzék, a DOS tarolt: most már minden pozíció, a helyhatóságoktól kezdve a tartományi és köztársasági intézményeken át egészen a szövetségi szintig az ő kezükben van.

 • Palesztin-izraeli konfliktus: Háború Light

  AClinton-féle - hivatalosan nyilvánosságra sem hozott - javaslat bizonyos módosításokat tartalmaz a Camp Davidben három hónappal ezelőtt ajánlottakhoz képest, amelyek hallatán akkor Arafat felrúgta a tárgyalóasztalt.

 • Állni látszék, szalad: Időképek a Néprajzi Múzeumban

  Hogy az idő kezelése milyen szakmai problémákat bír okozni, arról írók, rendezők és komponisták konferenciákat tudnának telesírni, de van vele baja e sorok szerzőjének is. Amikor ezt gépbe pötyögi, még 2000-et mutat a naptár, a kiállítás csak lesz, ő maga is félkész állapotban látta, leginkább egy elképzelés formájában.

 • Zámbó Jimmy halott:Good bye, Király!

  Négy oktáv az négy oktáv, ott nem lehet mellébeszélni. Zámbó Jimmy megkerülhetetlen egyénisége volt a magyar könnyűzenének, sajátos imázsú, öntörvényű sztár. Karrierje a vendéglátóiparból vitte a showbizniszbe, de nem ott indult.

 • Színház: A helyes kis hullarabló (Webster Amalfija a Bárka Színházban)

  Egy kút mélyén ülünk. Jobb esetben egy pincebörtönben. Középen némi víz,

 • Brit. Pop. (Blur: The Best Of)

  ABlur a kilencvenes évek közepén robbantott a britpopnak nevezett irányzat (?) divattá válásakor, sőt ha nagyon sarkítani akarjuk a dolgot, mondhatjuk, a zenekar 1994-es Parklife című lemeze volt "maga a britpop". Az egész persze cirkusz volt, a kilencvenes évek egyik legnagyobb műbalhéja, ami abban teljesedett ki, amikor az angol újságírók a korabeli Beatles vs.

 • Globális finom (Don Byron: A Fine Line)

  Don Byron: A Fine Line (Arias & Lieder)

 • Hát így

  Nyolcszáznegyvenöt nevezettből rangsorolták 2000 legjobb százötven világzenei lemezét az európai világzenei rádióműsorok szerkesztői. Egy ilyen listát - a sugárzás terjedelmi és populáris szokásai alapján - persze csak módjával érdemes komolyan venni, módjával azonban muszáj.

 • Női álmok (A Dugj meg! című filmről)

  ADugj meg!-ről csak annyit lehetett előre tudni, hogy nők írták és rendezték, és hogy a francia ultrajobb erők követelésére az illetékesek ikszesítették, és ezzel száműzték Párizs egyetlen megmaradt pornómozijába.

 • Robotos év

  2000. január elsején - sokak őszinte megrökönyödésére - nem történt semmi rendkívüli: a minimum civilizációs töréssel fenyegető számítógépes dátumkatasztrófa vaklármának bizonyult. Kisebb fennakadások, apróbb malőrök azért előfordultak a dátumváltás során, de nem több, mint amennyit a Windows operációs rendszer bármilyen időszámítás huszonnégy órája alatt produkál.

 • A kukac éve

  Ken Kesey interneten át árulja haveri köre nagy pszichedelikus buszozásának több mint 30 év után összevágott és videóra mentett filmfelvételeit. Stephen King megnyitotta új rémregénye kicsiny, elektronikus boltját.

 • Szilveszter

  Jókedv és bőség zavara

  az összes trombitát, szerencsepénzt, fröccsöntött malacot, pezsgőt megvettük, kifújtuk, fölittuk, betemettük konfettivel a várost, és amikor rákattant az óra mutatója az éjfélre, és a Himnusz könnyeket csalt szemünkbe, azt hittük, lenulláztunk mindent.

 • Este, otthon

  Akutya feldíszítése után már semmi dolgunk sem volt, csak a megérdemelt élvezés, a könnyed és mulatságos televíziós műsorok megtekintése, majd a koccintás éjfélkor a Himnusz hangjaira.

 • Mágnesasszony (Natalia Oreiro)

  és Paulina vagy Maria Isabel már dereng, hiszen többet látjuk ezeket a dél-amerikai egyensztárokat magyar képernyőn, mint az összes hazai színésznőt együttvéve. Natalia Oreiro, vagyis Milagros a Vad angyalból pedig egyenesen népi hős lett.

 • A latin-amerikai vonal: Szegényregények

  és kevésbé míves irodalom szinte minden korban alkalmazta - kis ugrással visszaléphetünk akár Homéroszig is, s azt sem árt tudnunk, hogy hazai tájainkon és újságjainkban többek közt Jókai és Krúdy élt előszeretettel a folytatásos regényközléssel.

 • Szemét egy év

  Lehet, hogy ez is a gazdasági fellendülés jele, de talán még soha annyi polgárosodni vágyó ember nem toporgott kommunális hulladéklerakók tetején, veszélyeshulladék-égetők tövében vagy gumitavak partján, mint ebben az évben.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...