• MaNcs 13. évf. 16. sz. (2001. 04. 19.)

  "Ha minden településen számba vettük az áldozatokat"

  Magyar Narancs: Körülbelül félmillió roma, a harmincas-negyvenes évekbeli európai roma lakosság egyötöde pusztult el a második világháborúban. Ennek ellenére a romák nem tartják annyira ébren a holokauszt emlékét, mint a zsidók. Maga a Pharajmos* szó is csak a nyolcvanas években keletkezett.

  2001 / 16
 • Eörsi István: OptiPista - Két állítás

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  És felvette legszebb öltönyét, azt a galambszürkét, amiben nősült, begombolta a legalsó gombot a fekete ing fölött, megigazította sötétkék, széles nyakkendőjét, aztán ellenőrizte a gyereket, helyén van-e a sildes sapka, a kantáros nadrág, aminek térdnél végződő szárába gondosan élt vasalt az anyja, meg a fehér ing, centrumos nejlonzacskó a tojásoknak, és elindultak a Bolgárkertész utcán, meglocsolni az ismerősöket.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Költészet napján)

  kezdtem írni ezt a kis rövidet, gondoltam, legyen az én kis olvasóimnak is egy kis ünneplés, emlékezzünk meg jeles költőinkről, egyúttal terjesztem az ismeretet, felhívom a figyelmet, röpke verselemzés, tévhitek eloszlatása, vicces befejezés.

 • Makai József: Félúton Milosevic kiadatásáról és cinkosainak elszámoltatásáról

  - Hős lenne-e Milosevic, ha kiadnák a Hágai Törvényszéknek?

 • A színházcsináló

  Mára biztosan tudható: 2002. március 15-én Madách Imre Az ember tragédiája című drámájával nyit a Nemzeti Színház. Az előadást Szikora János rendezi.

 • Nyelvlecke

  Ha Saron izraeli miniszterelnök a múlt héten azt nyilatkozza több izraeli lapnak, hogy egyetlen gázai települést sem fog kiüríteni, illetve a palesztin menekültek visszatérése és Jeruzsálem megosztása immár szóba sem kerülhet, és az oslói békefolyamat halott, joggal merülhet fel a kérdés: mi a fenét is akarhat Saron?

 • Kulturális hírek

  ÚJ FEJEKBirkás Ákos a 80-as évek elején talált rá az ovális formára, mely több mint másfél évtizeden át meghatározta munkásságát. A vásznait megtöltő, arcvonások nélküli fejek mostanra átadták helyüket konkrét vonásokkal rendelkező arcoknak - az absztrakt korszakból annyi maradt meg, hogy az újabb fejek is két részből, két különböző személy arcából állnak össze.

 • Cyber hírek

  A Yahoo és a szexA Yahoo amerikai webportál - alig néhány nappal azután, hogy elindította felnőtteknek szánt szexboltját - bejelentette, hogy eltávolítja aukcióiból és online áruházából a pornóvideókat és a hasonló termékeket.

 • Válság Törökországban: Líra és lent

  Afebruári sajnálatos események előtt Bülent Ecevit miniszterelnök éles szóváltásba keveredett Sezer köztársasági elnökkel az országban dúló korrupció miatt. A politikai destabilizálódás eme csekély szellete az amúgy sem acélos bankrendszert mély bizalmi válságba taszította, és február 21-ére kitört a teljes káosz.

 • Az ORTT és a Tilos Rádió: Kő a szájban

  Produkált néhány elképesztő esetet az utóbbi tíz év magyar médiatörténete, de ez a mostani páratlan a maga nemében. Mai Tilos rádiósok (köztük jelenlegi és egykori Narancs-munkatársak) folyamodhatnak bírósághoz amiatt a döntés miatt, amely egykori Tilos rádiósokat (közöttük is akad mai és régebbi Narancs-munkatárs) hozott kedvező helyzetbe, miközben előbbiek akaratlanul is a MIÉP-pel kerültek egy platformra ez ügyben, utóbbiak pedig a Fidesznek is köszönhetik nyerő pozíciójukat.

 • A Széchenyi-terv forintjai: Nagy ábránd

  Amára 626 milliárd forintnyira duzzadt Széchenyi-tervet (a Gazdasági Minisztériumban foganatosított helyesírás szerint: Széchenyi Terv) egyértelműen a jelenlegi kormányzati erők jövőbe vetett hite és a magyarság évezredes esélyeinek felismerése diktálta - legalábbis erről tanúskodik Matolcsy György miniszter pályázókhoz intézett előszava, amelyet a tárca pályázatait rejtő kötet elején lelhetünk fel.

 • Alkotmánybírósági döntés az üzletrésztörvényről: Földet rá!

  Akoalíció - különösen az annak immár legkisebb jelentőségű formációját jelentő kisgazdahad - kormányra kerülése óta tervezte, hogy az úgynevezett külső üzletrészekkel csinál valamit. Magával a szándékkal szinte minden érintett (a közös gazdaságok érdekképviselete is) egyetértett, ám a lehetséges eljárások kapcsán a már-már a kölcsönös anyázásig is eljutó vita jelezte: komoly feszültségforrásról van szó.

 • Jogerős ítélet a békési "tengeriháború" ügyében: Kukoricázás

  aJogerős ítélet a békési "tengeriháború" ügyében

 • A Werckmeister harmóniákról: Tarr-vágás

  Nagy mű-e a Werckmeister harmóniák? - kérdezi Jánossy Lajos (Magyar Narancs, 2001. április 5., 28-29. oldal). Költői kérdés, már ha igaz, hogy ízlésekről nincs mit vitatkozni. Nekem nagy mű, neki meg kicsi. A kritika múzsája mentsen attól, hogy megtérítsem.

 • A Herskó: Micsoda mázlista!

  Mert ugye, micsoda adomány 1926-ban születni, kitűnő tanulónak lenni, 1944-ben érettségizni, sárga csillagot hordani, iskolapadból munkaszolgálatba, onnan Németország felé tartó konvojba kerülni, innen női ruhában megszökni, ostrom alatt bujkálni, háborút túlélni, filmes iskolába járni, az 50-es években filmrendezővé válni, majd stúdióvezetővé és főiskolai tanárrá, "Herskó-osztályokat" indítani, a 60-as években a magyar filmszakma tótumfaktumánál, azaz Aczél elvtársnál a filmes szakma kijárójának lenni, a sikerek csúcsán, 1970-ben Svédországba emigrálni, s ezzel a magyar filmes és nem filmes társadalmat megdöbbenteni, "ellenséggé, árulóvá" válni, 44 évesen svédül megtanulni, svéd filmfőiskolai tanárrá, rektorrá előlépni, a 90-es évektől rendszeresen haza-hazajárogatni, az itteni főiskolán ismét tanítani, közben mások filmjében emblematikusan feltűnni?

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...